Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Піноскло під теплу підлогу

wishmaster

Рекомендовані повідомлення

Привіт всім! Вже тиждень, як мучуся з вибором утеплювача... Добудував ванну кімнату в будинку за містом. Знизу неопалюваний підвал, зверху дах, стіни в 1-ну цеглу. Ванна кімната на розі будинку тому постало питання добре утеплити, щоб взимі було не холодно. Планую таке опалення: титан на дрова (старий радянський) + рушникосушилка (обігріє не більше 1 м2) + тепла підлога (електричний обігрів) + електробатарея (встановлю, якщо всього, що описано вище буде замало).

 

Вже був готовий взяти екструдований пінопласт на підлогу і мінеральну вату на утеплення стелі, але натрапив на статтю про шкідливість стиролу, фенолу, формальдегіду і т.п. Вирішив відмовитися від цих матеріалів і хочу взяти щось екологічно безпечне. Наразі зупинився на піносклі.. Дуже привабливий за описами матеріал, але мало відгуків про використання в приватних будівлях...

 

Тому хотілося б почути пораду тих, хто вже використовував піноскло і знає всілякі ньюанси. Найперше, про утеплення підлоги:

 

1. Який має бути пиріг на підлозі? Піноскло (5см), стяжка (4см), обігрівальний мат і плиточний клей, плитка? Чи не буде піноскло тріскати, якщо безпосередньо зверху класти стяжку (цементу намертво зчіпляється з піносклом, розширяється-звужуться від нагрівання-охолодження і піноскло тріскає)?

2. Чи стяжка поверх піноскла має бути армованою?

3. Як правильно монтувати плити піноскла? На який клей класти? Чи взагалі не потрібен клей, оскільки плити будуть лежати на підлозі?

4. Чи не буде піноскло з часом сипатися і осідати під постійним навантаженням? Пишуть, що піноскло - матеріал крихкий...

5. Інші можливі проблеми?..

 

Буду вдячний за консультації. Хто вже використовував піноскло для утеплення підлоги, дуже хотілося б почути ваш відгук.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вы, наверное, будете первым, кто пеностекло на пол будет укладывать...

Материал хороший, но его хрупкость и цена отпугивают от такого применения. Поэтому может лучше базальтовую вату на пол - (ссылка устарела), например?

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Цікаво, що самі виробники піноскла вказують, що піноскло можна класти на підлогу. Може ці побоювання про крихкість піноскла, насправді, не мають сенсу?.. Оскільки зверху є стяжка, то навантаження рівномірно розподіляється по всій поверхні плит і піноскло чудово витримує навантаження. Але це тільки здогадки, хотілося б почути відгуки з практики.

 

Про базальтову вату - дякую, за наводку. Але чи не містить вона фенолформальдегідних зв'язуючих, як звичайна мінеральна вата? Чи не шкідливі ці базальтові волокна? При появі тріщин і мікротріщин всі ці речовини можуть проникати в приміщення і проносити шкоду здоров'ю... І просто страшно собі уявити демонтаж цієї вати... Навряд чи хтось років через 15 буде пам'ятати, що там в підлозі, і шо треба маску вдягнути...

 

Поки все ж схиляюся до піноскла, але ще чекаю на відгуки.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Цікаво, що самі виробники піноскла вказують, що піноскло можна класти на підлогу. Може ці побоювання про крихкість піноскла, насправді, не мають сенсу?.. Оскільки зверху є стяжка, то навантаження рівномірно розподіляється по всій поверхні плит і піноскло чудово витримує навантаження.

Я так понимаю, что здесь проблема только при заливке этой самой стяжки. Когда по пеностеклу туда-сюда ходишь, то тогда оно может и треснуть.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Так, по-суті все зводиться до загального питання:


  • Як правильно монтувати піноскло?

Через неправильне використання навіть найкращий матеріал може втратити свої властивості і термін експлуатації... Натикався на те, як народ жалівся, що через неправильне штукатурення фасадів, утеплених піносклом, піноскло давало тріщини і відвалювалося разом зі штукатуркою...

 

Отут знайшов цікавий документ з розрахунками:

Альбом технических решений

 

В розділі "4. Теплоізоляція підлог та перекриттів. Перекриття над холодним підвалом" є якраз те, що мене цікавить. Там показано два варіанти монтажу

 

Двосторонній:

pinoA.png

 

Односторонній

pinoB.png

 

Схиляюся до одностороннього варіанту. Якщо, виявиться, що холодно, то можна додатково утеплити знизу, що досить зручно, бо в самій ванній кімнаті додатковий ремонт робити не потрібно.

 

Дещо корисного по монтажу:

 

7.1.3 Бетонне перекриття, призначене для укладки блоків з піноскла та пінокрихти, повинно бути рівним та очищеним, без виступів та западин.

 

7.1.4 На грані блоків, які встановлюються на перекриття слід наносити клей. Блоки встановлюють таким чином, щоб зазори між ними були мінімальними. Ряди блоків встановлюють паралельно один одному, щоб шви між рядами блоків не співпадали. При необхідності на перший шар блоків встановлюють наступні шари.

 

7.1.10 Необхідність влаштування пароізоляції в конструкціях перекриття

визначається розрахунком для кожного конкретного випадку в залежності від тепловологісного режиму приміщень, що розділяє перекриття. Розрахунок проводиться згідно з положеннями ДБН В.2.6-31:2006.

 

Не зрозуміло:


  • Який клей використовувати?


  • Чи потрібна в моєму випадку пароізоляція?.. Як це вирахувати?

На жаль, нічого не згадується про теплу підлогу...

 

Ваші думки по цьому. Хтось використовував один з цих варіантів монтажу?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

стіни в 1-ну цеглу

 

Крім того вам треба утеплити стіни ззовні тим більше що це кутова ванна... А то все ваш тепло від теплої підлоги і додаткової батареї буде тікати на вулицю, + нормальну вентиляцію зробити щоб не було грибків....

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 місяць потому...

Всім привіт!

 

Щоб впевнитися у виборі матеріалів вирішив порахувати точку роси. Знайшов сайт, який вміє рахувати точку роси.

 

На жаль, піноскла в стандартних матеріалах немає. Використав такі коефіцієнти:

 

R = 150 (кг/м3) - плотность

L = 0.045 (Вт/m/K) - теплопроводность

µ = 2e4/8e4 (min/max) - паропрозрачность

C = 840 (Дж/кг/К) - теплоемкость

 

Ось мої розрахунки:

 

Підлога ((ссылка устарела)):

 

floor.png

 

Стеля ((ссылка устарела)):

 

ceiling.png

 

Стіни ((ссылка устарела)):

 

wall.png

 

Висновки: На підлогу і стелю потрібно алюмінієву плівку, інакше буде конденсат.

 

При утепленні стін конденсат буде в піносклі по-любому, при будь-якій товщині піноскла. Це насторожує, тому вагаюся, чи варто утеплювати стіни піносклом...

 

Чи в когось є якісь думки з цього приводу?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Не вижу в пеностекле ни одного плюса который оправдал бы такую стоимость, помоему все велосипеды давно уже изобретены
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

под полы, даже под эксплуатируемые покрытия (например, стилобатная часть здания с движением автомобилей над подземным паркингом) зачастую применяли пеностекло - фомгласс. отличнейший теплоизоляционный материал, не боящийся ничего, с малым удельным весом, с хорошими механическими характеристиками, единственный недостаток - цена. я не помню узлов в деталях, но вот из гугла, первое, что попалось: www.biurs.ru/info/avtostoyanki-na-kryshe-i-podze.html budavtotrans.com.ua/building/poli.html

Не вижу в пеностекле ни одного плюса который оправдал бы такую стоимость, помоему все велосипеды давно уже изобретены
вы не поверите, но зачастую, при применении фомгласса решаются узлы (пирожки полов и покрытий), которые новозможно решить в минвате, xps, я уже не говорю про менее продвинутые теплоизоляционные материалы. нет аналогичного матерала, который бы имел все достоинства фомгласса. основное его преимущество - практически вечный, не вреден, теплоизоляция на уровне лучших теплотехнических материалов, прочность - сравнима со слабыми бетонами. если нужно сделать пирог покрытия минимальной высоты - это применение фомгласса.

по точке росы - я не теплотехник, но разве при наружном утеплении точка росы не должна быть как раз в утеплителе? да и конденсат для фомгласса абослютно не страшен.

о применении алюминиевой фольги в конструкции полов/стен слышу впервые.

P.S. к продаже фомгласса не имею никакого отношения.

Змінено користувачем Grip
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

о применении алюминиевой фольги в конструкции полов/стен слышу впервые.

 

Пишуть, що алюмінієва фольга (під обігрівальним матом) відбиває тепло вверх і вирівнює обігрів (запобігає локального перегріву кабеля).

 

Цікаво, чому алюмінієва фольга так магічно впливає на точку роси?..

 

Без фольги:

 

floor_no_al.png

 

З фольгою:

 

floor.png

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...