Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Нарощування крокв боковими дошками - ремонт старого даху

Олег Д

Рекомендовані повідомлення

Вітаю.

Відновлюю дах в старому будинку. Крокви 150х150мм. Нахил 40 градусів приблизно. По натягнутому шнурку між першою і останньою кроквою бачу просідання більшості (13 крокв з 19) в середньому на 1.5-2 см, максимум 3 см. Надихнувся рішенням з цього відео (сербо-хорватською, але суть можна вловити навіть з картинки на заставці, у автора є ще інші відео з інших дахів де він робив так само):

Поставив я на ці дошки мембрану, прихватив степлером, тепер треба класти контррейку.

У автора бачу що він кріпить одну контррейку на одну дошку. Тобто 2 контррейки на крокву (якщо по бокам 2 дошки), на скріншоті можете розгледіти:

image.png.794f2cb48ce1fa513989e2c5497fb9c4.png 

І ось тут питання:

Якщо контррейка кладеться ширшою стороною (5см) на вужчу грань дошки (2.5-3 см) чи не вплине це на надійність такого вузла, а саме стійкість самої контррейки? + можливість промахнутися цвяхом чи саморізом через контррейку і мембрану в грань дошки.

Чи не забагато контррейки взагалі? Якщо я знаю на перед яка і де буде йти обрешітка, то чому б не набити контррейку саме в місцях де обрешітка має лягти на крокву чи інший несучий елемент? А не суцільно по всій довжині крокви від ринви до конька. Це могли б бути короткі бруски або вкладиші (що доречі дозволило б непогано скоротити витрату матеріала, та і вентиляція мала б ще покращитися).

Наприклад ось таке рішення прийшло на думку. Кріпимо 1 контррейку (або я б навіть сказав контрбрусок) на косину між 2 дошками якими ми наростили одну крокву. При чому саме в місці де має йти дошка (або рейка) обрешітки. Приблизно ось так (вид зверху):

image.png.927a3c63a7707f74ec688f9985922c7d.png

На скільки я встиг вивчити питання, основна і мабуть єдина функція контррейки - забезпечення вентиляційного простору між покрівлею і мембраною. Чи є ще щось що я пропустив?  

Цікаво чи в когось тут взагалі був досвід нарощування крокв саме боковими дошками? Якщо так, то чи кріпили далі мембрану і контррейки.

Основна тема по моєму даху (з ширшим контекстом) ось тут:

Змінено користувачем Олег Д
уточнення про контррейки
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...