Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Waldmann

Пользователи
  • Публікації

    414
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Повідомлення, опубліковані користувачем Waldmann

  1. Где то мне на глаза попадали данные, что УЗО срабатывает при утечке в 0.5ном Iут.

    Это значит что УЗО с уставкой 30мА сработает при утечке 15мА.

    А расчеты ПУЕ нам не разрешат применение узо 30мА при расчетном токе в линии16А. Так что какая то фигня получается.

    Почему же не разрешат? 16*0,4=6,4 (мА), что явно меньше 15 мА. Хотя в данном случае сравнивать надо не с 15 мА, а с 10 мА (1/3 от номинального тока утечки, согласно п. 2.8.15 НПАОП 40.1-1.32-01), но и для 10 мА все проходит.

    • Лайк 2
  2. Полный пипец

    Ні, це нормально, і дозволяється положеннями ПУЕ при виконанні певних вимог (див. гл. 2.4 і 2.5). Є навіть типові проекти таких ліній, причому ще радянські.

    • Лайк 2
  3. Працюю інженером-енергетиком, місячна з/п на руки 14 тис. (якщо немає премії) або 16-17 тис. (якщо є премія). Графік звичайний офісний, але нерідко доводиться затримуватись. Робота зовсім не творча, доволі рутинна і одноманітна, що морально важкувато.
    • Лайк 9
  4. Головний енергетик одного з підприємств на балансі якого ТП 10 кВ каже що можна 25ку бо на гілці декілька розеток.:o при цьому хвалиться що проходить іспити в РЕСі на 5 групу допуску.

    Заради справедливості слід сказати, шо це не плід його уяви, а положення п. 3.1.39 ПУЕ. Так що раціональне зерно в цьому твердженні є і значить ПУЕ все-таки він намагається читати. Головне щоб він правильно розумів цю норму і переріз магістралі групової розеточної лінії відповідав уставці автомата 25 А (тобто не менше ніж 4 квадрати по міді при традиційних способах прокладання, крім А1 і А2 згідно гл. 2.1 ПУЕ).

     

    Добавлено через 3 минуты

    6А автомат выбивал на свет диодную ленту,хотя потребление было ниже 4А.:crazy::beer:

    А коли саме вибивав - не в момент увімкнення сд-стрічки? Просто якщо вибивав у момент увімкнення, то це через пускові струми, які для світлодіодних джерел світла можуть бути вище ніж у нормальному режимі.

  5. Для СТ с 200 потребителями коэффициент одновременности порядка 0,45.

    По ДБН В.2.5-23:2010 взагалі 0,137 для 200

     

    Добавлено через 57 секунд

    А как именно Вы определили, что указанные проценты стоит отнести к потерям,а не к разнице в ходе неверного учета? Чем Вы руководствовались причислив это к потерям?

    В цьому ж і мета аудиту - дізнатися причину різниці.

    • Лайк 1
  6. Просто интересно, как обычный электрик без проекта сможет правильно рассчитать и проверить нужное сечение СИП, габариты и стрелы провисаний, нагрузки, натяжения и т.д.
  7. Цікавить відгалуження до споживача: як підібрати номінал автомата під сплачену приєднану потужність.

    По формулі І=P/(1,73*Uл*cos(фі)), де Р-потужність по договору (Вт), Uл - лінійна напруга мережі (Вт), cos(фі) - косинус фі

    • Лайк 1
  8. И вопрос: а какие же счётчики имеют функцією вимірювання параметрів відхилення напруги?

    Облэнерго на вопрос ответить не смогло, НИК тоже не помог...

    У "Энергомеры" есть, вот например

    www.energomera.ru/ru/products/meters/ce308

    Счетчик обеспечивает

     

    Измерение параметров качества электрической энергии в соответствии с ГОСТ 30804.4.30-2013:

    • прерывания напряжения;
    • глубины последнего и не менее 11 предыдущих провалов напряжения;
    • длительности последнего и не менее 11 предыдущих провалов напряжения;
    • последнего и не менее 11 предыдущих максимальных значений напряжения при перенапряжении;
    • длительности последнего и не менее 11 предыдущих перенапряжений;
    • отрицательное и положительное отклонения напряжения электропитания;

    Контора российская, но вроде у них раньше в Харькове были производственные мощности, сервисный центр и представительство. И их счетчики когда-то я лично ставил. Но это было давно, как сейчас - не знаю.
  9. Ни один самый подвальный кабельный завод в своих ТУ ещё не написал, что ПВС или ШВВП можно использовать в стационарной проводке.

    Кам'янець-Подільський кабельний завод випускає таку штуку як ПВС-С, тобто модифікація ПВС, призначена для стаціонарної проводки. Сам я поки що ніколи цей витвір у руках не тримав і не бачив, але в каталозі заводу такий провод є.

  10. Всё равно это не сделает конструкции "негорючими" по определению.

    Сделает.

    Згідно ГОСТ 16363-98, І група вогнезахисної ефективності повинна забезпечувати втрати маси при горінні не більше 9%.

    А згідно ДСТУ Б В.2.7-19-95, будівельний матеріал вважається негорючим, якщо втрати маси при горінні становлять не більше 50%.

    • Лайк 1
  11. Як вам таке?

     

    НАПБ А.01.001-2014:

     

    2.5. У будинках, крім будинків V ступеня вогнестійкості, дерев’яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) повинні оброблятися засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності.

     

    {Пункт 2.5 глави 2 розділу IIІ в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ № 657 від 31.07.2017}

    Тобто керуємось алгоритмом:

     

    1) Маємо горище згідно визначення п. 2.1.2 гл. 2.1 ПУЕ ==>

    2) Обробляємо елементи його покриття засобами вогнезахисту, бо це в обов'язковому порядку вимагається положеннями п. 2.5 НАПБ А.01.001-2014 ==>

    3) Після такої обробки це вже не горище згідно визначення п. 2.1.2 гл. 2.1 ПУЕ ==>

    4) Робимо проводку як для звичайного житлового приміщення ==>

    5) Profit!

    • Лайк 2
  12. яркость изменяется в люксах

    Яркость измеряется в канделах на метр квадратный (Кд/кв. м.)

     

    чтобы понять , какая лампа светит ярче другой- нужно замерить их световой поток люксометром, и будет понятно , какая лампа светит ярче другой, и на сколько

    Люксометр не измеряет световой поток, люксометр измеряет освещенность в определенной точке

    • Лайк 4
  13. То не кабель, то провід для повітряної прокладки. Беріть АВВГ, ВВГ в трубу, або АвБШВ або аналог мідний(брьоновані) кабелі просто так в траншею без труби.

    Повністю підтримую, плюс глибину траншеї прийнято брати все-таки не 60 см, а 70 см

    • Лайк 2
  14. Хм. У меня на входе вообще стоит В32, чтобы его могло выбить при сопротивлении фаза-ноль 1 Ом (т.е. рассчетный ток КЗ ампер 220, а то и меньше). Ибо я боюсь что С32 может и не выбить. А если ставить Д... то точно не выбьет по КЗ.

    Строго говоря, при токе КЗ 220 А автоматы с характеристиками С и D тоже сработают. Другое дело, что время срабатывания будет превышать нормативное (со всеми вытекающими последствиями).

  15. 5. Имеете ввиду "В" и "С"? Я первый раз с электроснабжением так плотно сталкиваюсь, по Форуму, Ютуб и книге разбирался: "В" более чувствительные, а "С" там, где могут быть пусковые токи..

    Теория верна, но с практикой (то бишь схемой) она что-то не совсем вяжется. Например линию к бойлеру защищает АВ с характеристикой С, хотя у бойлера нет пусковых токов, это чисто активная (резистивная) нагрузка. В то же время линию к холодильнику защищает АВ с характеристикой В, хотя холодильник при пуске таки выдает пусковой ток, который может превышать номинальный в несколько раз.

    • Лайк 1
  16. 2.4. Межа експлуатаційної відповідальності між споживачем - фізичною особою, об'єднанням співвласників (власником) багатоквартирних будинків та/або власником електричних мереж за технічний стан і обслуговування суміжних електроустановок установлюється:

    1) для квартир багатоповерхових будинків на відхідних клемах розрахункових засобів обліку поверхових або квартирних електрощитків;

    2) для індивідуальних будинків:

    у разі відгалуження від лінії електропередачі неізольованим проводом - у точці кріплення проводів лінії електропередачі до перших ізоляторів на будівлі або на трубостояку (при повітряному вводі);

    у разі кабельного вводу або використання ізольованого проводу при відгалуженні від лінії електропередачі - на наконечниках кабелю живлення або ізольованого проводу на ввідному пристрої будівлі, якщо ввідно-розподільний пристрій розташований усередині будівлі, або на вихідних клемах розрахункового засобу обліку, якщо ввідно-розподільний пристрій та засіб обліку розміщені ззовні будівлі.

    За стан контактних з'єднань на межі експлуатаційної відповідальності та на вхідних і вихідних клемах опломбованих розрахункових засобів обліку відповідає електропередавальна організація.

    Це цитата з відмінених ПКЕЕ, зараз чинні "Правила роздрібного ринку електричної енергії", там п. 2.2.5

    2.2.5. За стан внутрішньобудинкових електричних мереж багатоквартирного будинку (від вводу в будинок до відхідних клем вузла вимірювання побутового споживача) відповідає власник (балансоутримувач) цих мереж. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності у багатоквартирному будинку встановлюється:

    1) між власником (балансоутримувачем) внутрішньобудинкових електричних мереж багатоквартирного будинку та оператором системи - відповідно до пункту 2.2.2 або пункту 2.2.3 цієї глави;

    2) між власником (балансоутримувачем) мереж багатоквартирного будинку та власником вузла обліку побутового споживача, розміщеного у квартирі, - на вхідних клемах вузла вимірювання;

    3) між власником (балансоутримувачем) мереж багатоквартирного будинку та власником вузла обліку побутового споживача, розміщеного на сходовій клітці, - на вхідних клемах комутаційного апарата, встановленого до вузла вимірювання;

    4) між власником вузла обліку та споживачем - на відхідних клемах вузла вимірювання.

    • Лайк 3
  17. Може, перевищує?

    Так, перепрошую, звісно "перевищує". Це написано в розділі 5 ДБН В.2.5-23:2010.

    Лінія повітряна

    Тоді 1 м від опори повітряної лінії до газопровода (табл. 2.4.4 ПУЕ)

    • Лайк 1
  18. Знает ли кто:

    1. Можно ли делать электрощиток в одном помещении 6 кв.м с газовым котлом?

    Можна, якщо відстань від елементів електромереж до елементів газових мереж не перевищує 0.5 м.

    2. Какое должно быть расстояние между точками подсоединения к электро- и газо сетям? На границе учаска имеется в виду.

    Залежить від того, яким чином виконаний ввід електрики на ділянку - повітряна лінія чи кабельна лінія.

  19. Ви дійсно вважаєте, що п.п.3.1.9 та .14, нової редакції, не достатньо для правильного визначення АВ?

    Для правильного визначення уставки АВ - достатньо, для того що хоче автор теми - недостатньо.

  20. В старому радянському ПУЕ-86 був такий пункт

    3.1.4 Номинальные токи плавких вставок предохранителей и токи уставок автоматических выключателей, служащих для защиты отдельных участков сети, во всех случаях следует выбирать по возможности наименьшими по расчетным токам этих участков или по номинальным токам электроприемников ...

    Але з чинної редакції ПУЕ "геніальні" українські нормотворці цей пункт прибрали.

    • Лайк 1
  21. В каждой комнате 2-го этажа включили по фену 2 Квт. В итоге что имеем - выбитый автомат. Что в таком случае посоветуют специалисты?

    Ну ток от 4-х одновременно включенных фенов по 2 кВт будет равен как минимум 37 А, так что выбьет как автомат с уставкой 16 А, так и автомат с уставкой 25 А. Другой вопрос, что одновременная продолжительнаяя работа 4-х фенов в одной семье - событие крайне маловероятное. К тому же электроприборы во время работы далеко не всегда потребляют номинальную мощность. Так что переживать не стОит. Вообще формально вы не нарушили ПУЭ, ставить автомат с уставкой 25 А для защиты линии с сечением магистрали 4 квадрата по меди и сечением ответвлений 2.5 квадрата по меди ПУЭ разрешает (п. 3.1.39).

     

    Плюс к этому, провод ШВВП.

    Это не провод, это шнур (буква Ш в начале как бы намекает). А стационарную проводку выполняют кабелем или проводом, шнур предназначен для других целей.

  22. А как насчёт 4 фенов в одну розетку? Получите расплавленную розетку и горелый кабель, при этом автомат 25а не шелохнется. Автомат - средство безопасности

    Почему не шелохнется? Даже без учета косинуса фи: 4*2000/220=36,36 А. На такой ток автомат с уставкой 25 А шелохнется довольно быстро.

×
×
  • Створити...