Xabr Опубліковано: 7 лютого Поділитись Опубліковано: 7 лютого Станом на початок 2026 рік дійшов висновку, що варто автоматизувати процес перемикання на/з зарядну станцію в щитку квартири Зараз станція підключена через ручний галетний перемикач Spamel I-0-II. Питань до нього жодних. Надійна залізяка. Але хотілось би автоматизувати процес. І тут виходить така картина: 1. Китайські АВР на соленоїдах. 2. Китайські АВР на парі "автоматів" з моторизованим приводом, який вмикає або один, або інший. 3. АВР на базі контактору 2NC-2NO з можливіcтю ручного перемикання. Тут вже можна і треба використати нормальних виробників типу ABB, Hager, Scheider etc. Почав читати профільні форуми, коменти до оглядів АВР на Youtube і мій мозок почало плавити!.. Досі схилявся до п.3 на базі контактору 2нв+2нз, але лякають можливістю злипання/зварювання контактів і потрапляння мережі на вихід станції. Хоча як саме і за яких умов це може відбутися - інформації не знайшов. Якщо це принципово можливо і виробник про це знає, то де в інструкціях заборона чи рекомендація так не робити? Знаю, що варіанти 1 і 2 горять соленоїди та мотори, якщо напруга їх живлення нижче 190 В. В мене встановлений РКН Зубр, тому цей момент не лякає. Отже, що шановне панство порекомендує з АВР з огляду на максимальну надійність? Завчасно дякую Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 7 лютого Поділитись Опубліковано: 7 лютого Яка саме зарядна станція мається на увазі? Якщо типу екофло, то залишайте краще через перемикач 1-0-2. Якщо інвертор + батарея, то їй якби АВР і не потрібен. Можно просто перемикач 1-0-2 поставити на випадок виходу інвертора з ладу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 7 лютого Поділитись Опубліковано: 7 лютого (змінено) 2 години тому, Xabr сказав: Отже, що шановне панство порекомендує з АВР з огляду на максимальну надійність? По надійності (суто суб'єктивна думка): 1 - контакторний АВР (ваш 3), але важливо не нонейм, а брендовий; 2 - АВР з моторизованим приводом(ваш 2). Собі в схему з інвертором купив саме такий (але на квартиру в одну фазу 32А я взяв АВР 63А); 3 - китайські АВР на соленоїдах (ваш 1, ну ви самі вже все про них прочитали). Залежить, звісно, більше від виробника та параметрів, а не від виду. Там де починається економія та Аліекспресс всі ці параметри надійності зміщаються в сторону підкинутої монетки. Змінено 7 лютого користувачем DmiVady Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Xabr Опубліковано: 7 лютого Автор Поділитись Опубліковано: 7 лютого (змінено) 1 час назад, Energon сказал: Яка саме зарядна станція мається на увазі? Так, типу екофлоу. На 2 кВт. Звісно, можна її підключити в режимі ДБЖ, але вона паскудно виє, якщо навантаження більше 300 Вт. Тому станція вмикається тільки за потреби в неї Змінено 7 лютого користувачем Xabr Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому В 07.02.2026 в 11:15, Xabr сказал: Знаю, що варіанти 1 і 2 горять соленоїди та мотори, якщо напруга їх живлення нижче 190 В. Щодо АВР на соленоїдному приводі, то на рахунок ненадійності і т.д. то є брехня. Таких пристроїв у мене на сайтах, в приміщеннях та у знайомих стоять та працюють вже більше двох сотень. Перші зразки в роботі ще з 2022 року. Нічому там горіти, залізяка проста як кут будинку. Купляю безпосередньо у двох виробників, проблем взагалі не виникало. Магніт в перемикачі під струмом постійно не стоїть. А з електроніки там лише лампочка, яка взагалі ні на що не впливає. Рекомендую брати чотириполюсні на 125А, це універсальне рішення. Плюватись просто так, бо китайське. не рекомендую, бо це від незнання теми. Конструкція проста і виключає подачу зустрічних напруг та замикання. Спочатку брали як побутове рішення, потім почали ставити на промислові сайти та на підключення офісів орендарів приміщень, нарікань немає. Варіант 2, тільки від інших постачальників, теж працює на кількох об'єктах та у кількох побутових споживачів. Виглядає краще, місця займає трохи менше, Нарікань немає, але особисто мені менше подобається тим, що там потенційно є чому виходити з ладу. Крім того там не можна вручну перемикати пристрій без перемикання в ручний режим, можна вивести з ладу. Коштує дорожче, але не набагато. Контакторні АВР по варіанту 3 в принципі непогані, але ще дорожчі, і за параметрами надійності в наших умовах гірші, бо більше складових, чутливих до напруги. Але теж все залежить від продавця. Я знаю заводи, які виробляють автомати та інше обладнання, так там є процедура замовлення "здешевленого" варіанту під завдану вартість, зрозуміло, це не для одиночних замовлень, а для дрібнооптових партій. Тому брати аби у кого точно не треба. Чи варто переплачувати, кожен вирішує самостійно. Надійність контакторів найнижча з всіх варіантів просто в силу конструкції. Тому це не мій вибір в даному випадку. В 07.02.2026 в 13:49, DmiVady сказал: Залежить, звісно, більше від виробника та параметрів, Щодо вказаних ступенів надійності, то все навпаки. Електромагнітний найстійкіший, бо там просто ламатись нічому. Тому це позиція 1, а не 3. Досвід більше ніж двох сотень реально працюючіх перемикачів це вже нормальна статистика. Перемикач з приводом (2 місце) з цим згодний. Він програє простішому лише в тому, що конструктивно трохи складніший, є теоретично більше чому ламатись. Але з тих, що знаю, поки що ні у кого особливих проблем не було. Щодо контакторів, то це найгірший варіант саме за причиною наявності контактора. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 8 хвилин тому, Vladdi сказав: Щодо контакторів, то це найгірший варіант саме за причиною наявності контактора. Дайте технічно обгрунтоване пояснення цьому твердженню, будь ласка. В термінах не соромтесь - я розберусь 😉 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 1 година тому, DmiVady сказав: 1 годину тому, Vladdi сказав: Щодо контакторів, то це найгірший варіант саме за причиною наявності контактора. Дайте технічно обгрунтоване пояснення цьому твердженню, будь ласка. В термінах не соромтесь - я розберусь 😉 Хоча питання не до мене, десть на форумі вже про це писали також моє обгрунтування: сама конструкція контактора - підпружиненя контактної пари - має свій толеранс та не гарантує чітку послідовність розмикання-замикання. тому подібні контакторні АВР зазвичай роблять на двох окремих контакторах. за "залипання" то також бува, але вже більше залежить від якості контакторв та неперевищення допусків по струму Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз