Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

ChuykoArchitecture

Пользователи
  • Публікації

    296
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Усі публікації користувача ChuykoArchitecture

  1. А де саме ви знаходитесь, точніше — де знаходиться будинок? Щоб вийти на об'єкт, варто всеодно знати існуючий стан будинку, фото, планування. І розуміти що ви хочете змінити, масштаб змін. Деколи і цих даних достатньо для поради, або й проекту. Звертайтесь, проконсультую.
  2. Ви хочете уникнути коридорів щоб що? Припустимо, ви уникаєте таким чином коридорів, але нераціонально розподіляєте іншу площу. Також, як би не було, але замість коридорів у вас всеодно лишається транзитна площа. Це той самий коридор,але не огороджений стінами. Далі, без розміщення меблів складно зрозуміти чи буде у цьому будинку зручно. А мій 16-річний досвід у проектуванні каже що якщо почати розміщати меблі та обладнання, то будинок буде незручним. Планувальна схема - всі приміщення дуже розкидані, щоб зайти з вулиці і помити руки/заскочити в туалет - треба йти через весь дім. Зигзагоподібна вітальня незрозуміла - де яка зона буде, де що буде розміщено? Санвузли малі, ви там не розмістите всього потрібного. Санвузли та кухня Тераса більше подібна на балкон у багатоповерхівці, дуже мала і нефункціональна. Планування ніби приватного будинку, але ідеологія квартири. В будинку має бути інший підхід. А конструктивну схему можна вибрати будь яку. Ми ж не знаємо з чого буде будинок, яка технологія будівництва, який бюджет? Конкретної ділянки не бачили. Ви пишете що у вас два критерія до будинку - дешево та без коридорів. Вра***те що однопоеврховий будинок буде найдорожчим у перерахунку на один кв.м. Без коридорів майже вдалось, але щодо дешево - є сумніви. Щодо зручності та раціональності теж. Ви проектували його щоб навчитись проектувати, чи щоб потім будувати? Бо якщо навчитись - то це довгий шлях. Якщо вам будувати треба - краще зверніться до архітектора.
  3. Архітектор починає з планування, це основа. До того ж планування будинку потім впливає на фасад та зовнішній вигляд. Це взаємопов'язані речі. Процес проектування виглядає так: - аналізується ділянка, відстані від меж та сусідів, планувальні обмеження, орієнтація по сторонах світу, ухил, наявні насадження, чи потрібні допоміжні будівлі (гараж, альтанка, літня кухня) - визначається пляма забудови - визначається набір приміщень та їх площа - проробляється планування, паралельно формується вигляд будинку та посадка його на ділянку - деталізується планування, проробляється фасад і посадка на ділянку (входи, зовнішні сходи, обхід навколо будинку) - фіналізується архітектурна частина, формується завдання для конструктора - конструктор проробляє конструктив, співпрацюючи з архітектором, який вносить певні зміни у свої рішення - конструктор завершує свою частину, повертає архітектору, архітектор все звіряє, і віддає замовнику. І це я тут ще не описав внутрішні та зовнішні мережі, так як у приватному будівництві їх проектують рідко. А такого щоб хтось зробив планування, а потім інший зробив фасад, третій на ділянку посадив, а четвертий зробив конструктив — я такого не бачив, і такого не раджу робити. Отримаєте Франкенштейна, якого потім не зведете докупи, і будете мати проблеми на будові. Якщо у вас є архітектор, він повинен вам забезпечити всі етапи, до моменту видачі завдання конструктору. Якщо ваш архітектор цього не може зробити — шукайте іншого. Якщо треба фахова порада — звертайтесь.
  4. Так, можливо не надто тактовно, але дивлячись на такі рішення емоції стримати складно. Мені шкода людей, їхні гроші та час. А також доводиться часто такі рішення виправляти. Людям дуже неприємно усвідомлювати що в будову вже вкладено багато ресурсів, а результат не відповідає очікуванням, і треба ще багато вкласти, щоб привести до ладу.
  5. Я такого жахливого планування та архітектури вже років 10 не бачив, тут простіше викинути те що є, і зробити з нуля. Це якийсь будинок з 90-х, коли будували "школи", а потім десятиліттями не могли їх закінчити. Не впевнений що зараз хтось захоче у такому жити, якщо будуєте на продаж — задумайтесь. Якщо ж вам потрібен зручний та раціональний будинок — звертайтесь, спроектую.
  6. Це не планування, це просто набір ліній. Навіть не ескіз. Я таких схем за 10 хвилин кілька намалюю. Там ні розмірів точних, ні меблів, ні товщин стін, ні матеріалів, ні комунікацій, конструктив то взагалі невідомо який. Вам важлива картинка, чи зручний будинок?
  7. Я не вникав взагалі у цей функціонал, поняття не маю як він працює. Також, як практикуючий архітектор, я не бачу практичного застосування йому, особливо у сегменті індивідуального будівництва. Показані схеми є настільки сирими та приблизними, що їх треба все одно доробляти. Хорощий архітектор зробить вам такі самі планування, але вони будуть зручними та реальними. Є напрям генеративної архітектури, де алгоритми створюють планування, та симулюють різні процеси, від руху людей до руху сонця, створюють форму будівлі по заданих параметрах, але він використовується в основному для складних будівель та нестандартних рішень. Або коли важлива стандартизація та типологія, коли треба модульність. Для чого саме вам потрібно генерувати планування? stanislaschaillou.com/thesis/GAN/unit_program/ - ось ще знайшов забавку
  8. Ого, та це прямо палац. Хоча для чого у такій малій площі робити еркери та уступи, які тільки здорожчають будівництво?
  9. Берете типову однокімнатну квартиру, площею не менше 28 кв.м., будуєте її у одиничному екземплярі, от і маєте найменший житловий будинок, який відповідає ДБН. От тільки для чого це робити?
  10. www.311institute.com/this-ai-will-design-your-house-over-and-over-again/ - ось, є щось подібне. Але це ж іграшка, не більше. Теоретично можна написати алгоритм який врахує всі фактори, але наразі він не написаний, і навряд чи у ньому буде потреба, особливо для індивідуального будівництва. І не факт що ви будете потім задоволені цим результатом, оскільки машина рахує математично, а будинок все ж має емоційну складову. Наразі чогось кращого, ніж досвід та знання ергономіки, ще не придумали. Якщо ви передивились багато планувань, але нічого не подобається, то варто взяти конкретну ділянку, описати свої побажання, та звернутись до архітектора, щоб він проконсультував вас.
  11. Біля профілі вікон у 90% додадуть дешевизни та зіпсують фасад. Поділ вікон при такому фасаді повинен бути мінімальним. Окантовки - це візуальні рамки навколо вікон та воріт, чи виступи? Якщо рамки ще можна іншими матеріалами зробити, то виступи треба хіба з металу робити. Зараз пропонований фасад виглядає як каша. Пластика будинку складна, повно матеріалів, все настільки намішано, що складно зрозуміти композицію. Окремим питанням є стикування цих всіх матеріалів, щоб вони ефективно служили. Для цього потрібен план будинку. Також окремо задам кілька загальних питань. Який фасад плануєте? Штукатурка, навісний, комібнований? Що робити з огорожею, яка на рендері просто висить у повітрі? Ці всі звіси - вони будуть чи ні? На будинку я їх не бачу відлитими у моноліті, тобто якщо їх робити, то це металевий каркас. Який бюджет фасаду? Щоб не наробити рішень, які потім вийдуть за бюджет. Це короткий список питань, якщо цікавить детальніше - пишіть у приватні повідомлення, розкажу на що звернути увагу.
  12. Звичайно що нюанси є завжди. Однакові ділянки, за 200 метрів одна від одної можуть мати кардинально різну ціну та цінність.
  13. Вас цікавить чи буде він називатись дуплексом офіційно чи неофіційно? Офіційно визначення "дуплекс" у нормативах нема. Є визначення "садибний будинок", "одноквартирний індивідуальний житловий будинок". Такі за визначенням будинки можна блокувати, тоді вони матимуть назву "блоковані одноквартирні індивідуальні житлові будинки". Але до них ще є багато вимог. Вра***те що кожен з цих блокованих будинків має мати свою окрему земельну ділянку, до якої є вимоги по площі. Щоб довго не розказувати, і якщо маєте бажання — напишіть у приват, розкажу всі нюанси.
  14. Те, що когось кинули і розвели, ще не означає що всі, хто займається такою справою — погані. Наприклад, якщо ви купили помідори, а вони виявились гнилими, то це не означає що помідори тепер категорично купувати не можна.
  15. Дуплекс на 6 сотках в межах міста і дуплекс на 10 сотках за 50 км від умовного Києва - це колосально різні речі. Перший, при адекватній ціні, куплять моментально і він буде зручним, а другий ніхто і задарма не захоче. Всякому будинку - своє місце. Скільки я бачив таких будинків в полях, які десятиліттями потім продають. Для оцінки нерухомості є три ключові фактори - місце, місце, місце.
  16. Економічну доцільність можна визначити тільки по конкретній ділянці та порівнюючи різні варіанти, наприклад одна ділянка, на ній або дуплекс, або однородинний будинок. Якщо під економічною доцільністю розуміється кінцева вартість будівництва. Адже є ще фактори, які впливають на ціну, і це не вартість будівельних матеріалів та робіт. Щодо потенційної економії - є спільна стіна, трохи менше витрат на будівництво (в масштабах всієї будови це мізер), трохи менші тепловтрати, за умови що обидві половини заселені.
  17. Так вам потрібно типовий проект просто посадити на ділянку, чи розробити повноцінний проект на базі типового, враховуючи конструктив та інженерію? АР це і є архітектурний проект. Ця частина є базовою, без неї нема чого навіть починати робити конструктив, інженерію, і аж потім буде дизайн.
  18. Треба розглядати конкретну ділянку, з конкретними умовами (розмірами, перепадом, грунтами, мережами), матеріали будівництва та порівнювати різні варіанти. Тоді і можна буде про різницю в ціні говорити. А так то взагалі невідомо що то за ділянка? А може вона неправильної форми, з великим перепадом, і з обмеженнями, і там не те що дуплекс, а звичайний котедж ледве втиснеться? Добавлено через 3 минуты Для цього робиться брандмауер, парапет висотою 50 см, який ділить дахи, і тоді відпадає питання по тому де чий дах, бо він розділений фізично. Звичайно, лишається 40-50 см ширини спільного парапету, але це вже простіше.
  19. Я говорю про планування та організацію простору. Так щоб було зручно. По будівництву теж є нюанси. Те, що у вас однакові розміри стін ще не означає що все тиражується автоматично. Тиражування зручне, якщо це багато типових поверхів, там дійсно просто. А може тут ділянка з перепадом, і кожна секція буде зміщена по висоті?
  20. По нормах площа ділянки має бути 500 кв.м. (5 соток) для індивідуального будинку, або по 150 кв.м. (1.5 соток) для блокованої забудови. Тобто можна розділити ділянку на дві ( та навіть і на три) частини і збудувати два зблокованих будинки. Можна ще будувати один будинок до 500 кв.м., але щоб він був функціонально розділений, а потім поділити і будинок і ділянку. Але вра***те що планування дуплексу (триплексу) це непросто, треба грамотний проект. Будувати можна тільки з окремими входами, парканом та хвіртками. Тобто щоб це були повністю автономні будинки. Хай в гості до дітей буде треба йти 5 метрів, від воріт до воріт, але у кожного має бути свій господар, простір та свої правила.
  21. А як ви відрізняєте "замысловатый" проект від "незамысловатого". Вартість проекту передусім залежить від кількості витраченого на нього часу. Деколи ззовні простий будинок може мати складні вузли, та вимагати нестандартних рішень. Якщо у вас обмежений бюджет — то купіть типовий проект, з адаптацією під вашу ділянку. Доведеться з дечим змиритись, але якщо вам важлива економія саме на проекті (а це 3-4% від вартості будівництва) — так і бути.
  22. Закон спрощує перепланування, але перепланування має відповідати законодавству, будівельним нормам. Пересічна людина не знає цього, але ці умови треба виконати. Сьогодні хтось перегородку забере, а завтра несучу стіну знесе, бо йому в інтернеті так порадили. Зазвичай такі радники не несуть відповідальності за свої поради, і при перших проблемах зникають з радарів. До мене особисто колись звертались люди - в панельній 10-поверхівці сусід почав на першому поверсі розширяти отвір у стіні. Питали - куди вони можуть звертатись, щоб перевірити чи дійсно так можна? Я порадив одразу в МНС звертатись. Те що продається та купується без проблем не означає що проблем не буде потім.
  23. По-перше, хіба тут дозволена пряма реклама? По-друге, рейтинг суб'єктивний.
  24. Я не знаю що там було 15 років тому, але БТІ не існує вже років 10, тому що будь-хто, хто має профільний досвід роботи може отримати сертифікат та займатись технічною інвентаризацією. У мене близькі родичі займаються інвентаризацією, і постійно зі мною радяться щодо відповідності архітектурним нормам, тому що вони теж несуть відповідальність за свою роботу. Так що я не те щоб розказую теорію - а цілком собі практичні речі, з якими маю справу кожного дня. І можу таких історій розказати, як люди через, здавалось би, дрібниці мали серйозні проблеми. Добавлено через 2 минуты Тобто ви готові потім спертись у суді на відповіді на якомусь сайті у інтернеті, а не на конкретні пункти конкретних законів? Комунальні БТІ (це нащадки колишніх БТІ) зазвичай роблять все лиш би взяти гроші, а результат їх не цікавить. Вони зроблять техпаспорт, потім ви підете з ним робити акт права власності, а вам його завернуть назад, бо буде невідповідність. Реєстратори теж не захочуть брати на себе відповідальність. Ви повернетесь назад у БТІ, почнете обурюватись, а вони вам скажуть "так ви ж просили просто креслення, от ми вам його і зробили". А от якщо хочете щоб по цьому кресленню потім ви змогли оформити документи - давайте зробимо, але за інший прайс. Це я вам з реального досвіду реальних людей розказую. Це якби вам продали автомобіль без мотора, бо ви ж домовлялись про купівлю автомобіля, але ж ніхто не обумовив що він ще їхати має. По кухнях над кімнатами - так, вичитав ДБН, там це не заборонено. Був ще колись ДБН по реконструкції житла, там це заборонялось, але той ДБН вже недіючий. Добавлено через 6 минут Звідки вилазять такі радники по всіх питаннях? Скільки я таких самовпевнених бачив, які начитаються інтернету, або наслухаються порад знайомих, а потім влітають на гроші і розгрібають проблеми. Приходять потім з опущеними головами, і просять допомоги. І в панельних будинках отвори на перших поверхах розширяють, бо їм так хочеться. І на балконах забирають стіну, бо їм треба двері, а не двері з вікном. Стіни несучі довбають, бо кум в Москві на стройці робив. Оці якісь шахти, що в стінах йдуть, замуровують. zakon.rada.gov.ua/laws/show/406-2017-%D0%BF#Text - ось перелік робіт що не потребують дозволу на виконання. Там є перепланування, але з певними вимогами. І всеодно, після такого перепланування як у автора теми у вас зміниться площа. І загальна, і житлова. Тобто техпаспорт треба буде переробляти. Інвентаризатор прийде і буде дивитись, і якщо у нього щось викличе підозру - він почне перевіряти на відповідність ДБН. Наприклад, приміщення площею 5.99 кв.м. кімнатою бути не може, бо кімната має мати площу мінімум 8 кв.м. Кожна ж квартира має мати загальну кімнату площею не менше 14 кв.м. для 1К квартир, і 16 кв.м для більших квартир. Кухня має мати площу 8 кв.м., допускається об'єднання з вітальнею якщо там буде електроплита. Але тоді площа кухні і вітальні має бути разом 24 кв.м. (16+8). І ще повно таких нюансів, про які в інтернеті не напишуть, але які можна прочитати у ДБН-ах. В тому числі й про відстані між сусідніми будинками на різних ділянках, особливо якщо один з них дерев'яний.
×
×
  • Створити...