Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Підйом вантажів до 100 кг на 9-ий поверх без ліфта

wow4yk

Рекомендовані повідомлення

Довелось стикнутись з вирішенням, як виявилось, нетрівіальної задачки - як піднімати і спускати вантажі на 9 поверх при непрацюючому ліфіті.

Ліфти в будинку не могли запустити протягом двох років після здачі будинку - "завдяки" недоробкам забудовника. Але ремонт то якось треба робити :unknown:

 

Преамбула

 

Варіант "влоб" - вантажники. Але при моїх обємах, я б, немало влетів на їх послугах. В квартирі затіяв серйозне перепланування, і як результат з квартири вже вивезлось 5 вантажівок будівельного мусору, і було піднято близько 15 т будматеріалів, і це ще не кінець, але тепер вже запрацювали ліфти O:)

 

Перший блін, як завжди, "пішов комом". Спробував, я знайти бригаду вантажників щоб спустити 150 мішків бою цегли. Пояснював ситуацію, що це 9 поверх і ліфт не працює - і один з "бригадирів" пообіцяв що в них є все необхідне (типу троси, балки , блоки і тд.). "Підписався" я на їх послуги. Приїхали... та коли я побачив їх реманент то зрозумів, що діла не буде, але самому стало цікаво поспостерігати, як вони будуть мучитись... Ціна, строки і обєм роботи були обумовлені - знали на що підписувались :lol:

Коротше, троса відповідної довжини в них не було (висота близько 30м) - латали зкусків, та й втримати трос з мішком в руках дуже важко. Притаскали балку близько 2.5м довжини 100х100 з якої толку, як з козла молока - ні закріпити не могли нормально на балконі - і подавати на неї вкарй незручно, мали якийсь один блок, нажитий з якогось автокрана...

Одним словом за декілька годин з потугами 4 людини спустило в сумі аж один мішок :lol: і то чуть сусіду знизу засклену веранду не розбили. Кажу їм: в кінці дня приїде самоскид, так що всі мішки мають бути внизу і н..е. Короче три студента "сухоребрики" за день таки умудрились знести по сходам :shock: близько 4т бою і завантажити в самоскид.

 

Рішаєм задачку

 

Над проблемою зносу сміття і підйому будматеріалів довелось серйозно задуматись, оскільки обєми планувались немалі як для квартири, згодом виявилось що і вони були недооцінені. Перспектива чекати поки включать ліфти, також була малообіцяючою, як згодом і підтвердилось. Та і відсутність вантажних ліфтів обмежувла їх використання. Вихід один - мудрувати над констуркцією для підйому спуску вантажів.

 

Почав цікавитись варіантами побудови або придбання готового "будівельного крану", "піонера" чи "крана у вікно" з тельфером чи лебідкою. Але ідеї електрифікованих масивних коснтрукцій довелось відкинути з багатьох причин:

 

1) піднімати планувалось вантажі до 100 кг - тобто великої тяги не треба було. Як на мене, піднімати більш вантажі саморобними конструкціями, на висоту 30 метрів в будинку де вже живуть інші люди вкарй небезпечно.

На сусідньому будівельному майданчику багатоповерхівки був зірвався і впав мішок цементу десь з висоти 7-го чи 8-го поверху... що я вам скажу, получився натуральний вибух, з немалою хмарою пилу і завиванням сигналок авто ...

 

2) самі конструкції получались дуже громіздкими, а їх елементи ще треба було затягнути вручну на 9 поверх по сходовій клітці, а деякі потребували демонтажу балконного вікна для встанволення і роботи.

 

3) готові рішення не окуповувались по ціні, а для майстрування саморобних треба було самому тратити багато часу.

 

4) недоступне живлення 380В що обмежувало вибір тельферів і лебідок.

 

5) більшість тельферів мають трос довжиною до 18 метрів, а треба було мінімум 30м. Варіант заміни троса на тоньший "щоб помістився" на барабані, також відкинув - переважно порушується точність укладки тросу на барабан з відповідними наслідками.

 

6) Коснтрукція має бути надійною, легко ремонтованою і бажано "на ходу". Важко уявити, як виходити з ситуації, коли тельфер заклинить з підвішеним мішком цементу на висоті 20м - бігати по сусідським балконам щоб його зняти, а потім ремонтувати тельфер ? ... Та і трос голими руками не дуже потянеш з вантажем.

 

Кротше, вирішили ми задачу з тестем - він зварив невеличкий поворотний кран із підручних матеріалів, я купив 70 метрів добротного шнурка (десь 1см в діаметрі), один блок, і ще один нажив.

Трохи поексперемнтували і вот що получилось. Поворотний кран прикріпили до балконного перила на одній з лоджій, там де біля будинку, вздовж фасаду, є газончик шириною метрів 5 - безпечний майданчик, щоб мінімізувати наслідки коли щось упаде. Один блок прикріпили до крана, а інший - "зеземлили"! :)

Получилась ось така схема:

A1_IMG_5036.jpg.4c6cbf0bb6d2ecfd331607a6dab52251.jpg

Вся родзинка рішення, у використанні другого блоку не для побудови поліспасту, а для зручності підйому-спуску вантажів.

Основні моменти:

- тягнути по землі набагато легше ніж руками "навесу" - в основному працюють ноги і корпус. На кінці шнура робиться петля, і можна "впрягти" не одного "бурлака" :) Правад треба відповідну площадку довжиною більше 30 метрів для "маневрів", але це не буде проблемою.

- мінімізується ризик неконтрольованого падіння вантажу, як наприклад у випадку коли шнурок вирвався з рук;

- тягова сила легко нарощуються добавлянням "людино-сили", в іншому випадку дуже важко зробити так, щоб дві і більше людини тягнули один шнурок "в одному векторі"

- бажано щоб другий блок був "заземлений" навпроти балкону - щоб "стріла" поворотного крану утворювала прямий кут з площиною фасаду в робочому положенні під натяжкою вантажем.

- нам повезло - навпроти мого балкону стоїть бетонний фонарний стовп, і якраз біля землі на ньому була монтажна петля, за яку ми і закріпили другий блок

- якщо такого стовпа немає, думаю можна загнати в землю кусок арматури чи кутника з петльою, але щоб його не виривало із землі, терба тягнути шнурок по землі не "від фасаду" будинку, а вздовж нього. Ну і зганти "якір" в землю під відповідним кутом.

- найненадійнішою ланкою в нашому випадку виявився "заземлений" блок, який я нажив, тільки тому, що він був завеликий, і шнурок норовив вискакувати з пазу коли пропадала натяжка. Але, так як, ми тягали шнурком, який можна підстрахувати і вручну, на відміну від тросу, і те, що обидва блоки в "зоні досягання", то проблеми які виникали "на ходу" фіксались також "на ходу" без особливих проблем.

 

З робочих хакректиристик і спостережень:

- вантаж до 10кг на 9-ий поверх, можна підняти і без затосування "заземленого" блоку, але надовго рук не вистачить;

- вантажі до 25 кг, піднімаються-опускаються одним "бурлаком" без надзусиль;

- якщо треба багато (декілька тон) підняти-спустити і вантажі в районі 50 кг, то оптимально 2 "бурлаки"

- максимальний піднятий вантаж, заради екпсеремнту, було два мішки піску по 50кг, трьома бурлаками, але балконне перило "працювало на межі" - раджу в такому режимі не працювати, або подумати в закріпленні крану до стіни а не до перила балкону-лоджії.

- на підйом-спуск вантажівки (4 тонни) іде 5-7 годин часу. Звісно немало, але зате дешево і сердито. А якщо підйом/спуск іде прямо з/в кузов вантажівки то ще краще;

- для роботи наверху на крані бажано також 2 чоловік для зручності, хоча

і один при умінні, може справлятись;

 

Тепер наведу один з можливих прикладів поворотного крану із підручних матеріалів. З деякими розмірами тесть трошки не вагадав, тому тут наведу оптимальні, змоєї точки зору і набутого досвіду. До того ж, контрукцію віддав в оренду, і деякі розміри наведу по памяті.

Основа крана це поворотна констуркція "труба в трубі". Вибачайте за хлопську термінологію, якщо трапляється :pardon:

A1_IMG_5035.jpg.18a0456046cf2cb7c8d8f09353d8c641.jpg

Відповідно до схеми:

 

1 - опорна труба; її довжина має бути трошки більшою висоти перил (h1 - 115-120 см); нижній торець бажано вперти на кусок дошки; Оскільки, при роботі, верхній торець труби норовить вивернути в площині балконних перил, а нижній відірвати від перил, то треба подумати над надійним закріпленням;

 

2 - два куски труби (1/2", 3/4") по 50-60см приварені до основної труби; дають зомгу надійніше закріпити основу (а);

 

3 - "гусак"; із труби меньшого діаметру, зігнутої під прями кутом і укріпленої куском кутинка;

Непомню точні розміри труб в мому випадку, але кажись це були 60 і 50мм відповідно, і стінки вибирати потовстіше (лучше перебдеть).

Висота h2 повинна бути в районі 1м. При значно меньших розмірах вантаж задіває за перила при поворотах гусака - треба "переносити" вантаж вручну через перила; при значно більших розмірах плече ричага сил, які діють на перила зростає - наслідки думаю не варто пояснювати. Або кріпити кран тоді до стіни.

Довжина стріли карну L повинна бути в межах 1,2-1,5м. При меньшій довжині зростає йомвірність задівання вантжем вікон-балконів сусідів знизу; при більших довжинах, знову ж, зростає плече ричага сил на балконні перила.

 

4 - опорна шайба; надійно приварена до труби гусака (b); в нашому випадку це була гайка відповідного діаметру; Щодо висоти "захвату" hz - 30-40см, меньше, думаю, не варто, а більше, має зміст якщо різниця в діаметрі труб більша; Місце тертя були пройдені солідолом щоб не було зайвих неприємних звуків при повротах гусака;

 

5 - петля для блоку, із куска катанки;

 

6 - петля для закреплення допоміжної стопи; дає змогу "повернути" гусак на балкон з підвішеним вантажем після підйому а, також, плавно відпустити гусак перед спуском; правда ця процедура потребує синхронізованих дій як і бурлаків так і вантажників на горі, але наловчитись не вжако; щодо порад, то кріпти цю петлю варто поближче до торця - більше плече, але ми не кріпили на самому торці, щоб унеможливти ненавмисне попадання допоміжної стропи в робочий блок.

 

Ось ніби в се щодо особливостей. Може хтось оптимізує констуркцію, але надіюсь, комусь поможе те що наведене вище.

 

Загалом, цією конутрукцією і "бригадою" в 3-4 чоловіки (я, тесть, знайомі, сусіди, майстри і тд.) в сумі було спущено 15т будівельного мусору, і піднято більше 10т будматеріалів. Ну обєми не до порівняння з будівництвом власного будинку, але в будьякому випадку загалом було зекономлено на послугах вантажників не одна тисяча гривень.

 

Напродуктивніший режим - мішок цементу наверху і мішок мусору вниз :) Правда, тоді, як в анекдоті про чукчу і камаз - "...только олени быстро устают..." :lol:

  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

лебедки есть и ручные и на 220 подымали полтоны а про взрыв мешка с цементом:o:fool: полный бред
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все уже придумано до нас:)

Варіант - накинути петлю на фаркоп і тягати автом також проскакував :)

Змінено користувачем wow4yk
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Оптимально - ставить кран "пионер".

Или брать культуристов.

Еще как вариант - поднимать материал автокраном.

Есть даже 150 тонники. Стоит смена - поднять 20тонн около 1500у.е.

Только если большой объем сразу, например металлоконструкции длинномерные. Но поднимать надо сразу на крышу, а потом сносить вниз.

А вообще тяжко это по лестницам таскать стройматериалы.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Использование блочной системы дало возможность уменьшить в два раза минимально необходимую затраченную силу, норм схемка, ничего сверхъестественного в ней нету, обычная физика 8-го класса...

 

П.С. Мне однажды 2 грузчика поднимали блок холодильной установки весом 247 кг на крышу пятиэтажки по ступенькам!!!:-o

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Использование блочной системы дало возможность уменьшить в два раза минимально необходимую затраченную силу, норм схемка, ничего сверхъестественного в ней нету, обычная физика 8-го класса...

Тут якраз виграшу в силі не було ніякого, другий блок на землі просто дав змогу працювати не руками, а ногами, що набагато легше :)

 

Добавлено через 4 минуты

Оптимально - ставить кран "пионер".

Не дуже багато місця було на лоджії щоб громоздити якусь масивну конструкцію свою, а готових, за розумну ціну, пошуки також позитивних результатів не дали.

А так по простому, і задачка вирішена самостійно.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ще одну річ, яку вартує додати до цієї конструкції, це підстраховочний шнур, який прикріпити до кінця шнура з гаком:

1) дає змогу відтягнути вантаж подалі від фасаду при спусках-підйомах

 

Одна, проблемка, яка виникали інколи по неуважності - коли після спуску, відчіплявся вантаж, то якщо ніхто не фіксував шнур внизу чи верху, на якому висить гак, то він під вагою шнура між двома блоками (гіпотенуза більша катета) починав безконтрольно, з прискоренням, підніматись вгору. Треба, або чіпляти, такий гак, щоб переважав вагу шнура між блоками, або

 

2) використати той ж таки підстраховочний шнур, як противагу або фіксатор

 

Правда, для роботи з підстраховочним шнуром, непомішало б ще одну людину

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

блокі, крани.... Йдете в найближчу військову частину, домовляєтесь з сержантом, і за ніч десято духів під керівництвом 2-3 дідів робить все що треба, Виставляєте хлопцям ящик пива і пару блоків курева - і всі задоволені.

Радже не забувати - складувати багато матеріалу чи мусору в одній точці небезпечно, панель витримує навантаження 8 тон на погонний метр, НЕ БІЛЬШЕ!

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

блокі, крани.... Йдете в найближчу військову частину, домовляєтесь з сержантом, і за ніч десято духів під керівництвом 2-3 дідів робить все що треба, Виставляєте хлопцям ящик пива і пару блоків курева - і всі задоволені.

 

Як варіант, дешевої робочої сили, непогана ідея :good:

Не раз пробував, знайти носильщиків, коли терміново треба було небагато затягнути наверх (типу 10 мішків цементу) ще коли конструкції небуло - непроста задачка. Робочі з сусідньої будови хотіли не менше "професійних" грузчиків, а хлопці з сусідньої мойки - після мішка на чоловіка занесеного на 9 поверх відмовлялись... :)

 

Тільки з взводом духів тут багато але. До найближчої частини кілометрів 5 - возити салаг вночі самотужки?, цікаво що би гайці питали коли б зупинили :) ; вночі ніяка кантора будматеріали не доставить, і мусор не забере.

Якщо треба занести багато і за один раз, як варіант має зміст. А так щоб рішення було "під рукою", і невеликим обємами то не варіант.

 

Добавлено через 2 минуты

Радже не забувати - складувати багато матеріалу чи мусору в одній точці небезпечно, панель витримує навантаження 8 тон на погонний метр, НЕ БІЛЬШЕ!

Це ж скільки ярусів мішків треба наскладати на метрі плити ? Щось важко уявити, як так "постаратись" в квартирі... хіба на власній будові

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

На днях піднімав ЗІЛ піску на 7поверх(ліфт як звичайно не підключений), зі всіма маленькими проблемами зайняло півтора дні. В перший день, завдяки розбитим підшипникам у елетротельфера, підняв третину піску, а на другий(після заміни підшипників) легенько, решту 2/3 ЗІЛа. Тельфер звичайний з епіцентра 250/500кг. Тільки 12метрів 4мм. тросу замінили на 30м. 3-мм. троса. Змотується на барабан тоньший дріт прекрасно, без допомоги .

 

Добавлено через 3 минуты

Добавлю, тельфер кріпився до поворотної стріли, яка висіла на стойці розклиненій між балконами.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 2 роки потому...

Подяка ТС!

Роблю в себе ремонт, також 9 поверх.

Робив теплу підлогу, збивав стару стяжку і відповідно на труби заливав нову.

Тому крім підйому наверх близько 2 кубів розчину ше була задача спустити вниз порядка 100-150 мішків з буд. сміттям. І ці дві задачі себе неймовірно доповнили.

Алгоритм такий:

- зверху бригада А кладе мішок в корзину (попередньо зварену і перевірену на міцність), чіпляє корзину карабіном до мотузки (карабін і мотузка - для промальпу, а не з буд. ринку!) і піднімає на перило балкону (двоє міцно тримають обома руками)

- внизу бригада Б чіпляє другу корзину (з відром розчину всередині) до другого кінця мотузки (який до них прийшов через блок вгорі)

- бригада Б дає команду бригаді А

- бригада А підводить кран вбік, подалі від зашклених балконів, одночасно плавно опускаючи свою корзину.

- бригада Б здійснює підйом/спуск вантажу.

У 70% випадків навіть не потрібно було прикладати зусилля, так як мішок з буд. сміттям переважував розчин і все що було потрібно - це контролювати швидкість підйому. Тому мотузка повинна бути довга (біля 90 м: початок______кошик1 (30м)_______кошик2(60м)________кінець(90м)

і лише в 30% потрібне зовсім невелике зусилля для підйому вантажу

-операція повторюється

 

Таким чином залили приблизно 25м2 6-7см за 1,5дня. Працювали 6 козаків.

Залили б і за 1 день, але з матеріалами трохи прорахувався :)

Коли закінчилися мішки зі сміттям - просто набирав зверху дві 10-л баклашки з водою, а внизу їх виливали.

 

кілька нюансів:

-блок повинен дуже легко і плавно ходити, і при цьому бути надійним + треба його підстрахувати петльою з круга/арматури

-висоту крану я б радив робити максимально допустимою, так як треба багато місця над перилом балкону (кріпленні блоку-сам блок-вузол-карабін-кріплення сітки-сама сітка(50см в мене)

-труби брав погрубші, вроді 67 зовнішня 55 внутрібня + всередину поклав ще третю (десь 40-45мм, товстостінна, щоб конструкція менше гнулася, бо вона таки гнеться)

всі три доречі впираються в підлогу

-кріплення до балкону, зварка (гуська не знайшов, тому зварив буквою Т (з зміщення, як кран) з розпорками з кутника) і т.д. робити все з потрійним коеф. запасу. Як каже ТС, краще перебздеть ))))

-коли корзини зустрічаються в районі 5 поверху, їх потрібно обережно розвести мотузками.

-дуже спростять роботу рації.

 

 

Якщо комусь буде потрібно - можу сфоткати, заміряти

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 3 тижні потому...

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...