Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Фундаментна плита - так чи ні: поради, зауваження, троллінг))

Женя Дуда

Рекомендовані повідомлення

Мої вітання.

Будинок 12х9, 1 поверх, газобетон, Київська обл, грунт стабільний

Питання по фундаменту - стрічка чи плита. Планую робити сам.

Поки склоняюся до плити по наступним причинам:

1. Плита простіша в роботі:

- котлован - зняти по площині грунт трактором в рази простіше, чим копати траншеї, які потрібно все рівно вручну рівняти

- опалубка - 1 доска по периметру для плити vs збивать щити + закріпити їх для стрічки

- арматура - зв'язати 2 сітки простіше і швидше, чим робити каркаси для стрічки і потім їх правильно зв'язати (якщо ти ніколи цього не робив і рука ненабита)

- заливка - +/- однаково, але для плити обов'язково брати насос

2. Плита пробачає помилки:

- при заливці в рази менші шанси, що розірве опалубку (стрічка вимагає в рази більші ресурси для правильного і надійного кріплення)

- можна легко вносити зміни в планування на етапі будівництва

- плита - найбільш універсальний тип та найбільш надійна, яка підійде для всього: можна не робити геологію, складних розрахунків і т.п. ( при умові, що грунти +/- стабільні і робити нормальну, стандартну плиту: висота, 2 сітки, 12 арматура, підсилення)

3. Бюджет:

- плита на старті значно дорожча за стрічку, але, по факту, в результаті (коли зальється підлога у варіанті стрічки) - вийде +/- те саме. Тут ще враховую, що стрічку сам не зроблю і здорожчення матеріалів в майбутньому

Які мінуси бачу:

- комунікації - тут плита помилок не пробачить і бажано закладати якісь запасні варіанти  

- велика сума на старті - тут і відразу.

- піщана подушка - досить велика сума і важка фізична робота (хоча, трактор, трамбовка - все можна одному зробити).

Ну і мій ідеальний варіант по плиті:

1. Зняти землю до твердої основи

2. Геотекстиль + Подушка з яружного піску (+1м по периметру від краю опалубки) - тут прикидаю десь 30-50см висоти (хочу і дім трохи підняти)

3. Звичайна плівка (200 мікрон), 2 сітки з 12мм арматури, ячейка 25х25 (чому не 20х20 - в цілях економіїї)

4. Висота плити 25см (не 30см - в цілях економії, не 20см - бо це вже на грані)

4. Підсилити по краям П-ками з 8мм арматури (тут хз, кожну ячейку, чи через одну)

5. Відразу по периметру кидаю пінополістирол на висоту плити

6. Заливати тільки з бетононасосом - танці з жолобами ні до чого хорошогго не призведуть

Цікаво почути вашу думку, поради, зауваження.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

7 хвилин тому, ДОКС сказав:

а на хіба п.2 і п.3? які функції ви закладаєте в ці елементи?

п2 - відділити пісок від зеплі. тут ХЗ, на скільки воно потрібне, але всі роблять, ціна питання копійчаста

п3 - відділити бетон від піску. Якщо залити просто на пісок, вся вода з бетону піде  в пісок. Це прям мастхев. Роблят і з плантера, але, мені здається, то переплата.

• Конфуз 1
Посилання на коментар

2 минуты назад, MAESTRO DNEPR сказал:

Може краще купити квартиру... в цілях економії?)

Не мешайте человеку получать свой отрицательный опыт.

Цитата мудрого человека.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, MAESTRO DNEPR сказав:

Може краще купити квартиру... в цілях економії?)

може краще промовчати.... якщо по ділу нічого сказати. напрягають люди, яким аби написать якусь х*ню, замість того, про що їх просять. Не має бажання написати по ділу - не пиши нічого.

• Хаха 1
Посилання на коментар

3 хвилини тому, Женя Дуда сказав:

може краще промовчати.... якщо по ділу нічого сказати. напрягають люди, яким аби написать якусь х*ню, замість того, про що їх просять. Не має бажання написати по ділу - не пиши нічого.

Та вроде по делу пишут 

1945200418_Screenshot_20260513-143332.MotoAppLauncher.thumb.png.38c55dda1ac74da5dbaf2a34907873d9.png

Посилання на коментар

4 минуты назад, Женя Дуда сказал:

Через пару-трійку років Ви згадаєте про той мій допис...і я навіть знаю, про що Ви подумаєте).

Посилання на коментар

5 хвилин тому, Vitaliy67 сказав:

Не мешайте человеку получать свой отрицательный опыт.

Цитата мудрого человека.

о, набігли.

ну давайте ж тоді розберемо економію і що говорять будівельні норми:

1. Максимальний крок: Відстань між стрижнями робочої арматури у монолітній плиті не повинна перевищувати 1,5 товщини плити, але при цьому бути не більше 400 мм (для зон із найбільшим вигинаючим моментом — не більше 200–300 мм). Отже, 25*1,5 = 37,5 см. - максимальний крок ячейки

2. Висота поити 30см передбачені для:

- важких 2-х поверхових будинків

- проблемні грунти

Для одноповерхового будинку з газоблоку - 25 см оптимальне інженерне рішення.

Тут я бачу, аби побільше в землю закопати та в панамку напихати...

• Хаха 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, MAESTRO DNEPR сказав:

Через пару-трійку років Ви згадаєте про той мій допис...і я навіть знаю, про що Ви подумаєте).

Згадаю, що потрібно було робити 30см, 20х20, чи що потрібно було квартиру купувати? в чому сенс був вашого повідомлення? Якщо маєте думку, що моя логіка не вірна - так і напишіть, 25см - то х*йня, нада так то так. і це буде для людини в рази цінніше, чим просто набігти і зафлудить тему. В чому сенс написати аби що, коли людина прийшла з конкретними питаннями?

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

...то просто Ви не в змозі, поки що, відокремити троллінг від реальної поради... це пройде).

Змінено користувачем MAESTRO DNEPR
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...