Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

"Mein Kampf"

Oleksandr Protsev

Рекомендовані повідомлення

3 часа назад, Gitan сказал:

 

Та може якщо зв'явится єлектромобіль, тоді є сенс влітку безкоштовно заряджатись.

Точно немає сенсу, бо за місяць на електромобіль з  пробігом трохи більше 1000км/міс витрати біля 300грн по ночному таріфу. СЕС наразі має сенс тільки з урахуванням автономності у теплу пору року. Вони ніколи не були самоокупні.

  • Лайк 5
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

СЕС поставили в 2021 році. 10кВт з ЗТ. Причина установки- автономність від людського фактора, завдяки якому , серед літа, тиждень сиділи без світла. Про окупність не було думок. Те, що взимку СЕС не має сенсу, майже, так і є. Кажу "майже", тому що СЕС + камінопіч + генератор дозволили пережити 2 тижні ( на початку вторгнення) в теплому будинку ( камінопіч), з гарячим хлібом та зарядженими телефонами (СЕС) і водою в будинку (генератор). У сусіда газовий генератор ( за 5000 у.е) від магістрального газу був купою металолому, тому що орки перебили газову трубу на третій день, каміна в них не було, тож не мали нічого- ні тепла, ні світла.

 В мене ліс, тож це суттєво вплинуло на розташування, потужність та віддачу генерації СЕС, тому поставили тільки 10кВт, хоч могли поставити і 30кВт. АКБ нема, інвертор гібридний, налаштовано таким чином, якщо нема світла, але є сонце, то від СЕС працює світло, інтернет, телевізори, холодильники, СВЧ , свердловина, бойлер, навіть ворота в автоматичному режимі. Поки цього було достатньо.

Суто про цифри на Київщині. СЕС, листопад- 156кВт, грудень - 112кВт, січень -121кВт, лютий- 293кВт, березень- 911кВт, квітень- 1321кВт.

Ділянка тільки на електриці, газ не заводили, можливість була і є, не хотіли і не хочемо. Тому різницю по рахункам, коли не було СЕС і коли вона є, відчуваємо. Нічний тариф є. Електромобіль є, під зарядку виділена окрема лінія.

З листопаду по лютий наявність СЕС це копійки, якщо казати суто про рахунки на світло.

В березні  генерація СЕС склала, трохи менше половини від спожитої електроенергії. В квітні 1321-524= 797кВт буде сплачено по ЗТ. Ну і далі ця цифра буде збільшуватись, перший рахунок за споживання електрики отримаю в листопаді.

В моєму випадку з самого початку не було мови про окупність, була мова про комфорт. В цьому плані СЕС виправдала себе. Те, що побічним ефектом  вона ще і оплачує мені зимове опалення (теплу підлогу), дрова та якісь дрібнички, то вже приємний бонус. Звісно, що в наших умовах СЕС не дасть 100% автономності, але, як в моєму випадку, може дуже допомогти пережити скрутні часи та дати часткову автономність від обставин та дурнів.

 

 

 

 

 

  • Лайк 10
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 часа назад, Oleksandr Protsev сказал:

За рахунок сонячної електростанції від 5 кВт, яка зараз коштує від 200000 до 300000 грн

трошки не так, не коштує а пропонують за таку ціну поставити контори які живуть з різниці, це нормально але якщо ціна важлива то матикатика трошки інша.

5квт панелей з встановленням не зовсім рукожопами, станом на зараз, це приблизно 1500-1600$. Це так щоб самому не лазити.
гібрідний інвертор 5квт це 500-700$. це так щоб "пішов і купив"
акб літій, новий брендовий тут "по вкусу"/"по грошам", ну хай 7квт*г це буде ще 2тис$

це буде дуже така "модна" сес без кроїлова, по верхній планці це 170тис але не пакетна пропозиція від однієї контори

головний бенефіт тут ще це все можна робити поетапно (на відміну від пакетної пропозиції), і воно на кожному етапі буде виконувати якусь корисну функцію. В моему особистому варіант 
1. етап інвертор + 3.5квтг батарея. це автономність на першу зиму блекаутів
2. ще 3.5квтг батарея це збільшення автономності
3. встановлення сонця це з серії "тупо не встановити коли все вже є"

стосовно окупності, дивився якогось чувака в ютюбє, дуже слушну і просту думку він сказав. Є системи комерційні є системи побутові, перші про гроші другі про споживацькі якості, не треба мух та котлет мішати

  • Лайк 9
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 часа назад, Oleksandr Protsev сказал:

Якби зимою вона давала автономність, то економією можна було б нехтувати, але, на жаль, зимою, вона нічого не дає.

взимку вона дає умовно 10 годин не звертання уваги на відсутність світла. Поки з тим особисто не стикаєшся - здається це не дуже важливо )

 

 

19 часов назад, Gitan сказал:

Та може якщо зв'явится єлектромобіль, тоді є сенс влітку безкоштовно заряджатись.

нє, при наявності нічного тарифу то сенсу не має, бо в вас є "надлишок" нічний дуже дешевої електрики яку машина вибирає дуже натівно бо їй (на відміну від всії інших в домі) заряджатися вночі навіть зручніше бо вона гарантовано нікуди не їде.

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

За регіон Київа не скажу
по Одеському
- на 5кВт станції (ЗТ поки нема)
блекаути в листопаді 2022 пройшли без генератора та "буржуйку" не розтаплювали - на батареї 6кВтГ та сонці - виключали все зайве (опалення - газ), ніч на батареях- вдень панелі заряджали їх та давали ще на будинок.
в самих похмурих днях була виработка від 1,5кВтГ за світловий день. 
Це мінімум підзарядити аккуми трошки. Якби 10 або 30 кВт станція - вже можна і ТН запускати взимку хоч на якийсь час. Відносна автономія.

Прихований текст


image.thumb.png.85a614188dabcbfc84c408c0c98d4480.png

image.thumb.png.82fdd2696369881771945750d7b90eaf.png

 

Змінено користувачем vbb
  • Лайк 5
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...