Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Ремонт тріщини будинку, стяжка металевим поясом

Andrew71

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня!

Можливо хтось має досвід з укріплення «тріснувшого» старенького будинку з цегли та може порадити виконавця/ців робіт з: укріплення/підсилення кута фундаменту, стяжки за допомогою металевого поясу, закриття тріщин + (можливо) новий армпояс по верхньому периметру. Київська область.

Буду вдячний за адреси-явки-паролі та поради.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Де фото? Цегляний будинок не потребує армопоясу, може він тільки облицьований цеглою, тоді достатньо зробити відмостку, щоб далі тріщини не збільшувались. А інакше вбухаєте купу бабла без жодного вихлопу

Посилання на коментар

Будинок приблизно 1957 р побудови, 7х10 (буз прибудов). Фундамент малозаглиблений стрічковий. Зовнішні несучі стіни у 1,5 цеглини. По кутах – колони в 2 цеглини. Всередині будинку – самонесуча стіна у 1 цеглину. Кладочна суміш з явним дефіцитом цементу. Цегла ймовірно пустотіла, здебільшого пережжена. Перекриття по балках. Підлога дерев’яна по лагах.

Покрівля напіввальмова, двоскатна. Кути нахилу ≈ 35-40 При будівництві – покрита жерстью, на початку 80-х перекрита шифером поверх жерсті, що збільшило навантаження на стіни.

Прибудовані веранда та закрита тераса зі стінами в 1 цеглину та опорними колонами в 1,5 цегли. Фундаменти та стіни прибудов прив’язані до будинкових.

Проблемний кут з колоною №2 та №5. Місця тріщин у стінах позначені червоними рисками тріщини у фундаменті - синіми. Сама колона №2 видулась пузами в обидві зовнішні сторони сантиметри по 3 від вертикалі.

Приблизно теж саме і з колоною №5.

«Діагональна» тріщина у будинку вже колись замуровувалась і була декілька сантиметрів завтовшки. Зараз вже замурована тріщина знову збільшується.

Сам кут колони №2 максимально проблемний. Немає відмостки, колодяць в 5 метрах, росли 2 горіхи (в 3 метрах та у 7-и). Зазнає значних температурних коливань у циклі день-ніч.

Поруч з колоною №5 низина, раніш затікала вода.

Колись були намагання укріпити фундамент під колоною №2, але зовсім не по феншую(

і в мене таке враження, що «тераса» просідає під колоною №5 та тягне за собою кут з колоною №2

Screenshot_7.jpg

изображение_viber_2026-03-11_09-04-46-664.jpg

изображение_viber_2026-03-11_09-04-47-093.jpg

изображение_viber_2026-03-11_09-04-47-202.jpg

Змінено користувачем Andrew71
Посилання на коментар

33 хвилини тому, Andrew71 сказав:

Зовнішні несучі стіни у 1,5 цеглини. По кутах – колони в 2 цеглини

Як визначили? Ви збивали штукатурку і бачили всередені цеглини перев'язані кладкою з зовнішніми? Для 1957р це були би дуже круті і дорогі стіни... Я так думаю, що ваш будинок може бути десь 1890р зроблений з дерева чи глини, а у 1957р його просто облицювали в пів цеглини (навели марафет), чи може я помиляюсь?

Треба точно визначити з чого саме несучі стіни, товщина і є під ними фундамент (чи він тільки під облицюванням), тобто всередені біля проблемного кута, зняти підлогу, збити штукатурку і підкопати

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

В 09.03.2026 в 09:54, Andrew71 сказал:

має досвід з укріплення «тріснувшого» старенького будинку

Тут универсальных советов быть не может.

Каждый такой дом - индивидуальный.

При этом кардинально решить проблему - это огромные усилия и деньги, если привлекать сторонних людей.

Оно того не стоит.

Посилання на коментар

Я купляв зовні точно такий самий будинок 1955р, тільки 12x12м, з таким самими тріщинами, робив ПОВНУ реконструкцію з підсиленням фундаменту, перекладкою в цеглу і підняттям прибудови, армопоясом, заміною перекриття, підлоги, даху, утепленням і т.д. Простіше сказати побудував новий будинок де від старого залишались тільки зовнішні стіни (вони були з саману, міцніщого за газоблок і в ідеальному стані) і зробив би таке саме ще раз, там нічого поганого і складного немає

Але якщо тут основа з вже гнилого дерев'яного каркасу без фундаменту, то там немає сенсу нічого підсилювати, краще зробити водовідведення, щоб тріщини не збільшувались, утеплити, щоб їх і не було видно і спокійно жити ще років 70

Посилання на коментар

1 година тому, Andrew71 сказав:

Сам кут колони №2 максимально проблемний. Немає відмостки, колодяць в 5 метрах, росли 2 горіхи (в 3 метрах та у 7-и)

Поруч з колоною №5 низина, раніш затікала вода.

Колись були намагання укріпити фундамент під колоною №2, але зовсім не по феншую(

і в мене таке враження, що «тераса» просідає під колоною №5 та тягне за собою кут з колоною №2

По фото тріщини для будинку не критичні, не потребують підсилення фундаменту, перше що треба зробити - це забетонувати, чи асфальтувати, чи вкласти тротуарку навколо будинку з ухилом, щоб був хороший стік води і вона не просочувалась в землю, бо корні горіхів згнили і залишили пустоти, по яким вода затікає під стіни, розм'якшує грунт і вони просідають

Посилання на коментар

2 часа назад, normal сказал:

Як визначили? Ви збивали штукатурку і бачили всередені цеглини перев'язані кладкою з зовнішніми? Для 1957р це були би дуже круті і дорогі стіни... Я так думаю, що ваш будинок може бути десь 1890р зроблений з дерева чи глини, а у 1957р його просто облицювали в пів цеглини (навели марафет), чи може я помиляюсь?

Треба точно визначити з чого саме несучі стіни, товщина і є під ними фундамент (чи він тільки під облицюванням), тобто всередені біля проблемного кута, зняти підлогу, збити штукатурку і підкопати

Цей будинок будував мій дід і я тут з дитинства, більше пів-століття, тож що з чого чудово знаю.

Посилання на коментар

1 час назад, normal сказал:

По фото тріщини для будинку не критичні, не потребують підсилення фундаменту, перше що треба зробити - це забетонувати, чи асфальтувати, чи вкласти тротуарку навколо будинку з ухилом, щоб був хороший стік води і вона не просочувалась в землю, бо корні горіхів згнили і залишили пустоти, по яким вода затікає під стіни, розм'якшує грунт і вони просідають

це тріщини, що пішли по вже замурованих тріщинах, тобто процес іде і далі і давно. про відмостку згоден, але відмостка то вже останнє, що робиться після підсилення фундаменту.

Посилання на коментар

2 часа назад, DimaF сказал:

Тут универсальных советов быть не может.

Каждый такой дом - индивидуальный.

При этом кардинально решить проблему - это огромные усилия и деньги, если привлекать сторонних людей.

Оно того не стоит.

збудувати новий будинок набагато більші зусилля та гроші

Посилання на коментар

12 минут назад, Andrew71 сказал:

збудувати новий будинок набагато більші зусилля та гроші

То так кажется, пока не начнете вот такое ремонтировать. 

Ну вот так примерно вам нужно, посчитайте....

Змінено користувачем DimaF
Посилання на коментар

1 годину тому, Andrew71 сказав:

відмостка то вже останнє, що робиться після підсилення фундаменту

Ну так у чому проблема? Збиваєте цоколь і відмостку, розбираєте підлогу, відкопуєте траншеї ззовні та всередені, потім дивитесь як зроблений поточний фундамент і вирішуєте на яку глибину та ширину підсилювати та як краще протягувати арматуру, тобто частинами десь підливаєте новий фундамент, десь берете поточний "у клещі" і робите ВЕСЬ будинок, бо на той рік просяде інший кут. Коротше робите такий собі армопояс всього будинку знизу

Далі знімаєте дах і робите армопояс зверху, щоб стіни тримались кучі, там відповідно посипеться штукатурка і стеля - зробите заразом нове ЛЕГКЕ перекриття і дах, щоб зменшити навантаження на стіни та фундамент

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...