Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Законность применения штрафов за эксплуатацию не сданного в эксплуатацию строения.

anatoliy322

Рекомендовані повідомлення

Даби опубликовала официальное письмо с разъяснениями относительно штрафов (применение штрафов значительно ограничивается во времени)

 

ДЕРЖАВНА АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

30.01.2012 № 40-17-484

1. Стосовно розгляду питання про притягнення забудовника до відповідальності за будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності (далі - об'єкти), здійснене до 31 грудня 2009 року без дозволу на виконання будівельних (під час розгляду документів, поданих замовником відповідно до наказу Мінрегіону від 24.06.2011 № 91 ).

19 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності" № 4220 (далі - Закон № 4220), який передбачає нові підходи стосовно притягнення до відповідальності залежно від категорії складності об'єкта.

Разом з тим, пунктом 9 перехідних положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" № 3038 (далі - пункт 9 Перехідних положень Закону № 3038) та Порядком прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж , затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 24.06.2011 № 91 (далі - Порядок), як тимчасовий захід надано право забудовнику прийняти в експлуатацію збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт об'єкти.

Згідно з пунктом 3.8 Порядку Державна архітектурно-будівельна інспекція України та її територіальний орган розглядають справи про адміністративне правопорушення і накладають адміністративні стягнення згідно зі статтею 244-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення .

Відповідно до статті 244-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (із змінами, внесеними Законом № 4220 ) Державна архітектурно-будівельна інспекція України та її територіальні органи розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виробництва, виготовлення та застосування будівельних матеріалів, виробів, конструкцій, а також будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту та прийняття в експлуатацію об'єктів чи споруд, невиконанням законних вимог (приписів) посадових осіб інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю (статті 96, 96-1 (крім частини третьої), 188-42).

Таким чином, із набранням чинності Закону № 4220 Державна архітектурно-будівельна інспекція України та її територіальні органи не уповноважені розглядати справи за правопорушення, передбачені статтею 97 Кодексу України про адміністративні правопорушення (самочинне будівництво).

Разом з тим, частина перша статті 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил та затверджених проектних рішень під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об'єктів чи споруд у вигляді накладення штрафу у розмірі: на громадян від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, закінчене у період з 5 серпня 1992 року до 31 грудня 2009 року без дозволу на виконання будівельних робіт, у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, передбачена пунктом другим частини другої статті 2 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" (із змінами, внесеними Законом України від 22.12.2011 № 4220).

2. Стосовно прийняття рішення щодо притягнення фізичних осіб до відповідальності за експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених до набрання чинності Закону № 4220 , не прийнятих в експлуатацію (під час розгляду документів, поданих замовником відповідно до наказу Мінрегіону від 24.06.2011 № 91 ).

Відповідно до Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Одночасно відповідно до статті 8 Кодексу України про адміністративні правопорушення закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

Відповідальність фізичних осіб за експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених до набрання чинності Закону № 4220 та не прийнятих в експлуатацію, не була встановлена.

Виходячи із конституційних принципів щодо дії актів у часі та керуючись Кодексом України про адміністративні правопорушення, рішення про притягнення до відповідальності фізичних осіб за правопорушення щодо експлуатації об'єктів після закінчення будівництва не прийнятих в експлуатацію застосовується до об'єктів, які споруджені та експлуатуються з моменту набрання чинності Закону № 4220, тобто з 19.01.2012.

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

...

Виходячи із конституційних принципів щодо дії актів у часі та керуючись Кодексом України про адміністративні правопорушення, рішення про притягнення до відповідальності фізичних осіб за правопорушення щодо експлуатації об'єктів після закінчення будівництва не прийнятих в експлуатацію застосовується до об'єктів, які споруджені та експлуатуються з моменту набрання чинності Закону № 4220, тобто з 19.01.2012.

 

Тобто, ніяких штрафів! Адже наказ №91 - для об'єктів, побудованих до 31.12.2009!

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Тобто, ніяких штрафів! Адже наказ №91 - для об'єктів, побудованих до 31.12.2009!

 

Так за это (эксплуатацию) и не штрафовали при упрощенке...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Так за это (эксплуатацию) и не штрафовали при упрощенке...

А тогда некого вообще штрафовать за эксплуатацию :o... Тут в соседней теме кто-то писал, что ГАСК сейчас выписывает штрафы за это направо и налево.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 місяць потому...

На меня наложили штраф по ст. 96 п.5

 

Виконання будівельних робіт без повідомлення про початок виконання зазначених робіт, а також наведення недостовірних даних у такому повідомленні -

 

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот п'ятдесяти до трьохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

в размере 4250 грн. навел тоску и стал толчком к более детальному изучению всяких нормативных документов в области разрешительной системы в строительстве. Была легкая надежда на то, что не могли депутаты так "полюбить" свой народ и за, казалось бы, пустяковые нарушения (в моем случае постройка сарая на дачном участке) назначить такие, на голову не натягиваемые, штрафы. Строительство начато давно и еще не закончено. Причина всему - моя соседка. В начале она жаловалась местному начальсту. Те на время проверки просили не строить. Потом начала писать выше, снова все стопорилось. Когда пришла инспектор, то стены почти закончены, стоят дверные коробки, оконный блок, крыши нет.

И вот за это 4250.

Штраф оплатил, но у меня еще есть до 23 возможность аппеляции в суде (вопрос в каком?).

И вот я стал внимательно читать 96 ст. Админ кодекса.

Если внимательно почитать, то меня, как физ. лицо касается только:

 

Стаття 96. Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва

 

1. Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил та затверджених проектних рішень під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об'єктів чи споруд -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В остальных статьях - ни слова про граждан (меня) и посадовых осиб (должностных лиц ). Так на кого распространяется действие остальных статей? ?

Законы, на сколько мне известно, не могут трактоваться и пониматься как кому вздумается. И если в 1 и 2 части ст. указаны физ лица, то это только и можно к ним применить. Простая аналогия с доверенностью. Столнулся и не одинраз, когда ее не принимают в случае не конкретного применения. А тут целый Закон.

 

Есть еще один Закон по которому штрафуют:

З А К О Н У К Р А Ї Н И

 

Про відповідальність за правопорушення

у сфері містобудівної діяльності

 

но Цей Закон встановлює відповідальність юридичних осіб та

фізичних осіб - підприємців (суб'єктів містобудування) за

правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

В общем, в этом государстве никто нихрена не знает

И сл. вопрос.

В постанове указано, что я могу ее опротестовать до 25.09.2012, а сама постанова вручена 08.10.2012. Не будет ли это веским аргументом для суда?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...