Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Освітній процес в умовах війни

Firetuf

Освітній процес в умовах війни  

43 користувача проголосувало

У вас немає прав на голосування в цьому опитуванні, або на перегляд результатів опитування. Будь ласка, войдите или зареєструйтеся для голосування в опитуванні.
  • Опитування закрито 31.08.22 в 20:51

Рекомендовані повідомлення

14 часов назад, US7IGN сказал:

sud.ua/uk/news/ukraine/336202-v-ukraine-otmenyat-prikaz-o-distantsionke-fedorov-anonsiroval-vozvraschenie-uchenikov-v-shkoly

Поздно Вася пить боржоми, когда почки отвалились. ©

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

• 3 тижні потому...

Родители, все готовы к 1 сентября? 

Официально переходим к платным услугам? Путь к знаниям бесплатный, а путь к хорошим и правильным знаниям - за деньги. Так получается? 

Теперь официально разрешено предоставлять учебным заведениям дополнительные занятия, которые выходят за рамки учебного плана. То есть, спецкурсы, кружки, подготовка к ЗНО/НМТ, углубленное изучение отдельных предметов, изучение иностранных языков и т.д.

В связи с этим вопрос. А какая мотивация у преподавателя что-то рассказывать, если можно все тоже самое сделать, но за деньги. Хочешь хорошую оценку? Купи курс подготовки. Не хочешь хорошую оценку - не покупай. 

Уже много лет действует такая схема во многих школах, когда преподаватель настоятельно рекомендует записаться на персональные занятия. И знаю случаи, когда идет занижение оценок, если отказался от дополнительных занятий. 

Власть развращает, а абсолютная власть развращает абсолютно. Некоторые преподаватели упиваются властью над детьми и считают, что они вершители будущего. Увы, но факт. Акцентирую внимание на слове "некоторые". 

Что еще из интересного. Группы продленного дня. Пребывание детей в школе до или после основных занятий, в утренние, вечерние часы, а также в выходные и праздничные дни может стать платным. Но речь идет о превышении лимита на бесплатное нахождение))

Восхитительно. Нет слов

t.me/NikolayGolbin/909

• Дізлайк 2
Посилання на коментар

"Це була чудова робота. А потім система зламалась…

Згадую свої шість років роботи вчителем у сільській школі. Море позитиву.

А потім півтора десятиліття директорування у відродженій гімназії. Ух який драйв!

Так, вчителювання – це найскладніша робота у всьому світі, але яке неймовірне задоволення, коли діти на твоїх очах починають прогресувати!!!

Це була така чудова робота. Але останнім часом в шкільній освіті стало дуже погано.

Я не знаю жодного вчителя, який би зараз рекомендував комусь вступати в педун.

Неадекватна поведінка учнів та батьків, жахлива оплата праці, відверте знущання некомпетентних адміністраторів та горе-реформаторів, «цирк на дроті» від пришелепуватих «агентів змін» на грантах…

Система змушує нас робити якісь відверто дурнуваті речі та займатися працею Сізіфа.

Пише вчитель, який щойно залишив вчительську кар'єру про три причини:

• Здичавілі діти;

• Неефективні програми;

• Занадто багато «вождів», які дають «вказівки». Мало "індіанців".

Чому, наприклад, люди так нервують, коли я їх запитую: що ви як батьки, робите чи збираєтесь робити, щоб допомогти вчителеві краще працювати?

Будете дисциплінувати свою дитину, намагатиметесь прищепити їй гарні манери та повагу, чи спробуєте здолати навчену безпорадність, зацікавитесь як вона виконує домашні завдання…?

Складається враження, що більшість батьків-гелікоптерів готові лише й надалі гнобити вчителів.

Здавалося б має спрацьовувати проста логіка поліпшення ситуації: надайте своїй дитині та її вчителям якомога більше підтримки. А ніт! Люди перестали навіть намагатися хоч чимось допомогти у школі.

Хтось написав рекомендацію: «Можливо, надішліть цьому вчителю квіти або щось таке, щоб підбадьорити його і повідомити, що ви його цінуєте. Ну знаєте, можна ж спробувати бути порядною людиною і хоч якось підтримати того, хто бореться?». І понеслось…

Це дивна реальність. Відсутність адекватного відповідального батьківства, відсутність підтримки суспільства…

Це називається сучасне батьківство?!

Ні в кого ж немає сумніву, що вчителі хочуть з вами співпрацювати. Ніщо не має значення для них більше, ніж бачити, як ваша дитина досягає успіху в школі та згодом у дорослому житті.

Чомусь є лише чимало охочих зробити вчителювання в Україні абсолютним ПЕКЛОМ!!!

Ніби настали темні часи. Дивовижне диджиталізоване середньовіччя.

І буде ще темніше, бо вже є плани перетворити освіту на модель підписки. Таке враження, що робиться навмисний поштовх до онлайн форматів освіти. Використати ШІ як спосіб здешевити освіту та позбавити її індивідуального дотику.

Зайве доводити, що зняття людського дотику призведе до ще більшого здичавіння.

• Кожного разу, коли я проїжджаю повз школу або чую шкільний дзвінок, я дякую своїм щасливим зірочкам за те, що мені більше не треба там працювати.

• Залишила школу після десяти років вчителювання й почала нову кар'єру. Життя та добробут кардинально покращилися!

• Перед тим, як стати вчителем, я підпрацьовував у МакДональдсі. До мене ставилися з більшою повагою, я мав більше прав і вищу зарплату, ніж зараз як вчитель.

The End."

Змінено користувачем hause
  • Сумно 1
Посилання на коментар

СИМПТОМ СКАНАВІ

Я не вчитель математики. І мені складно зрозуміти багато аспектів проблеми вивчення математики в школах сьогодні. Тому завітав у гості до старого і мудрого вчителя математики і за чашкою чаю упродовж кількох годин ми із ним говорили про математику в школі. Він її називав «царицею наук». А я намагався зрозуміти чому. У якійсь частині нашої розмови ми почали вести мову про збірник задач із математики авторства М. @Сканаві. І тут я зрозумів, що ми зайшли надто глибоко. Тому і почав консультуватися із штучним інтелектом. Так зʼявився цей допис. У якого три автори: я, мій старий знайомий - вчитель математики, і - він.

Є книжки, які ніколи не мали бути модними — лише потрібними. І серед них — легендарний збірник задач з математики М. Сканаві. Покоління майбутніх інженерів, математиків, архітекторів і фізиків виросли, натренувавши на ньому не лише навички розв’язання рівнянь, а й витривалість розуму.

Сьогодні цього збірника не знайти в шкільних кабінетах. Його немає у списках рекомендованої літератури. Його імені не вимовляють на методичних семінарах. І на перший погляд, це закономірно: Сканаві — дитя радянської школи. А та школа — не наша. Вона надто вимоглива, надто «суха», надто далека від гуманістичних слоганів і кольорових підручників з візуалізацією.

Але саме тут варто зупинитися і поставити незручне запитання:

чому те, що ми вважаємо «застарілим», стає цінним у чужих краях.

У середині 2010-х років британські приватні школи почали активно вивчати структуру радянських математичних підручників. Їх привабила сувора логіка, послідовна структура, глибина абстрагування. Деякі заклади запровадили викладання математики за адаптованими радянськими програмами. Уряд Великобританії навіть фінансував дослідження й переклад окремих посібників, розглядаючи їх як альтернативу власним, занадто «м’яким» стандартам.

Це звучить дещо екзотично. Але тільки не в системі, яка прагне не новизни, а результату.

Сканаві там не сприймається як радянський артефакт. Він сприймається як ефективна інтелектуальна машина, здатна давати сильні базові навички, — незалежно від часу й географії.

В Україні ж усе навпаки. Ми відмовилися від складного — не тому, що воно помилкове, а тому, що воно «старе».

Сканаві зник не через зміст, а через паспорт.

Звісно, це не універсальний підручник. Він непростий. Він не дружній до всіх. Але саме тому — він мав би бути профільним інструментом для сильних учнів, для математичних ліцеїв, для тих, хто хоче більшого. А не зникнути з освітнього обігу повністю.

У час, коли вся математика зведена до тренувальних тестів НМТ, до трьох відповідей і двох рядків задачі, збірник, який не дає швидкого результату, а вимагає зусиль, стає підозрілим.

Бо він не підходить до «алгоритму вступу». Бо він не дає «гарантованих 200 балів».

Бо він вчить думати, а не вгадувати.

Сканаві — не святий і не ідеал. Але він симптом.

Симптом того, як ми, захоплюючись реформами, втратили інтелектуальну амбіцію.

Симптом того, як освітня деградація часто маскується під «гуманізм», під гасла про інклюзивність, м’якість, комфорт.

Колись задачі були викликом. Сьогодні — бажано, щоб вони були «нестресовими». Щоб дитина не втомилася, не злякалася, не відчула дискомфорту. Бо інакше — «порушення прав дитини».

Відбулося переміщення фокуса з навчання на настрій, із мислення — на благополуччя.

То що ж насправді сталося?

Ми не втратили Сканаві.

Ми втратили готовність мати справу зі складним.

Сучасна українська освіта часто боїться високих планок. Бо на фоні реального учня вони виглядають занадто відверто. І тому викидаються. Викидаються не тому, що погані. А тому, що нагадують про інше — про вимогливість, про дисципліну розуму, про навчання як виклик.

Це не про минуле. Це про майбутнє, яке ми могли б мати.

І найголовніше. Симптом Сканаві - це не лише про математику. Це і про інші предмети. Це - в цілому про освіту, яку перетворили в систему соцзабезу, розваг і штучного благополуччя. Тяжка праця здобуття знань із освіти зникла. А для чого та освіта потрібна, якщо є смартфон. Митрофанушку згадали?

Автор: Ігор Лікарчук, доктор педагогічних наук, професор

• Лайк 2
  • Сумно 1
Посилання на коментар

1 час назад, hause сказал:

СИМПТОМ СКАНАВІ

Я не вчитель математики. І мені складно зрозуміти багато аспектів проблеми вивчення математики в школах сьогодні. Тому завітав у гості до старого і мудрого вчителя математики і за чашкою чаю упродовж кількох годин ми із ним говорили про математику в школі. Він її називав «царицею наук». А я намагався зрозуміти чому. У якійсь частині нашої розмови ми почали вести мову про збірник задач із математики авторства М. @Сканаві. І тут я зрозумів, що ми зайшли надто глибоко. Тому і почав консультуватися із штучним інтелектом. Так зʼявився цей допис. У якого три автори: я, мій старий знайомий - вчитель математики, і - він.

Є книжки, які ніколи не мали бути модними — лише потрібними. І серед них — легендарний збірник задач з математики М. Сканаві. Покоління майбутніх інженерів, математиків, архітекторів і фізиків виросли, натренувавши на ньому не лише навички розв’язання рівнянь, а й витривалість розуму.

Сьогодні цього збірника не знайти в шкільних кабінетах. Його немає у списках рекомендованої літератури. Його імені не вимовляють на методичних семінарах. І на перший погляд, це закономірно: Сканаві — дитя радянської школи. А та школа — не наша. Вона надто вимоглива, надто «суха», надто далека від гуманістичних слоганів і кольорових підручників з візуалізацією.

Але саме тут варто зупинитися і поставити незручне запитання:

чому те, що ми вважаємо «застарілим», стає цінним у чужих краях.

У середині 2010-х років британські приватні школи почали активно вивчати структуру радянських математичних підручників. Їх привабила сувора логіка, послідовна структура, глибина абстрагування. Деякі заклади запровадили викладання математики за адаптованими радянськими програмами. Уряд Великобританії навіть фінансував дослідження й переклад окремих посібників, розглядаючи їх як альтернативу власним, занадто «м’яким» стандартам.

Це звучить дещо екзотично. Але тільки не в системі, яка прагне не новизни, а результату.

Сканаві там не сприймається як радянський артефакт. Він сприймається як ефективна інтелектуальна машина, здатна давати сильні базові навички, — незалежно від часу й географії.

В Україні ж усе навпаки. Ми відмовилися від складного — не тому, що воно помилкове, а тому, що воно «старе».

Сканаві зник не через зміст, а через паспорт.

Звісно, це не універсальний підручник. Він непростий. Він не дружній до всіх. Але саме тому — він мав би бути профільним інструментом для сильних учнів, для математичних ліцеїв, для тих, хто хоче більшого. А не зникнути з освітнього обігу повністю.

У час, коли вся математика зведена до тренувальних тестів НМТ, до трьох відповідей і двох рядків задачі, збірник, який не дає швидкого результату, а вимагає зусиль, стає підозрілим.

Бо він не підходить до «алгоритму вступу». Бо він не дає «гарантованих 200 балів».

Бо він вчить думати, а не вгадувати.

Сканаві — не святий і не ідеал. Але він симптом.

Симптом того, як ми, захоплюючись реформами, втратили інтелектуальну амбіцію.

Симптом того, як освітня деградація часто маскується під «гуманізм», під гасла про інклюзивність, м’якість, комфорт.

Колись задачі були викликом. Сьогодні — бажано, щоб вони були «нестресовими». Щоб дитина не втомилася, не злякалася, не відчула дискомфорту. Бо інакше — «порушення прав дитини».

Відбулося переміщення фокуса з навчання на настрій, із мислення — на благополуччя.

То що ж насправді сталося?

Ми не втратили Сканаві.

Ми втратили готовність мати справу зі складним.

Сучасна українська освіта часто боїться високих планок. Бо на фоні реального учня вони виглядають занадто відверто. І тому викидаються. Викидаються не тому, що погані. А тому, що нагадують про інше — про вимогливість, про дисципліну розуму, про навчання як виклик.

Це не про минуле. Це про майбутнє, яке ми могли б мати.

І найголовніше. Симптом Сканаві - це не лише про математику. Це і про інші предмети. Це - в цілому про освіту, яку перетворили в систему соцзабезу, розваг і штучного благополуччя. Тяжка праця здобуття знань із освіти зникла. А для чого та освіта потрібна, якщо є смартфон. Митрофанушку згадали?

Автор: Ігор Лікарчук, доктор педагогічних наук, професор

Десь 92 го року саме по сканаві і готувався до вступу до політеха. На підготовчих курсах так і сказали, що завдання для вступу будуть 2го(з трьох) рівня складності зі сканаві. 

Зараз щоб набрати 200 балів з НМТ навіть вміти розв"язувати задачі з першого рівня  то вже забагато. 😏

Посилання на коментар

Тільки що, sergio сказав:

Десь 92 го року саме по сканаві і готувався до вступу до політеха. На підготовчих курсах так і сказали, що завдання для вступу будуть 2го(з трьох) рівня складності зі сканаві. 

😏

І що воно вам дало?:lol:

Посилання на коментар

21 хвилину тому, US7IGN сказав:

І що воно вам дало?:lol:

можливість збирати мотлох... 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Не врятували совок всі його інженери...

Змінено користувачем US7IGN
Посилання на коментар

толку з того Сканаві, якщо в селах не було централізованого водопостачання, а у містах замість пральних машинок-автоматів з віджимом використовували миски або, у кращому випадку, дегенератські пральні машини бочкового типу без підігріву і віджиму. масова освіта не має бути відірвана від практики, тому й відбувається перехід на STEM.

а особливо яскраво цей допис Ігоря Лікарчука виглядає в контексті його докторської дисертації:

uacademic.info/ua/document/0599U000221#!

Управління системами підготовки кваліфікованих робітників в Україні: педагогічний аспект (1888-1998 роки)

Анотація

Обгрунтовано положення щодо сутності системи підготовки робітничих кадрів як педагогічної системи з виробничими функціями; відтворено історію розвитку управління системами підготовки кваліфікованих робітників в Україні у 1888-1998 роках та здійснено її переодизацію; розкрито сутність, структуру, зміст, управління системами підготовки робітничих кадрів на різних історичних етапах; виявлені основні тенденції у становлені та розвитку управління цими системами в Україні; розроблені практичні рекомендації щодо перебудови управління профтехосвітою в нашій державі.

Дата захисту

02-06-1999

Від 1993 до 2021 року в Україні захищено 24400 докторських дисертацій, але відірваність академічної "науки" від практики та відверто низька практична цінність цих робіт дали нам результат на табло.

Змінено користувачем outdoor24
  • Хаха 1
Посилання на коментар

10 хвилин тому, outdoor24 сказав:

толку з того Сканаві, якщо в селах не було централізованого водопостачання, а у містах замість пральних машинок-автоматів з віджимом використовували миски або, у кращому випадку, дегенератські пральні машини бочкового типу без підігріву і віджиму. масова освіта не має бути відірвана від практики, тому й відбувається перехід на STEM.

а в нас була евріка з віджимом в кінці 80)

Посилання на коментар

14 минут назад, outdoor24 сказал:

Я совкові машинки забираю з більшим задоволенням, ніж то сучасне лайно. 

Забрав недавно Сибір 3 машинку, точно така як була колись в нас. 

В ній два двигуни по 800 грам міді, 9 кг алюмінію.. Ще цвітнина по дрібному. Заліза на сотку. Загалом на брухті з неї получилось десь 1100 грн

Берём сучасний говно Вірпул чи індезид(який прослужить довго), з того, що бачу то максимум 6-7 років

Купа бетону, пластику, мотор намотаний алюмінієм, на виході ледве 200 грн з нього виходить. 

Змінено користувачем sergio
  • Хаха 1
Посилання на коментар

2 хвилини тому, sergio сказав:

Я совкові машинки забираю з більшим задоволенням, ніж то сучасне лайно. 

Забрав недавно Сибір 3 машинку, точно така як була колись в нас. 

В ній два двигуни по 800 грам міді, 9 кг алюмінію.. Ще цяжтніна по дрібно у. Заліза на сотку. Загалом на брухті з неї получилось десь 1100 грн

Берём сучасний говно Вірпул чи індезид(який прослужить довго), з того, що бачу то максимум 6-7 років

Купа бетону, пластику, мотор намотаний алюмінієм, на виході ледве 200 грн з нього виходить.

це все, що потрібно знати про ефективність використання ресурсів.

Посилання на коментар

Подивилась, Сканаві перевидавався вже і українською мовою, і так що якщо комусь треба той знайде....синдром Сканаві ( дуже влучно) ... хтось підручник Сканаві сприймає як товстезну книжку і може прочитати там тільки обкладинку,  а хтось має на своєму примірнику бібліотечну картку і екслібрис, все як у житті

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

31 минуту назад, outdoor24 сказал:

31 минуту назад, outdoor24 сказал:

Ок. На власному досвіді переконався, що сучасна машинка працює до 10 років(з дорожчий) потім розбиваються, підшипники. Ремонт, оскільки треба колоти барабан, 4000-4500 грн, тож ремонтувати не доцільно. На смітник. 

Забрав недавно Міле(судячи по маркуванню 87 го року випуску). Власниця сказала, що її привезли десятирічною з Німеччини і в неї вона ще 20 років проробила. Проблеми з керуванням. 

Що підтвердилося після розбору контакт був підгорентй в електромеханічному блоці керування, думаю після очистки контакту працювала би далі. Тобто 30 роботи з можливістю ремонту. 

За цей час наібнецця 5-6сучасних індезидів.

Причому, якщо з тої Міле не переробиться якісь два кіля пластику і кілька гумових шлангів, то в сучасній взагалі майже все. 

Противаги з Міле і сучасної машинки(віддав з пів тони таких сусіду в фундамент покидав коли заливав) 

Недавно ржав, чуваки на Аліекспресі купляють кастомні  набори різних фланців, трійників і тп з нержавійки, щоби замінити заводські пластикові в системі охолодження автомобілів, бо ті досить швидко  розвалюються. 😎

IMG_20250813_103630.jpg

IMG_20250813_103811.jpg

Посилання на коментар

22 хвилини тому, sergio сказав:

Ок. На власному досвіді переконався, що сучасна машинка працює до 10 років(з дорожчий) потім розбиваються, підшипники. Ремонт, оскільки треба колоти барабан, 4000-4500 грн, тож ремонтувати не доцільно. На смітник. 

Забрав недавно Міле(судячи по маркуванню 87 го року випуску). Власниця сказала, що її привезли десятирічною з Німеччини і в неї вона ще 20 років проробила. Проблеми з керуванням. 

Що підтвердилося після розбору контакт був підгорентй в електромеханічному блоці керування, думаю після очистки контакту працювала би далі. Тобто 30 роботи з можливістю ремонту. 

За цей час наібнецця 5-6сучасних індезидів.

Причому, якщо з тої Міле не переробиться якісь два кіля пластику і кілька гумових шлангів, то в сучасній взагалі майже все. 

Противаги з Міле і сучасної машинки(віддав з пів тони таких сусіду в фундамент покидав коли заливав) 

Недавно ржав, чуваки на Аліекспресі купляють кастомні  набори різних фланців, трійників і тп з нержавійки, щоби замінити заводські пластикові в системі охолодження автомобілів, бо ті досить швидко  розвалюються. 😎

IMG_20250813_103630.jpg

IMG_20250813_103811.jpg

красава. ти найшов свою струю)

Посилання на коментар

27 хвилин тому, МаТраС сказав:

І все це завдяки Сканаві при підготовці до вступу.

Змінено користувачем outdoor24
  • Лайк 1
Посилання на коментар

27 минут назад, МаТраС сказал:

Як підробіток піде. 

Дехто вже навіть мій номер сусідам знайомим дає, якщо щось треба вивезти. 

Вже декілька раз було, що за годину більше тысячи виходило. Поки, що рекорд - ящик з радянськими платами де було 8 розьемів на яких згідно довідника  по 0.33 гр зла було . В цінах трирічнох давності біля 7 кг получилось, зараз думаю десятка. 

Пи. Си Недавно ржав. 

Є таке львівське комунальне під-ство, яке займається  утилізацію побутової техніки. Притому до них ще треба поивезти і заплатити їм по 95 коп за кілограм техніки. 

Ну і якась їхня директриса виступає і каже, що за рік вони переробили 9 з чимось тон техніки. 

Підняав свої замітки, я сам переробив трошки менше. 😎

Посилання на коментар

5 минут назад, outdoor24 сказал:

І все це завдяки Сканаві при підготовці до вступу.

Зайвим не буде. Порахувати  витрачений бензин, час на розбор, приблизно скільки вихлопу з того буде. Загальну рентабельність прикинути. 

Посилання на коментар

1 хвилину тому, sergio сказав:

Порахувати  витрачений бензин, час на розбор, приблизно скільки вихлопу з того буде. Загальну рентабельність прикинути. 

Не памʼятаю у тому збірнику завдань на створення бізнес-плану проєкту.

Хоча може у мене був неправильний екземпляр, без екслібрису.

• Хаха 1
Посилання на коментар

3 минуты назад, outdoor24 сказал:

Не памʼятаю у тому збірнику завдань на створення бізнес-плану проєкту.

Хоча може у мене був неправильний екземпляр, без екслібрису.

При чому тут. бізнес план? 

Вміння рахувати. 

Посилання на коментар

4 хвилини тому, sergio сказав:

Нафіга було мене палити.?! 😉

www.instagram.com/reel/DNH0cebs_ur/?igsh=MWFueWN0MXBsbzV4Nw==

• Хаха 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...