Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Моніторинг температури стяжки теплої водяної підлоги по шині 1-wire

zalex_ua

Рекомендовані повідомлення

Сумніваюсь чи це правильно, але мабуть буду цю свою тему використовувати трохи не за призначенням :) але все ж не віддаляючись від тем опалення/ГВС/моніторигу і оптимізації всього цього діла.

Намагатимусь коротко.

 

В іншій темі запитав як правильно переробити звязку "рециркуляція ГВС + термостатичний змішувач після бойлера", тут www.stroimdom.com.ua/forum/showthread.php?p=4107490#post4107490

 

На висновок про те, що треба преребляти в котловій, вийшов після спілкування в гілці шановного Dmode, тут www.stroimdom.com.ua/forum/showthread.php?p=4107225#post4107225

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 4 тижні потому...

Дещо змінив - була підозра що датчик температури повітря дає не дуже реалістичні покази із-за того де він встановлений. А в встановлений він був на висоті 2,8м, за корпусом датчика руху, тобто досить близько до стіни - біля 1-2 см.

Це начебто непогано що датчик руху трохи прикриває від протягів датчик температури, як я собі уявляв, але як виявилось, холодніша стіна помітно впливала на покази датчика.

Як тільки я витягнув датчик температури зверху від датчика руху, і відтягнув від стіни на 6-7 см то і покази температури піднялись порядка на 3 градуси.

 

Чому запідозрив що покази не правдиві - саме коли похолодало, то покази в 18 градусів здались занизькими в порівнянні з відчуттям і те що показує кімнатний термостат.

 

Освіжу графік:

chart2.thumb.jpg.c7f41bfb4b1e8e971dd87dd81f40c6e2.jpg

коментарі - датчик витягнув 6-го в 18:00, це помітно на початку графіка.

в самі холодні ночі, хоч котел видає порядка 55 градусів (але потім змішується в гребінці), бетонна стяжка не прогрівається сильніше ~33 градусів. В такі дні перапад температури повітря зранку до вечора може сягати 3 градуси. Так, це відчувається, але дискомфорту не викликає.

В теплі дні і ночі коливання біля 1 градуса.

В середньому можна говорити про 2 градуси.

Екватермічне регулювання живе своїм життям і на диво в приміщенні стабільно утримується одинаковий діапазон температури.

Бездротовий кімнатний термостат виконує по суті функцію страхувальника від перегріву (по верхній шкалі) і кімнатного термометра а в гру практично ніколи не вступає :)

 

Трохи інший графік і за трохи довший період:

2144272875_chart2(1).thumb.jpg.84e038c0672da1a8489dfdb7ddbab256.jpg

змінив екватермічні параметри - перейшов з 5E 0P на 4E 2P, так здається не така агресивна реакція на холодні ночі.

Ну і бачимо що зміна місця датчика вплинула на "форму" зубів пилки, вона стала адекватнішою.

 

Воду в бойлері почав підігрівати вдень не тричі а двічі, і ніхто цього не помітив - економія на ГВС в 25% на рівному місці. Модернізація обв'язки в коловій ще попереду.

Експерименти показали що існуючий термостичний клапан закис (вода з криниці дуже жорстка) і своєї функції не виконує. А ще переконався що обв'язувати рециркуляцію зі термостатичним змішувачем треба по тій складній схемі в 4-ма зворотніми клапанами, бо інакше вона нормально не функціонуватиме.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

в самі холодні ночі, хоч котел видає порядка 55 градусів (але потім змішується в гребінці), бетонна стяжка не прогрівається сильніше ~33 градусів. В такі дні перапад температури повітря зранку до вечора може сягати 3 градуси. Так, це відчувається, але дискомфорту не викликає.

а будинок добре втеплений ?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

а будинок добре втеплений ?

 

Залишу тут копі-паст з теми у кого електро котли:

Характеристики будинку: 1 поверх, 120 м2, вся площа - ТП, стяжка 70 мм, під стяжкою 30 мм ЕППС, сітни газоблок 25 см, утеплення стін 100 мм ППС, цоколь 30 см висотою 50 мм ЕППС (в землю нижче цоколя ще 30 см), перекриття на горище 200 мм вата, по стропилам 200-300 мм вата.

Вікна 13% від площі стін. Двокамерні, без наворотів, газів, напилень.

 

Опалення тільки вночі, 3х зонний облік, 2 дорослих + 2 дітей цілодобово, побутова техніка і т.д., плита індукція, рециркуляція ГВС.

На неопалювальному горищі температура тримається на ~10 градусів вища ніж за бортом.

Листопад 2016 - 2400 кВт в сумі, з них орієнтовно 250 кВт бойлер.

Ніч/день/пік у % - 82/15/3

 

Тобто будинок утеплений непогано, як на мене, за виключенням того що під стяжкою тонкувате утеплення (на теперішню точку зору).

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 місяць потому...

Залишу окремий коментар по уточненим характеристикам будинку, для посилань:

 

Характеристики будинку: 1 поверх, 125 м2, вся площа - ТП, стяжка 70 мм, під стяжкою 30 мм ЕППС, сітни газоблок 25 см, утеплення стін 100 мм ППС, цоколь 30 см висотою 50 мм ЕППС (в землю нижче цоколя ще 30 см), перекриття на горище 200 мм вата, по стропилам 200-300 мм вата.

Вікна 13% від площі стін. Двокамерні, без наворотів, газів, напилень.

 

Опалення тільки вночі, 3х зонний облік, прямий договір з Київобленерго, тариф для сільської місцевості, оформлено тариф на опалення електрикою. Газу, каміну немає.

В будинку 2 дорослих + 2 дітей цілодобово, плита індукція, рециркуляція ГВС, побутова техніка, комп’ютери і т.д.

 

Співвідношення використання електроенерії у %, пік/день/ніч: взимку - 2/13/85, влітку - 10/45/45

Взимку на неопалювальному горищі температура тримається на ~10 градусів вища ніж за бортом.

Змінено користувачем zalex_ua
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...