Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Теплоємний камін (варіант коробу)

Domikv

Рекомендовані повідомлення

1 час назад, ks6 сказал:

Ничего там особо не прогреется. И не накопычить . Гораздо больше шансов при закрытии верхних решеток треснет какая-нибудь стенка в чугунной топке или акомот, шамот, вермикулит или чего еще в топке с легированной стали. Вся тема в быстром нагреве и циркуляции воздуха. А если прогреть массив кирпича, это немного другое. Достаточно прочитать инструкцию для каминной топки. 

Тобто, на вашу думку, навіть облицювання Шамотеком немає сенсу?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 минуты назад, Блюм сказал:

Тобто, на вашу думку, навіть облицювання Шамотеком немає сенсу?

Смысл есть, но небольшой. Стенки стандартного конвекционного короба не поглощают , а отражают тепло которые выходит через решетки. При шамотном коробе ни то не се, часть тепла он конечно накопит и будет излучать, но то мизер в ущерб конвекции. Понятно можно рисковать, закрыть решетки, но это изначально перегрев топки, с возможными нехорошими вариантами. Короче или накопитель или конвекция, в первом случае кирпичная печь со всеми бонусами, во втором топка. Смысл холодного короба еще и в отделке , расширяет варианты.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 минут назад, ks6 сказал:

Смысл есть, но небольшой. Стенки стандартного конвекционного короба не поглощают , а отражают тепло которые выходит через решетки. При шамотном коробе ни то не се, часть тепла он конечно накопит и будет излучать, но то мизер в ущерб конвекции. Понятно можно рисковать, закрыть решетки, но это изначально перегрев топки, с возможными нехорошими вариантами. Короче или накопитель или конвекция, в первом случае кирпичная печь со всеми бонусами, во втором топка. Смысл холодного короба еще и в отделке , расширяет варианты.

Дякую. Аргументи приймаються. Тоді питання. Ви весело відреагували на мій попередній пост. Я так думаю, на лист чугуна всередині конвекційного короба. Але ж це цікава ідея. Хіба ні? Повітря вільно проходить, паралельно нагрівая чавун. Можна сказати, що метал забирає надлишки нагрітого повітря. А потім той нагрітий лист довго віддає тепло. До речі в тому залі досить довго тримається тепло. Можете прокоментувати?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 минут назад, Блюм сказал:

Дякую. Аргументи приймаються. Тоді питання. Ви весело відреагували на мій попередній пост. Я так думаю, на лист чугуна всередині конвекційного короба. Але ж це цікава ідея. Хіба ні? Повітря вільно проходить, паралельно нагрівая чавун. Можна сказати, що метал забирає надлишки нагрітого повітря. А потім той нагрітий лист довго віддає тепло. До речі в тому залі досить довго тримається тепло. Можете прокоментувати?

Возьмем температуру топки, хорошо нагретую, пусть 250-300, воздух в коробе пусть 120-150, на выходе меньше. И до какой температуры прогреется та железяка и за сколько времени? И что быстрее остынет топка, где внутри было 500-600 или слегка гарячая пластина?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 минуты назад, ks6 сказал:

Возьмем температуру топки, хорошо нагретую, пусть 250-300, воздух в коробе пусть 120-150, на выходе меньше. И до какой температуры прогреется та железяка и за сколько времени? И что быстрее остынет топка, где внутри было 500-600 или слегка гарячая пластина?

Вони охолонуть разом. Одночасно. Але в коробі окрім топки буде додатковий випромінювач тепла.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 минуты назад, Блюм сказал:

Вони охолонуть разом. Одночасно. Але в коробі окрім топки буде додатковий випромінювач тепла.

Возможно, но это не то время что-бы что-то нагреть или поддерживать температуру. По простому, входите вы в помещение в 10 градусов, за часа полтора максимального горения догоняете до 20-22, потом еще часик на номинале и минимуме, температура держится. Перестали топить, топка быстро остыла, температура стоит немного из за прогретых стен конвеционным воздухом и начинает падать. От той пластины толку там очень мало.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 часов назад, Блюм сказал:

У мене камін буде стояти в куті. Біля двох несучих стін. Ті стіни будуть ізольовані сілікат кальцієм. Тому накопичувати тепло будуть лише дві стіни. Питання навіть не в тому щоб кирпич тримав до ранку. Зранку, коли прохолодно, краще спиться.😃 Питання в тій середині, між товщиною кирпичини і можливістю максимально їй повністю прогрітись. Вже скільки часу треба буде щоб прогріти, це вже мабуть наступне питання. Але є якісь розумні рамки. Може одна протопка, може 2-3 години.

  Если вам необходим только быстрый нагрев - делайте стену как можно тоньше...... Это логично..... А лучше вообще поставьте декоративную буржуйку (есть такие красивые чугунные печки со стеклом и орнаментом) - прогревать будет "на ура"..... 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

57 минут назад, tayatlas сказал:

  Если вам необходим только быстрый нагрев - делайте стену как можно тоньше...... Это логично..... А лучше вообще поставьте декоративную буржуйку (есть такие красивые чугунные печки со стеклом и орнаментом) - прогревать будет "на ура"..... 

Та ні, розмова розпочиналась з того, що я просив підказати оптимальну товщину шамоту або кирпичу, облицювати г-образний камін, щоб був акумулюючий ефект. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 10.05.2024 в 18:22, ks6 сказал:

Ничего там особо не прогреется. И не накопычить . Гораздо больше шансов при закрытии верхних решеток треснет какая-нибудь стенка в чугунной топке или акомот, шамот, вермикулит или чего еще в топке с легированной стали. Вся тема в быстром нагреве и циркуляции воздуха. А если прогреть массив кирпича, это немного другое. Достаточно прочитать инструкцию для каминной топки. 

Чому це не прогріється?  Тепло буде поглинатися коробом, частина піде в конвекцію, решітки закривати не можна, тоді ризик пошкодження звісно є. Спілкувалися з укр виробником топок, вони це не забороняють, навпаки рекомендують щоб не було миттєвого сильного пегріву приміщення . Щодо решіток, сказали можна їх площу трохи зменшити, але вони мають бути.

Змінено користувачем Domikv
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 10.05.2024 в 17:00, Блюм сказал:

У мене камін буде стояти в куті. Біля двох несучих стін. Ті стіни будуть ізольовані сілікат кальцієм. Тому накопичувати тепло будуть лише дві стіни. Питання навіть не в тому щоб кирпич тримав до ранку. Зранку, коли прохолодно, краще спиться.😃 Питання в тій середині, між товщиною кирпичини і можливістю максимально їй повністю прогрітись. Вже скільки часу треба буде щоб прогріти, це вже мабуть наступне питання. Але є якісь розумні рамки. Може одна протопка, може 2-3 години.

У нас так само в куті біля 2х несучих, в одній з них димохід. Але плануємо пряму топку зашити трапецією.

ці задні стінки ніхто не радить викладати з цегли/шамотек, краше щоб силікат відбивав тепло на передні.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

19 минут назад, Domikv сказал:

Чому це не прогріється?  Тепло буде поглинатися коробом, частина піде в конвекцію, решітки закривати не можна, тоді ризик пошкодження звісно є. Спілкувалися з укр виробником топок, вони це не забороняють, навпаки рекомендують щоб не було миттєвого сильного пегріву приміщення . Щодо решіток, сказали можна їх площу трохи зменшити, але вони мають бути.

Если бы конвекционное тепло от топки могло достаточно прогревать что-либо с последующей отдачей тепла, давно уже бы придумали накопительные облицовки. Тем более у  всех серьезных производителей всегда был ряд облицовок с различных материалов. Было такое у Туликиви, но там камень талькохлорит набирает и отдает тепло. У всех же других была задача максимально быстро отдать тепло от топки в помещение, поэтому уделялось время разработке турбин, вентиляторов и т.д. Для размеров же решеток есть точные размеры минимума в инструкциях. Все эти темы про шамотек и т.д. появились лет 12, как по мне больше маркетинговый ход.  Я не говорю, что это плохо, но если бы в этом был реальный смысл, то давно бы все так работало или  как минимум были бы подобные конструкторы у нормальных производителей.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Якось в 2019му році компанія "Гаврилів та сини" проводила навчання за участю пічників-технологів з компанії "Wolfshoehe". Конструкції на основі камінної топки та шамоту чи литого шамоту є дуже популярними. Wolfshoehe чи Ortner мають багато напрацювань по розрахованим проектам на основі камінних топок. Їх можна сміло використовувати. Усі ці напрацювання є типовими рішеннями і не передбачають змін. На жаль, ми як компанія виробник стикнулись з тим, що типові рішення не дуже цікаві внутрішньому ринку, тому їх теж прибрали з опису на ресурсах, а так ми мали чотири робочі стенди з облицюванням з шамоту та литого шамоту з залученням дилерської мережі для навчань.

WS1.jpg

ws2.jpg

ws3.jpg

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 часа назад, inside.net сказал:

Якось в 2019му році компанія "Гаврилів та сини" проводила навчання за участю пічників-технологів з компанії "Wolfshoehe". Конструкції на основі камінної топки та шамоту чи литого шамоту є дуже популярними. Wolfshoehe чи Ortner мають багато напрацювань по розрахованим проектам на основі камінних топок. Їх можна сміло використовувати. Усі ці напрацювання є типовими рішеннями і не передбачають змін. На жаль, ми як компанія виробник стикнулись з тим, що типові рішення не дуже цікаві внутрішньому ринку, тому їх теж прибрали з опису на ресурсах, а так ми мали чотири робочі стенди з облицюванням з шамоту та литого шамоту з залученням дилерської мережі для навчань.

WS1.jpg

ws2.jpg

ws3.jpg

На фото товщина плит 20 чи 30 мм. Це оптимальна товщина для зовнішнього облицювання чи робочий макет для проведення навчання? Питання в тому, яку вибрати оптимальну товщину цегли для зовнішнього облицювання кутової топки?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

37 хвилин тому, Блюм сказав:

Питання в тому, яку вибрати оптимальну товщину цегли для зовнішнього облицювання кутової топки?

А у вас що є великий вибір. Або 120мм , або 60мм.

Беріть 60мм.  , 120мм заманаєтесь прогрівати тут вже потрібна повноцінна піч.

Або краще скомбінувати , навколо топки 120мм , а вище 60мм.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, andrey_ka сказал:

А у вас що є великий вибір. Або 120мм , або 60мм.

Беріть 60мм.  , 120мм заманаєтесь прогрівати тут вже потрібна повноцінна піч.

Або краще скомбінувати , навколо топки 120мм , а вище 60мм.

Десь так я і думаю зробити. Але одне діло спиратися на свій життєвий досвід, а інша справа почитати думки практиків. Можливо у когось є не лише думки, а ще і розрахунки. Залежність товщини/часу прогрівання/температури/часу тримання тепла і т.і. Камін це все ж таки дорога іграшка. Тим більше є час підготуватися і зробити проект. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 часов назад, Блюм сказал:

На фото товщина плит 20 чи 30 мм. Це оптимальна товщина для зовнішнього облицювання чи робочий макет для проведення навчання? Питання в тому, яку вибрати оптимальну товщину цегли для зовнішнього облицювання кутової топки?

В даному випадку на фото 30мм.

Потрібно розуміти, що кожний матеріал має своє призначення. Якщо ми про шамот чи литий шамот:

- теплопровідний короб з можливістю накопичення частки тепла від 20ти до 40ка мм. (звісно є інші теплопровідні матеріали Silka heat чи схожі по властивостях від Brula, виключно теплопровідність).

- конструкції димообертів з товстого шамоту чи литого шамоту для роботи з димовими газами, що дозволяють акумулювати тепло.

- поєднання акумуляції тепла (димооберт) з теплопровідними матеріалами. 

 

Оскільки другий та третій варіанти вимагають кваліфікації від інсталятора та стандартизації проектів - то прижився перший варіант як найбільш масовий, що дозволяє дещо спростити монтаж з розрахунками, а шамот чи литий шамот використовувати як конструктивний матеріал для технологічного коробу навколо камінної топки.

На фото представлений пиріг від Brula, де є поєднання акумуляції та теплопровідності, ви можете побачити навіть металеву волосінь в маті, зроблено для того щоб прогрівалась більше лавка для сидіння біля печі.

Brula.jpg

Brula2.jpg

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, inside.net сказал:

В даному випадку на фото 30мм.

Потрібно розуміти, що кожний матеріал має своє призначення. Якщо ми про шамот чи литий шамот:

- теплопровідний короб з можливістю накопичення частки тепла від 20ти до 40ка мм. (звісно є інші теплопровідні матеріали Silka heat чи схожі по властивостях від Brula, виключно теплопровідність).

- конструкції димообертів з товстого шамоту чи литого шамоту для роботи з димовими газами, що дозволяють акумулювати тепло.

- поєднання акумуляції тепла (димооберт) з теплопровідними матеріалами. 

 

Оскільки другий та третій варіанти вимагають кваліфікації від інсталятора та стандартизації проектів - то прижився перший варіант як найбільш масовий, що дозволяє дещо спростити монтаж з розрахунками, а шамот чи литий шамот використовувати як конструктивний матеріал для технологічного коробу навколо камінної топки.

На фото представлений пиріг від Brula, де є поєднання акумуляції та теплопровідності, ви можете побачити навіть металеву волосінь в маті, зроблено для того щоб прогрівалась більше лавка для сидіння біля печі.

Brula.jpg

Brula2.jpg

Підкажіть будь-ласка, чи можливо зашити короб шамотними плитами у формі трапеції, як в такому разі правильно перев'язувати плити та кріпити між собою, бо кут не 90 і треба якось зарізати плити?

Який склад шамотних плит, це чистий шамот чи суміш? Хочу зрозуміти теплоємність в порівнянні з повнотілою цеглою

 

рггро.PNG

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 години тому, Domikv сказав:

Хочу зрозуміти теплоємність в порівнянні з повнотілою цеглою

Ті самі яйця , тільки в профіль. 

Цитата

Действительно, шамотный кирпич имеет более высокую теплоемкость, нежели красный кирпич, причем она линейно возрастает с ростом температуры, то есть, при 100 °C она приблизительно равна красному кирпичу, а при 500 °C она на 25-30% выше, таким образом, шамотный кирпич нагревается медленнее, чем красный кирпич; но при этом он поглощает больше тепла, которое в процессе остывания он отдаст обратно в печь.[2

 

3 години тому, Domikv сказав:

Підкажіть будь-ласка, чи можливо зашити короб шамотними плитами у формі трапеції, як в такому разі правильно перев'язувати плити та кріпити між собою, бо кут не 90 і треба якось зарізати плити?

Немає нічого неможливого , це доволі проста технічна задача. Ви б краще спочатку подивились на вартість цих шамотних плит. Мало того що вона коштує як крило боїнга , так потім ще треба оздоблювати.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 часов назад, Domikv сказал:

Підкажіть будь-ласка, чи можливо зашити короб шамотними плитами у формі трапеції, як в такому разі правильно перев'язувати плити та кріпити між собою, бо кут не 90 і треба якось зарізати плити?

Який склад шамотних плит, це чистий шамот чи суміш? Хочу зрозуміти теплоємність в порівнянні з повнотілою цеглою

 

рггро.PNG

Як на мій хлопський розум, якщо будуть сумніви в міцності конструкції, то можливо прийдеться для нижньої камери(там де решітки) зробити металевий каркас. І опирати шамот на нього. А верхню зробити з сілікат кальцію. І якщо дивитись на фото, то нижню камеру зробити трошки нижче. Принаймі для кутової топки(з г-подібним склом) я буду робити так.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 часа назад, andrey_ka сказал:

Ті самі яйця , тільки в профіль. 

 

Немає нічого неможливого , це доволі проста технічна задача. Ви б краще спочатку подивились на вартість цих шамотних плит. Мало того що вона коштує як крило боїнга , так потім ще треба оздоблювати.

Та більше б хотілося цеглу, але поки нікого з дилерів не знайшли, мало хто навіть з шамотних плит зашиває,  а з цеглою взагалі поки нікого. Більшість каже нащо вам той теплоємний короб, це не для конвекційних камінів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...