Oleksandr Gavenko Опубліковано: 14 годин тому Поділитись Опубліковано: 14 годин тому Я цього питання позадавав на різних платформах, але цікаву відповідь побачив лише тут: Цитата Схеми МППТ є різні, так як і алгоритми їх роботи, тому якщо вам пощастило, то це не значить, що у всіх так буде. Є трекери, які роблять повний "скан" сонячного входу, тобто від відкритого кола і до короткого замикання. Якщо при КЗ не буде обмеження струму, а в ФЕМ це відбувається натурально, то повилітають вхідні ключі трекера. А якщо нема гальванічної розв'язки сонця і мережі, то ще можуть повилітати транзистори Н-моста. То ж до питання. Вихідні параметри панелі: * максимальна напруга відкритого кола: Vout_max_open * максимальна струм замкнутого кола: Iout_max_short * маск напруга / струм у точці найбільшої віддачі потужності: Vout_max_working Iout_max_working * максимальна потужність: Wout_max Вхідні параметри контролера: * маскимальна напруга: Vin_max * максимальний струм: Iin_max * максимальна потужність: Win_max Коли можна підєднати сонячну панель до контролера PWM / MPPT дротом напряму? Шкільних знань вистачить для розуміння: Vin_max > Vout_max_open Те що сонячна панель це джерело струму і напиcаного @volomoto каже що Iin_max > Iout_max_short - якщо не знаєш подробиць реалізації контролера. Ще є Wout_max і Win_max, на справді я не розумію як їх можна порівняти, виробники в інструкціях до кемпінгових зарядних станцій писали щоб було Wout_max < Win_max. Я маю зарядну станцію, по типу усіляких блуєті / екофлоу і розмірковував яка б панелька до нього підійшла. Прикол у тому що хоча вони мають на вхід великий вольтаж (60-100В), струм обмежений приблизно 12А. Як мені розказали інсталятори - раніше (до 2020??) панельки були на малий струм (8-9А) і великий вольтаж (40+В ??), а зараз мабуть ринок / технології змінились, бо деякі продавці казали у нас нижче 13.7А нема панельок і не будемо шукати щось підходяще. Кемпінгові панельки (усілякі розкладушки) - задорогі (3x-10x). В принципі є моделі що мені підходять, наприклад Risen RSM40-8-400M (34.39 В, 400 Вт, 11.64 А), але віднайти іх у наявності і з локальною доставкою у зв'язку з новою ітерацією блекауту на данний момент важкувато. Такі мої думки. Дяка @volomoto за реальне пояснення чому ампераж не треба перевищувати, бо я міркував що "зарядне" просто не візьме більше за потрібне і хоч 1000 панелей паралельно під'єднай, зарядка лише потягне свої 300W, а поле панелек віпромінить 100кW у повітря. Проте у реальності вхідний ключ зарядки має випустити чарівний димок. Додавайте свої міркування з приводу сумісності і безпеки поєднання панельок і контролерів, в мене дегенеративний кейс кемпігової 1кВт*год зарядної станції з майбутньою 400Вт сонячною панелькою, але буду радий послухати історії рівня ДТеК. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) Ох, як багато тексту... Любу проблему можна зробити не вирішальною, якщо над нею достатньо довго думати. Для користувача нема потреби вникати у всі подробиці, лих знати базові принципи: - допустиму напругу входу інвертора перевищувати не можна - згорить. - максимальний струм перевищувати не треба, це економічно не обґрунтовано. Більше положеного не візьме, при слабому сонці вихлопу особливого теж не буде. Але не значне перевищення не повинно спалити інвертор. Зарядні станції мають гальванічний зв'язок з АКБ і не мають з 220В виходом. Замикання на землю - пофіг Інвертори (в більшості) не мають з АКБ але мають з АС220 (через вихідний міст і ДЦ шину). Замикання на землю - згорить інвертор. При виборі панелей не перевищуйте напругу і старайтесь не перевищувати потужність. Змінено 5 годин тому користувачем porterlv Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 8 часов назад, Oleksandr Gavenko сказал: Я маю зарядну станцію, по типу усіляких блуєті / екофлоу і розмірковував яка б панелька до нього підійшла. На PV(DC) Вашої станції написано, наприклад: 52V max, 200W max, тож і підбирайте панель. Плюс: 4 минуты назад, porterlv сказал: При виборі панелей не перевищуйте напругу і старайтесь не перевищувати потужність. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleksandr Gavenko Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому По напрузі перевищення - білий димок. Рекомендація по потужності - повинно бути тільки неефективна трата грошей, бо пристрій не повинен брати потужність яку не здатен переробити, але... Умова по максимальному струму для мене загадка. Я теж міркую що фіг панель видасть маскимальний струм (пасмурні дні, ідеальність кута нахилу), і невеличке перебільшення трохи більше нагріє нутрощі. Але ця інтуїція з досвіду роботи з джерелами напруги, а тут джерело струму... Якщо стрьомно по струму - кажу собі нахили панель під ранок/вечір і в день не буде того небезпечного струму. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому Ви собі придумуєте проблеми там, де їх нема. Мак4симальний струм з панелі можна побачили лише двіччі на рік пару годин пару днів. І то при умові, що інвертор може взяти більше. Бо, струм залежить від навантаження, коїм є інвертор чи контролер а той поц собі міряє і більше потрібного зазвичай не бере. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз