Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Порадьте насінння кабака(тыквы)

matrot

Рекомендовані повідомлення

Італійськтй сорт Маріна де Кіоджа - прекрасний смачний гарбузик чудово родить.

 

marina.jpg.9d5345d7f92db2465c355feaad293d91.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Для отримання сортового насіння на майбутнє розмноження гарбуза городник пропонує штучне запилення.

Краще мати свій матеріал. Але як убезпечити себе від *інородців*?

 

Для забезпечення сортової чистоти гарбуза потрібна просторова ізоляція до 2 км. У межах городу зробити це практично неможливо. Та й немає гарантії, що перезапилення не станеться з допомогою бджіл.

 

Розповім про той метод, котрим користуюся я. Рослинам кожного сорту виділяю грядки, розміщені в різних частинах городу (сортові особливості передбачають різну площину живлення). Отже, гарбуз посаджено. Тепер треба уберегти жіночу квітку від перезапилення іншим сортом. Із шматка марлі роблю просторий мішечок, щоб у ньому квітка розкривалася вільно. Щойно з явиться жіноча квітка, поміщаю її у мішечок, закріплений навколо ніжки, аби захистити від комах. Почекавши, коли квітка розпуститься (а це відбувається в ранкові години – важливо не згаяти цей момент і вибрати чоловічу квітку, котра розцвіла раніше), видаляю обережно пелюстки. Знімаю марлевий мішечок, з єднаю квітки, злегка струшуючи уміст тичинок чоловічої квітки всередину жіночої. Запилення відбулося, і я знову надіваю мішечок. Таку саму операцію повторюю і наступного ранку. Для більшої впевненості запилюю 2-3 квітки. На одному кущі залишаю 2-3 плоди. Насіння з них достатньо для себе і знайомих.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Маючи 3 види люфи мочалки ніколи не вживав її як овоч, але прочитавши це - загорівся - треба скуштувати.

 

 

 

Ну вообще снимать на еду нужно опытным путем, дорастает до полкило часто. Готовить можно на азиатский манер.

Коробок или штук шесть-семь китайских черных грибов, предварительно замочить и нарезать кусочками,

1 люффа (тянет граммов на 300-400), очистить от зеленой кожуры (она горькая!), нарезать крупными брусочками,

250 г свинины, нарезать тонкими ломтиками (удобнее, если она мороженая),

растительное масло, чеснок, соевый соус, рис, куриный бульон (если есть).

 

На сильном огне нагреваем в сковородке растительное масло. Кладем туда чеснок и жарим до слабозолотистого цвета. Потом кладем свинину, жарим, перемешивая, 1 минуту (смотрите на часы!), затем добавляем грибы и соевый соус. Жарим с перемешиванием еще 1 минуту. Огонь все время очень сильный, максимальный, что может дать плита. Добавляем бульон. Если его нет, можно просто воды. Закрываем крышкой и держим на огне 2 минуты. Снимаем крышку, добавляем люффу, перемешиваем, закрываем крышку и еще 2 минуты держим на огне. В это время делаем болтушку из 2 чайных ложек крахмала и воды. Заливаем болтушку в сковородку и перемешиваем до достижения желаемой густоты жидкости (еще максимум минута). Все!

Подавать с рисом.

 

Добавлено через 7 минут

З багаточисельною родиною гарбузових люди давно добре знайомі: кабачки і огірки, кавуни і дині – хто їх не вирощує чи не має на своєму столі? Але мало хто навіть чув про тладіанту – рідкісну і дуже цікаву малопоширену багаторічну рослину з солодкими червоними плодами, які за формою нагадують звичайні невеличкі огірочки. Що ж являє собою ця незвичайна екзотична рослина? Рід тладіанти порівняно невеликий – біля 15 видів. Один з них – тладіанта несправжня – в природі зростає на Далекому Сході. Це багаторічна дводомна трав’яниста ліана з волосистим стеблом довжиною 3 – 5 метрів та світло-зеленим, серцевидним, повстистим з зовнішньої сторони, листям. Вся надземна частина восени відмирає і її слід зрізати. На підземних пагонах (столонах) формуються ланцюжки картоплинок діаметром до 2 і довжиною до 8 см. Навесні вони проростають і дають нові швидкоростучі зовнішні пагони. Золотисто-жовті квітки схожі на огіркові. Плоди за розміром і формою нагадують маленькі корнішони червоного кольору з ледь помітними світлими смужками. В солодкому м’якуші достиглих плодів розміщується до 100 дрібних темних насінин з міцною шкіркою.

 

Ітак панове маємо ще одного родича гарбузового.

З першого погляду прекрасна рослинка - і огірочки - ягідки смачні, консервовані у цукрі і розмножується прекрасно і не вимерзає.

Але це лише вершина айсбергу.

Рослина страшенно агресивна - коріння розростається, як у фільмі жахів. Чоловіча форма запилює все гарбузяне і ростуть мутанти.

Чи є вихід?

Так посадити хулігана в діжку - Ви матимете прекрасну ліану, що заплітає веранду, прекрасні квіти і надзвичайо красиві і смачні огірочки. Це жіночої статі, але ні в якому разі не Дон Жуана чоловічої.

Смачного всім.

 

Добавлено через 1 час 3 минуты

Дуже щиро співчуваю тим, хто колись хворів і тому вважаю за обов"язок довести інформацію з першоджерела.

Це не смішно - не всі видужують і мало про це говорять.

 

 

ISSN 0869_1703. ПРОБЛ. СТАРЕНИЯ 238 И ДОЛГОЛЕТИЯ. 2011. Т.20. № 2

"Пробл. старения и долголетия", 2011, 20, № 2. – С. 238—241

Ю. Г. Григоров, П. С. Войтович*, А. Є. Подрушняк**,

А. В. Калабуха***

Державна установа "Інститут геронтології ім. Д. Ф. Чеботарева

НАМН України", 04114 Київ

*Інститут південного овочівництва і баштанництва НААУ,

75600 Гола Пристань

**Інститут екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя МОЗ України,

03680 Київ

***Новозбурївська обласна туберкульозна лікарня,

75631 Ново Збруївськ

ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ СТРАВ ІЗ ГАРБУЗА

ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ЛЕГЕНЕВОЮ

ФОРМОЮ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

У даній роботі викладені результати лабораторно-біохімічних та клініч-

них досліджень щодо впливу застосування страв із гарбуза на стан

здоров’я людей різного віку. На основі проведених клінічних до-

сліджень представлені рекомендації щодо курсового застосування страв

із гарбуза в раціональному та дієтичному харчуванні.

Дослідження, проведені у Херсонській обласній туберкульозній лікар-

ні, показали, що комплексне медикаментозне лікування і курсове при-

значення страв із гарбуза, вирощеного за екологічно безпечною техноло-

гією, мають високу терапевтичну активність і покращують функціональ-

ний стан організму людей із захворюванням легеневим туберкульозом.

Результати лабораторно-біохімічних аналізів, проведених в Інсти-

туті екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя, показали, що в м’якоті

гарбузів сортів "Билинка" та "Ніка" спостерігається високий вміст та

співвідношення амінокислот (таблиця).

У м’якоті гарбузів сорту "Ніка" вміст вітаміну Е становить 2,92 мг/кг,

сорту "Билинка" – 3,4 мг/кг, вміст бета-каротину – відповідно, 0,26 мг/кг

і 0,15 мг/кг.

Лікувальні властивості курсового прийому страв із гарбуза в умовах

туберкульозної лікарні вивчали у 36 хворих (27 чоловіків і 9 жінок)

основної групи віком від 27 до 67 років. Контрольну групу складали

10 пацієнтів, які не вживали страв із гарбуза. Хворим із легеневою фор-

мою туберкульозу додатково до основного раціону харчування лікарні

пропонувався курсовий прийом гарбуза протягом 45 діб в кількості 1 кг

на добу у складі різних страв.

___________

Ю. Г. Григоров – д.м.н., П. С. Войтович – к.м.н. (ipobuaan@gmail.com),

А. Є. Подрушняк – к.м.н., А. В. Калабуха – к.м.н., 2011.

ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ СТРАВ ІЗ ГАРБУЗА ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ...

ISSN 0869_1703. ПРОБЛ. СТАРЕНИЯ И ДОЛГОЛЕТИЯ. 2011. Т.20. № 2

239

Вміст амінокислот у м’якоті гарбузів різного сорту, мкмоль/100 г сухої речовини

Амінокислоти Сорт "Билинка" Сорт"Ніка"

Аспарагінова кислота 7,7 7,8

Треонін 10,0 11,0

Серин 1,3 1,5

Глутамінова кислота 2,0 1,0

Пролін 1,7 2,2

Гліцин 1,6 1,4

Аланін 0,4 0,8

Валін 0,8 0,9

Цистин 1,7 2,0

Метіонін 2,4 1,8

Ізолейцин 1,3 1,3

Лейцин 0,3 0.2

Фенілаланін 0,3 0,3

Гістидин 0,08 0,08

Лізин 1,5 1,7

Триптофан 13,0 11,0

У 23 хворих основної групи спостерігався вперше діагностований

туберкульоз легень, в тому числі з інфільтративною формою – у 9 і з

дисимінованою – у 14 чол.

Із числа хворих із дисимінованою формою туберкульозу у 10 чол.

відзначалось виділення з мокротинням мікобактерії туберкульозу, у

4 чол. мікобактерія не була виявлена. Із числа хворих з інфільтратив-

ною формою туберкульозу у 7 чол. відзначалось виділення з мокротин-

ням мікобактерії туберкульозу, а у 2 чол. мікобактерія не була виділена.

У групі хворих з хронічною та рецидивною формою туберкульозу

легень увійшло 13 чол., у тому числі з дисимінованою формою туберку-

льозу з деструкцією легеневої тканини – 7 чол. Серед цих 7 хворих у

5 випадках при поступленні у лікарню із мокротиння було виділено

мікобактерію туберкульозу, а в 2 випадках мікобактерія не була виділена.

У всіх 6 хворих із хронічним туберкульозом легень з фіброзно-ка-

вернозною формою туберкульозу та з деструкцією легеневої тканини із

мокротиння було виділено мікобактерію туберкульозу.

Хворим як основної, так і контрольної груп проводили специфічне

туберколостатичне лікування. У динаміці проводили вивчення суб’єк-

тивної та об’єктивної симптоматики, маси тіла, аналізів крові (гемогло-

бін, лейкоцити, ШОЕ), рентгенографію органів грудної клітки, мікро-

біоценоз кишечника, визначення наявності мікобактерії туберкульозу у

мокротинні, та ін.

Проведення комплексного курсу лікування хворих основної групи

показало покращення стану здоров’я 28 (73 %) чол. У контрольній групі

покращення стану здоров’я відзначали у 3 (33,3 %) чол., а у 7 стан

розцінювався як стабільний.

Ю. Г. Григоров, П. С. Войтович, А. Є. Подрушняк, А. В. Калабуха

ISSN 0869_1703. ПРОБЛ. СТАРЕНИЯ И ДОЛГОЛЕТИЯ. 2011. Т.20. № 2

240

Одним із критеріїв оцінки позитивної динаміки лікування при леге-

невому туберкульозі є збільшення маси тіла. У 34 (93 %) хворих основ-

ної групи відзначено збільшення маси тіла в середньому на 3—4 кг при

курсовому вживанні страв із гарбуза. У 8 (80 %) пацієнтів контрольної

групи відзначено незначне підвищення маси тіла (в середньому на 1—

1,5 кг).

Незважаючи на відносно короткий термін комплексного медика-

ментозного лікування і вживання страв із гарбуза, у 12 (22 %) хворих

основної групи із 31 бациловиділювача відзначено знебацилення. У

контрольній групі із 8 бациловиділювачів тільки в 1 випадку (12,5 %)

відзначено припинення виділення мікобактерій.

Найбільш виразний лікувальний ефект за комплексної терапії

хворих виявлено у групі вперше діагностованого туберкульозу легень,

незалежно від форми перебігу захворювання. Із 10 бациловиділювачів у

8 випадках (67 %) бактеріовиділення в мокротинні припинилося.

У 3 пацієнтів основної групи з хронічним туберкульозом легень

(фіброзно-кавернозний і дисимінований) і вперше діагностованим ту-

беркульозом з інфільтративною формою відзначено покращення ренге-

нографічних даних. У пацієнтів контрольній групі ренгенографічних

змін не відзначено.

У 17 (57 %) пацієнтів основної групи виявлено незначне підвищен-

ня рівня гемоглобіну крові, у 20 (67 %) – нормалізацію лейкоцитів кро-

ві: з (9,55 0,27) г/л до (5,31 0,18) г/л. У 15 (50 %) хворих основної

групи відзначено зменшення швидкості осідання еритроцитів – з

(21,81 1,04 мм/год до (16,49 0,77) мм/год, що дає можливість зроби-

ти висновок про зменшення інтенсивності запальних процесів у жовч-

ному міхурі та печінці. Серед хворих контрольної групи зменшення

ШОЕ виявлено у 12 %, підвищення рівня гемоглобіну крові – у 30 %,

нормалізація лейкоцитів крові – у 18 %.

Оцінюючи стан білкового обміну за відповідними показниками

крові, слід зазначити, що під впливом курсового прийому гарбуза ста-

тистично вірогідно знижується концентрація загального білку і залиш-

кового азоту крові. Це може свідчити про краще засвоєння білку ткани-

нами і зменшення вмісту низькомолекулярних з’єднань азоту і крові

(так званих білків шлаків), їх більш ефективне виведення з організму,

що у цілому характерно для нормалізації білкового метаболізму.

Важливим є зміна мікроелементного складу раціонів. При включен-

ні гарбуза в раціон збільшилося фактичне споживання калію, кальцію,

заліза, марганцю, міді, селену. Це мінеральні компоненти, що безпосе-

редньо беруть участь у нормалізації обмінних процесів в організмі. При

аналізі складу вітамінів у порівнюваних раціонах виявлено, що вклю-

чення гарбуза в раціон збільшує споживання бета-каротину (майже в

два рази), вітаміну Е, вітаміну С. Справа в тім, що селен, бета-каротин,

вітамін Е, біофлавоноїди й аскорбінова кислота належать до аліментар-

них антиоксидантів, що істотно підвищують рівень антиоксидантного

захисту і сприяють зниженню активності перекисного окислювання

ліпідів в організмі. Ці зміни аліментарного складу і стали основою зни-

ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ СТРАВ ІЗ ГАРБУЗА ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ...

ISSN 0869_1703. ПРОБЛ. СТАРЕНИЯ И ДОЛГОЛЕТИЯ. 2011. Т.20. № 2

241

ження процесів перекисного окислювання ліпідів в організмі, що

відзначено при клінічному дослідженні пацієнтів, які знаходилися на

курсовому прийомі гарбуза. Нормалізації функції печінки та обмінних

процесів при включенні гарбуза в харчовий раціон сприяє і поліпшення

вітамінного забезпечення організму людей старшого віку, у яких від-

значається в цілому ендогенна вітамінна недостатність. Так, при кур-

совому прийомі гарбуза збільшується надходження в організм вітаміну

В6, біотину (майже в два рази), ніацину, пантотенату, тіаміну, фола-

цину. Резюмуючи порівняння біохімічних і клінічних показників при

призначенні гарбуза, слід зазначити, що поліпшення вуглеводного, ві-

тамінного і мінерального складу харчового раціону позитивно впливає

на нормалізацію обмінних процесів не тільки в печінці, але й у міокарді

(за даними ЕКГ), у мікробіоценозі кишечника за рахунок підвищення

антиоксидантної активності їжі.

Отримані результати переконливо вказують на необхідність регу-

лярного застосування страв із гарбуза у харчування людей з особливо

підвищениим ризиком (літні хворі із серцево-судинними захворюван-

нями та патологіями шлунково-кишечного тракту), а також при ком-

плексному лікуванні хворих із легеневою формою туберкульозу. Вжи-

вання страв із гарбуза доцільно проводити у будь-який час, із роз-

рахунку 1,0 кг на добу протягом місяця.

Гарбуз є дуже перспективним харчовим функціональним продуктом

для використання як в оздоровчому, так і профілактичному харчуванні.

Застосування баштанних культур у раціональному і дієтичному харчу-

ванні як при санаторіях, курортах, лікувально-профілактичних устано-

вах, так і в побуті дозволить оздоровити населення країни без витрат на

придбання коштовних медичних препаратів

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все більшої популярності набувають сушені гарбузи, що полегшує зберігання та можливість вживання вітаміну в яких завгодно умовах.

Продукт вже є у вільному продажу.

 

 

2005375335_.jpg.86ec10c028c154f9ddc5606901980a69.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Якщо в процесі сушіння гарбуза здобрити цукром, ароматами лимону апельсину чи ванілі - його привабливість різко зростає.

 

 

629744_1.jpg.d6337bacc4cde1bbf733dcac6e61afb6.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Маю пару насінин мега гарбуза Атлантичний гігант. Висаджують таке лише фанати рекордів, а по суті нема нічого страшного в великих гарбузах, аби це не був Стофунтовий, бо він кормовий.

А так Титан, Негрон. Спокійно вирощуйте гіганти і не витягуючи велікана з городу ріжте на шматки і переробляйте не відходячи.

Правда гарбузи для зберігання дозрівають, але тут другий варіант.

Ітак мармелад. Варимо гарбуз почищений у невеликій кількості води, щоб не підгорів, потім готуємо крутий сироп і варимо до карамелізації.

В останній момент додаємо ароматизатори на Ваш смак - цитрусові (крім лимону, бо буде гірчити), ваніль, корицю, базилік...

Коли суміш не розпливається по тарілці - повидло можна розливати в плоску посуду. Чим більше зберігається маса тим стає смачнішою. Ніякий желейний мармелад не може конкурувати. Зберігати без герметичного закривання.

Лимонна кислота обов"язкова, але без фанатизму. Лимонний сік на жаль не годиться може згіркнути.

Другий варіант - сік пюре - все те ж саме, лише вариться кілька хвилин після розм"якшення гарбуза, і додається лимонна кислота.

Після розм"якшення гарбуза розбиваю в пюре блендером.

Якщо пакувати на довготривалий час, то всі стандартні прийоми стерилізації.

Самий не дієтичний варіант - тушкування на сковороді на олії з додаванням всього - від цибулі, моркви до папріки - солодкого перцю.

Консервування так само с пастерізацією.

Сушіння гарбуза - це рецепт витримавший не менше десяти тисячоліть. Ще древні Ацтеки в печерах сушили гарбузи на території Мексики.

Сушений гарбуз став і в нас товаром, поки що не дешевим.

Якщо його здобрити чимось солодким, додати ароматів, то точно зекономите на закупівлі готових виробів.

Переробляйте гіганти - висаджуйте через розсаду, щоб зекономити сонячні дні для дозрівання цукрів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...