serg9 Опубліковано: 18 квітня 2014 Поділитись Опубліковано: 18 квітня 2014 доброго дня. потрібна порада по криниці. вирішив розпочати підготовку до будівництва проведенням електроенергії і копанням криниці. після узгодження проекту підібрав приблизне місце для криниці і почав шукати копальщиків. як виявилось, у нашому масиві криниці вручну копати не хочуть, всі переводять стрілки на бурову машину. таких машин є декілька, але не всі беруться бурити на масиві, т.я. мають обмеження по глибині. погодився тільки той, хто може бурити до 25 метрів. ітак, після розмови з бригадою бурильщиків на ділянці, ними було озвучено, що оскільки грунти тут глиняні, то копати тут ніхто не буде, тільки бурити. про скважину сказав навіть не думати, т.я. це неможливо, хоча я і не хочу скважину. ціну озвучили - 240 грн. за кольцо + вартість колець 180 грн./шт без доставки. і озвучили, що бурити прийдеться прибл. 15 кілець. приступити зможуть через 2-3 тижні. роботу обіцяють виконати за декілька годин, все своїми силами, самі замовляють і привозять кільця, я тільки оплачую по факту. метод - бурять вертикальний стовб буром аж поки є можливість, і потім, коли добираються до води, починають швидко складати кільця по 2 шт. за раз. кільця везуть з затвором (типу з пазами і буртиками), складають без ніякого промазування швів. по суті самої води кажуть, що тут іде сплошна глина, далі десь на 12-15 кільцях прошарок "шутру" десь 0,5-1 метр, в якому і є вода. оскільки зараз води дуже "впали", тобто води мало, то озвучують шанс пройти той водоносний прошарок, якщо не буде дуже припливу і дуже розмивати, то піти на кілька кілець нижче в синю глину і цим самим зробити нормальний дебіт води. по масиву вони копали у 3 будинках, в 1 з них ми поцікавились, криниця 15 кілець в землі і 16 зверху. води має десь 1,5 кільця, на все їм вистачає, водою задоволені. деталей копання не знає, т.я. при копанні не був присутній, все зробили бурильщики а він потім по факту тільки оплатив. власне така ситуація. хотів запитати, що можете сказати про даний спосіб будівництва криниці і на що мені потрібно звернути увагу? чи потрібно намагатися проскочити водоносний шар і постаратися пройти нижче в синю глину? і чи це взагалі можливо? п.с. територіально - Івано-Франківськ, кільця - 85 см висота і 94 см зовн діаметр. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
serg9 Опубліковано: 21 квітня 2014 Автор Поділитись Опубліковано: 21 квітня 2014 ніхто не має досвіду буріння криниці? чи то просто вихідні ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Banker13 Опубліковано: 22 квітня 2014 Поділитись Опубліковано: 22 квітня 2014 ... оскільки грунти тут глиняні, то копати тут ніхто не буде, тільки бурити ... Дивна логіка... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
serg9 Опубліковано: 22 квітня 2014 Автор Поділитись Опубліковано: 22 квітня 2014 розмовляв з 3-4 копачами, все перевели стрілки на бурильщиків. але я й не бачу проблем, в принципі результат той самий а по часу швидше набагато. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Banker13 Опубліковано: 23 квітня 2014 Поділитись Опубліковано: 23 квітня 2014 А бурять чим? КШК-30? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
serg9 Опубліковано: 23 квітня 2014 Автор Поділитись Опубліковано: 23 квітня 2014 не знаю. а це має значення? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Banker13 Опубліковано: 23 квітня 2014 Поділитись Опубліковано: 23 квітня 2014 Я би спробував найти копачів, які копають криниці, а не бурять. Найбільш складна частина криниці - нижня водозбірна. Якщо керувати роботою з поверхні, можна не помітити початок водоносу, пройти глибше чи, навпаки, недокопати. Крім того, ручна копка, хоча і забирає більше часу, звичайно більш акуратна. Все IMHO. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
serg9 Опубліковано: 23 квітня 2014 Автор Поділитись Опубліковано: 23 квітня 2014 мабуть не получиться. весь масив, хто має криниці, усі бурили. тому винайти велосипед мені мабуть не вдасться. не помітити водоносу? а як можна не помітити? буром виймають по пів метра глини і скидають на поверхні. а коли доходять до водоносу, то утворюється каша з камінням, яку підняти вже не можна. то як його можна пропустити? питання в тім, що бурильщик подає надію на те, що якщо не буде сильного припливу води, то він зможе забуритися глибше, ніж водоносний шар, цим самим збільшивши дебіт води. власне і питання, чи можливо так зробити? і чи потрібно так робити? тобто заглиблюватись нижче водоносного шару. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
serg9 Опубліковано: 30 квітня 2014 Автор Поділитись Опубліковано: 30 квітня 2014 я так зрозумів, що така метода лиш у нас застосовується, раз немає ніяких бачень з цього приводу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МАМАЙ Опубліковано: 1 травня 2014 Поділитись Опубліковано: 1 травня 2014 я так зрозумів, що така метода лиш у нас застосовується, раз немає ніяких бачень з цього приводу. Ніяке це не know how. Скільки себе пам'ятаю в професії, за допомогою бурових станків ПБУ та ЛБУ (бажано на базі УРАЛу) бурили криниці. Спочатку робили розвідувальне буріння маленьким діаметром з метою визначення глибини залягання водоносних шарів. Потім розбурювали шурфобуром великого діаметру під колодязні кільця, які монтували у викопаний шурф-дудку лебідкою. При неохідності, декілька останній метрів докопувалися вручну. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз