Миколайчик Опубліковано: В четвер в 19:19 Поділитись Опубліковано: В четвер в 19:19 (змінено) 1 час назад, andrey_ka сказал: ПС.. Дурних питань не буває , бувають дурні відповіді. Якось дивно що ви це написали, бо ви даєте відповідь самому собі у цьому пості. Але лайкнув. А з роками я бачу, що ви теж не зрозуміли. 2020 рік йде після 2018 року, тому норма у 2020 році не може мати вимоги відмінити попередні стандарти до листопада 2018 року. Це просто у перекладі з Європейського стандарту залишилась фраза, бо європейський стандарт приймався у 2017 році. Змінено В четвер в 19:53 користувачем Миколайчик Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В четвер в 20:23 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:23 59 хвилин тому, Миколайчик сказав: А з роками я бачу, що ви теж не зрозуміли. 2020 рік йде після 2018 року, тому норма у 2020 році не може мати вимоги відмінити попередні стандарти до листопада 2018 року. Це просто у перекладі з Європейського стандарту залишилась фраза, бо європейський стандарт приймався у 2017 році. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Миколайчик Опубліковано: учора в 06:37 Поділитись Опубліковано: учора в 06:37 11 часов назад, andrey_ka сказал: ІМХО . Ну не може людина яка знається на клеях цього не знати. Або стверджувати , що 3К1 не можна використовувати для підлог (простих підлог). Коли ви писали ахінею, то це було ще терпимо, місцями навіть кумедно. Але коли ви вдаєтесь до відвертої брехні - то це вже занадто. Тому з цього моменту вас для мене не існує. І я щиро сподіваюсь на взаємність. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: учора в 06:49 Поділитись Опубліковано: учора в 06:49 10 хвилин тому, Миколайчик сказав: Коли ви писали ахінею, то це було ще терпимо, місцями навіть кумедно. Але коли ви вдаєтесь до відвертої брехні - то це вже занадто. Тому з цього моменту вас для мене не існує. І я щиро сподіваюсь на взаємність. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Миколайчик Опубліковано: учора в 07:26 Поділитись Опубліковано: учора в 07:26 (змінено) 1 час назад, andrey_ka сказал: Я не стверджую, що не можна. Я не рекомендую використовувати. Змінено учора в 07:55 користувачем Миколайчик Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: учора в 09:37 Поділитись Опубліковано: учора в 09:37 1 годину тому, Миколайчик сказав: Я не стверджую, що не можна. Я не рекомендую використовувати. Цитата Апну трохи тему своїми рекомендаціями по використанню клеїв для плитки, основаними на ДСТУ і рекомендаціями спеціалістів і виробників. ІМХО. Або хрестик або труси. ПС.. Якщо для вас важлива гра слів , то прошу вибачення за не коректно зроблений висновок оснований на ваших словах. Для мене рекомендація спеціаліста тотожна забороні. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Миколайчик Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) Багато хто не зрозумів чому я не рекомендую клей групи ЗК1 для використання на підлогах. І хочуть простої відповіді. Простої відповіді у мене немає, можу лише висловити свої думки з цього приводу. По-перше, це найпростіший, найдешевший, найпополярніший і наймасовіший клей в Україні. Десь бачив статистику, не пам"ятаю % продаж, але це точно набагато більше 50% в Україні. Почну з найпростішого - з характеристик передбаченими ДСТУ, а саме відкритий час 10 хвилин. Відкритий час, якщо простіше, це час, за який клей покривається кіркою і стає непридатним для використання. Для тих хто любить додовбуватися, а таких тут досить багато, як бачу, повторю - це спрощене формулювання, щоб було зрозуміліше! І відкритий час - це найстрьомніше тут. 10 хвилин - це в ідеальних лабораторних умовах. І то, як писав тут давно колись мій колега, коли він робив дослідження різних клеїв, то не було майже жодного зразка клею, який би досяг відкритого часу 10 хвилин. А тепер уявімо реальні умови влітку - 30 градусів температура основи, проста людина десь кладе плитку з відкритими вікнами під легким протягом, бо дуже жарко. Навіть не знаю, чи збереже той клей свої адгезійні властивості хоча б 5 хвилин. Плитка може просто не приклеїться до такого клею, а якщо і приклеїться, то буде містити багато пустот. І якщо для стін це ще якось прийнятно, то для підлог ні. Я розумію, що більшість професійних плиточників так не робитимуть і знають як обходити цю проблему. Але професійним плиточникам і не потрібно оце все пояснювати, що я тут пишу. По друге, ці клеї як найдешевші і наймасовіші, знаходяться у ніші з жорсткою ціновою конкуренцією. Це означає, що вони максимально "оптимізовані" у кращому випадку під вимоги ДСТУ, а у гіршому - це просто лотерея, де замість клею можна купити невідомо що. По третє, усе що я написав, це лише з точки зору норм і виробництва. Я не виключаю, що деякі виробники можуть робити покращені клея групи ЗК1. З подовженим відкритим часом або іншими покращеними характеристиками. Ну типу гарний клей, але не дотягує десь по характеристикам до групи ЗК2. Знову примітка для тих хто любить додовбуватись, я НЕ знаю характеристик усіх клеїв в Україні, не випробовував їх, не читав їхніх технолгічних описів. Це ніби має бути зрозуміло, але очевидно що не усім. Якщо вам немає що робити, то можете цим займатись. Тому, якщо Віталій, як досвідчений практик, пише що якийсь клей можна десь використовувати, і коли навіть це суперечить мої загальним викладкам і рекомендаціям, то я йому вірю. Але ж і коштує такий клей часто вже як клей групи ЗК2. І, як як розумію, саме тому Європа вже давно відмовилась від клеїв ЗК1 (С0) - щоб убезпечити споживача від неякісного клею, від недобросовісної конкуренції і від зайвої плутанини. Змінено 5 годин тому користувачем Миколайчик 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому В 26.06.2025 в 13:44, Propeller сказал: Коли починаються розмови про адгезію, слід пом'ятати, що будь який клей (цементний, полімерній, тощо) склеює 2 поверхні. Тому, якщо кажемо про "приклеїти керамічну плитку" то треба пом'ятати про властивості і основи. Перш за все: її водопоглиняння, її когезійна міцність. Тобто в гру "адгезія" завжди грають обидва. Питання до Миколайчик. Тут писали, що адгезія клею з часом зберігання знижується. В складі клею є пісок (піски), цемент (іноді трошки глини), ефір целюлози (водоутримання), РПП (адгезія, пластичність-еластичність, гдроізоляція). Цемент максимум може трошки знизити свою марку за рахунок гіпотетичного контакту з СО2. Як показує моя практика при тривалому зберіганні (паперові мішки з подвійною ПЕ плівкою) ремонтих сумішей (більше року) та збереженні їх сипкості вони просто ставали більш реактивними (скорочувався час тужавлення). А що може статися з РПП при зберіганні? Чи може йде якась комплекса зміна властивостей складових клею? З власной практики. Я не заморочувався економією на клеї. В тому сенсі - обрав для себе C2TES1 по адеквантій ціні (а на обсягах продавці дають знижки до 30%) й використовував його протягом будівництва. Скажемо всередині приміщення в мене лишень на рабочій поверхні на кухні є плитка не на підлозі і спеціально для неї купувати мішек іншого дешевого клею мені здалося дурнею. Так само і для вуличного оздоблення використовував той самий клей. Для цоколя купив 5 мішечків і трохи не вгадав, бо 3,5 залишилось. Додав до власного целофану в мішках ще зовні плівку і закинув на горище. Через 2 роки користувався тим клеєм - не відчув зміну властивостей. Може на молекулярному рівні щось змінилося, але клінкерна плитка на вулиці вже рік на ньому приклеєна і наче все добре. І на ці ж залишки восени планую клеїти плитку у вуличному душі. Впевнений все буде бульш ніж надійно приклеєно. Я вже мовчу, що для заповнення швів спец суміш для клінкеру я використовував протягом ... років 10. І знов таки без візуальних змін в работі з цією фугою. Хоча в цьому випадку напевно це природньо, бо суміш коштувола дурних грошей. П.С.: є в мене замовник. Людина не жадібна і без питань купує ті комплектуючі, яки радить майстер. Я заходив на той об'єкт на різних етапах і черговий раз зайшов після пліточників. Дивлюся а у замовника трохи око сіпає, коли про плитку запитую. Виявилось що на запитання майстра який клей купувати замовник відповів - купуй той, який вважаєш за потрібне і ціну звичайно не обговорював. У кошторісі після завершення робіт побачив ціну - 1500грн за мішек. Це 2 роки тому було. Подивився на мішок з залишками клею - банальний С2ТЕ. Якийсь невідомий мені виробник. На форумі принаймні не зустрічав. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BAV_Lug Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому (змінено) 1 час назад, Миколайчик сказал: Почну з найпростішого - з характеристик передбаченими ДСТУ, а саме відкритий час 10 хвилин. Відкритий час, якщо простіше, це час, за який клей покривається кіркою і стає непридатним для використання. Для тих хто любить додовбуватися, а таких тут досить багато, як бачу, повторю - це спрощене формулювання, щоб було зрозуміліше! І відкритий час - це найстрьомніше тут. 10 хвилин - це в ідеальних лабораторних умовах. І то, як писав тут давно колись мій колега, коли він робив дослідження різних клеїв, то не було майже жодного зразка клею, який би досяг відкритого часу 10 хвилин. А тепер уявімо реальні умови влітку - 30 градусів температура основи, проста людина десь кладе плитку з відкритими вікнами під легким протягом, бо дуже жарко. Навіть не знаю, чи збереже той клей свої адгезійні властивості хоча б 5 хвилин. Плитка може просто не приклеїться до такого клею, а якщо і приклеїться, то буде містити багато пустот. І якщо для стін це ще якось прийнятно, то для підлог ні. Я розумію, що більшість професійних плиточників так не робитимуть і знають як обходити цю проблему. Але професійним плиточникам і не потрібно оце все пояснювати, що я тут пишу. Хз. см11 (та плюс) неодноразово використовував до півтори години. Все тримається і не відпадає. Можливо ви не вмієте його готувати? )) Та і дивна якась характеристика в 10 хвилин. Цей час тільки потрібен щоб його замісити Змінено 4 години тому користувачем BAV_Lug Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 1 година тому, Миколайчик сказав: А тепер уявімо реальні умови влітку - 30 градусів температура основи, проста людина десь кладе плитку з відкритими вікнами під легким протягом, бо дуже жарко. Навіть не знаю, чи збереже той клей свої адгезійні властивості хоча б 5 хвилин. Видно , що ви жодного дня не займались укладанням плитки. Відкритий час важливий лише для професійного плиточника , так як він вкладає плитку швидко і багато. І наносить клей одназу на певну площу. Звичайна людина ніколи такого робити не буде , їй цей відкритий час до самісінької дупи. На початку вона наносить клей лише для однієї плитки і одразу її вкладає. Далі (по мірі росту своїх навичок) починає наносити клей вже на дві плитки , і.т.п... 1 година тому, Миколайчик сказав: Багато хто не зрозумів чому я не рекомендую клей групи ЗК1 для використання на підлогах. І хочуть простої відповіді. Простої відповіді у мене немає, можу лише висловити свої думки з цього приводу. Ваші рекомендації як професіонала не повинні суперечити нормам , і рекомендаціям цих норм. Ну або ви повинні стояти (за ученою ступінню) на щабель вище ніж створювачі данних норм. Це як би лікар сказав : я вам рекомендую операцію , але це можна вилікувати і таблетками. Я вам рекомендую 3К2 але можна і 3К1 (бо досвідчений плиточник так сказав) і нічого не зміниться. Хіба що ви станете трошки бідніші. Ваші рекомендації зводяться до одного: Купуйте кращий клей , тому що він кращий. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vitaliy67 Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 6 минут назад, BAV_Lug сказал: Хз. см11 (та плюс) неодноразово використовував до півтори години. Все тримається і не відпадає. Можливо ви не вмієте його готувати? )) Та і дивна якась характеристика в 10 хвилин. Цей час тільки потрібен щоб його замісити "Открытое время" это немножко не про это Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 3 хвилини тому, BAV_Lug сказав: Хз. см11 (та плюс) неодноразово використовував до півтори години. Все тримається і не відпадає. Можливо ви не вмієте його готувати? )) Відкритий час , це коли ви нанесли клей на основу та розрівняли його зубчатим шпателем. От з цього моменту починається рахуватись відкритий час. Ось це він має на увазі. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vitaliy67 Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 6 минут назад, andrey_ka сказал: Ваші рекомендації зводяться до одного: Купуйте кращий клей , тому що він кращий. Как минимум, на этапе укладки, у него "защита от дурака" намного выше чем у более дешёвого. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BAV_Lug Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 1 минуту назад, andrey_ka сказал: Відкритий час , це коли ви нанесли клей на основу та розрівняли його зубчатим шпателем. От з цього моменту починається рахуватись відкритий час. Ось це він має на увазі. Зрозуміло. Я так роблю якщо тільки великий шар треба. Тоді наношу на стіну (до 4 плиток одразу) і на плитку. А так, зазвичай наношу клей тільки на плитку і мені оті 10 хвилин пофіг, як ви вище і написали )) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BAV_Lug Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому (змінено) 4 минуты назад, Vitaliy67 сказал: Как минимум, на этапе укладки, у него "защита от дурака" намного выше чем у более дешёвого. Переплачувати в два рази для захисту від якогось дурака? Якось звучить так собі І не треба казати що не в два. Звісно є якісь клеї невідомих брендів дешевше. Але що насправді в тому мішку хз. Тож якщо дивитись на бренди, то в два, а може і більше Змінено 3 години тому користувачем BAV_Lug Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 5 хвилин тому, Vitaliy67 сказав: "Открытое время" это немножко не про это Навіщо ця загадковість , пишіть одразу про що йде мова. 4 хвилини тому, Vitaliy67 сказав: Как минимум, на этапе укладки, у него "защита от дурака" намного выше чем у более дешёвого. Ну да , кругом одні придурки. ІМХО. Це рекомендація не професіонала. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vitaliy67 Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому Вас никто не заставляет. Только, то же клей класса С2 может иметь вилку в цене . Если меня спросят, я объясню почему есть эта вилка. Объясню, какой клей взять. А дальше пусть заказчик решает. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vitaliy67 Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 3 минуты назад, andrey_ka сказал: Ну да , кругом одні придурки Я вас не имел ввиду 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз