xandr xandr Опубліковано: 10 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 Друзья, после копки септика и дренажного поля осталось около 6 ЗИЛов глины (материковый грунт). Чешу репу - куда ее деть? Вижу 2 варианта: 1. Вывезти ... Это встанет в тысяч 15 (экскаватор + вывоз). 2. Использовать для подсыпки около дома, поскольку там есть перепад около 70 см. Вариант 1 проще, но бюджет стройки крайне ограничен + всеравно нужно выравнивать перепад около дома (на рисунке отмечен красным). Годится ли глина как планировочный грунт? Мои мысли. Глина пучинистая. Если не гидроизолировать эту подсыпку - будет рвать отмостку постоянно. Как вариант пока думаю над следующим - спланировать перепад высот глиной, пусть отстоится год-два, усядется. Далее между домом и забором постелить мембрану поверх глины, что б отсечь ее замокание и поверх мембраны уложить слой песка или пгс, а на него тротуарную плитку и собственно отмостку. Как мне видится, это устранит вопрос пучения. Что скажете? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 10 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 Дик так і робиться, у вас же схил (в мене ще купа підпорних стінок по ділянці) - підсипається кругом де потрібно, а вже перед заселенням відмостка (еппс, мембрана, гарцовка і тротуарка) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 10 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 13 минут назад, normal сказал: Дик так і робиться, у вас же схил (в мене ще купа підпорних стінок по ділянці) - підсипається кругом де потрібно, а вже перед заселенням відмостка (еппс, мембрана, гарцовка і тротуарка) Дякую, те ж бачу, що так роблять. Але вчора надивився всіляких відео на цю тему - майже всі засипають піском і ущільнюють. А я шось замислився - пісок як не ущільнюй, якщо його не відсікти від води, він насмокче її 100% і виведе під фундамент, що не є гуд. Коменти під відео поділились 50/50. Одні радять глину, інші пісок. Але як на мене - різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути. Ось і засумнівався. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 10 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 (змінено) Просто ще бачу, що на підсипку беруть супісь. А в мене чистесенька глина (робив гранулометрію, пісчаною фракції фактично немає, трикутник Ферре каже що це чиста глина). На фото - зправа моя глина, зліва - пісок для прикладу. Змінено 10 жовтня 2024 користувачем xandr xandr Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 10 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 15 хвилин тому, xandr xandr сказав: різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути Звісно повинна бути мембрана чи бетон у якості відмостки, пісок там не потрібен і його звідти змиє у перший же дощ 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 10 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 (змінено) 1 година тому, xandr xandr сказав: Дякую, те ж бачу, що так роблять. Але вчора надивився всіляких відео на цю тему - майже всі засипають піском і ущільнюють. А я шось замислився - пісок як не ущільнюй, якщо його не відсікти від води, він насмокче її 100% і виведе під фундамент, що не є гуд. Коменти під відео поділились 50/50. Одні радять глину, інші пісок. Але як на мене - різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути. Ось і засумнівався. Если под отмостку вы заюзаете грунт, который легче пропускает воду, чем окружающий (ваша глина), то вода с отмостки пойдет на землю (глину) и по этой глине по наименьшему сопротивлению - под отмостку. Змінено 10 жовтня 2024 користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 10 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 (змінено) 1 час назад, ЯД сказал: Если под отмостку вы заюзаете грунт, который легче пропускает воду, чем окружающий (ваша глина), то вода с отмостки пойдет на землю (глину) и по этой глине по наименьшему сопротивлению - под отмостку. Вы имеете в виду, что песок в моем случае создаст ванну для воды фактически? А как быть с уплотнением глины? Ведь вода идет по пути наименьшего сопротивления, т.е. по менее уплотненному грунту. Глину уплотнить можно только в состоянии естественной влажности и даже будучи уплотнена, она здорово сосет воду, плывет и разбухает. Если спланирую перепад вынутой глиной сейчас - осень-весна размочат ее до болота, там даже пройти нельзя будет, а ходить нужно там. Но и глина самоуплотнится за это время. Ну или наоборот - вспушится морозным пучением, будучи увлажнена осенью дождями. Здесь четкого ответа у меня нет, но знаю точно - болотюка будет знатная 😎 Как быть с этими моментами в моем случае - оставить сейчас глину в куче, а в следующем году по суху спланировать ею перепад, по возмможности трамбануть хоть и ручной трамбовкой и укрыть каким-то баннером или мембраной, что б не допускать намокания и пусть так стоит, пока не прийдет время отмостки? Дом строю в одиночку, работы идут меедленно Змінено 10 жовтня 2024 користувачем xandr xandr Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 10 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 (змінено) Ви переймаєтесь наче по тій глині завтра повинен камаз проїхати (чи там заїзд??? бо по фото невидно), засипайте коли буде вільний час і нехай дощі проливають, зверху киньте пару піддонів для ходьби, я би і купу землі коло глини теж розпланував: глину де буде тротуарка, а землю де квіти, а щебінь там де буде заїзд автівки і нехай поступово трамбується Змінено 10 жовтня 2024 користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 10 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 жовтня 2024 2 часа назад, normal сказал: Ви переймаєтесь наче по тій глині завтра повинен камаз проїхати (чи там заїзд??? бо по фото невидно), засипайте коли буде вільний час і нехай дощі проливають, зверху киньте пару піддонів для ходьби, я би і купу землі коло глини теж розпланував: глину де буде тротуарка, а землю де квіти, а щебінь там де буде заїзд автівки і нехай поступово трамбується Можливо так і зроблю, дякую 👍 То піша прохідна зона від воріт до заднього двору. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз