Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Допоможіть з вибором системи опалення

rum

Рекомендовані повідомлення

Доброго здоров'ячка, панове сантехніки, теплотехніки і примкнувші до них співчуваючі!

Довго вагався, багато читав, думав і нарешті відважився звернутися до колективного розуму зі своєю проблемою вибору...

Суть справи така:

Є квартира в новобудові під Львовом. 4 кімнати. Загальна площа 110 кв.м. План-схему намалював, але як вставити сюди - не знаю, тому далі постараюсь максимально описати словами:

2-й поверх. Сусіди живуть (і гріють) знизу і з боку четвертої кімнати. Практично всі вікна панорамні (французькі): від підлоги і майже до стелі. Вікна якісні: профіль п'ятикамертий, термошкло. Але поки-що з-під низу є щілини (не дуже рівно запінили), які в процесі чистової обробки будуть

ліквідовані. Стіни поштукатурені. Матеріал стін - цегла. Зовнішнє утеплення - пінопласт і фасадна штукатурка. Опалення ніякого в квартирі поки-що немає. Вікна кухні, першої і другої кімнат дивляться на південь, третьої і четвертої - на схід. В першій, другій і третій кімнатах на підлозі лежить стяжка 7 см. На кухні підключений двохконтурний газовий котел.

А тепер - увага! При всіх цих вводних, і хоча зі щілин добряче дує (інколи, якщо вітер з дощем, то й замокає) в квартирі дуже тепло. Спеціально повісив термометри (зображені на схемі) і слідкував за показниками, хоча й не дуже регулярно. Всю зиму температура трималась на рівні 13-15 градусів, коли надворі було -21, в квартирі (зовсім без опалення) було +11.

За таких умов треба вибрати систему індивідуального опалення.

В моєму воспальонному мозгу склалися такі схеми, між яким я мечуся і не знаю що вибрати:

1. Традиційно батареї (радіатори) на стіни у кожній кімнаті - варіант найпростіший, але мені не подобається.

2. Внутріпідлогові конвектори під кожним вікном - дорого і треба довбати стяжку.

3. Щільно навита тепла підлога в рантовій зоні під кожним панорамним вікном (фактично заміна конвекторів) - також треба довбати стяжку в трьох кімнатах і тягнути труби через коридор і прохідні кімнати.

4. Тепла підлога в коридорі і двох санвузлах, в кімнатах опалювальних приладів немає - тепло з коридору по центру квартири буде розтікатись по кімнатах, найбільше схильний до цього варіанту.

5. І зовсім екстремальний варіант - не ставити ніякого обігріву, а лише електричну ТП в санвузлах.

Всі варіанти, крім першого, передбачають підстраховку у вигляді переносних електричних конвекторів (нагрівачів), які в теплу пору року будуть виноситись в гараж і не заважати.

Я собі міркую так: якщо зараз, не затрачаючи жодної калорії на обігрів, я маю 14 градусів тепла, то невже переліченими засобами (конвектори, ТП, переносні нагрівачі) я не підніму температуру до комфортних 18-19 градусів, та ще й якщо щілини під вікнами замуруються, а сусіди будуть гріти зі всіх боків і знизу і зверху?:unknown:

Що скажете? Покритикуйте, дайте поради, вправте мозги...:fool:

Гдє-то так...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я думаю, что надеяться на соседей и прочего Аллаха - оно конечно дешевле, но не очень надежно.

Потому сведите задачу к типовой: закатайте весь дом в полы, поставьте необходимое управление покомнатно - и спите спокойно.

 

Даже если соседи перестанут вас отапливать, что кстати весьма вероятно, у Вас с отоплением все будет в порядке и не надо будет судорожно искать обогреватели.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Спробую додати малюнок:

Ckhema_teploob_grivu.jpg

 

Добавлено через 12 минут

OK, зi вставкою малюнків розібрався, прошу сильно тапками за мої художества не кидати, творив у Paint'i, так як спеціалізованими CAD'ами не володію.

Murava, дякую за відгук. Ваша думка була для мене особливо цінною, найбільше очікував реакцію саме від Вас. Але все-ж таки не хотілося б витрачати купу бабла і зусиль на демонтаж стяжки у трьох кімнатах, укладку труби по всій площі і повторну заливку. Чи не спасе "отца русской демократии" варіант 3 із запропонованих: під кожним вікном на всю ширину кімнати і на 1,5-2 м вглибину зрізати стяжку і покласти трубу ТП з відстанню 10 см між витками?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

..Але все-ж таки не хотілося б витрачати купу бабла і зусиль на демонтаж стяжки у трьох кімнатах, укладку труби по всій площі і повторну заливку. Чи не спасе "отца русской демократии" варіант 3 із запропонованих: під кожним вікном на всю ширину кімнати і на 1,5-2 м вглибину зрізати стяжку і покласти трубу ТП з відстанню 10 см між витками?

 

Может и спасет, но идея рабочая частично и по сути это полумера.

Ситуация, когда на трешку денег хватило, а на инженерке они уже кончаются и потому начинаем лепку из говна и палок - это не ко мне, увольте.

Совет продолжать в этом духе и ограничиться какими-то частичными решениями с моей стороны был бы недалеким. Но Вы вольны принимать любые решения на свой вкус и под свою ответственность.

 

Добавлено через 28 минут

..... вікном на всю ширину кімнати і на 1,5-2 м вглибину зрізати стяжку і покласти трубу ТП з відстанню 10 см між витками?

 

Дать точный и однозначный ответ на этот вопрос может только теплотехнический расчет теплопотерь: посчитать общий, отнять теплопоступления от соседей, на разницу намотать полов/купить обогреватель.

 

Вот как соседский бонус рассчитать- я не представляю. В конце концов соседи могут не жить в квартире, выехать, выклбчить отопление, уменьшить темп в своих комнатах - и любое из этих действий в совокупности или отдельно меняют уравнение и величину теплопоступлений.

 

Хотите рискнуть? Ощущаете идиотизм ситуации?

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ситуация, когда на трешку четверушку денег хватило

була тоді, коли долар був по 8, а платилося в гривнях, які удачно наросли на депозитах. А зараз на одну трубу і обв'язку піде чуть не половина тодішньої суми в грн.:( Тому і хочеться зекономити. Тим не менше ще раз вдячний за Вашу думку. Як я розумію, принципових заперечень у Вас не має і рішення Ви визнаєте хоча й частково, але роботоздатним. Це багато для мене значить...:good:

А що скажуть інші (гіпотетичні) "господа присяжные заседатели"?:smile:

 

Добавлено через 9 минут

Нє, ну ясно, що тепловтрати треба буде рахувати більш точно, для того планується задіяти спеціалістів на оплатній основі, але зараз мене цікавить чи в принципі так проканає, чи ні? А як компенсацію від ненадійних сусідів і пропонується застосування аварійних тимчасових електричних нагрівальних приладів. Знову ж таки зимовий досвід трьох років показав, що навіть при відсутності опалення зі сторони сусідів (через стіну диру в стіні санвузла і незакриті канали каналізації я бачу що робиться в сусідній квартирі, де ніхто не живе) температура не опускалась нижче +11 градусів за Цельсієм

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...