Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Порадьте схему з кімнатним програматором, електрокотлом та буферною ємністю

anatol33

Рекомендовані повідомлення

Недавно переробили обвязку електрокотла з буферною ємністю, яка підключена також до твердопаливного котла. Тепер електрокотел нагріває буферну ємність так само як і ТП котел. До електрокотла пієднане звичайне реле часу щоб з 23 до 7 він грів нічним тарифом, а далі кімнатний програматор працює через буферну ємність.

В холодні місяці все працювало непогано: електрокотел нагрівав бочку вночі, а вдень бочка  подавала тепло в будинок. Але в міжесзоння, як от зараз, коли треба щоб еклектрокотел працював на добу лічені години (1-3 години вночі від сили), це стало проблемою, приходиться кожен раз програмувати реле часу на те, щоб котел працював 1-2 години. Втрачається весь сенс кімнатного програматора. Порадьте що можна змінити в схемі обвязки, щоб можна було використовувати раціонально електрокотел в міжсезоння.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

59 минут назад, anatol33 сказал:

До електрокотла пієднане звичайне реле часу щоб з 23 до 7 він грів нічним тарифом

Добавить в цепь релюшку, с погружным элементом в бак. По заданной температуре в баке реле разрывает цепь.

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

31 хвилину тому, Сергей 31 сказав:

Добавить в цепь релюшку, с погружным элементом в бак. По заданной температуре в баке реле разрывает цепь.

Не зовсім зрозумів ідею. Зараз кімнатний програматор уже працює з бочкою. Треба щоб програматор міг коли треба керувати бочкою, а коли треба керувати котлом. Зараз котел тільки керується реле часу. Як це реалізувати, я не знаю.

Посилання на коментар

7 часов назад, anatol33 сказал:

Не зовсім зрозумів ідею. 

Сейчас котел отключается по времени. Идея отключать котел по тепмературе теплоносителя в баке. К примеру выставили на баке +80 и релюшка разрывает цепь вместо клемы комнатного термостата на плате котла. 

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

28 хвилин тому, Сергей 31 сказав:

Сейчас котел отключается по времени. Идея отключать котел по тепмературе теплоносителя в баке. К примеру выставили на баке +80 и релюшка разрывает цепь вместо клемы комнатного термостата на плате котла. 

Так котел і так сам виключається, коли набирає бочка 80 С, потім догріває періодично. Я виставив температуру на самому котлі таку. Мені треба щоб котел залежав від температури повітря у кімнаті. А то виходить коли теплий день, то котел гріє бочку, а потім вона повільно вистигає, бо кімнатний термостат не дає команду вночі забирати тепло. Це треба хіба мати ідеальну теплоізоляцію ТА, коли за кілька днів він би не витрачав тепло.

Посилання на коментар

Так же вам треба не від температури кімнати, а від прогнозу погоди знати скільки тепла треба у бочці запасти на наступний день. Забирайте по API прогноз погоди з інтернету, та по ньому коррегуйте температуру до якої сьогодні нічью гріти бочку.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Сергій 31 вам дав добру пораду. Ставите у бочку термостат
Наприклад такий його контакти на розрив цепу у клеми котла, куди підключений кімнатний термостат.
А кімнатний термостат підключаєте до насосу ІЗ бочки на систему опалення будинку.
Термостат з бочки контролює температуру теплоносія (яку ви поставите) у ємності, а кімнатний термостат керує подачею теплоносія на будинок за потребою.
Таким чином з бочки не витрачається зайве тепло, коли воно не потрібне, але ємність завждли заряджена.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

11.03.2025 в 10:35, naupv сказав:

Сергій 31 вам дав добру пораду. Ставите у бочку термостат
Наприклад такий його контакти на розрив цепу у клеми котла, куди підключений кімнатний термостат.
А кімнатний термостат підключаєте до насосу ІЗ бочки на систему опалення будинку.
Термостат з бочки контролює температуру теплоносія (яку ви поставите) у ємності, а кімнатний термостат керує подачею теплоносія на будинок за потребою.
Таким чином з бочки не витрачається зайве тепло, коли воно не потрібне, але ємність завждли заряджена.

Ідея цікава, тільки не зрозуміло для чого додавати цей термостат, якщо котел і так підтримує задану темепературу бочки. От я встановив, скажімо на 80С на котлі, він гріє, поки у бочці не буде 80С, потім виключається, далі знову тактує і так поки не виключить котел реле часу.

Кімнатний термстат у мене так само підключений до насоса з бочки і качає на будинок. Проблема в іншому: коли на вулиці тепло, насос із бочки не качає на хату, але котел включається і гріє бочку. І якщо не бігати постійно і не скручувати температру на котлі, чи зменшувати час роботи котла, то він буде нагрівтаи бочку, витрачаючи марно енергію. Наприклад, на вулиці вдень 20С, на кімнатному термостаті 21С, за добу температура не падає нижче 21с, отже насос з бочки не подає в хату тепло. Але для підтримки температури у бочці протягом доби наприклад 80С, він буде тратити енергію марно. 

Раніше у мене кімнатний термостат працював напряму з електрокотлом і у міжсезоння все працювало прекрасно. Котел міг включитися на 1 годину на добу чи зовсім не включитися, а тепер якийсь геморой.

Посилання на коментар

Котел бачить температуру по зворотній лінії, тобто считує температуру з себе. Наприклад він охолов, а у діжці 70-т грд. Він знову вкл, дійшла гаряча, викл. І так тактує. А от коли він бере показник з акумулятора, то довго може стояти у сплячому стані, поки теплоносій в акумуляторі не охолоне. От для чого той термостат. До речі реле часу, я б теж залишив, щоб котел вмикався тільки по нічному. І не будете бігати до котла.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

4 години тому, anatol33 сказав:

Кімнатний термстат у мене так само підключений до насоса з бочки і качає на будинок. Проблема в іншому: коли на вулиці тепло, насос із бочки не качає на хату, але котел включається і гріє бочку. І якщо не бігати постійно і не скручувати температру на котлі, чи зменшувати час роботи котла, то він буде нагрівтаи бочку, витрачаючи марно енергію. Наприклад, на вулиці вдень 20С, на кімнатному термостаті 21С, за добу температура не падає нижче 21с, отже насос з бочки не подає в хату тепло. Але для підтримки температури у бочці протягом доби наприклад 80С, він буде тратити енергію марно. 

На вихід термостату, паралельно насосу, включити котушку реле. Контакти реле підключити на контакти термостату в котлі. 
Термостат якщо вночі спрацює – змусить котла працювати. А не спрацює – то і котел не включиться.

Змінено користувачем smotesko
  • Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, smotesko сказав:

На вихід термостату, паралельно насосу, включити котушку реле. Контакти реле підключити на контакти термостату в котлі. 
Термостат якщо вночі спрацює – змусить котла працювати. А не спрацює – то і котел не включиться.

Це вже більше підходить для мого випадку. Лишилось зробити так, щоб на зиму котел парцював тільки від реле. Ідея така: коли надворі холодно, то електрокотел працює  від реле часу всю ніч з 23 до 7, нагріваючи бочку. А коли весна чи рання осінь і тепло надворі, котел працює з термостатом і реле одночасно, як ви пишите. Тепер лишилось зрозуміти як це зробити.

Посилання на коментар

1 година тому, anatol33 сказав:

Тепер лишилось зрозуміти як це зробити.

У вас реле часу підключене в розрив живлення котла, чи на контакти для термостату в котлі?

Посилання на коментар

1 час назад, anatol33 сказал:

Тепер лишилось зрозуміти як це зробити.

Фото кола, буфера, реле времени. Котельной

Посилання на коментар

27 хвилин тому, Сергей 31 сказав:

Фото кола, буфера, реле времени. Котельной

На першому фото котел і реле часу. На другому схема біля ТА.

photo_2025-03-12_20-34-13.jpg

photo_2025-03-12_20-34-07.jpg

Посилання на коментар

1 година тому, smotesko сказав:

У вас реле часу підключене в розрив живлення котла, чи на контакти для термостату в котлі?

В розрив живлення, я так розумію, якщо до термостату не пієднано.

Посилання на коментар

2 години тому, anatol33 сказав:

В розрив живлення, я так розумію

В такому разі до термостатних контактів котла підключаєте те реле що буде керуватися кімнатним термостатом, і паралельно простий вимикач. Замкнули контакти вимикача – зимовий режим. 

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...