Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Зовнішня (вертикальна) гідроізоляція стіни тех. поверху багатоквартирного будинку

vyakim

Рекомендовані повідомлення

Всіх вітаю!

Звертаюся за порадою в наступній ситуації.

1. Зовнішня стіна тех.поверху 16-поверхового будинку (1993 р.б.). (тех.поверх це 17-ий поверх будинку)

2. матеріал стіни - серійна з/б панель "утеплена" - тобто, з вулиці та з середини шари бктону, в середній прошарок - це щось пористе.... чи то із шлаку чи із керамзиту.

3. зовні ця панельна стіна облицювани плиткою.

4. сонячна сторона...майже з 10-ої ранку і до вечора стіна під прямим сонячними променями.

5. під час затяжних косих дощів через цю стіну проходить/просочується вода...далі збирається на підлозі тех.поверху і протікає в квартиру на 16-му поверсі.

Прошу порадити, як і чим гідроізолювати ззовні цю стіну тех.поверху. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Додам фото описаної стіни.

На першому фото - вигляд на стіну  зовні.

Наступгі фото - це внутрішній бік цієї стіни і як через стіну просочується вода на тех.поверх.

20260610_171622.jpg

20260612_172929.jpg

20260612_172922.jpg

20260612_172933.jpg

20260612_172918.jpg

Змінено користувачем vyakim
Посилання на коментар

Питання (згідно кольорових номерів у кружочках):

1. Чиє то житло, Ваше чи ні ? Чи є доступ до цієї покрівлі (1.) для проведення робіт (у Вас ) ?

2. З якого матеріалу блискучий кутник ? Хто його монтував ?

3. З якого матеріалу отой чорний відлив ? Хто монтував ?

Також прошу сфоткати зсередини ВСЮ стіну, щоби було видно і "вікна" з вентрешітками і заразом всю стіну на одній фотці.

Просто відійдіть від стіни далі та сфоткайте.

А тоді вже можна фоткати локально ділянки.

Бо зараз на останніх фото незрозуміло, де яка ділянка внутрішньої стіни.

Також ділянки "підвіконня" у проємах, і верхній стик стіни і стелі тех.етажа.

Кому належить цей шматок тех.етажа ?

Протікання виникають :

- тільки після сильних косих злив ?

- чи навіть при спокійних, вертикальних опадах без вітру ?

техэтаж.jpg

Змінено користувачем АлександрБ.
Посилання на коментар

Якщо ви впевнені, що тече саме стіна, з фінішем з глазурованого кобанчика, то поєтапно :

1. Матуємо поверхню плитки черепашкою www.leroymerlin.ua/ru/p/krug-shlifuvalnyi-novoabrasive-gnuchkyi-almaznyi-zirka-p60-100-mm-nadp10060s-12356225. Для цього потрібна або акумуляторна або мережева болгарка з регульваним числом обертів. Працювати на низьких обертах.
2. Наносимо грунт глибокого проникнення. Який завгодно.
3. Якщо шви мають тріщина з розкриттям 1 мм і більше шпаклюємо шви цим : epicentrk.ua/ua/shop/germetik-dlya-shvov-penosil-premium-acrylic-siliconized-belyy-600-ml.html
4. Тотально по всій поверхні наносимо латексну "гумову" фарбу. За 2-3 шари. Фарба сохне швидко. Нанесення 3 шарів можно зробити за літній світловий день. 

Змінено користувачем Propeller
  • Лайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, АлександрБ. сказал:

Питання (згідно кольорових номерів у кружочках):

1. Чиє то житло, Ваше чи ні ? Чи є доступ до цієї покрівлі (1.) для проведення робіт (у Вас ) ?

Квартира моя.

Доступ до цієї покрівлі лоджії (1) є з боку даху над сусідніми квартирами (це місце з якого будо зроблене фото)

20250731_115959.jpg

Посилання на коментар

2. З якого матеріалу блискучий кутник ? Хто його монтував ?

3. З якого матеріалу отой чорний відлив ? Хто монтував ?

2. Кутник з оцинковки 0,3 мм. Монтував робітник, який перекривав дах лоджії.

3. Чорний відлив - це наплавлений шматок рулонного бітумного покриття. 

Посилання на коментар

Також прошу сфоткати зсередини ВСЮ стіну, щоби було видно і "вікна" з вентрешітками і заразом всю стіну на одній фотці.

Просто відійдіть від стіни далі та сфоткайте.

А тоді вже можна фоткати локально ділянки.

Бо зараз на останніх фото незрозуміло, де яка ділянка внутрішньої стіни.

Всю стіну в середині тех.поверху сфоткати не можливо...бо під тією стіною розташовані великі повітроводи та мотори системи вентиляції.

І це облвднання фактично закриває вид на всю стіну цілком.

Сьіну можна побачити лише якщо пролізти між цим обладнанням до стіни, де простір там лише 60 см між стіною та цис обладнанням.

Тому фото я і робив через окремі прогалини між обладнанням.

Реальне вентиляційне вікно там лише одне - те, яке над Вашою точкою  #3.

А те що над точкою #2  - то імітація жалюзів. Там немає реального вікна, а лише рельєфний малюнок на з/б панелі.

Ось відеоогляд стіни. 

Для орієнтації у відео - др отого реального  вентиляційного вікна підходить величезний повітровід - цей кадр в кінці відео.

Посилання на коментар

1 час назад, Propeller сказал:

Якщо ви впевнені, що тече саме стіна, з фінішем з глазурованого кобанчика, то поєтапно :

1. Матуємо поверхню плитки черепашкою www.leroymerlin.ua/ru/p/krug-shlifuvalnyi-novoabrasive-gnuchkyi-almaznyi-zirka-p60-100-mm-nadp10060s-12356225. Для цього потрібна або акумуляторна або мережева болгарка з регульваним числом обертів. Працювати на низьких обертах.
2. Наносимо грунт глибокого проникнення. Який завгодно.
3. Якщо шви мають тріщина з розкриттям 1 мм і більше шпаклюємо шви цим : epicentrk.ua/ua/shop/germetik-dlya-shvov-penosil-premium-acrylic-siliconized-belyy-600-ml.html
4. Тотально по всій поверхні наносимо латексну "гумову" фарбу. За 2-3 шари. Фарба сохне швидко. Нанесення 3 шарів можно зробити за літній світловий день. 

Дякую Вам за детальний опис процесу виконання робіт та поради щодо матеріалів!

Так, між глазурованими плиточками є тріщини >1 мм і навіть багато таких тріщин по самих плиточках.

Мені вже пропонували/радили просто покрити в два шари всю цю стіну ось цим Neotex Neoproof Polyurea R (A+B)

Посилання на коментар

10 часов назад, vyakim сказал:

Дякую Вам за детальний опис процесу виконання робіт та поради щодо матеріалів!

Так, між глазурованими плиточками є тріщини >1 мм і навіть багато таких тріщин по самих плиточках.

Мені вже пропонували/радили просто покрити в два шари всю цю стіну ось цим Neotex Neoproof Polyurea R (A+B)

1. Вам це пропонували продавці? "Просто" - це їх слово?
2. Поліаспартик. По гідрі - це дуже високий стандарт. Основне його призначення - це покрівлі. Тобто горизонталі. Дивіться TDS нижче (там малюнки). У вас може винукнути проблема з його тиксотропністю. Він досить вязкий і при нанесенні на вертикаль (ви їм не працювали і не маєте досвіду, тому буде важко контролювати товщину шару. А треба наносити тонким шаром, щоб він не повз вниз) буде сповзати. 
3. Крім того, потрібно буде підібрати під нього грунт (primer).
neotex.gr/wp-content/uploads/2026/03/Neoproof-Polyurea-R-TDS-en-1.pdf

Дивіться. У вас просто фасадна стіна. Таких стін в світі трошки є. І жодний виробник, технолог не рекомендує гіпер-мега гідроізоляційні рішення для вертикальних наземних поверхонь, що періодично змочуються водою без тиску.

• Лайк 1
Посилання на коментар

13 часов назад, Propeller сказал:

Фарба сохне швидко. Нанесення 3 шарів можно зробити за літній світловий день.

Занадто швидко як на мене.(По мануалу до фарби не пам'ятаю, але точно не став би під сонцем це робити, вона ж не просто сохне а якісь там ще полімери полімеризуються, виробник дає 4 години між шарами).

Я фарбував (шифер) тільки ввечері і другий шар рано вранці, коли ще тінь на поверхні.

Змінено користувачем SantehnikPPR100
Посилання на коментар

18 часов назад, vyakim сказал:

Ось відеоогляд стіни. 

Подивився ...

Видно, що основне поле замокання знаходится в нижній частині стіни, невеликій по висоті.

Припускаю, що висота цієї ділянки, (якщо дивитися ззовні), якраз дорівнює висоті до коричневого пунктиру на малюнку нижче.

Суть явища :

При сильному косому дощі вода обливає стіну (при цьому, звісно, попадає в щілини, але не основна частина),

потім основна маса води стікає по стіні до невеличкого горизонтального виступу, шириною приблизно 5 - 7 см.

От на цьому горизонтальному виступі увесь час, під час дощу та трохи після, стоїть калюжа води.

Звідси, по лінії коричневого пунктиру, у стіну через щілини всмоктується вода.

Потрібно зазначити, що інтенсивність всмоктування з горизонтальної стоячої калюжі більша,

ніж всмоктування на вертикальній частині стіни, коли вода не стоїть, а динамічно стікає вниз.

Саме тому, на фотках і відео, стіна вище пунктиру має поодинокі сліди затікання,

а от нижче пунктиру - практично по всій довжині стіни видно,

що саме з цієї лінії починається інтенсивне проникнення води через товщу стіни всередину,

і подальше зтікання вниз, на підлогу.

Також, можливе затікання води у нижніх кутках вентиляційного проєму,

можливо неякісно зроблений відлив з руберойду,  або є щілини між ним та стінами.

Треба ретельно обстежити ці критичні ділянки і позаливати щілини сіліконом.

Можна порадити на виступ приклеїти металевий кутник, сантиметрів 10 завернути наверх, на стіну з плиткою.

А заворот внизу завести сантиметрів на 5 на вже існуючий металевий кутник.

Але перед цим потрібно обробити саму стіну, пан Пропеллер навів готовий техпроцес.

.

.1141899764_.2.jpg.f6d761820dbfbf170b9af63f3e5a3940.jpg   

Змінено користувачем АлександрБ.
  • Лайк 1
Посилання на коментар

7 часов назад, SantehnikPPR100 сказал:

1. Занадто швидко як на мене.(По мануалу до фарби не пам'ятаю, але точно не став би під сонцем це робити, вона ж не просто сохне а якісь там ще полімери полімеризуються, виробник дає 4 години між шарами).

2. Я фарбував (шифер) тільки ввечері і другий шар рано вранці, коли ще тінь на поверхні.

1. Мануали пишуть для так званих стандартних умов випробовування. Стандартні умови це +23С, та відносна вологість повітря 55% (на скільки я помятаю). В реальних умовах є дуже багато ввідних. Висока температура повітря та основи, протяги все це пришвидшує процесс кардинально.  
Стосовно сохне, а повинна ще й полімеризуватись.
Процесс називається коалесценція. Тобто висихання форби призводить до "полімеризації". Тобто з понтом полімеризації. Просто полімери вже в фарбі є )))) 
Етапи формування фарбової плівки

1. Випаровування води : Поки фарба рідка, полімерні глобули (каплі латексу (гумова фарьа), акрилу(водоемульсіонка)...) перебувають у зваженому стані завдяки емульгаторам, які заряджають їх однаковим зарядом і вони відштовхуються один від одного та не зліпаються . Коли фарбу наносять на стіну, вода починає інтенсивно випаровуватися.

2. Концентрування системи: Об'єм води зменшується, через що полімерні глобули зближуються між собою. Фарба стає перенасиченою полімерними частками. Густішає. Дохера полімеру, хочеться водички, а водичка вже тю-тю в повітря. 

3.Коагуляція (злипання частинок): Коли відстань між частинками полімеру стає критично малою, захисні оболонки емульгаторів руйнуються. Частинки полімеру необоротно злипаються у великі довгі шмацики.

4. Коалесценція : Сили поверхневого натягу залишків води стискають глобули полімеру разом. Вони деформуються, втрачають індивідуальні межі та буквально зливаються (сплавляються) одна з одною. Соітіє. 

5. Утворення суцільної плівки: Формується міцний монолітний полімерний шар (плівка), усередині якого знаходяться частинки пігментів та наповнювачів (зазвичай крейда або двооокис титану). Все! Приїхали! Повернення до початкового стану, тобто рідкої емульсії після цього стає неможливим — фарба стає нерозчинною у воді.

То ж висохла - значить полімеризувалась. Головне правило : можна наносити наступний шар, якщо пензель або валик при нанесенні не знімають попередній шар механічно. Останні 3 роки час від часу працюю з гумовою фарбою. Тому мій тезис про 3 шари за світловий день літом - це не припущення, це досвід.

2. Ви переплутали з умовами роботи з цементними розчинами та розчинами на мінеральніх в'яжучих.От там дійсно працювати в спеку не бажано через швидку втрату води нанесеним розчином. Як результат -  ризик його усадки (тріщини) та не набір проектної міцності. 

Посилання на коментар

IMG_20260801_003120.thumb.jpg.a7c6e00dc0324ff2e275a80ac385fab8.jpg

14 часов назад, Propeller сказал:

Ви переплутали

Чого б це я путав. Але це було в тому році і взагалі перший і останній раз, сподіваюсь.

Тому і мануал завантажував і шось там було точно про температуру...

Вона і в тіні за хвилин 10 вже "обвітрюється".

Не важливо. Тримається не облазить і я задоволений результатом. От тільки нову тріщину фарба не тримає.

Screenshot_20260731-222133.jpg.a50648661ed692075b5ff2b14e336abc.jpg

Не реклама
Посилання на коментар

11 часов назад, Propeller сказал:

1. Вам це пропонували продавці? "Просто" - це їх слово?
2. Поліаспартик. По гідрі - це дуже високий стандарт. Основне його призначення - це покрівлі. Тобто горизонталі. Дивіться TDS нижче (там малюнки). У вас може винукнути проблема з його тиксотропністю. Він досить вязкий і при нанесенні на вертикаль (ви їм не працювали і не маєте досвіду, тому буде важко контролювати товщину шару. А треба наносити тонким шаром, щоб він не повз вниз) буде сповзати. 
3. Крім того, потрібно буде підібрати під нього грунт (primer).
neotex.gr/wp-content/uploads/2026/03/Neoproof-Polyurea-R-TDS-en-1.pdf

Дивіться. У вас просто фасадна стіна. Таких стін в світі трошки є. І жодний виробник, технолог не рекомендує гіпер-мега гідроізоляційні рішення для вертикальних наземних поверхонь, що періодично змочуються водою без тиску.

В черговий раз дякую Вам за детальний коментар з поясненнями щодо призначення та місця використання зазначеного матеріалу.

Покрити стіну отим "поліаспартиком" мені пропонував не продавець цього мареріалу, а промисловий альпініст-монтажник, який (за його словами) вже працював з цим матеріалом і йому він дуже сподобався в роботі. Але він не уточнюва (і я на той час розмови з ним не перепитував у нього) на яких поверхнях він наносив цей матеріал...можливо, дійсно він працював з ним на горизонтальних покрівлях висотних будівель.

Посилання на коментар

4 часа назад, АлександрБ. сказал:

Також, можливе затікання води у нижніх кутках вентиляційного проєму,

можливо неякісно зроблений відлив з руберойду,  або є щілини між ним та стінами.

Треба ретельно обстежити ці критичні ділянки і позаливати щілини сіліконом.

так,  нижніх кутках того вентиляційног опроєму також трохи затікає (нижче фото виду на нижні кути решітки того вент.вікна, сфотографовані перебуваючи в середині того повітроводу, який підходить до цього вент.вікна)

ці кути також будемо обробляти та герметизувати.

Можна порадити на виступ приклеїти металевий кутник, сантиметрів 10 завернути наверх, на стіну з плиткою.

А заворот внизу завести сантиметрів на 5 на вже існуючий металевий кутник.

про додатковий кутник на виступ також подумаю після дообстеження того виступу.

Дякую за пораду!

Але перед цим потрібно обробити саму стіну, пан Пропеллер навів готовий техпроцес.

Так, обробка стіни згідно порад пана Propeller буде першим етапом/чергою.

20260612_172409.jpg

20260612_172416.jpg

Посилання на коментар

15 часов назад, SantehnikPPR100 сказал:

Чого б це я путав.

Я мав на увазі про наслідки нанесення водоємульсійних фарб в спеку. На кінцеві (заявлені в TDS) харктеристики покриття спекотні умови не впливають. А от фарбувати в спеку, та ще по гарячій поверхні, скажемо так, не дуже зручно.
А от при роботі з цементими розчинами спекотні умови мають прямий деструктивний вплив на кінцеві характеристики продукту.

Посилання на коментар

13 часов назад, vyakim сказал:

В черговий раз дякую Вам за детальний коментар з поясненнями щодо призначення та місця використання зазначеного матеріалу.

Покрити стіну отим "поліаспартиком" мені пропонував не продавець цього мареріалу, а промисловий альпініст-монтажник, який (за його словами) вже працював з цим матеріалом і йому він дуже сподобався в роботі. Але він не уточнюва (і я на той час розмови з ним не перепитував у нього) на яких поверхнях він наносив цей матеріал...можливо, дійсно він працював з ним на горизонтальних покрівлях висотних будівель.

Не тому, що я таке гівно, але в минулому житті всі підрядники, що працювали моєю гідрою мали дуже вагому знижку на мої матеріали. Вони фактично ставали продавцями моєї гідри та інших продуктів. Тому, "я цим матеріалом зробив кучу об'єктів і ніхто не жалівся". Більш того, всі хлопці отримували від мене декілька нових і складних для розуміння пересічених замовників  слів та словосполук, щоб показати, що вони посв'ячені в щось для вузького кола спеців. 
Ладно. То таке. 
Ось ваш варіант після 4 років існування
image.thumb.png.8245abdaa91dc9b9e4620fa826781db5.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

20 хвилин тому, Propeller сказав:

…наслідки нанесення водоємульсійних фарб в спеку. На кінцеві (заявлені в TDS) харктеристики покриття спекотні умови не впливають.

Як це не впливають? image.gif.584ddf7b60db489623e13b022456823e.gif
Надшвидке прискорення процесу полімерізації шкідливе у більшості випадків, тому дозвольте з вами не погодитись. image.gif.dff41626258bcdc06a6545cdfe26dfb8.gif

• Лайк 1
Посилання на коментар

22 минуты назад, Фрай сказал:

Як це не впливають? image.gif.584ddf7b60db489623e13b022456823e.gif
Надшвидке прискорення процесу полімерізації шкідливе у більшості випадків, тому дозвольте з вами не погодитись. image.gif.dff41626258bcdc06a6545cdfe26dfb8.gif

Причитайте мій пост вище. Там механізм утворення полімерної плівка на поверхні основи.
ГОЛОВНЕ!!!!!!!!! Будь яка водоемульсійна фарба - це колоїдний розчин, де колоїдна фаза - це ПОЛІМЕРНІ глобули. Тобто, це просто готові полімерні осередки, які треба "склеїти" міх собою. А для цього просто треба випарувати з жіжі колоїдну середу - тобто воду. 
Висновок : полімерам не потрібно полімеризуватись, бо вони і так є в водроємульсійних.
Полімеризація - це не про водоемульсійні. 

• Хаха 1
Посилання на коментар

1 час назад, Propeller сказал:

Я мав на увазі про наслідки нанесення водоємульсійних фарб в спеку. На кінцеві (заявлені в TDS) харктеристики покриття спекотні умови не впливають. А от фарбувати в спеку, та ще по гарячій поверхні, скажемо так, не дуже зручно.
А от при роботі з цементими розчинами спекотні умови мають прямий деструктивний вплив на кінцеві характеристики продукту.

Якщо б не впливали, то виробник не писав про температурні обмеження.

Screenshot_20260801-144849.png

Не реклама
Посилання на коментар

43 хвилини тому, Propeller сказав:

Полімеризація - це не про водоемульсійні

Спірне питання

Цитата

Полімеризація водоемульсійної фарби — це процес формування міцної захисної плівки

Цитата

Водоемульсійна фарба являє собою особливу комбінацію найдрібніших полімерних частинок, що містяться у водній дисперсії, які після випаровування рідини полімеризуються, утворюючи міцну декоративно-захисну плівку

назвіть процес більш правильно і нічого не зміниться - фарба буде лускатись і скоро посиплеться, недаремно виробник дає температуру використання до 25 градусів.

Я торік фарбував будинок, як назло була спека і чекав нічної прохолоди аби зробити справу поки у відпустці.

(щоправда фарба у мене була силіконова, що також спірне питання))

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар

2 часа назад, Propeller сказал:

....
Ось ваш варіант після 4 років існування

Чи правильно я зрозумів, що на фото приклад покриття зовнішньої стіни отією латексною "гумовою" фарбою, процес нанесення якої Ви описали ц першому пості?

І ще питання.

Чи є залежність кольору цієї латексної фарби та стійкість її до впливу УФ? Типу:  чим світліший колір - тим стійкіша до УФ.

Посилання на коментар

4 часа назад, SantehnikPPR100 сказал:

Якщо б не впливали, то виробник не писав про температурні обмеження.

Screenshot_20260801-144849.png

Так це не йде в розріз з тим, що я нописав вище.
З технологічної точки зору (НАНЕСЕННЯ!!!!!) так - складно наносити в спеку. Чому? Форба швидко втрачає пластичність (випаровується вода) і "растащить" її равномірно по поверхні складніше. Все! Те саме про дощ. Буде дощь ПРИ НАНЕСЕННІ, все змиє.
Розказати про +5С? 
Підкреслюю це рекомендації забезпечення приємного нанесення. І це не має ніякого відношення до якості кінцевого продукту. 

• Конфуз 1
Посилання на коментар

4 часа назад, Фрай сказал:

Спірне питання

назвіть процес більш правильно і нічого не зміниться - фарба буде лускатись і скоро посиплеться, недаремно виробник дає температуру використання до 25 градусів.

Я торік фарбував будинок, як назло була спека і чекав нічної прохолоди аби зробити справу поки у відпустці.

(щоправда фарба у мене була силіконова, що також спірне питання))

У нас з вами дискусія на рівні "це не так, бо я вважаю, так не може бути". Вище я розписав покрокову поведінку форби на поверхні. В якому з цих кроків висока температура може нанести "катастрофічні" наслідки? 

Посилання на коментар

3 часа назад, vyakim сказал:

Чи правильно я зрозумів, що на фото приклад покриття зовнішньої стіни отією латексною "гумовою" фарбою, процес нанесення якої Ви описали ц першому пості?

Саме так. Був глазурований кабан-чик 50-ти літньої давності. 

3 часа назад, vyakim сказал:

І ще питання.

Чи є залежність кольору цієї латексної фарби та стійкість її до впливу УФ? Типу:  чим світліший колір - тим стійкіша до УФ.

Ні немає. Тільки ступінь нагріву пофарбованої поверхні сонячними промінями. Тут зрозуміло - білий колір - самий меньший нагрів. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...