Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

порадьте з грубою (етап проектування)

cherednik

Рекомендовані повідомлення

Вітаю. потребую поради, планую в будинку зробити джерело аварійного (екстреного) опалення, а саме груба. Сама груба розміщується в тамборі  щоб з тамбору можна її загружати дровами (бачу в цьому сенс щоб не носити сміття в будинок) частина груби виходить у вітальню і віддає туди тепло (можливо звісно є сенс зробити повітряну розводку на 1 та 2 поверхи - підкажіть як краще, або де про це почитати/подивитися).

яких розмірів робити грубу і якої конструкції (переваги/недоліки) ?

Чи можна її розміщати там де вона намальована?

Також планую зробити зовнішній забір повітря, щоб не спалювати повітря в середині приміщення - чи можливо цей забір зробити в саму грубу і як зробити систему регулювання тяги (можливо хтось вже про це питав/відповідав).

Як організувати обігрів 2 поверху від груби - лише повітряною розводкою, чи можливо від тепла яке віддаватиме комін, стіни, тепло від 1 поверху (перекриття між поверхами планується плитами перекриття)?

Дякую.

862156229_22.jpg.b0c8fa9b654a2076489c6a4e3e9f8e0a.jpg274748488_.jpg.2d7674dbfee35316f41ba9ab153b31d1.jpg11.jpg.6f74d992ed98e337a2aedf79f9fa52ff.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Читайте форум, це все обговорювалось не раз, вже набридло витрачати час на писанину, скажу коротко:

- через рік кладка в грубі трісне і ви бажаєте вгоріти чадним газом?

- за всю мою пам'ять газ жодного разу не зникав, аварійним опаленням навіть під час війни так і не користувався, тож забийте...

Посилання на коментар

41 минуту назад, normal сказал:

за всю мою пам'ять газ жодного разу не зникав,

Сильно оптимистичное рассуждение...

На 4-й год пол Киева без отопления, еще не вечер кстати....

Посилання на коментар

52 хвилини тому, normal сказав:

газ жодного разу не зникав

Не зникав, але це поки.

Колись і світло не зникало...

Саме тому джерела альтернативного опалення має бути. І бути таким, яке не залежить від електрики (насоси, вентилятори тощо).

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 час назад, cherednik сказал:

яких розмірів робити грубу і якої конструкції (переваги/недоліки) ?

Груба - понятие растяжимое....

В том виде, что вы нарисовали, у нее КПД будет как у первых паровозов.

Если у вас нет на примете хорошего печника, то советую рассмотреть закрытую каминопечь с воздуховодами в смежные комнаты.

У меня как раз так решен вопрос.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, DimaF сказав:

В том виде, что вы нарисовали, у нее КПД будет как у первых паровозов

Я намалював суто для відображення місцезнаходження. Чому ККД - низький, від чого він залежить по зображенню?

2 хвилини тому, DimaF сказав:

хорошего

Саме в цьому і питання - тому я хочу спочатку принципово зрозуміти чи можна там це реалізувати в як, спочатку самому розібратися як воно має бути.

Посилання на коментар

3 минуты назад, cherednik сказал:

Чому ККД - низький, від чого він залежить по зображенню?

Потому что в таком виде, объем топки будет маленький, и все будет вылетать в трубу.

У нас, на Днепропетровщине, груба была в виде 2-х конфорной печки с духовкой, посреди дома, и протопка углем, было тепло.

Посилання на коментар

27 хвилин тому, DimaF сказав:

таком виде, объем топки будет маленький, и все будет вылетать в трубу

це все звісно схематично - але навіть на схемі розміри груби 160 на 80 см + висота 1,8 (але розміри можна збільшити, або розсташування змінити) + в мене є цокольний поверх там можна будь яких розмірів зробити грубу/піч чи будь що, єдине не зовсім зручно буде там топити, так як вхід лише з вулиці. В інтернеті трохи вивчав це питання - тому варіант високої груби мене здався найбільш цікавим + інтегрований в дві стіни (як текплоакамулятор). відповідно і декілька переходів високої груби (може вона якось називається по іншому) мають збільшити ККД та максимально енергію згоряння дров лишити в будинку.

Змінено користувачем cherednik
Посилання на коментар

1 годину тому, normal сказав:

в грубі трісне і ви бажаєте вгоріти чадним газом?

для цього і робиться природня вентиляція + є техніка есплуатації камінів, груб і тпд - топиться вдень. 

1 годину тому, normal сказав:

це все обговорювалось не раз

конкретно під свою ситуацію я на форумі не бачив випадків/прикладів.

Посилання на коментар

3 часа назад, cherednik сказал:

частина груби виходить у вітальню і віддає туди тепло

Надто маленька частина у велику вітальню..груба для тамбора))Ужасно не вдала ідея..

3 часа назад, cherednik сказал:

щоб не носити сміття в будинок

коли екстренні обставини тоді не до церемоній,якось з камінами живуть люди))

Посилання на коментар

15 хвилин тому, viksel сказав:

Надто маленька частина

якщо збільшити частину? + додати повітряні канали (розводку зробити)? image.png.65d3a35181c1fe6c680b06cc9f176e35.png

Ужасно не вдала ідея..

що порадите?

не до церемоній

зрозуміло що і буржуйки люди ставлять...

в мене в бабусі була і груба  і піч і все було дуже чисто і працбвало десятками років (в неутепленій сільські хаті) в іншої вже в місті була якраз таки груба в тамборі і груба була висока - але вона потім була переведена на газ. і от я памятаю, що топилася (включалася) вона з тамбору - а тепло йшло в кухні і іншу кімнату (через спільну стіну).

Змінено користувачем cherednik
Посилання на коментар

2 години тому, DimaF сказав:

На 4-й год пол Киева без отопления

І як це стосується газифікованого приватного будинку? У квартирі я ще й до війни не міг зігритися, як що що... бо половина будинку виїхала заграницю, а половина пенсіонери не вистачає на їжу, про обігрів квартири немає і мови, а будинок то один на всіх...

2 години тому, cherednik сказав:

Саме тому джерела альтернативного опалення має бути. І бути таким, яке не залежить від електрики

Я так само думав у 2016 році і одразу заклав шидель і йотул, не жалкую, але просто констатую факт - при наявності газової труби я за 10 років жодного разу не розпалював камін для резерву, хоча заклав його саме на випадок війни... Якщо у вас є зайві 5кує то вперед!

А нє, то так само врятує саме дешева тимчасова буржуйка у вікно

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

21 хвилину тому, normal сказав:

Якщо у вас є зайві 5кує то вперед!

зайвих коштів - апріорі не може бути)) але 5к - як на мене дещо завищена вартість. Хоча залежить напевно від регіону і хто робить. Я все ж таки оріжнтуються на меншу вартість (з досвіду знайомих які робили, і скільки це коштує).

Але навіть якщо я її не зроблю, всеодно я зроблю закладні і димохід і спланує на майбутнє де можна поставити важку піч/грубу або хоча б камінофен. 

Посилання на коментар

20 хвилин тому, cherednik сказав:

поставити важку піч/грубу

Робіть, ставте... при вашому фундаменті і стінах в цеглу, при такій теплоємності, вам тільки груби не вистачає. Потім розкажете скільки часу у вас займе її нагріти, а точніше нагріти все інше крім неї :)

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

4 хвилини тому, viksel сказав:

будинку ще нема?

Так точно. Лише є фундамент, за планом в цьому році коробка

3 хвилини тому, normal сказав:

стінах в цеглу,

Це ви про що?

Посилання на коментар

Про це

11.11.2025 в 20:45, cherednik сказав:

планується будинок 2 поверхи стіна цегла 25 см

В цегляному будинку груба чи цегляна піч це нонсенс, даремно викинуті гроші

• Лайк 1
Посилання на коментар

Якщо в будинку більше одної кімнати, то їм треба передавати тепло, а це можна зробити або водою (основное опалення), або повітрям (металева топка), а груба передає тепло тільки випромінюванням в прямій видимості, тому вона не підходе для обігріву сучасного будинку (ну і ще купа інших причин)

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 хвилин тому, normal сказав:

Про це

В цегляному будинку груба чи цегляна піч це нонсенс, даремно викинуті гроші

1. Все ж таки потрібно оцінювати не матеріал а тепло ємність  ( та теплопровідність) і енергоефективність будівлі загалом.

2. Станом на зараз матеріал та відповідно товщина стіни змінилася. Все ж таки стіна з цегли була б краща, але це буде газоблок - внутрішні перестінки повнотіла цегла.

3. в цегляному будинку в цеглу - при утепленні до рівня ДБН все буде добре працювати і піч і груба і ТН і котел і будь що інше.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Тільки що, normal сказав:

або повітрям

Я запитував за цей варіант, мені він здається можливим і ефективним 

Хоча і водою можна було б зробити (самостійна система) але це не дуже естетично ....

1 хвилину тому, normal сказав:

тому вона не підходе для обігріву сучасного будинку (ну і ще купа інших причин)

Що б порадили - про що подумати / передбачити.

Основним все ж таки буде газ + електрика ТН

Але треба мати альтернативний варіант. Бо ліс поряд, дрова завжди можна дістати. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Як на мене самий дешевий шидель 6м + камінофен чи якась краткі коза вистачило би. Але все одно в кімнаті навіть з металевою топкою буде спека +30, а в дальніх +15, щоб було рівномірно треба сильно погратися з плануванням, подвійним склом і розводками повітря

• Лайк 1
Посилання на коментар

10 часов назад, cherednik сказал:

Але треба мати альтернативний варіант. Бо ліс поряд, дрова завжди можна дістати. 

Я бы т.н. грубу не рассматривал в обще.

Хотите подстраховаться, то либо ТТ котел (понятно что нужен ИБП), либо каминопеч с разводкой по комнатам или с водяной рубашкой.

Ну и ставить ее не в тамбуре, а как можно центровее в гостинной на первом этаже.

• Лайк 1
Посилання на коментар

17 годин тому, cherednik сказав:

Сама груба розміщується в тамборі  щоб з тамбору можна її загружати дровами (бачу в цьому сенс щоб не носити сміття в будинок) частина груби виходить у вітальню і віддає туди тепло

862156229_22.jpg.b0c8fa9b654a2076489c6a4e3e9f8e0a.jpg

Логічно розмістити грубу з іншого боку, щоб вона також гріла кімнату на першому поверсі. У наших знайомих (це інший кейс, ніж описано нижче) був складений з цегли закритий камін (дверцята у вітальню), задня стінка якого виходила у спальню і була обкладена керамічною плиткою. Тепло було і там і там.

12 годин тому, normal сказав:

Якщо в будинку більше одної кімнати, то їм треба передавати тепло, а це можна зробити або водою (основное опалення), або повітрям (металева топка), а груба передає тепло тільки випромінюванням в прямій видимості, тому вона не підходе для обігріву сучасного будинку 

Це не так. У 2011 році наші родичі побудували в селі будинок з піноблоку і посередині (між двома спальнями і кухнею-вітальнею) зробили камінопіч з цегли. Вона чудово обігрівала всі три приміщення. Кілька разів ми ночували там взимку - тепла від протопки ввечорі вистачало до ранку за рахунок інерційності цегли. Газу там не було (крім балона), світло також то було то не було. А дрова були завжди. Топка була достатньо великою - десь півметра (а може й більше) шириною і висотою і приблизно метр в глибину. Хата була площею близько 120 кв.м (12х10). У кейсі вище топка була меншою і сама хата також - десь близько 40-50 кв.м (стара хата).

Змінено користувачем vadimv
Посилання на коментар

15 часов назад, cherednik сказал:
15 часов назад, viksel сказал:

будинку ще нема?

Так точно. Лише є фундамент, за планом в цьому році коробка

Пам.ятаю колись по сходах .На початку будівництва яких там тільки фантазій не було))Коли доходило діло,а діло доходило тільки по самонесучих конструкціях,з поверха на поверх якось мусиш ходити.Бо хто бетон залив то ще пару років ходив по ньому без оздоблення,так от,коли діло доходило то все змінювалось..Першим це бюджет,вже амбіцій не було а тільки поскоріше щоб цей ад скінчився))Така от Вам притча))Не біжіть спереду поїзда..муруйте файні надійні димоходи а там час покаже.Грубка в тамборі це звичайно маячня повна..за ті гроші вже проситься щоб і інтер.єрно і практично.Поки є гроші можна топку добротну велику на разі купити,дешевшою вона вже не буде,ще на етапі будівництва сильно згодитьсяа не раз,а там по ходу думати.

Змінено користувачем viksel
Посилання на коментар

1 година тому, viksel сказав:

.муруйте файні надійні димоходи а там час покаже.

так от щоб їх робити - треба розуміти що де буде.

1 година тому, viksel сказав:

Грубка в тамборі це звичайно маячня повна

чому? 

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...