Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Оптимізація (модернізація) системи опалення приватного будинку.

Валерій

Рекомендовані повідомлення

Ввідні дані:

будинок півторачка, перекриття дерев'яне, котел електричний Kospel 12kWt, ел.бойлер ГВП, газу нема, ТП не планується.

Ремонт свіжий, ще пів року не прожили. Проект опалення не мій, я замовник)))

I поверх:

Кухня-зал-прихожа (фактично одне приміщення без дверей між зонами, тобто це одна зона суто з ТП) - тепла підлога 5 контурів на одному колекторі + окремий контур ТП з термоголовкою в підсобці (там власне котел, бойлер, пралка, морозилка і т.п.)

Гардеробна + спальня + гостьова - лише на радіаторах з термоголовками.

Два санвузли на першому поверсі з рушникосушарками але в труби що до них підведені паралельно врізані контури теплої підлоги з окремими термоголовками і розповітрювачами, рушникосушарки на разі без термоголовок, звичайні крани.

+ спліткондюк в залі/кухні/прихожій, швидко витягує і підтримує +/- комфортну температуру зранку і протягом дня, живе по своєму температурно/годинному розкладу і не дає впасти температурі нижче 18'C, по заданому графіку у вечірній і ранковий час на певні проміжки доганяє температуру до 21'C. але це суто в залі/кухні/прихожій...

II поверх:

одна велика дитяча кімната - два радіатори + санвузол - один радіатор (без ТП)

На першому поверсі є кімнатний термостат який вмикає/вимикає котел, по графіку згідно заданих денних/тижневих температур, але зчитує він їх з там де стоїть, і відповідно всі інші кімнати з радіаторами то недогріваються, а які і перегріваються...

Ефективністтю роботи такої системи (і зі мною тут, думаю, всі погодяться) важко бути задоволеним... Позонне регулювання зав'язане на кімнатний термостат.

Опалення не є тим чим я заробляю на хліб, тому можу помилятися, але я бачу такий шлях "покращення" того усього: як мінімум на всіх кімнатних радіаторах поставити "розумні" термоголовки, кімнатний термостат - геть. Суто моя суб'єктивна думка... Також модна поставити термопривід на подачу колектора ТП і його привязати до кімнатного термостата. І заодно щоб керувати ще й роботою циркуляційного насоса на підміс можна встановити контролер для водяної пілоги, наприклад не пишу щоб не сварили мене за рекламу))), яким в свою чергу паралельно можна в майбутньому керувати і іншими системами будинку - вуличне світло, полив,..

Буду вдячний почути коментарі спеціалістів і т.п. по покращенню/модернізації цієї ситуації...

В пріорітетах на рівні з ефективеісттю того усього також стоять автоматизація і віддалене керування, звісно по зонам.

Дякую.

Змінено користувачем Валерій
доповнення
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все таки запитаю заодно і за такий бренд Tervix. Радять/сватають брати їхні розумні термоголовки і інші комплектуючі...

Але це далеко не першочергове питання...

Посилання на коментар

Я б прив'язав теплу підлогу до окремих покімнатних термостатів позонно, щоби один термостат керував одним чи кількома контурами підлоги з цієї кімнати.

А на радіатори просто поставив би звичайні термоголовки. Не розумні, не програмовані, а звичайні.

Бо якщо вже багато і дорого робити керування по часу ще і радіаторами, то лише як окремий регулятор и термоголовки до цього регулятора на вкл-викл.

Посилання на коментар

17 минут назад, Валерій сказал:

Все таки запитаю заодно і за такий бренд Tervix. Радять/сватають брати їхні розумні термоголовки і інші комплектуючі...

Бренд як бренд. Цих брендів тьма.

Китай як Китай.

Посилання на коментар

4 часа назад, murava сказал:

Я б прив'язав теплу підлогу до окремих покімнатних термостатів позонно, щоби один термостат керував одним чи кількома контурами підлоги з цієї кімнати.

А на радіатори просто поставив би звичайні термоголовки. Не розумні, не програмовані, а звичайні.

Бо якщо вже багато і дорого робити керування по часу ще і радіаторами, то лише як окремий регулятор и термоголовки до цього регулятора на вкл-викл.

ТП лише в залі, по кімнатам лише радіатори, зміст привязувати мою ТП до покімнатних термостатів... Моя думка була - окремо привязати ТП на термостат (той що зараз цілий котел вмикає/вимикає...) тої кімнати де є ТП, а на кімнати з радіаторами поставити розумні термоголовки.

Посилання на коментар

1 година тому, Валерій сказав:

відповідно всі інші кімнати з радіаторами то недогріваються, а які і перегріваються...

Або швидше\повільніше вистигають, або рідше\частіше зачиняються міжкімнатними дверима, або краще\гірше вентилюються, або графік "заданих денних/тижневих температур" невірний, або ще якісь або, може навіть не пов'язані з опаленням... Почніть розбиратись в причинах з однієї кімнати, перекривати радіатори, перекривати тп, дивитись що міняється

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, normal сказал:

Або швидше\повільніше вистигають, або рідше\частіше зачиняються міжкімнатними дверима, або краще\гірше вентилюються, або графік "заданих денних/тижневих температур" невірний, або ще якісь або, може навіть не пов'язані з опаленням... Почніть розбиратись в причинах з однієї кімнати, перекривати радіатори, перекривати тп, дивитись що міняється

Чисто логічно, у моєму випадку кімнатний термостат виключає/включає котел, тобто всю систему опалення, коли в залі досягнута задана температура в конкретний період часу. А в спальні наприклад мені потрібен інший температурний режим, і в інших проміжках часу. Я власне з цим зтикнувся в процесі проживання... В квартирі це все було простіше...

Тому при керуванні кімнатним термостатом опаленням в одній зоні паралельно іншими зонами є некоректним, а просто "по ходу діла" залежним від показів і заданих параметрів на зал де і стоїть термостат який вимикає/вмикає котел... І зал на першому поверсі і дитячу на другому поверсі збалансувати одним термостатом, який є на першому поверсі, як на мене, щось нереальне... Тут ще й багато інших непостійних змінних... В т.ч. і вхідні двері, і вікна, і вітер,..

Мова йде про переробку того що є на позонне "розумне" і незалежне регулювання клімату в кожній окремій кімнаті а не досягнути одинакових температур в кожній кімнаті в одинаковий період часу....

Посилання на коментар

29 хвилин тому, Валерій сказав:

при керуванні кімнатним термостатом опаленням в одній зоні паралельно іншими зонами є некоректним

Що таке зона по вашому? Контур, кімната, поверх? Ні... Весь простір який не має дверей (або вони більшість часу відчинені) належить до однієї зони (навіть на різних поверхах) і намагатись зробити в такій зоні різну температуру це йти проти фізики, бо конвекція навпаки буде її вирівнювати

29 хвилин тому, Валерій сказав:

зал на першому поверсі і дитячу на другому поверсі збалансувати одним термостатом

В мене другий поверх (кладовки\гостьова) зачинений МП дверима і дитяча на першому поверсі більшість часу теж зачинена, всі інші кімнати відчинені, опалення включено тільки в дитячій, санвузлі, коридорі і кабінеті, все працює як мені потрібно: на другому нікого немає і там +12, в дитячій тепленько, у всіх інших кімнатах температура однакова і термостат котел не вимкне раніше ніж прогріється дитяча, бо дитяча площа опалюється на 100%, а в інших кімнатах 4 контури взагалі вимкнені, і якщо відчинити двері на другий, то термостат теж не вимкне котел раніше поки не нагріє другий поверх, бо термостат від сходів недалеко

Посилання на коментар

1 минуту назад, Валерій сказал:

Нема...

Рисуйте схему СО

Змінено користувачем SAN67
Посилання на коментар

23 минуты назад, normal сказал:
1 час назад, Валерій сказал:

при керуванні кімнатним термостатом опаленням в одній зоні паралельно іншими зонами є некоректним

Що таке зона по вашому? Контур, кімната, поверх?

Все що розділено дверима. Як мінімум...) 

Посилання на коментар

29 минут назад, SAN67 сказал:

Рисуйте

Малювати умію, а рисувати тяжко... Хоч креслив колись, в с/г технікумі... 

Я скину що намалював але не сваріть. Постараюсь докладніше і акуратніше якщо те що є вкрай погано... Давно цього не робив... Мені треба трохи часу щоб то пристойно подати. 

П. С. Усюди де пише вікно там під ним радіатор (крім залу) . В залі три контури ТП, і решта три контури ТП червоним промальовані. Там де котел контур має свою окрему термоголову і до колектора не підвязаний. 

Другий поверх малювати?))) 

IMG_20241104_172425.jpg

IMG_20241104_174921.jpg

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...