Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

SUN2000

Пользователи
  • Публікації

    15
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Повідомлення, опубліковані користувачем SUN2000

  1. Свіженька новина з зимової Техащини:

    www.texastribune.org/2021/02/16/texas-wind-turbines-frozen/

    У перебоях електроенергії основної провини ВЕС немає.

    An official with the Electric Reliability Council of Texas said Tuesday afternoon that 16 gigawatts of renewable energy generation, mostly wind generation, were offline. Nearly double that, 30 gigawatts, had been lost from thermal sources, which includes gas, coal and nuclear energy.

    Теплова генерація виявилась так само не готовою до природних умов.

     

    В Техасе здобулы! Раз. Два.

    Более 4 миллионов домов сидят без искричества. Оптовая цена на искричество выросла в 35(!) раз за два дня(!).

    В штате более 150 ВЭС установленной мощностью более 30ГВт. Вся угольная генерация была разорена дешёвой «зелёнкой». Но в результате шторма, снега и минусов (минус 15 и ниже) ВЭС пришлось остановить, греть лопасти генераторам (превратив их в потребителей), а потребности штата в ЭЭ достигли 70ГВт. Да, единой системы в США нет, и перетоки взять неоткуда.

    • Лайк 3
  2. Номінальна напруга в Україні досі 220 В.

    Ось кодекс систем розподілу:

    zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0310874-18#Text

    А також в ДСТУ EN 50160:2014 зазначено, що діє "національна примітка, що тимчасово номінальна напруга визначена, як 220 В.

     

    230В±10%, ЕМНИМС. Стандарт на 230В ввели несколько лет назад.

     

    Днём в рабочий день? Бгггг.

    1163784381_50160.thumb.PNG.5ce88a29642e9be727635e92e9f2af76.PNG

    • Лайк 1
  3. В межах одного стрінгу орієнтація сонячних батарей має бути суворо однаковою.

    Якщо освітленість відрізнятиметься, то генеруватиметься різний струм і жодна з сонячних батарей не працюватиме у ТМП (точці максимальної потужності).

    Якщо, звісно, у вас не встановлені оптимізатори.

    У меня на один стринг даже без разделительного диода подключено восточное и западное поле, никто никому не мешает, в одной двух панелях бывает срабатывает диод, немного понизив напругу обоих стрингов. А обычно просто в менее освещеном поле просто падают амперы, вольтаж остается таким же.
  4. Якщо в "книжній" орієнтації, то з точки зору зменшення впливу затінення, краще розподілити стрінги: 1 стрінг - 1 ряд.

    При затіненні нижнього ряду до висоти однієї комірки падатиме струм всього стрінгу і при паралельному з'єднанні стрінгів майже не впливатиме на не затінений, що приєднаний паралельно в межах одного MPPT. При затіненні більше однієї комірки весь нижній стрінг перестане працювати.

    Якщо розмістити стрінг на двох рядах, як у вас, то затення впливатиме сильніше.

    При затіненні нижнього ряду комірок, падатиме струм в обидвох стрінгах. А коли затіниться повністю нижній ряд комірок, то діоди всіх панелей нижнього ряду байпасуватимуть комірки. Тому напруга стрінгів при такій конфігурації буде рівна 50% від робочої.

    P.S. На картинках рекомендації по прокладці кабелю з точки зору зменшення загрози від перенапруги.

    У меня на станции стоят столы по две панели книжкой в высоту и длиной в два стринга и на один трекер. Соединены полукругами, один стринг справа, второй слева, выходы в центре.

    Сейчас по осени, тень от передних столов налазит на нижние панели последующих во второй половине дня и оба стринга под ”ударом”. Знаю что правильнее подключать панели на верхний и нижний ряд, тогда нижний стринг в тени, а верхний на солнце еще. Но, поскольку стринги то подключаются на один трекер, то затененный стринг тогда все-равно “посадит” тот, что еще освещен. Подскажите, пожалуйста, если смысл, на сколько на одном трекере один затененный стринг садит весь трекер?

    Писал и придумал выход, подключать только освещенные стринги на один трекер, но полбухты провода разойдется точно. Или тупо ждать весны?

    Спасибо.

    Screenshot_20201109_223013.thumb.jpg.653dd7b04f080d4377d602e37c45bd40.jpg

    Screenshot_20201109_222948.thumb.jpg.c7c3c80b3601cae57ad6937f3247687e.jpg

    • Лайк 3
  5. LVRT - low voltage ride trough. В кодексі системи передачі ця функція перекладена, як "Стійкість до КЗ".

    Означає те, що сонячна електростанція має залишатися приєднаною до мережі при падінні напруги до значення 0.05*Uном, а для СЕС, що підключені до напруги 110 кВ та вище - до 0, впродовж 0.25 с. Зазвичай падіння напруги відбувається при короткому замиканні у енергосистемі, але якщо автоматика швидко спрацює, то це падіння буде дуже короткочасним. Але через уставки інверторів по відключенню при занизькій напрузі багатомегаватні СЕС можуть відключитися чим викликати падіння енергосистеми. LVRT потрібне для того, щоб СЕС не відключались через аварію в енергосистемі.

    Для України, ця функція має бути включеною для СЕС потужністю > 1 МВт.

     

    Ребят а в Хуавее 33 ктла вот этот выделенный режим это не автономная работа инвертора если сеть пропадает?.
    • Лайк 4
  6. Формули не спрацюють, тому що умови навколишнього середовища надто мінливі, тому, щоб отримати інтегральне значення варіанти лише два:

    1) Натурний експеримент

    2) Моделювання у програмних продуктах для визначення генерації.

    Також підкажіть, будь ласка, які саме втрати цікавлять?

    - при перетворенні (залежить від ККД, який в свою чергу залежить від миттєвої потужності та напруги постійного струму)

    - втрати у кабельних лініях

    - втрати від затінення.

    Тощо.

    -

     

     

    Олександр, в мене технічне питання, як порахувати річні втрати у вашому інверторі, в залежності від вхідної напруги поля?
    • Лайк 2
  7. Інвертори достатньо надійні.

    На сьогодні це найбільш вживаний пристрій серед домогосподарств України. Рекламацій вкрай мало.

    Для даної та надійної роботи, слід пересвідчитися у правильності монтажу. Бажано, щоб на інвертор не потрапляли осади та сонячне світло, була достатня вентиляція та всі з'єднання щільні.

    Бажано ПЗІП типу І по змінному струму на все домогосподарство.

    Стосовно додаткових ПЗІПів постійного струму, то слід оцінювати потребу їх встановлення, почитайте IEC 62305, в розділі менеджмент ризиків це описано.

    В інвертор вже інтегровані ПЗІПи типу ІІ.

    Оскільки територіально знаходимося в регіоні далеко від центру,

    то можливо для оперативного ремонту,

    варто завчасно купити деталі, що можуть потенційно вийти з ладу до Хуавей 33KTL-A..?

    Яка статистика поломок?

    З яких основних причин цей інвертор вихоходить з ладу?

    Як запобігти поломкам?

     

    У вкладенні фото...

    Що варто додатково змонтувати з елементів захисту?

    Я так розумію, що захист по постійному струму у мене взагалі відсутній..?

    На скільки це критично?

     

    Добавлено через 14 минут

    Випадки пошкодження ПЗІПів постійного струму через блискавку мені не відомі.

    У тих рідких випадках пошкодження через блискавку на стороні змінного струму ми міняли по гарантії.

     

    Питання для SUN2000

    Олександре, Хуавей 33KTL-A у випадку виходу з ладу внаслідок грозорозряду - підлягає гарантійному ремонту?

    • Лайк 3
  8. Якщо це 33KTL-A, то інвертор розрахований на 1100 В і пошкоджений не буде.

    Варто перевірити чи напруга на яку розраховані сонячні батареї - 1500 В.

    Бо якщо панелі на 1000 В, то не варто, тому що принаймні:

    1. Порушені умови інсталяції - напруга вища за 1000 В, навіть, при +14С

    2. Підвищена напруга може становити більші ризики розвитку PID.

    23-24 штуки послідовно достатньо.

     

    Та завантажте ви інвертор нормально,тоді і результат якийсь буде кращій...дайте на стринг панелей 25 і буде вам щастя....
  9. ККД, що зазначений у технічному паспорті вимірюється за стандартом для перетворювачів потужності (power conditioners) IEC 61683 (вимірювання для трьох напруг та за таких потужностей 10 %, 25 %, 50 %, 75 %, 100 %). Максимальний ККД - це виміряне для певних умов пікове значення. Мені невідомо, чому виробник зазначив максимум одним, намалював графік іншим, а реальні результати вийшли абсолютно інакшими.

    Ось, до речі, звіт за тестами: за номінальної напруги ККД при максимальній потужності складає 97.42%, в той самий час у Huawei за тих же параметрів - 98.4% (у Тріо в 1.6 рази більше генерація тепла):

    library.e.abb.com/public/4c9897116f80a3f485257e200061360f/TRIO-27.6(20.0)TL-OUTD-400%20(Bureau%20Veritas,%20IEC%2061683%20Certificate,%20Ref.%20U14-0286)%20Rev.%202014-05-12.pdf

    У системі моніторингу Huawei є показник ККД.

     

    Ви самі хочі вірите в те,що Хуавей на реальній станції дасть хоча би 98%?:) Я на власні очі поки що не бачив жодної такої станції. А все чому? Правильно, всім треба перевантажти і 620В там не пахне. Приведу графіки для обох інверторів. Так,теоретично хуавей в ідеальних умовах може показати 98.65%, але якщо уважно подивитись на графік Аврори, то вона в ідеальних умовах покаже приблизно 98. 4%. Але виробник в інструкції чомусь пише максимум 98.2%. Цікаво, до чого б це? Може в АВВ розуміють, що в реальному житті інвертор тих умов ніколи не побачить?

    Котушки Trio не мають пластифікату, ви в цьому мали пересвідчитись, на відміну від М0. Тому в Trio теплові втрати потрапляють всередину корпуса.

    Справа не в цьому. Модулі реально дешевші за окремі ключі, але є ряд нюансів. Головна проблема в тому, що потрібно швидко відводити велику кількість тепла, у Вас може бути нескінченно великий радіатор, але в цьому немає ніякого сенсу, якщо товщина основи недостатня для такої теплопровідності. Тому для покращення температурних умов існування інвертора виробники,які не жалкують коштів на розробку і деталі, ставлять багато дискретних транзисторів,оскільки ті мають куди більшу площу тепловіддачі + ставлять віддалено один від одного. На Вашій картинці з Авророю видно, що там 40% місця,де стоять транзистори, гуляє. А самі транзистори стоять на відстані для покращення умов тепловідведення. Останній АВВ,який у мене ремонтувався,отримав у трекер замість дискретних діодів діодний модуль, оскільки це зекономило майже 100$. До прикладу, інвертор AEG Protect PV 10 зроблений приблизно з такою ж кількістю дискретних транзисторів (все таки там 3 МРРТ) і при цьому він в 2 рази менший,але там стоїть 3 вентилятора.

     

    У АВВ також гарантія 10 років. Тільки от проблема - перша Аврора, що потрапила до мене на стіл, була у віці 5 років. А перший М0 - простояв рівно 1 день....

    Чи було звернення до технічної підтримки виробника стосовно виходу з ладу Huawei?

    Чи був правильно виконаний монтаж?

    У Power One була гарантія 10 років, ABB одразу змінив її на 5 років. Кількість сервісних випадків пропорційна кількості обладнання у використанні. Запитайте у експлуатантів комерційних СЕС, скільки десятків відсотків виходів з ладу такого самого інвертора 27.6.

    Більше того, навряд чи той, у кого діюча гарантія звернеться по не гарантійний ремонт.

     

    З повагою,

    Олександр Альохін

    1346144161_Huaweiefficiency.png.e28fe4b5eb868ce1c64c1303d2f36290.png

    557664792_Trioefficiency.PNG.7453c678874c2e0a33d4bd7c86a74390.PNG

    • Лайк 1
  10. Розгадка проста:

    1. ККД Trio на 0.5% менше, а це означає, що він генерує на 33% тепла більше.

    2. Подивіться на котушки індуктивності на картинці в додатку. Втрати на них можуть досягати 20% сумарних втрат інвертора. Все згенероване ними тепло опиняється всередині інвертора і для того, щоб його відвести потрібна більша площа поверхні, адже температура радіатора нижча, а температура всередині вища.

    3. У сучасних інверторах використовуються IGBT модулі, в той час, як Trio використовує окремі IGBT, які аж ніяк не можна розташувати більш компактно. Але так, конструкція значно більш ремонтопридатна, враховуючи їх сумнівну надійність - це неабияка перевага.

     

    Ну і для інформації, у M0 гарантія 10 років.

     

    Во вложениях имеем сравнительные фото радиаторов 20KTL-M0 и Aurora Trio 27.6 (сути дела не меняет - 20.0 собирается точно в таком же корпусе). По габаритным размерам довольно наглядно видно разницу + Аврора имеет волнистые ребра радиатора,их площадь на 10-15% больше сравнительно ровной пластины таких же размеров. Хуевей имеет 1 вентилятор внутри корпуса,довольно большой и мощный, Аврора имеет 3 небольших и достаточно тихих вентилятора. А вообще, Авроры также не блещут сверх надежностью - нынче их 4шт на операционном столе. Для пущей уверенности в недостаточности охлаждение в Хуевеях рядом лежит Conergy IPG 3S (3кВт,1Ф, панелей сколько хош), модели 4 и 5кВт собираются в таких же корпусах,только имеют вентиляторы) Наверное,в 20кВт Хуавее все таки радиатор в 2 раза больше,чем в 3кВт Conergy,но и в 3 раза меньше , нежели у настоящего 20кВт инвертора)

    323943640_Abbtrio.thumb.PNG.861113daa8a802e00a0bd5b938308378.PNG

    IGBT.thumb.PNG.371226a91c0f7708499853f41a713ede.PNG

  11. Та є що робить.

    Вирішив втрутитись, щоб не створювались міські легенди :)

    Бо люди знаходять інформацію на форумі, а потім ставлять діоди або вентилятори на інвертори. І пояснюй потім, що це неправильно.

  12. Вітаю!

    Коротко:

    1. Діоди потрібні для захисту від зворотних струмів, там де вони можуть виникнути:

    а. Стрінги різної довжини (взагалі не рекомендую)

    б. Дуже сильне затінення (взагалі не рекомендую)

    в. Нерівномірна освітленість, наприклад стрінги, що з'єднані паралельно, розташовані на схід-захід зі значним кутом до горизонту.

    В усіх інших випадках діоди навряд чи принесуть користь. Стосовно діодів подивіться IEC 62548-2016.

    2. Оптимальне відношення навантаження (DC/AC ratio, oversized array) при поточній вартості приєднання, компонентів, логістики, монтажу та тарифів знаходиться близько 150%. Саме тоді спостерігатиметься найвищий ROI та найкоротший строк окупності.

    3. Huawei постійно розвиває систему моніторингу, швидкість роботи серверів FusionSolar постійно зростає.

    4. Рекомендую по монтаж СЕС все ж таки звертатись до спеціалістів. Питання лише з пошуком саме толкових, але в принципі вирізнити їх не так уже і складно.

     

    З повагою,

    Олександр Альохін

    Старший продакт менеджер Huawei

    • Лайк 3
×
×
  • Створити...