ЯД Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому (змінено) 1 годину тому, bulaniy.sv сказав: немного напрягает приточный воздуховод длинной 5 метров, может есть смысл поменять местами? То есть приток сделать метра 2, а выпуск 5-6 метров (но снова вопрос актуальный по конденсату). Я бы не менял. Самое страшное - зима. Приточный воздух холодный и при нагреве влажность падает - внутри конденсата не будет. А вот воздух после рекуператора на выброс на улицу - все равно будет теплее чем улица, и влажнее (100% обмена влажности и температуры нереально). Соответственно именно на выходе возможен конденсат внутри воздуховода. И чем он длиннее - тем больше вероятность, особенно если это оцинковка, а не Атсо Почему не жжесткий? Он более теплоемкий и легко охлаждается, и на нем будет конденсат (на выбросе отработки на улицу). У тех Атсо толком нет веса и нечему охлаждаться, кроме пружины. Если боитесь про сопротивление "гофры" - возьмите бОльшего сечения и через переходник Змінено 7 годин тому користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
bulaniy.sv Опубліковано: 7 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 7 годин тому 7 минут назад, ЯД сказал: Я бы не менял. Самое страшное - зима. Приточный воздух холодный и при нагреве влажность падает - внутри конденсата не будет. А вот воздух после рекуператора на выброс на улицу - все равно будет теплее чем улица, и влажнее (100% обмена влажности и температуры нереально). Соответственно именно на выходе возможен конденсат внутри воздуховода. И чем он длиннее - тем больше вероятность, особенно если это оцинковка, а не Атсо Почему не жжесткий? Он более теплоемкий и легко охлаждается, и на нем будет конденсат (на выбросе отработки на улицу). У тех Атсо толком нет веса и нечему охлаждаться, кроме пружины. Если боитесь про сопротивление "гофры" - возьмите бОльшего сечения и через переходник То есть, приток как и есть пусть останется 5-6 метров (гибкий воздузовод АТКО утепленный), а отток оставлю 2 - 2.5 метра тем же АТКО, только сделаю минимальный уклон (3-5 см) к решетке, чтобы и если и образовался конденсат, то стекал). Но приток в 5-6 метров тоже напрягает, в плане сопротивления, но других вариантов уже нет, переделать возможности нет (все зашито). П.С. Нашел характеристики ПВУ с графиками. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 1 година тому, bulaniy.sv сказав: приток в 5-6 метров тоже напрягает, в плане сопротивления Уменьшить сопротивление можно уменьшить расчетную скорость или увеличить сечение воздуховода. Думаю, если поставить большего диаметра - вы не заметите того сопротивления 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
shneider_vova Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому думаю, 25 мм утеплення - малувато.... ідея вимикати постнагрів - теж погана, бо кпд і так буде 50%, тож без постнагріва при -10 на вулиці приток буде біля 0 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 13 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 13 хвилин тому (змінено) В мене також повітроводи розведені по холодному горищі, але дуже холодному, дах просто шифер і нічого більше. Також є комбінація повітроводів, де потрібно оцинкований спіровент, а довгі траси і гілки ATCO Superflex. Магістраль 150 мм, дальше 125-100 мм. Додатково це все зверху обтягнуто трьома шарами рулонної мінвати 50 мм, але то така вата, що фактично загальна товщина добрих 100-110 мм в кращому випадку. Зверху мінвата закрита фольгованим спіненим ППЕ 5 мм. Переважно всі повітроводи лежать на перекритті, в місцях біля теплообмінника висять в повітрі. ПВУ не заводська, а набірна, теплообмінник протиточний не ентальпійний. В зимовий час ПВУ ганяє десь біля 130 м3/год повітря, щоб поменше вбивати вологість. Є достатня кількість датчиків щоб робити порівняння. Від самої дальної точки витяжки до ПВУ десь 10-11 м повітроводу, фактично йде магістраль і від неї невеликі гілки до кімнат звідки витягуєтсья повітря. Вся витяжка зосереджена в одній стороні. При 130 м3/год в морози -10°C присутні суттєві тепловтрати, якщо середня температура у витяжних кімнатах десь 22°C, то до датчика перед входом в теплообмінник може дойти вже 18-18.5°C. Приблизно при нулі на вулиці тепловтрати невеликі, деся біля 1.5°C. Дані приблизні, не слідкую за тим, але точно знаю що тепловтрати є, бо в морози спостерігав. З притоком ситуація така сама, але там три великі гілки. Датчик в ПВУ, дальше частина магістралі де встановлено постнагрівач, і дальше все розходиться через трійники по кімнатах. В одній з кімнат в приточному анемостаті встановив датчик, якраз саме для контролю тепловтрат. Від датчика який в ПВУ і до анемостату десь 8 м. Тут втрат трохи менше ніж на витяжці, але все рівно присутні. Наприклад зараз при +2С на вулиці постнагрів не вмикається, 19°C вийшло з теплообмінника і трохи менше 19°C зайшло до анемостату. Але при -10°C також втрачається до 3°C. Щоб зменшити тепловтрати в морози, в моєму випадку треба збільшити потік до 180-200 м3/год, тоді навіть при -10°C можна очікувати на 1-1.5°C втрат, але тим самим це дуже швидко висушує будинок, тому що в хату запускаєтсья повітря з вологістю 10%. Хоча є і зворотня ситуація, з одного боку витяжне повітря остиває, а з іншого збільшується його вологість, що краще впливає на теплообмін. Ефективність теплообмінника дуже добре залежиться від температури, тому якщо знизиться температура витяжки, то знизиться і температура притоку. Декілька разів проводив експеримент, в морози вимикав постнагрів. Якщо не помиляюся то до анемостату доходило менше 15°C, що трохи не комфортно. Тому без постнагріву ніяк. До речі, я не знаю яка на виході вологість з ентальпійного теплообмінника, але враховуючи той фактор що їхня ефективність нижча за не ентальпійні варіанти, і те що це все на холодному горищі, то тут постнагрів може зіграти злий жарт. Для прикладу, в морози вийде з теплообмінника 10-11°C і 45% вологість, поки повітря дійде до кімнтат воно зазнає тепловтрат, які ви будете компенсовувати постнагрівом. І чисто припущення, якщо брати мої тепловтрати, то маючи в ПВУ на виході 11°C, до кімнат може дійти лише 11-12°C, якщо не менше, цього мало, бо я очікую не нижче 17-18°C, тому прийшлося би нагрівати до 20°C, щоб поки повітря дійде до кімнат, то мало хоча б 17+ °C. А нагрівання повітря 11°C до 20°C заодно і зменшить відносну вологість десь до 28-30%. Тому в такому випадку постнагрів дещо вбиває сенс ентальпійного теплообмінника, тому що частина повернутої вологи втрачається. Змінено 11 хвилин тому користувачем TaurosRMK Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз