Andrew71 Опубліковано: В понеділок в 07:54 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 07:54 Доброго дня! Можливо хтось має досвід з укріплення «тріснувшого» старенького будинку з цегли та може порадити виконавця/ців робіт з: укріплення/підсилення кута фундаменту, стяжки за допомогою металевого поясу, закриття тріщин + (можливо) новий армпояс по верхньому периметру. Київська область. Буду вдячний за адреси-явки-паролі та поради. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: В понеділок в 12:25 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 12:25 Де фото? Цегляний будинок не потребує армопоясу, може він тільки облицьований цеглою, тоді достатньо зробити відмостку, щоб далі тріщини не збільшувались. А інакше вбухаєте купу бабла без жодного вихлопу Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Andrew71 Опубліковано: 6 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 6 годин тому (змінено) Будинок приблизно 1957 р побудови, 7х10 (буз прибудов). Фундамент малозаглиблений стрічковий. Зовнішні несучі стіни у 1,5 цеглини. По кутах – колони в 2 цеглини. Всередині будинку – самонесуча стіна у 1 цеглину. Кладочна суміш з явним дефіцитом цементу. Цегла ймовірно пустотіла, здебільшого пережжена. Перекриття по балках. Підлога дерев’яна по лагах. Покрівля напіввальмова, двоскатна. Кути нахилу ≈ 35-40 При будівництві – покрита жерстью, на початку 80-х перекрита шифером поверх жерсті, що збільшило навантаження на стіни. Прибудовані веранда та закрита тераса зі стінами в 1 цеглину та опорними колонами в 1,5 цегли. Фундаменти та стіни прибудов прив’язані до будинкових. Проблемний кут з колоною №2 та №5. Місця тріщин у стінах позначені червоними рисками тріщини у фундаменті - синіми. Сама колона №2 видулась пузами в обидві зовнішні сторони сантиметри по 3 від вертикалі. Приблизно теж саме і з колоною №5. «Діагональна» тріщина у будинку вже колись замуровувалась і була декілька сантиметрів завтовшки. Зараз вже замурована тріщина знову збільшується. Сам кут колони №2 максимально проблемний. Немає відмостки, колодяць в 5 метрах, росли 2 горіхи (в 3 метрах та у 7-и). Зазнає значних температурних коливань у циклі день-ніч. Поруч з колоною №5 низина, раніш затікала вода. Колись були намагання укріпити фундамент під колоною №2, але зовсім не по феншую( і в мене таке враження, що «тераса» просідає під колоною №5 та тягне за собою кут з колоною №2 Змінено 6 годин тому користувачем Andrew71 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) 33 хвилини тому, Andrew71 сказав: Зовнішні несучі стіни у 1,5 цеглини. По кутах – колони в 2 цеглини Як визначили? Ви збивали штукатурку і бачили всередені цеглини перев'язані кладкою з зовнішніми? Для 1957р це були би дуже круті і дорогі стіни... Я так думаю, що ваш будинок може бути десь 1890р зроблений з дерева чи глини, а у 1957р його просто облицювали в пів цеглини (навели марафет), чи може я помиляюсь? Треба точно визначити з чого саме несучі стіни, товщина і є під ними фундамент (чи він тільки під облицюванням), тобто всередені біля проблемного кута, зняти підлогу, збити штукатурку і підкопати Змінено 5 годин тому користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому В 09.03.2026 в 09:54, Andrew71 сказал: має досвід з укріплення «тріснувшого» старенького будинку Тут универсальных советов быть не может. Каждый такой дом - индивидуальный. При этом кардинально решить проблему - это огромные усилия и деньги, если привлекать сторонних людей. Оно того не стоит. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому Я купляв зовні точно такий самий будинок 1955р, тільки 12x12м, з таким самими тріщинами, робив ПОВНУ реконструкцію з підсиленням фундаменту, перекладкою в цеглу і підняттям прибудови, армопоясом, заміною перекриття, підлоги, даху, утепленням і т.д. Простіше сказати побудував новий будинок де від старого залишались тільки зовнішні стіни (вони були з саману, міцніщого за газоблок і в ідеальному стані) і зробив би таке саме ще раз, там нічого поганого і складного немає Але якщо тут основа з вже гнилого дерев'яного каркасу без фундаменту, то там немає сенсу нічого підсилювати, краще зробити водовідведення, щоб тріщини не збільшувались, утеплити, щоб їх і не було видно і спокійно жити ще років 70 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 1 година тому, Andrew71 сказав: Сам кут колони №2 максимально проблемний. Немає відмостки, колодяць в 5 метрах, росли 2 горіхи (в 3 метрах та у 7-и) Поруч з колоною №5 низина, раніш затікала вода. Колись були намагання укріпити фундамент під колоною №2, але зовсім не по феншую( і в мене таке враження, що «тераса» просідає під колоною №5 та тягне за собою кут з колоною №2 По фото тріщини для будинку не критичні, не потребують підсилення фундаменту, перше що треба зробити - це забетонувати, чи асфальтувати, чи вкласти тротуарку навколо будинку з ухилом, щоб був хороший стік води і вона не просочувалась в землю, бо корні горіхів згнили і залишили пустоти, по яким вода затікає під стіни, розм'якшує грунт і вони просідають Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Andrew71 Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому 2 часа назад, normal сказал: Як визначили? Ви збивали штукатурку і бачили всередені цеглини перев'язані кладкою з зовнішніми? Для 1957р це були би дуже круті і дорогі стіни... Я так думаю, що ваш будинок може бути десь 1890р зроблений з дерева чи глини, а у 1957р його просто облицювали в пів цеглини (навели марафет), чи може я помиляюсь? Треба точно визначити з чого саме несучі стіни, товщина і є під ними фундамент (чи він тільки під облицюванням), тобто всередені біля проблемного кута, зняти підлогу, збити штукатурку і підкопати Цей будинок будував мій дід і я тут з дитинства, більше пів-століття, тож що з чого чудово знаю. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Andrew71 Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому 1 час назад, normal сказал: По фото тріщини для будинку не критичні, не потребують підсилення фундаменту, перше що треба зробити - це забетонувати, чи асфальтувати, чи вкласти тротуарку навколо будинку з ухилом, щоб був хороший стік води і вона не просочувалась в землю, бо корні горіхів згнили і залишили пустоти, по яким вода затікає під стіни, розм'якшує грунт і вони просідають це тріщини, що пішли по вже замурованих тріщинах, тобто процес іде і далі і давно. про відмостку згоден, але відмостка то вже останнє, що робиться після підсилення фундаменту. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Andrew71 Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому 2 часа назад, DimaF сказал: Тут универсальных советов быть не может. Каждый такой дом - индивидуальный. При этом кардинально решить проблему - это огромные усилия и деньги, если привлекать сторонних людей. Оно того не стоит. збудувати новий будинок набагато більші зусилля та гроші Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) 12 минут назад, Andrew71 сказал: збудувати новий будинок набагато більші зусилля та гроші То так кажется, пока не начнете вот такое ремонтировать. Ну вот так примерно вам нужно, посчитайте.... Змінено 2 години тому користувачем DimaF Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 1 годину тому, Andrew71 сказав: відмостка то вже останнє, що робиться після підсилення фундаменту Ну так у чому проблема? Збиваєте цоколь і відмостку, розбираєте підлогу, відкопуєте траншеї ззовні та всередені, потім дивитесь як зроблений поточний фундамент і вирішуєте на яку глибину та ширину підсилювати та як краще протягувати арматуру, тобто частинами десь підливаєте новий фундамент, десь берете поточний "у клещі" і робите ВЕСЬ будинок, бо на той рік просяде інший кут. Коротше робите такий собі армопояс всього будинку знизу Далі знімаєте дах і робите армопояс зверху, щоб стіни тримались кучі, там відповідно посипеться штукатурка і стеля - зробите заразом нове ЛЕГКЕ перекриття і дах, щоб зменшити навантаження на стіни та фундамент Змінено 1 година тому користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз