Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Куда деть глину?

xandr xandr

Рекомендовані повідомлення

Друзья, после копки септика и дренажного поля осталось около 6 ЗИЛов глины (материковый грунт). Чешу репу - куда ее деть?

Вижу 2 варианта:

1. Вывезти ... Это встанет в тысяч 15 (экскаватор + вывоз).

2. Использовать для подсыпки около дома, поскольку там есть перепад около 70 см.

Вариант 1 проще, но бюджет стройки крайне ограничен + всеравно нужно выравнивать перепад около дома (на рисунке отмечен красным).

Годится ли глина как планировочный грунт?

Мои мысли. Глина пучинистая. Если не гидроизолировать эту подсыпку - будет рвать отмостку постоянно. Как вариант пока думаю над следующим -  спланировать перепад высот глиной, пусть отстоится год-два, усядется. Далее между домом и забором постелить мембрану поверх глины, что б отсечь ее замокание и поверх мембраны уложить слой песка или пгс, а на него тротуарную плитку и собственно отмостку. Как мне видится, это устранит вопрос пучения.

Что скажете?

1728564252336.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дик так і робиться, у вас же схил (в мене ще купа підпорних стінок по ділянці) - підсипається кругом де потрібно, а вже перед заселенням відмостка (еппс, мембрана, гарцовка і тротуарка)

• Лайк 1
Посилання на коментар

13 минут назад, normal сказал:

Дик так і робиться, у вас же схил (в мене ще купа підпорних стінок по ділянці) - підсипається кругом де потрібно, а вже перед заселенням відмостка (еппс, мембрана, гарцовка і тротуарка)

Дякую, те ж бачу, що так роблять. Але вчора надивився всіляких відео на цю тему - майже всі засипають піском і ущільнюють. А я шось замислився - пісок як не ущільнюй, якщо його не відсікти від води, він насмокче її 100% і виведе під фундамент, що не є гуд.

Коменти під відео поділились 50/50. Одні радять глину, інші пісок.

Але як на мене - різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути.

Ось і засумнівався.

Посилання на коментар

Просто ще бачу, що на підсипку беруть супісь. А в мене чистесенька глина (робив гранулометрію, пісчаною фракції фактично немає, трикутник Ферре каже що це чиста глина). На фото - зправа моя глина, зліва - пісок для прикладу.

1728569130168.jpg

Змінено користувачем xandr xandr
Посилання на коментар

15 хвилин тому, xandr xandr сказав:

різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути

Звісно повинна бути мембрана чи бетон у якості відмостки, пісок там не потрібен і його звідти змиє у перший же дощ

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, xandr xandr сказав:

Дякую, те ж бачу, що так роблять. Але вчора надивився всіляких відео на цю тему - майже всі засипають піском і ущільнюють. А я шось замислився - пісок як не ущільнюй, якщо його не відсікти від води, він насмокче її 100% і виведе під фундамент, що не є гуд.

Коменти під відео поділились 50/50. Одні радять глину, інші пісок.

Але як на мене - різниці немає, якщо є мембрана. А вона повинна бути.

Ось і засумнівався.

Если под отмостку вы заюзаете грунт, который легче пропускает воду, чем окружающий (ваша глина), то вода с отмостки пойдет на землю (глину) и по этой глине по наименьшему сопротивлению - под отмостку.

Змінено користувачем ЯД
Посилання на коментар

1 час назад, ЯД сказал:

Если под отмостку вы заюзаете грунт, который легче пропускает воду, чем окружающий (ваша глина), то вода с отмостки пойдет на землю (глину) и по этой глине по наименьшему сопротивлению - под отмостку.

Вы имеете в виду, что песок в моем случае создаст ванну для воды фактически?

А как быть с уплотнением глины? Ведь вода идет по пути наименьшего сопротивления, т.е. по менее уплотненному грунту. Глину уплотнить можно только в состоянии естественной влажности и даже будучи уплотнена, она здорово сосет воду, плывет и разбухает. 

Если спланирую перепад вынутой глиной сейчас - осень-весна размочат ее до болота, там даже пройти нельзя будет, а ходить нужно там. Но и глина самоуплотнится за это время. Ну или наоборот - вспушится морозным пучением, будучи увлажнена осенью дождями. Здесь четкого ответа у меня нет, но знаю точно - болотюка будет знатная 😎

Как быть с этими моментами в моем случае - оставить сейчас глину в куче, а в следующем году по суху спланировать ею перепад, по возмможности трамбануть хоть и ручной трамбовкой и укрыть каким-то баннером или мембраной, что б не допускать намокания и пусть так стоит, пока не прийдет время отмостки?

Дом строю в одиночку, работы идут меедленно :)

Змінено користувачем xandr xandr
Посилання на коментар

Ви переймаєтесь наче по тій глині завтра повинен камаз проїхати (чи там заїзд??? бо по фото невидно), засипайте коли буде вільний час і нехай дощі проливають, зверху киньте пару піддонів для ходьби, я би і купу землі коло глини теж розпланував: глину де буде тротуарка, а землю де квіти, а щебінь там де буде заїзд автівки і нехай поступово трамбується

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

2 часа назад, normal сказал:

Ви переймаєтесь наче по тій глині завтра повинен камаз проїхати (чи там заїзд??? бо по фото невидно), засипайте коли буде вільний час і нехай дощі проливають, зверху киньте пару піддонів для ходьби, я би і купу землі коло глини теж розпланував: глину де буде тротуарка, а землю де квіти, а щебінь там де буде заїзд автівки і нехай поступово трамбується

Можливо так і зроблю, дякую 👍 То піша прохідна зона від воріт до заднього двору.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...