TaurosRMK Опубліковано: В суботу в 19:20 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:20 4 хвилини тому, Фрай сказав: не підкажу, може йому там щось не підходить, але може тому, що базарний. У мене є якийсь сорт з базару, брав як чорний, а він білий, хоч і солодкий, але ж не той, що я просив. Але ви знаєте, з усіх моїх сортів я жодного не чекав пʼять років, максимум на третій рік вже щось давали інакше б викинув і не чекав. Ну може хоча би побачу який виноград, якщо достигне ))) А так інший куплений там же, вже другий рік плодоносить, але сорт інший. А цей точно як декоративний, густе і велике листя, а плодів можна сказати що немає. Цікаво 🤔 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: В суботу в 19:25 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:25 1 хвилину тому, TaurosRMK сказав: Ну може хоча би побачу який виноград, якщо достигне ))) Дай боже, але я ніколи не розумів людей, що колись по кілька років працювали не отримуючи зарплати у сподіванні , що може колись дадуть. Обчикайте кущ і посадіть біля нього інший, може він хоч так злякається конкурента? ) А як ні то приберете того хто буде зайвим. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: В суботу в 19:33 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:33 2 хвилини тому, Фрай сказав: по кілька років працювали не отримуючи зарплати у сподіванні , що може колись дадуть Ну це ж не зарплата )) Так то він був посажений весною, невеликий пагін, відповідно щось очікувати в тому році не було сенсу. Потім два наступних роки знову пусто, вирішили пересадити на інше місце. Четвертий рік ну можна припустити що адаптовувався до нового місця. А зараз пішов п'ятий, тобто вже цілий рік на новому місці, і тепер зрозуміло що винограду з того не буде. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
мастерок Опубліковано: В суботу в 19:57 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:57 Не вірна у Вас математика,по усім виноградним канонам Вашому кущу пішов 2 рік,дивно що Ви хочете з нього щось мати.Будь йому до пересадки хочь і 100 років,після пересадки відлік починається заново,головне для будь якої рослине саме коріння.Фото сильно допомогло б щось порадити.Чисто пальцем в небо-кущ жирував і тому не закладав плодових бруньок.У жируючого куща ні в якому разі не треба взагалі нічого видаляти,треба грузити пагонами і пасинками по повній,а на осінь на наступний рік на лозу плодоношення лишати саме пасинки.В принципі Ви і на самих пасинках 2-3 порядку обов'язково получили би врожай навіть і на 2-3 рік. Виноградарство дуже цікава наука,на дуріка ростуть лише Кудерка з Ізабеллою. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: В неділю в 04:40 Поділитись Опубліковано: В неділю в 04:40 8 годин тому, мастерок сказав: У жируючого куща ні в якому разі не треба взагалі нічого видаляти А підкажіть, пліз, чи можна той рукав, що не дав жодної завʼязі пускати у наступному році на заміщення? У мене так по кільком кущам, що якраз самі підходящі виявились пустими. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: В неділю в 12:24 Поділитись Опубліковано: В неділю в 12:24 (змінено) 20 годин тому, мастерок сказав: Фото сильно допомогло б щось порадити. Не знаю що ви зможете тут побачити, але ось фото. Прихований текст Я не виноградар, роблю може щось не зовсім правильно. На зиму залишив 4 лози по 12-15 бруньок чи щось таке. Прикопав в землю, як і раніше робив з іншим виноградом. Весною розкопував і побачив що трохи виноград примерз. Потім травневі морози ще трохи дали. І в результаті безнадії залишили цей виноград, що буде, то буде. А потім в один момент почався буйний ріст, кілометрові лози і багато листя. Стояв він на тимчасовій шпалер, місця там небагато, а коли розрізся, то я його трохи обрізав, бо дуже багато було. Ну і так він там і росте. Враховуючи що там 3 маленьких грона, то немає сенсу з ним щось робити. При таких же самих процедурах інший виноград росте цілком нормально. Правда він не пересаджувався, а п'ятий рік на одному місці. Змінено В неділю в 16:25 користувачем TaurosRMK Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
мастерок Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому В 27.07.2025 в 07:40, Фрай сказал: А підкажіть, пліз, чи можна той рукав, що не дав жодної завʼязі пускати у наступному році на заміщення? У мене так по кільком кущам, що якраз самі підходящі виявились пустими. Звісно можно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
мастерок Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому 20 часов назад, TaurosRMK сказал: Не знаю що ви зможете тут побачити, але ось фото. Скрыть контент Я не виноградар, роблю може щось не зовсім правильно. На зиму залишив 4 лози по 12-15 бруньок чи щось таке. Прикопав в землю, як і раніше робив з іншим виноградом. Весною розкопував і побачив що трохи виноград примерз. Потім травневі морози ще трохи дали. І в результаті безнадії залишили цей виноград, що буде, то буде. А потім в один момент почався буйний ріст, кілометрові лози і багато листя. Стояв він на тимчасовій шпалер, місця там небагато, а коли розрізся, то я його трохи обрізав, бо дуже багато було. Ну і так він там і росте. Враховуючи що там 3 маленьких грона, то немає сенсу з ним щось робити. При таких же самих процедурах інший виноград росте цілком нормально. Правда він не пересаджувався, а п'ятий рік на одному місці. Перша фотка чудова.Навіщо було обламувати усе знизу і гнати одну жирнючу лозу?Треба було залишити зо 3-4 пасинки,видалити основну лозу,і мали б нормальні плодоносні рукави на наступний рік,ну і можливо ще пасинковий врожай цього року. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 8 годин тому Поділитись Опубліковано: 8 годин тому 9 годин тому, мастерок сказав: Перша фотка чудова.Навіщо було обламувати усе знизу і гнати одну жирнючу лозу?Треба було залишити зо 3-4 пасинки,видалити основну лозу,і мали б нормальні плодоносні рукави на наступний рік,ну і можливо ще пасинковий врожай цього року. Треба спочатку зрозуміти що ви маєте на увазі )) Якщо ви про ті що зліва, то дві старі лози вони фактично майже повністю обмерзли в травні. А та молода лоза навіть не знаю яким чином така товста виросла і практично з самого низу, тому що вище все обмерзло. Так вона ще і сама найдовша, я обрізав її десь на ~2.3 м, а вона дальше росте 🤔 При чому була така тоненька, не думав що виросте аж так. Ну і пасинків також напускала. Все інше то з правої частини, там також дві старі лози, але не так сильно обмерзли, відповідно там молодих більше. На рахунок рукавів, я їх формував так, на кінці старої лози вибирав молоду яка сама краща і обрізав її приблизно на 12 бруньок. Всі молоді лози що були до цієї - обрізалися, тобто стара лоза подовжувалася на тих 12 бруньок. Як зараз з цим бути не зрозуміло, чи є сенс залишати цей виноград і як його формувати перез зимою. Враховуючи що ці дві лози умовно кажучи вже дворічні, але обмерзли, тільки ота одна молода, яка з самого низу виросла. Лишати ту молоду, а старі обрізати, чи всі три лишати... З іншого боку здаєтсья є чим подовжити стару лозу, а з цього боку нічим. З тим що обрізати, а що залишати, ще потрібно добре розібратися. У випадку ось такого винограду. Хоча те саме роблю і на іншому винограді, і там все добре. Хоча вже не вистачає місця для подовження лоз, старі розрослися в дві сторони десь по 2.5 м, дальше просто немає куди, з одного боку будівля, з іншого паркан. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
мастерок Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому Звісно що я говорив за ту молоду лозу що посередині,на фото ж прекрасно видно що обведені Вами лози мертві.Рукава формуються з точністю до навпаки,лишається найперший пагін,дуже рідко 2 чи 3.Звісно що через горизонтальну полярність найкращім буде останній пагін,але дуже часто саме він жирує і тому взагалі не закладає плодових бруньок. Ну і взагалі,12 бруньок лишають хіба що на старих азійських сортах,зазвичай лишають 6-8 бруньок,ну а після проломки особисто я лишаю десь 4-5,причому обов'язково перший. Я навіть усі перші молоденькі пагони маркую тапінером червоною стрічкою,щоб не виламати,бо це будуть рукави на наступний рік. По інтернету практично неможливо навчитись виноградарству,тим більше на будівельному форумі,рекомендую знайти по сусідству якогось виноградаря і з ним хоча б вивчити деякі ази,ну а потім зайти на виноградний форум і там вже копати глибше. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому А якщо перші пагони всі якісь здохлики у порівнянні з іншими? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 6 годин тому Поділитись Опубліковано: 6 годин тому 58 хвилин тому, мастерок сказав: По інтернету практично неможливо навчитись виноградарству Та яке там виноградарство, два виногради посадив, бо більше місця немає, і то один щось не може визначитися чи плодоносити чи ні )) Десь щось почитав, подивився відео і на тому всі знання. 1 година тому, мастерок сказав: Звісно що через горизонтальну полярність найкращім буде останній пагін,але дуже часто саме він жирує і тому взагалі не закладає плодових бруньок Хм... точно не пам'ятаю де, ну в інтернеті так точно, я читав/дивився що так формують рукав. Чи може я щось не так зрозумів, чи що, але так формував інший виноград, який вже другий рік плодоносить. Роблю у вигляді чаші (чи якось так), від центру в дві сторони прокладені лози. Хоча... може я щось затупив, здається я залишав саме першу лозу. Поглянув на фото і напевно що так і є, першу лишав, решта обрізав. Помилився на рахунок останньої. А щодо 12 бруньок, то я з запасом, крайні можуть обмерзнути і їх обрізаю. Зроблено методом проб і помилок, але якийсь урожай є )) Доречі, до недавна був старий виноград, самий простий синій, сорт "такий як у всіх", для вина хіба що. Так от, його обрізали під ноль, тобто всі нові пагони зрізалися, залишалася тільки стара лоза. Ніхто не формував рукави і тд. І кожного року він постійно плодоносив, пускаючи нові пагони. Прихований текст Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) А, я згадав. На старій лозі залишав перший і другий молоді пагони, а стару обрізав. В результаті на наступний рік було дві лози з яких пускалися пагони. Ще через рік вже 4 лози. Перші три роки не так було, там тільки по одній залишалося, а на цей рік було вже 4 минулорічні лози, але одну обрізав, залишив по 3 шт в кожну сторону. Здається якось так. Змінено 4 години тому користувачем TaurosRMK Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз