Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Моя версія ТН із кондиціонера

volomoto

Рекомендовані повідомлення

31 хвилину тому, Dem@ сказав:

Дивно газ на заправках

Це як раз нормально... цікаво, скільки градусів покаже маномерт при вимірі температури?

Просто Вікі говорить, що "Мано́метр — прилад для вимірювання тиску рідини, газу або пари",

то я й замислився....

Змінено користувачем sanyas15
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 часа назад, sanyas15 сказал:

то я й замислився

А кипіння рідини при мінус 52 вас не бентежить? Фреон штука специфічна.  

Посилання на коментар

3 години тому, sanyas15 сказав:

Це як раз нормально... цікаво, скільки градусів покаже маномерт при вимірі температури?

Це таке спрощення, бо ті, хто в темі, використовують таблиці або калькулятори для переводу тиску в температуру.

Поміряти температуру конденсації чи кипіння дуже непрактично і дорого, а заміряти тиск — як два пальці.

• Лайк 3
Посилання на коментар

• 1 місяць потому...

Всіх з Новим Роком і надіюсь, що тепер трохи краще буду оновлювати тему, бо через брак часу треба пріоритезувати хоббі, а останній місяць, а може і більше в пріоритеті була нова акумуляторна батарея:

Її робив зокрема для того, щоб можна було змістити все споживання, в тому числі і ТН на ніч. Практика показала, що керувати ТН трохи складніше, ніє електрокотлом, зокрема не так легко залити за ніч саме стільки енергії в хату, скільки є тепловтрат в добі, тому довелось розтягнути час роботи ТН, який виходить за межі нічного тарифу.

Найбільшою варіативністю в роботі ТН є розморожування, які неможливо спрогнозувати. Мало того, що вони зменшують ефективний час роботи ТН, так ще й забирають частину тепла з хати, тому за період роботи вночі при різних погодних умовах та тих самих налаштуваннях ПЗА фактична продуктивність коливалась в дуже великих межах і це впливало на комфорт. Було прикольно мати алгоритм ПЗА, який враховує ще й вологість, але я до такого не доріс та й вже не треба, бо подовження часу роботу вирішило всі проблеми.

Отже, в мене ТН може гріти як теплу підлогу, так і воду в бойлері. З ТП все зрозуміло і передбачувано, бо там низька температура подачі, яка коливається в межах 25-32ºC і зовнішня температура не сильно впливає на стабільність нагріву до потрібного значення. А от з нагрівом ГВП все складніше, бо я хочу гріти до 48ºC внизу бойлера, а це десь 53-55º температура подачі в змієвик, що вже не тривіально, бо в моєму випадку температура подачі приблизно дорівнює температурі конденсації фреону. І тут треба вибирати або високу продуктивність і низький СОР, або навпаки, але це не є під моїм котролем, тобто мізки ТН сомі вирішують чи їм розкрутити компресор до максимуму чи з відкритим ЕРВ, чи прикрити ЕРВ і зменшити потужність компресора. Як результат час нагріву води сильно коливається і чим нижча зовнішня температура – тим цей час більший, тому я вирішив.

Якщо врахувати все описане вище, а також побажання членів сім'ї щодо комфорту, то я зупинився на наступному розкладі:

1) 23:00–00:50 Нагрів бойлера якщо температура внизу бойлера на той момент нижча 40 град. Бойлер гріється або до 48 градусів або до 1:50 залежно від того, що настане швидше. Це залежить від погодній умов та використання гарячої води, але типово на ранок є тепла вода, щоб прийняти душ, навіть якщо ввечері хтось приймав ванну.

2) 01:00–08:00 Робота на опалення по ПЗА кривій, яку я потім покажу.

3) 12:00–15:00 Нагрів бойлера до 48 або до настання 15:00. Типово нагріває до 48, але але був один день густого туману, через який було три розморожування і ТН нагрів тільки до 45 градусів:
image.thumb.png.fecdbe11fdbbea65a5f0aa1b93dd4f48.png

4) 15:00–19:30 Робота на опалення по ПЗА.

На даний момент такий розклад працює найкраще, а з новою батареєю всеодно імпорт з мережі тільки вночі.

Всі автоматизації крутяться в Home Assistant і туди ж збираються всі дані із сенсорів.

• Лайк 11
Посилання на коментар

1 хвилину тому, razzil сказав:

А ці чорни чарти це Grafana чи якийсь інший інструмент для HA?

Це графана, яка тягне дані з InfluxDB, куди скидається майже все із HA.

• Лайк 1
Посилання на коментар

• 1 місяць потому...

В мене є дуже хороший моніторинг роботи теплового насоса, і, відповідно, зібрано дуже багато інформації, але не дуже є час розписувати аналітику, хоча там є дуже цікаві речі. Проте хоче показати роботу ТН при низьких температурах, які останнім часом нагрянули.

Минулої Ночі середня температура за час роботи ТН (01:00–8:00) становила -9.3º і СОР з врахуванням 4-х розморожувань вийшов десь 2:

817290830_Screenshot2025-02-17at12_45_36.thumb.png.fb46c58f16849bc1833bcaa5c953fe13.png

• Лайк 12
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...