sanyas15 Опубліковано: 25 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 25 листопада 2024 (змінено) 31 хвилину тому, Dem@ сказав: Дивно газ на заправках Це як раз нормально... цікаво, скільки градусів покаже маномерт при вимірі температури? Просто Вікі говорить, що "Мано́метр — прилад для вимірювання тиску рідини, газу або пари", то я й замислився.... Змінено 25 листопада 2024 користувачем sanyas15 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 25 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 25 листопада 2024 2 часа назад, sanyas15 сказал: то я й замислився А кипіння рідини при мінус 52 вас не бентежить? Фреон штука специфічна. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 25 листопада 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 25 листопада 2024 3 години тому, sanyas15 сказав: Це як раз нормально... цікаво, скільки градусів покаже маномерт при вимірі температури? Це таке спрощення, бо ті, хто в темі, використовують таблиці або калькулятори для переводу тиску в температуру. Поміряти температуру конденсації чи кипіння дуже непрактично і дорого, а заміряти тиск — як два пальці. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 25 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 25 листопада 2024 Це забув перевести відтайку з осіннього режиму MOV_4005.mp4 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 3 січня Автор Поділитись Опубліковано: 3 січня Всіх з Новим Роком і надіюсь, що тепер трохи краще буду оновлювати тему, бо через брак часу треба пріоритезувати хоббі, а останній місяць, а може і більше в пріоритеті була нова акумуляторна батарея: Її робив зокрема для того, щоб можна було змістити все споживання, в тому числі і ТН на ніч. Практика показала, що керувати ТН трохи складніше, ніє електрокотлом, зокрема не так легко залити за ніч саме стільки енергії в хату, скільки є тепловтрат в добі, тому довелось розтягнути час роботи ТН, який виходить за межі нічного тарифу. Найбільшою варіативністю в роботі ТН є розморожування, які неможливо спрогнозувати. Мало того, що вони зменшують ефективний час роботи ТН, так ще й забирають частину тепла з хати, тому за період роботи вночі при різних погодних умовах та тих самих налаштуваннях ПЗА фактична продуктивність коливалась в дуже великих межах і це впливало на комфорт. Було прикольно мати алгоритм ПЗА, який враховує ще й вологість, але я до такого не доріс та й вже не треба, бо подовження часу роботу вирішило всі проблеми. Отже, в мене ТН може гріти як теплу підлогу, так і воду в бойлері. З ТП все зрозуміло і передбачувано, бо там низька температура подачі, яка коливається в межах 25-32ºC і зовнішня температура не сильно впливає на стабільність нагріву до потрібного значення. А от з нагрівом ГВП все складніше, бо я хочу гріти до 48ºC внизу бойлера, а це десь 53-55º температура подачі в змієвик, що вже не тривіально, бо в моєму випадку температура подачі приблизно дорівнює температурі конденсації фреону. І тут треба вибирати або високу продуктивність і низький СОР, або навпаки, але це не є під моїм котролем, тобто мізки ТН сомі вирішують чи їм розкрутити компресор до максимуму чи з відкритим ЕРВ, чи прикрити ЕРВ і зменшити потужність компресора. Як результат час нагріву води сильно коливається і чим нижча зовнішня температура – тим цей час більший, тому я вирішив. Якщо врахувати все описане вище, а також побажання членів сім'ї щодо комфорту, то я зупинився на наступному розкладі: 1) 23:00–00:50 Нагрів бойлера якщо температура внизу бойлера на той момент нижча 40 град. Бойлер гріється або до 48 градусів або до 1:50 залежно від того, що настане швидше. Це залежить від погодній умов та використання гарячої води, але типово на ранок є тепла вода, щоб прийняти душ, навіть якщо ввечері хтось приймав ванну. 2) 01:00–08:00 Робота на опалення по ПЗА кривій, яку я потім покажу. 3) 12:00–15:00 Нагрів бойлера до 48 або до настання 15:00. Типово нагріває до 48, але але був один день густого туману, через який було три розморожування і ТН нагрів тільки до 45 градусів: 4) 15:00–19:30 Робота на опалення по ПЗА. На даний момент такий розклад працює найкраще, а з новою батареєю всеодно імпорт з мережі тільки вночі. Всі автоматизації крутяться в Home Assistant і туди ж збираються всі дані із сенсорів. 11 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 3 січня Поділитись Опубліковано: 3 січня А ці чорни чарти це Grafana чи якийсь інший інструмент для HA? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 3 січня Автор Поділитись Опубліковано: 3 січня 1 хвилину тому, razzil сказав: А ці чорни чарти це Grafana чи якийсь інший інструмент для HA? Це графана, яка тягне дані з InfluxDB, куди скидається майже все із HA. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 17 лютого Автор Поділитись Опубліковано: 17 лютого В мене є дуже хороший моніторинг роботи теплового насоса, і, відповідно, зібрано дуже багато інформації, але не дуже є час розписувати аналітику, хоча там є дуже цікаві речі. Проте хоче показати роботу ТН при низьких температурах, які останнім часом нагрянули. Минулої Ночі середня температура за час роботи ТН (01:00–8:00) становила -9.3º і СОР з врахуванням 4-х розморожувань вийшов десь 2: 12 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз