Don_Patron Опубліковано: учора в 16:20 Поділитись Опубліковано: учора в 16:20 (змінено) Вітаю! ) Вхідні дані системи: - Вхідний TDS: 315 ppm. - Тиск перед мембраною: номінальні 3.5 бар. - Попереднє очищення: всі нижні фільтри нові, трубки нові, система повністю стерилізована. - Встановлено новий 4-ходовий клапан та новий обмежувач потоку (дренаж) на 450 мл. Історія: - Протягом попередніх 9 років використання осмосу на виході (навіть після посткарбону) завжди було стабільні 8 ppm. Суть проблеми: - Поведінка попередньої мембрани (DuPont FilmTec™ Aqualast 75): Простояла рік, була в гарному стані. У стабільному режимі видавала еталонні 8 ppm. Але з'явився агресивний TDS Creep: під час набору кожної склянки води дифузія солей давала сплеск 100–150 ppm упродовж перших 2–3 хвилин роботи, і лише потім показник падав до 8 ppm. Через це доводилося користуватися системою вручну: перекривати подачу, повністю спустошувати бак, а потім відкривати на повне заповнення. - Поведінка нової мембрани (DuPont FilmTec 75 GPD, звичайна): Вирішив замінити Aqualast на нову, перевірену, 100% оригінальну класичну мембрану FilmTec на 75 галонів. Злив уже понад 10 баків по 6 літрів, але стабілізації немає. - Поточний TDS: тримається на рівні 14–23 ppm (затримання солей всього 93%–95.5%). Важливо: - Заміряю напряму з колби мембрани (перед 4-ходовим), після 3 хвилин роботи, коли первинний сплеск уже зійшов. - TDS Creep нікуди не зник: ті самі 100–150 ppm у перші 2–3 хвилини після кожного мінімального забору води (наприклад, однієї склянки) + 5 хвилин простою. Підсумок: - Якщо користуватися осмосом у стандартному режимі "по склянці", через постійні короткі цикли та вкидання TDS Creep, у баку за 1–2 доби збирається "компот" на 30–50 ppm. Щоб мати нормальну воду, знову доводиться накопичувати, перекривати подачу, використовувати всю воду і через 2-3 дні відкривати подачу. Питання до знавців: - Що я пропустив? Мембрана увійшла в колбу щільно. Якщо виключити брак самої мембрани (оскільки симптоми один в один повторюються на двох різних FilmTec поспіль), куди дивитися? - Чи можливий прихований мікропідміс (байпас) сирої води через знос посадкового гнізда на дні самої колби мембрани (колбі вже 9 років)? - Чи це глобальне зниження стандартів якості DuPont? - Чи міг так кардинально змінитися іонний склад водопровідної води при тих самих загальних 315 ppm, що мембрана стала пропускати більше одновалентних іонів? Буду вдячний за будь-які ідеї! 🙏 Змінено учора в 16:29 користувачем Don_Patron редагування помилок Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 21 година тому Поділитись Опубліковано: 21 година тому (змінено) Стаканы хранились в стерильном помещении с фильтрами от мелкой пыли? Какой уровень со2 был в лаборатории при измерении? )) Проверьте измерительный прибор в дистиллированной воде - обычно она от 0 до 10 ппм (если на производстве не пропустили пылинку какую при фасовке) Змінено 21 година тому користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому 15 годин тому, Don_Patron сказав: TDS Creep нікуди не зник: ті самі 100–150 ppm у перші 2–3 хвилини після кожного мінімального забору води (наприклад, однієї склянки) + 5 хвилин простою ШІ пише, що TDS Creep це нормальне явище, перевірив в себе на Aqualast 75 (якраз кілька тижнів поміняв зі звичайної): то 5 хвилин простою особливо не міняють TDS, 30 хвилин вже дають 60ppm, а 5 годин дають 110ppm, але цей стрибок короткий секунд 15, потім йде чиста вода з 6 ppm, на вході з водогіну 400 ppm і тиск 6 бар 16 годин тому, Don_Patron сказав: у баку за 1–2 доби збирається "компот" на 30–50 ppm Мій бак десь на 10-12л, то зараз виходить 12 ppm, але зазвичай через рік мембрана здихає і коли з бака починає текти 60-80 ppm то міняю 16 годин тому, Don_Patron сказав: - Чи можливий прихований мікропідміс (байпас) сирої води через знос посадкового гнізда на дні самої колби мембрани (колбі вже 9 років)? В мене колбі 3 роки, може дійсно краще поміняти, ось що пище dupont: there is a stress event every time there is a shut down. This is in areas of O-ring or vessel seal integrity, permeate back pressure during shut down, and TDS creep 16 годин тому, Don_Patron сказав: - Чи це глобальне зниження стандартів якості DuPont? Навряд, я один раз спробував іншу мембрану (organic), так вона вмерла за 2 тижні, просто від залишкового хлору 0.09мг з водогіна, при якому DuPont працюють нормально 16 годин тому, Don_Patron сказав: Чи міг так кардинально змінитися іонний склад водопровідної води при тих самих загальних 315 ppm, що мембрана стала пропускати більше одновалентних іонів? ХЗ а водогін з відкритої водойми? В нас з річки і цієї дуже морозної зими помітив таку фігню: на весні сильна повінь, річка піднялась на метр і був льодохід, вода з крану тижнями йшла мутна, я навіть поставив два картриджи по 1мкм і все одно каламутність не прибиралась до кінця, я так зрозумів це колоїдна завись глини з розмірами частинок 0.001-0.1 мкм яка може не осідати роками, але з осмосу вода йшла чиста і TDS тоді я не переміряв Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Don_Patron Опубліковано: 7 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 7 годин тому 14 годин тому, ЯД сказав: Стаканы хранились в стерильном помещении с фильтрами от мелкой пыли? Какой уровень со2 был в лаборатории при измерении? )) Проверьте измерительный прибор в дистиллированной воде - обычно она от 0 до 10 ппм (если на производстве не пропустили пылинку какую при фасовке) Працюю в клініці. Відповідно, є дистилятор. Перевірив. Показує 1 ppm. Минулі 9 років все було стабільно краще, отож і постає питання... Перекривати бак від набору до спустошення, геть не весело. А різницю в смаку, я відчуваю навіть поміж 8 та 23 ppm. Інакше, за що ми платимо гроші. Заявлених 98% від Dupont і близько немає. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Don_Patron Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 1 година тому, normal сказав: ШІ пише, що TDS Creep це нормальне явище, перевірив в себе на Aqualast 75 (якраз кілька тижнів поміняв зі звичайної): то 5 хвилин простою особливо не міняють TDS, 30 хвилин вже дають 60ppm, а 5 годин дають 110ppm, але цей стрибок короткий секунд 15, потім йде чиста вода з 6 ppm, на вході з водогіну 400 ppm і тиск 6 бар Дякую! Ваші 15 секунд, проти моїх 1-1.5 хвилини. Оскільки зараз накрутив на редукторі ідеальні 4.1-4.6 бар. В будинку циркуляційні насоси, тому плаває. Було 2-3 при 3.5 бар. 1 година тому, normal сказав: але зазвичай через рік мембрана здихає і коли з бака починає текти 60-80 ppm то міняю Дивно. Зазвичай оригінальна DuPont мембрана живе не менш ніж 3 роки. Маю в нижніх колбах 1мкм-пресований вугіль-1мкм. Кожні 2 місяці, в залежності від якості ХВП, з 3ї колби ставлю в першу. В третю - новий. Знайшов для себе по 50 грн 1мкм, за якістю не гірше того самого platinum wasser. Авторський підхід )) Можливо вам буде цікаво. 5 років тому, ще була притомна ціна на platinum wasser. Тоді взяв по 40 грн за одиницю. В коробці 48 фільтрів було. І вугіль - 24шт, по 80 грн. Зараз на них ціна божевільна. Якщо пластик ще можна пояснити чому, як нафтопродукт і екологічні зміни. То вугіль - поняття не маю... 1 година тому, normal сказав: В мене колбі 3 роки, може дійсно краще поміняти Поговорив із іншими майстрами. Кажуть, що зараз колби під мембрани роблять іншої якості. Складно обрати щось притомне. Ймовірно, ризикну. Бо не знаходжу іншого рішення. Дякую! 1 година тому, normal сказав: ХЗ а водогін з відкритої водойми? В нас з річки і цієї дуже морозної зими помітив таку фігню: на весні сильна повінь, річка піднялась на метр і був льодохід, вода з крану тижнями йшла мутна, я навіть поставив два картриджи по 1мкм і все одно каламутність не прибиралась до кінця, я так зрозумів це колоїдна завись глини з розмірами частинок 0.001-0.1 мкм яка може не осідати роками, але з осмосу вода йшла чиста і TDS тоді я не переміряв Поверхневі води річки Десна. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 5 хвилин тому, Don_Patron сказав: Зазвичай оригінальна DuPont мембрана живе не менш ніж 3 роки Я свідомо відмовився від всіх перед\пост\фільтрів, раніше в мене на вході будинку було 2 магістральних картриджи і 2 під мийкою для осмосу, набридло міняти кожен квартал, тому викинув і просто міняю мембрану раз на рік, по грошам напевно одне на одне виходить але менше мороки. Єдине що іноді трохи бісило - коли набирати воду з осмоса в бутилку, то треба чекати поки вийдуть бульбашки хлору, тому я колись купив 4 вугільних ПОСТ фільтри AQUAFILTER AICRO по 109грн і ставлю один ПЕРЕД мембраною і потім міняю разом з нею. Осмос я підключив одразу до змішувача замість гарячої води і чайник чи бутилка набираються дуже швидко (як зі звичайного крану, а не тоненького гусака), в такому випадку пост-фільтр би не встигав нейтралізувати хлор, а так ще маю плюсом додатковий захист мембрани від хлору чи піску Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 25 хвилин тому, Don_Patron сказав: Оскільки зараз накрутив на редукторі ідеальні 4.1-4.6 бар В мене раніше теж на редукторі так було, але при малому тиску не перекривався 4-ходовий і постійно текла вода в дренаж з осмосу, це було на 100-й мембрані, як вимкнув редуктор і залишив 6 бар то ніяких проблем не виникло за ці роки, не бачу потреби ні в редукторі ні в купі зайвих картриджів, розписував тут Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Don_Patron Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 45 хвилин тому, normal сказав: треба чекати поки вийдуть бульбашки хлору це звичайне повітря, розчинене у воді під тиском 5 атмосфер 6 хвилин тому, normal сказав: В мене раніше теж на редукторі так було, але при малому тиску не перекривався 4-ходовий і постійно текла вода в дренаж з осмосу, це було на 100-й мембрані, як вимкнув редуктор і залишив 6 бар то ніяких проблем не виникло за ці роки, не бачу потреби ні в редукторі ні в купі зайвих картриджів, розписував тут Звісно, головне, аби влаштовувало. Була проблема із 4х ходовим десь 1.5 роки тому, пригадую. Але інша. Задубіла гума в 4х ходовому. Час від часу деренчала. Заміна вирішила питання. Хоча, 4х ходові теж бувають різної якості. Силіконові, гумові, та незалежно від матеріалу різна гнучкість. 59 хвилин тому, normal сказав: Я свідомо відмовився від всіх перед\пост\фільтрів, раніше в мене на вході будинку було 2 магістральних картриджи і 2 під мийкою для осмосу, набридло міняти кожен квартал, тому викинув і просто міняю мембрану раз на рік, Тут залишається тільки зняти капелюха перед компанією DuPont та їхньою мембраною Filmtec Aqualast. Це ж яка в неї живучість, якщо вона в таких спартанських умовах здатна цілий рік тримати удар, та ще й видавати 12 ppm! ))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 55 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 55 хвилин тому (змінено) 32 хвилини тому, Don_Patron сказав: це звичайне повітря, розчинене у воді під тиском 5 атмосфер Хм, я думав хлор, батьки завжди казали почекай коли вода посвітліє тоді пий 32 хвилини тому, Don_Patron сказав: Це ж яка в неї живучість, якщо вона в таких спартанських умовах здатна цілий рік тримати удар, та ще й видавати 12 ppm! Я так розумію найбільше вбиває хлор вище 0.1мг\дм3 (у даташиті написано Free Chlorine Tolerance < 0.1 ppm), а за аналізами з водогіну там 0.09мг\дм3, тому і живе, а навіщо фільтрувати те, що не шкодить і те що неможливо відфільтрувати (ту ж колоїдну завись глини з розмірами частинок 0.001-0.1 мкм), виходить купа картриджів ніякої користі не несуть і більш того знижують тиск який потрібен мембрані та додають всілякі водорості чи яка там зелень заводиться в колбах Змінено 50 хвилин тому користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз