Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Покупка-продажа недвижимости нерезидента. Подскажите!

VDV6nik

Рекомендовані повідомлення

Хочу купить дом. Владелец - гражданин России, но имеет вид на жительство в Украине. По условиям сделки - оформление за мой счет. Подскажите пожалуйста, сколько налогов платит продавец и покупатель в этом случае.

P.S. Дому больше 3-х лет и сделка купли-продажи у всех участников первая в этом году.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Хочу купить дом. Владелец - гражданин России, но имеет вид на жительство в Украине. По условиям сделки - оформление за мой счет. Подскажите пожалуйста, сколько налогов платит продавец и покупатель в этом случае.

P.S. Дому больше 3-х лет и сделка купли-продажи у всех участников первая в этом году.

 

В отношении налога на доходы физлиц: то, что он гражданин РФ не делает его автоматичести нерезом для целей нашего налогового кодекса. Если у него есть посвидка на проживание в Украине + он находится в Украине более 183 дней в календ. году, да еще и семья у него живет в Украине - он будет резидентом (т.е. в вашей ситуации налога не будет).

 

Даже если он нерез, работает п. 172.9 НКУ: "Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу." Т.е. если больше 3 лет + первая продаж - налога нет.

 

будет только 1% ПФ + 1% госпошлина

 

прилагаю выдержку из "Бази податкових знань", которую ведет налоговая (это в части НДФЛ):

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

 

ЄДИНА БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ

 

Питання:

 

За якою ставкою оподатковується дохід нерезидента у разі продажу (обміну) ним об'єкта нерухомості, який перебуває у його власності?

 

Відповідь:

 

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

 

Згідно із п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

 

*Пунктом 172.9 ст. 172 ПКУ передбачено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 % та/або 17 %).

 

Відповідно до п. 172.5 ст. 172 ПКУ сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

 

а) особою, що продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

 

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно.

 

При цьому фізична особа зобов'язана відобразити дохід від такого відчуження у річній податковій декларації. Тобто, дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, які перебувають у його власності менше трьох років, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (15 % та/або 17 %).

 

Якщо дохід, отриманий нерезидентом від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 ст. 172 ПКУ, то такий дохід оподатковується за ставками 15 % та/або 17 % в залежності від доходу, отриманого в звітному місяці.

 

Якщо об'єкт нерухомості, зазначений у п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу, перебуває у його власності більше трьох років, то дохід від продажу такої нерухомості не оподатковується.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Спасибо большое за ответы. Нотариус тоже сказал, что 15 % не будет, т.к. недвиге больше 3-х лет и сделка 1-я в этом году. НДФЛ не платится.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 2 тижні потому...
Подскажите, а, при покупке дома или участка в Украине, граждане СНГ какие-то дополнительные расходы несут? Налог или т.п.?
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...