cherednik Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому Вітаю. потребую поради, планую в будинку зробити джерело аварійного (екстреного) опалення, а саме груба. Сама груба розміщується в тамборі щоб з тамбору можна її загружати дровами (бачу в цьому сенс щоб не носити сміття в будинок) частина груби виходить у вітальню і віддає туди тепло (можливо звісно є сенс зробити повітряну розводку на 1 та 2 поверхи - підкажіть як краще, або де про це почитати/подивитися). яких розмірів робити грубу і якої конструкції (переваги/недоліки) ? Чи можна її розміщати там де вона намальована? Також планую зробити зовнішній забір повітря, щоб не спалювати повітря в середині приміщення - чи можливо цей забір зробити в саму грубу і як зробити систему регулювання тяги (можливо хтось вже про це питав/відповідав). Як організувати обігрів 2 поверху від груби - лише повітряною розводкою, чи можливо від тепла яке віддаватиме комін, стіни, тепло від 1 поверху (перекриття між поверхами планується плитами перекриття)? Дякую. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 6 годин тому Поділитись Опубліковано: 6 годин тому Читайте форум, це все обговорювалось не раз, вже набридло витрачати час на писанину, скажу коротко: - через рік кладка в грубі трісне і ви бажаєте вгоріти чадним газом? - за всю мою пам'ять газ жодного разу не зникав, аварійним опаленням навіть під час війни так і не користувався, тож забийте... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 41 минуту назад, normal сказал: за всю мою пам'ять газ жодного разу не зникав, Сильно оптимистичное рассуждение... На 4-й год пол Киева без отопления, еще не вечер кстати.... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 52 хвилини тому, normal сказав: газ жодного разу не зникав Не зникав, але це поки. Колись і світло не зникало... Саме тому джерела альтернативного опалення має бути. І бути таким, яке не залежить від електрики (насоси, вентилятори тощо). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 1 час назад, cherednik сказал: яких розмірів робити грубу і якої конструкції (переваги/недоліки) ? Груба - понятие растяжимое.... В том виде, что вы нарисовали, у нее КПД будет как у первых паровозов. Если у вас нет на примете хорошего печника, то советую рассмотреть закрытую каминопечь с воздуховодами в смежные комнаты. У меня как раз так решен вопрос. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 1 хвилину тому, DimaF сказав: В том виде, что вы нарисовали, у нее КПД будет как у первых паровозов Я намалював суто для відображення місцезнаходження. Чому ККД - низький, від чого він залежить по зображенню? 2 хвилини тому, DimaF сказав: хорошего Саме в цьому і питання - тому я хочу спочатку принципово зрозуміти чи можна там це реалізувати в як, спочатку самому розібратися як воно має бути. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 3 минуты назад, cherednik сказал: Чому ККД - низький, від чого він залежить по зображенню? Потому что в таком виде, объем топки будет маленький, и все будет вылетать в трубу. У нас, на Днепропетровщине, груба была в виде 2-х конфорной печки с духовкой, посреди дома, и протопка углем, было тепло. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 4 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 4 години тому (змінено) 27 хвилин тому, DimaF сказав: таком виде, объем топки будет маленький, и все будет вылетать в трубу це все звісно схематично - але навіть на схемі розміри груби 160 на 80 см + висота 1,8 (але розміри можна збільшити, або розсташування змінити) + в мене є цокольний поверх там можна будь яких розмірів зробити грубу/піч чи будь що, єдине не зовсім зручно буде там топити, так як вхід лише з вулиці. В інтернеті трохи вивчав це питання - тому варіант високої груби мене здався найбільш цікавим + інтегрований в дві стіни (як текплоакамулятор). відповідно і декілька переходів високої груби (може вона якось називається по іншому) мають збільшити ККД та максимально енергію згоряння дров лишити в будинку. Змінено 4 години тому користувачем cherednik Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 4 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 4 години тому 1 годину тому, normal сказав: в грубі трісне і ви бажаєте вгоріти чадним газом? для цього і робиться природня вентиляція + є техніка есплуатації камінів, груб і тпд - топиться вдень. 1 годину тому, normal сказав: це все обговорювалось не раз конкретно під свою ситуацію я на форумі не бачив випадків/прикладів. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
viksel Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 3 часа назад, cherednik сказал: частина груби виходить у вітальню і віддає туди тепло Надто маленька частина у велику вітальню..груба для тамбора))Ужасно не вдала ідея.. 3 часа назад, cherednik сказал: щоб не носити сміття в будинок коли екстренні обставини тоді не до церемоній,якось з камінами живуть люди)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) 15 хвилин тому, viksel сказав: Надто маленька частина якщо збільшити частину? + додати повітряні канали (розводку зробити)? 15 хвилин тому, viksel сказав: Ужасно не вдала ідея.. що порадите? 15 хвилин тому, viksel сказав: не до церемоній зрозуміло що і буржуйки люди ставлять... в мене в бабусі була і груба і піч і все було дуже чисто і працбвало десятками років (в неутепленій сільські хаті) в іншої вже в місті була якраз таки груба в тамборі і груба була висока - але вона потім була переведена на газ. і от я памятаю, що топилася (включалася) вона з тамбору - а тепло йшло в кухні і іншу кімнату (через спільну стіну). Змінено 3 години тому користувачем cherednik Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) 2 години тому, DimaF сказав: На 4-й год пол Киева без отопления І як це стосується газифікованого приватного будинку? У квартирі я ще й до війни не міг зігритися, як що що... бо половина будинку виїхала заграницю, а половина пенсіонери не вистачає на їжу, про обігрів квартири немає і мови, а будинок то один на всіх... 2 години тому, cherednik сказав: Саме тому джерела альтернативного опалення має бути. І бути таким, яке не залежить від електрики Я так само думав у 2016 році і одразу заклав шидель і йотул, не жалкую, але просто констатую факт - при наявності газової труби я за 10 років жодного разу не розпалював камін для резерву, хоча заклав його саме на випадок війни... Якщо у вас є зайві 5кує то вперед! А нє, то так само врятує саме дешева тимчасова буржуйка у вікно Змінено 2 години тому користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 21 хвилину тому, normal сказав: Якщо у вас є зайві 5кує то вперед! зайвих коштів - апріорі не може бути)) але 5к - як на мене дещо завищена вартість. Хоча залежить напевно від регіону і хто робить. Я все ж таки оріжнтуються на меншу вартість (з досвіду знайомих які робили, і скільки це коштує). Але навіть якщо я її не зроблю, всеодно я зроблю закладні і димохід і спланує на майбутнє де можна поставити важку піч/грубу або хоча б камінофен. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
viksel Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 51 минуту назад, cherednik сказал: що порадите? Я так розумію що будинку ще нема? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому (змінено) 20 хвилин тому, cherednik сказав: поставити важку піч/грубу Робіть, ставте... при вашому фундаменті і стінах в цеглу, при такій теплоємності, вам тільки груби не вистачає. Потім розкажете скільки часу у вас займе її нагріти, а точніше нагріти все інше крім неї Змінено 2 години тому користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 4 хвилини тому, viksel сказав: будинку ще нема? Так точно. Лише є фундамент, за планом в цьому році коробка 3 хвилини тому, normal сказав: стінах в цеглу, Це ви про що? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому Про це 11.11.2025 в 20:45, cherednik сказав: планується будинок 2 поверхи стіна цегла 25 см В цегляному будинку груба чи цегляна піч це нонсенс, даремно викинуті гроші 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому Якщо в будинку більше одної кімнати, то їм треба передавати тепло, а це можна зробити або водою (основное опалення), або повітрям (металева топка), а груба передає тепло тільки випромінюванням в прямій видимості, тому вона не підходе для обігріву сучасного будинку (ну і ще купа інших причин) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 8 хвилин тому, normal сказав: Про це В цегляному будинку груба чи цегляна піч це нонсенс, даремно викинуті гроші 1. Все ж таки потрібно оцінювати не матеріал а тепло ємність ( та теплопровідність) і енергоефективність будівлі загалом. 2. Станом на зараз матеріал та відповідно товщина стіни змінилася. Все ж таки стіна з цегли була б краща, але це буде газоблок - внутрішні перестінки повнотіла цегла. 3. в цегляному будинку в цеглу - при утепленні до рівня ДБН все буде добре працювати і піч і груба і ТН і котел і будь що інше. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
cherednik Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому Тільки що, normal сказав: або повітрям Я запитував за цей варіант, мені він здається можливим і ефективним Хоча і водою можна було б зробити (самостійна система) але це не дуже естетично .... 1 хвилину тому, normal сказав: тому вона не підходе для обігріву сучасного будинку (ну і ще купа інших причин) Що б порадили - про що подумати / передбачити. Основним все ж таки буде газ + електрика ТН Але треба мати альтернативний варіант. Бо ліс поряд, дрова завжди можна дістати. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому Як на мене самий дешевий шидель 6м + камінофен чи якась краткі коза вистачило би. Але все одно в кімнаті навіть з металевою топкою буде спека +30, а в дальніх +15, щоб було рівномірно треба сильно погратися з плануванням, подвійним склом і розводками повітря Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз