Buzios Опубліковано: 24 березня Поділитись Опубліковано: 24 березня (змінено) На ділянці багато різноманітних залишків будматеріалів. Переважний вік - з часів СРСР. Грунт ділянки - чорнозем. Взимку здимається. Що не можна класти у якості підсипки під пішохідну бетонну доріжку? Биті: - черепиця - кахель - шифер - скло - червона цегла - біла цегла - шматочки бетону/розчину - асфальт - ФЕМ - кам'яне вугілля (антрацит?) Змінено 24 березня користувачем Buzios Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
bomberos Опубліковано: 27 березня Поділитись Опубліковано: 27 березня Якщо грунт чорнозем (під ним мабуть глина?) то скоріш за все можуть бути проблеми з накопиченням води під доріжкою. Треба щоб матеріал засипки не боявся таких умов і не давав зайвого капілярного зволоження для бетону доріжки. Майже всюди пишуть пиріжок пісок-геотекстиль-щебінь-бетон.. Ну, це в ідеалі. Це ви мабуть і так вже десь прочитали В реальності - битий бетон, бита цегла, мабуть черепиця і кахель має бути норм. А так, для себе, я б не використовував скло, шифер, асфальт і антрацит (бо це моя ділянка, я не смітник). З морозним здійманням грунту нічого не поробиш, воно буде. Зробити розрізи в бетоні через 2-3м, щоб тріщини в бетоні пішли по цим розрізам. Я не професійний будівельник, якщо що. Собі під доріжку сипав битий бетон і щебінь. У мене грунт піщаний, під битий бетон і щебінь поклав геотекстиль. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Buzios Опубліковано: 27 березня Автор Поділитись Опубліковано: 27 березня 1 годину тому, bomberos сказав: Якщо грунт чорнозем (під ним мабуть глина?) то скоріш за все можуть бути проблеми з накопиченням води під доріжкою. Треба щоб матеріал засипки не боявся таких умов і не давав зайвого капілярного зволоження для бетону доріжки. до речі, це мене теж бентежить. З одного боку, зараз такі посушливі, в т.ч. взимку, роки, що важко уявити, як вода швидко не просочиться в глибину, подалі від бетону. З іншого боку, дійсно, а який сенс влаштовувати на глинистому грунті корито із щебнем під бетоном? Щоб уся вода там накопичувалася і замерзала під час зимових відлиг/морозів? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
bomberos Опубліковано: 27 березня Поділитись Опубліковано: 27 березня 26 минут назад, Buzios сказал: важко уявити, як вода швидко не просочиться в глибину Тиждень дощів восени цілком можливий. Просто вважаємо, що вода там може накопичуватися. Корито тому і заповнюють піском+щебнем, щоб вода якщо і накопичиться там, то спокійно поглинулася грунтом. Від фундаментів споруд воду відводять відмосткою, а для доріжки сильно не заморочуйтесь 😉 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз