Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Приточна вентиляція в квартирі

wow4yk

Рекомендовані повідомлення

В квартирі вже є 3 витяжних канали і планую додати ще один.

 

Запланував також організувати 2 приточні канали через фасадні стіни - один в спальню, інший у вітальню. Обидва канали будуть проходити через лоджії - буде трохи простору щось "городити" :).

Обидва канали планую виконанти з пластику (труби 100мм, короб 110х55) і звісно все це добро утеплити.

 

1)

На виході каналів в кімнати буду ставити ось такі анемостати. Хочестья мати змогу регулювати по сезону, або взагалі закупорити. Виходи обох вентканалів будуть над батареями - щоб холодне повітря "опускалось" на батареї.

 

 

Тут, виникло перше запитання - як краще робити виходи каналів в кімантах? в стелі - вертикально, чи в сітіні - горизонтально ?

 

Наприклад один вихід вже зробив в підвісній стелі вертикально

IMG_5038_S1.thumb.jpg.53f97389872bc757554cb2534b562ad4.jpg

 

Другий канал ще не зробив, але тут вийти "зі стелі" вже не получиться,

IMG_5040_S1.thumb.jpg.ac0a843836cc5ebb35352b13e9f26060.jpg

хіба зі стіни горизонтально, а потім розвернути вниз-вертикально і зашити коробом з гіпсокартону, щоб мало вигляд.

 

Напрямок і геометрія виходів найбільше турбує з точки зору можливого конденсатоутворення зимою, на стінах-стелі, охолоджених приточним повітрям. Вроді анемостати мали б гарно розподіляти повітря, але всеж таки, як краще виходити ? Є ще якісь нюанси стосовно геометрії виходу крім можливого конеденсатоутворення ?

 

2)

Захотілось також лекго "відкривати-закривати" і регулювати ці вентаканли "на ходу" при портебі. Варіант ругулювання анемостатами на виході не зручний - до них просто не дістанеш. А я лінивий і готовий доплатит за рішення дистанційного регулювання, в ідеалі пультом :). Забув сказати, наразі розраховую на природню тягу приточки - вентилятори на приточку тільки на крайній випадок. В будинку заплановани розумний будинок і можливо повішаю на нього колись це управління, але на першому етапі розглядаю "автономний варіант".

Так ось почав дивитись в бік заслонок з сервоприводами. Перше що натрапив це вентс, правда ціна дещо налякала. Почав думати над варіантом купити окремо заслонку, і окремо сервопривід але особливої економії не знайшов, тому змирився зціною і готовий заплатити за такі дві заслонки. Але тут питання - треба або це "прикручувати" до розумного будинку, або ще щось докуповувати чи доукомплектовувати щоб регулювати "дистанційно".

 

Тут, ще одне питання - хтось підкаже мінімальний необхідний набір прибамбасів, щоб регулювати цю заслонку з якогось "пульта" чи хоча б з регулюятора на стіні ?

 

Недавно на виставці підгледів готове рішення на інфр.черв. пульті від польского (ссылка устарела), правда воно в оригіналі іде як регулювання приточки для камінних топок, але (ссылка устарела) готового рішення не набагато більша від від вентсівської "голої" заслінки з сервоприводом. Доречі, можна взяти в татарека заслінку тільки з серовприводом (без пульта) - буде дешевше ніж варіант вентс, але там якесь хитре низьковольтне управління.

 

Тут виникли настпуні запитання. Розумію що ці заслінки не закриваються герметично, але всетаки закривання і відкривання в деякому сенсі ними можна організувати. Питання в іншому - чи можна ними отримати якесь видиме регулювання притоку повітря без механічної приточки ?

Може хтось вирішував подібну задачу і поділиться досвідом.

 

3)

Якщо глянути на питання про можливе конденсатоутворення на виході повітря, то задумався над можливим варіантом підігріву повітря за допомогою канальних електричних обігрівачів напр. (ссылка устарела), два, (ссылка устарела). Повноцінного підігріву повітря мені не потрібно, тому варіант від вентс по ціні потужності наразі виглядає найоптимальнішим. Може є ще "слабші" ніж 0.6кВт ?

Але тут виникло важливіше запитання - наскільки безпечно ставити такі підігрівачі на канали без механічного притоку ? Вроді вони мають термозахисти, але все ж таки...

 

В необхідності канальних обігрівачів планую переконатись експерементально найближчої зими, якщо терба буде то тоді доставлю.

 

 

Відчуваю що зараз, налетять на мене - "огород городиш де вже є готові рішення" типу (ссылка устарела) або (ссылка устарела). Але якщо дивитись на ці варіанти, то або ціна кусюча, або функціонал не той який хочу.

 

Розглядав варіанти різноманітних рекуператорів, в тому числі і "прана", але це не те що хочу, тай проблем з конденсатом і обмерзанням там тоже вистачає.

 

Щераз пісдуму, що ціллю є природня регульована приточка. З моєї точки зору, вона більше підходить, якщо наприклад в квартирі будуть час від часу включатись вентилятор кухонної витяжки, вентилятор витяжки в санвузлі, вентилятор витяжки на лоджії чи вентилятор електросушки. Якщо механічна приточка, то вона для мене автоматично означає "синхронізацію" з витяжними вентиляторами. Якщо останні будуть включатись вручну, то можна сихронізувати вручну, але, наприклад, планую що вентилятор в санвузлі і на лоджїі будуть також спрацьовувати автономатично від заданого порогу вологості.

 

Одним словом - механчіна приточка крайній варіант :)

Змінено користувачем wow4yk
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

У вас є механічна витяжка, яка її продуктивність? або марку вентиляторів вкажіть. Тоді можна думати про обсяги притоку.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

У вас є механічна витяжка, яка її продуктивність? або марку вентиляторів вкажіть. Тоді можна думати про обсяги притоку.

 

Якихось суперпотужних витяжок не планую, тому і нехотів з ходу влазити в цифри, народ в квариирах і так без приточок обходиться... Ну раз "треба" влазити, то поїхали.

 

Витяжних вентиялторів ще не підібрав, тому і хочу мати змогу регулювати "пропускну зданість" приточки, щоб знахаодити баланс між необхідним повітрообміном і "викидами тепла" в повітря в холодні пори року.

 

Ну деякі цифри можу накидати.

 

Впорядкую мабуть "мехінчні витяжки" по планованій частоті використання (включення) і потужності.

 

а) електросушка по паспорту, розрахована на 30м.куб. в годину, мабуть і вентилятор в неї відповідний. Але вона не дуже часто буде включатись на відміну від інших.

 

б) витяжний вентилятор з лоджії буду ставити на мінімально можливий діаметер каналу - 100мм. Його основне призначення витягувати "вологе" повітря з лоджії коли сохне білизна, або може коли зібрались пару курців з кавою :) , але тоді буду вікно-вдері відкривати на лоджії:) Потужного повітрообміну в звичайному режим, ІМХО, не треба. Думаю можна обмежитись вентиляторами до 100 м.куб. в год. Єдине що, цей вентилятор, також мав би спрацьовувати і від датчика вологості.

 

Далі ідуть дві найбільш вживані і потужні механчні витяжки.

 

в) Вентилятор в санвузол хочеться щоб був якогмога тихіший, покищо схиляюсь до Soler & Palau SILENT-100 - але в нього повітрообмін 95м.куб. в год. Може піду на жертву шуму, і поставлю Soler & Palau SILENT-200 - 180м.куб. в год. Короб в санвузол заведений з розрахунку на вентилятор діаметру 125мм. Менший можна прилаштувати рудкуторами в підвісній стелі.

 

Може хтось підкаже і оптимальніше рішення для цього вентилятора з точки зору ціна-повітрообмін-шум ну і надійність. Але, зазначу що тут хочу вентилятор із затримкою і з датчиком вологості. Санвузол обєднаний, площа 5м.кв..

 

г) Витяжка в кухні... хз, тут ще ніяких розрахунків не проводив ,і не підбирав моделі. Одне що можу зазначити - кухня-студія , і мабуть треба старатись щоб поменьше запахів "проривалось" у вітальню :)

Який повітрообмін на неї розраховувати незнаю. Порадьте для початку якийсь стандартний необхідний повітрообмін -витяжку.

 

 

Кухонна витяжка і витяжка санвузла на окремих будинкових каналах, правда хочу в них залишити і відгалуження для природньої витяжки, через ругульовані решітки. Ще один канал "получився" у вітальні - тільки природня витяжка, правда рештіка регульована. Ну і четвертий канал додаю, як вказував вище, на який повіситься витяжка лоджії і електросушка. Приток повітря в лоджію в зивчайному режимі через нещільну перегородку з вітальні, а в екстренному - відкривання вікон-дверей з лоджії на вулицю.

 

З деталей ще додам, що зі спальні у вітальню зробив "переток" над дверима і навіть додав переток із кладови (там щитова і інше слаботочне елктрообладнання) в коридор, і в обох випадках також через регульовані решітки.

 

Тобто при "всіх закритих вдерях", всі приміщення в квартирі в тій чи іншій мірі "сполучені" для повітрообміну. І повітрообмін по можливості регульований. Площа квартири близько 85м.кв. (З "приєднаними лоджіями"). В квартирі буде жити двоє людей .. "поки що" :)

 

Ну ось це приблизні цифри і схема.

 

Добавлено через 30 минут

Взагаліто міг не планувати взагалі ніякої приоточки, але з приточкою думаю буде краще. Менша ймовірність "опрокидывания" будинкових каналів і запланованого додактвого. Хоча в мене кажись "свої" канали, якщо сусід зверху ще "не врізався", але поверх 9 - висота димоходів получається не дуже велика, тому думаю приточні вентканали, в будь-якому випадку покращуть стабільність тяги.

 

Робити їх хчоу в будь-якому випадку, а вот питання по "комплектації" і вирішив обговорити на форумі.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

vents.ua/cat/73/. Але якщо дивитись на ці варіанти, то або ціна кусюча, або функціонал не той який хочу.

чим цей функціонал не влаштовує? відкриття та закриття дистанційно обовязкове?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

чим цей функціонал не влаштовує? відкриття та закриття дистанційно обовязкове?

 

vents.ua/images/cat/356_15_img_sm.pdf близьке по функціоналу.

Зі всьго корисно що там, є це регульована приточна решітка. І то її роль в мене може виконувати анемостат.Решта в мене вже є. Так поняв регулювати її можна шнурочками, але якщо вона в стелі буде горизнтально, то незхнаю чи буде ахті. І питання про можливе кондесатоувторення в першому пості залишається вдіркитим. Також, хотілось отримати регулюючу заслонку якомого ближче до входу в канал (в лоджії), щоб зменшити ділянку, яка може теоретично промерзнути взиму при "закупореному" каналі. Якщо ще й на самому вході поставити зворотній клапан, то получитсья повітряна, частково теплоізолююча, "пробка", в неробочому режимі. Може і помиляюсь.

 

Хочеться всетаки дистанційне, елетрифіковане, щоб в майбутньому прикрутити до розумного будинку і "програмувати". Наприклад програма "повне провітрювання" (обидва канали повністю відкриті), "зимовий-енергозберігаючий" (обидва трішки привідкриті), "сон" (відкритий повністю чи частково тільки у спальні) і тд. А може і вдасться колсь заслінки "завязати" з витяжними вентиляторами, переліченими в поепередньому пості.

 

Я завжди ставлю конретні запитання, щоб отримати відповідь саме на них, в першу чергу. А вже потім дискутувати, про альтернативні варіанти... :)

 

Тому хотів би всетаки почути в першу чергу відповіді на конкретні питання в першому пості, або, як варіант, суттєві прорахунки в моїх "планах" :)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1. Лучше выходы притока делать в рабочую зону. В потолке значит круглый анемостат или подобное, из стены лучше решеткой регулируемой или щелевой, сечение согласно расхода и допустимых норм по скорости.

 

2.Иметь приточку с нагревом невозможно без принудительного обдува нагреваетеля, так как ел. нагреватель после выключения обязам пару сек. еще обдуваться воздухом для защиты от перегрева и опасных ситуаций. Те термостаты, что вы увидели на нагревателях - защитные и аварийные. Иметь естественную приточку с нагревателем не возможно, так как нету подконтрольного расхода воздуха через нагреватель. (да, городить возможно, но опасно) Регулируемые привода Белимо, что идут в комплекте с вентсовской заслонкой могут иметь вход 0-10 вольт для плавной регулировки, подабрать пульт можно. Дистанционный надо городить так как стандартных решений не находил. Ваша находка полякой имеет место жить.

 

3. Приточка должна состоять из: Внешней решетки, обратного клапана или заслонки, фильтра, вентилятора, нагревателя и далее уже воздухораспределение.

Если нету ОК или заслонки может сифонить, если нету фильтра будет запашок на нагревателе и все вытекающие последствия от попадания пыльного и грязного воздуха и на нагреватель и на вентилятор и в помещение, если нету нагревателя и автоматики контроля к нему будет дуть холодрыгой и без правильной регулеровки возможен пожар.

 

Если бы вы дали конкретно вопрос - получили бы и конкретный ответ, а так у вас много вопросов и рассуждения. Потому я и навел пару наводящих вопросов,

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Значить канальний обігрівач без вентилятора дійсно небезпечний.

 

Виходячи з цього будем пробувати обійтись на прешому етапі "малою кровью" - решітка, клапан, можливо фільтр, регульована заслонка і анемостат. Якщо не запрацює, як нада, то тоді добавим канальні обігрівач і вентилятором.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

в) Вентилятор в санвузол хочеться щоб був якогмога тихіший, покищо схиляюсь до Soler & Palau SILENT-100 - але в нього повітрообмін 95м.куб. в год.

Не такой уж он и тихий, его хорошо слышно через закрытую дверь.

Если вы собираетесь устанавливать его в канал ЕСТЕСТВЕННОЙ вентиляции, идея не очень хорошая. Зимой тяга будет хорошей и без вентилятора, а летом, когда термической тяги нет, польза от осевого вентилятора будет незначительной (сопротивление канала большое, давление вентилятора слабое).

 

PS: Когда-то тоже хотел делать огород-солянку из разносортных вентиляторов и еще много чего разного.

В квартирах вытяжка уже есть (хорошая или не очень уже другой вопрос). Поэтому главный вопрос, который нужно решать, это не какие и сколько вытяжных вентиляторов установить, а как организовать ПОСТОЯННЫЙ приток воздуха в жилые помещения. Во многих случаях этого оказывается достаточно.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Поэтому главный вопрос, который нужно решать, это не какие и сколько вытяжных вентиляторов установить, а как организовать ПОСТОЯННЫЙ приток воздуха в жилые помещения. Во многих случаях этого оказывается достаточно.

Так з того я тему і почав :) Хоча, зовсі ігнорувати "витяжку" в даному випадку також не правильно, але якось кардинально я її вже не модифікую. Хоча, рідко коли зустрінеш 3 домових вентканали в 2-ох кімнатній квартирі, а я щей четвертий додаю. Тому основна задача - організація приточки.

Змінено користувачем wow4yk
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Не такой уж он и тихий, его хорошо слышно через закрытую дверь.

Если вы собираетесь устанавливать его в канал ЕСТЕСТВЕННОЙ вентиляции, идея не очень хорошая. Зимой тяга будет хорошей и без вентилятора, а летом, когда термической тяги нет, польза от осевого вентилятора будет незначительной (сопротивление канала большое, давление вентилятора слабое).

 

Можна вентилятор і потужніший поставити, а взагалі без вентилятора в санвузлі щось важко уявити, навіть не помню чи десь таке зустрічав, щей в суміщеному санвузлі.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 3 тижні потому...
Треба підказку, яким утеплювачем можна утеплити приточні канали в квартирі.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 місяць потому...
В квартирі вже є 3 витяжних канали і планую додати ще один.

Доданий вентканал.

Також сфоткав свої канали із середини.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 місяць потому...

а я здуру купив вентилятор dospel 150 з таймером. на 280 кубів. в ванній на 4.5кв.м. гуде потужно.. (тепер ломаю голову якби то йому обороти понизити щоб менше шумів - але електрика сказав нереально :)) ) а ще якщо закрити двері то звук самого вентилятора підсилюється.. тяжче йому стає працювати, хоч в дверях і є вент решітки )) зато при ціні 150 грн його і поміняти не шкода на щось попроще, якщо набридне. а от solar & palau який мені теж пропонували дизайнери - поміняти вже жаба буде давити )))

 

приточка прана. кстаті шумить тоже замітно. з конденсатом наразі небачив проблем. а які проблеми мають бути ? в хату капати буде чи що ?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

приточка прана. кстаті шумить тоже замітно. з конденсатом наразі небачив проблем. а які проблеми мають бути ? в хату капати буде чи що ?

Тільки прана не є приточкою за задумкою, а рекуператором зприточкою і викидом в одному флаконі :)

Якби мав живі позитивні відгуки людей, які використовують прану, то може б и і "підписався" на прану. Але всерівно якось не довіряю, я такому рішенню.

- Вроді якщо правильно встановити під невеличким кутом то конденсат буде стікати на зовні. Але коли спілкувався з "праною" на виставці весною, то питався як пережили їх рекуператори морози в 20-30 град - почали комплектувати їх і додатково калориферами по бажанню, бо були випадки замерзання.

- хоч ніби і є режим "провітрювання" але всетаки механіка, а я пробу. вирішити задачу вентиляції природньою тягою.

- забір і викид повітря практично в одній зоні, ІМХО, неефективний повітрообмін;

- ціна в 3к грн за штуку також не дуже радувала... :(

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А в эту сторону не смотрели?

vents.ua/item/6059/VENTS_TvinFresh_RA-50/

 

У нас в офисе такие стоят - реально обеспечивают свежим воздухом круглогодично, ощущения такие что постоянно открыто окно. Автоматика простая. Цена немного кусается - но можете поверить стоит этого.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

У нас в офисе такие стоят

а сфоткать на телефон можете и показать? и чуть поподробней можно, сколько и на какую комнату и сколько людей в комнате?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

а сфоткать на телефон можете и показать? и чуть поподробней можно, сколько и на какую комнату и сколько людей в комнате?

 

Там все так запутано - в общем комнаты программеров (наша контора игры пишет), зимой очень все жаловались на то что дышать нечем - сидят то иногда и 10 человек в комнате (6х9). В итоге руководитель этого отдела выбил деньги (!) и купил два таких, мотивировав тем что дома у него подобные были врезаны в стены. Даже учитывая что макс 60 кубов в час стало намного-намного лучше. В дополнение буквально месяц назад повесили уже Микры-60 по всем кабинетам, именно в этот кабиент одну.

 

Да не по СНИПам но хоть что-то! Начальство оно таки жадное.

 

Сфоткать не вопрос, но чуть позже.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А в эту сторону не смотрели?

vents.ua/item/6059/VENTS_TvinFresh_RA-50/

 

У нас в офисе такие стоят - реально обеспечивают свежим воздухом круглогодично, ощущения такие что постоянно открыто окно. Автоматика простая. Цена немного кусается - но можете поверить стоит этого.

 

Дивився - похоже на прану, тільки принцип роботи трохи інший.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дивився - похоже на прану, тільки принцип роботи трохи інший.

 

Принцип работы - каждые 15 секунд постоянно переключаются между собой проветриватели на приток-вытяжку. Таким образом даже при -25 холодным воздухом не дует. Если их в разных комнатах подключить через один пульт управления и поставить переточки в дверях - то будет приточно-вытяжная вентиляция довольно дешево.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Принцип работы - каждые 15 секунд постоянно переключаются между собой проветриватели на приток-вытяжку. Таким образом даже при -25 холодным воздухом не дует. Если их в разных комнатах подключить через один пульт управления и поставить переточки в дверях - то будет приточно-вытяжная вентиляция довольно дешево.

 

Це може рішення для офісної кімнати на пару людей де немає ніякої вентиляції взагалі. Для квартири, в якій вже є витяжні вентканали це не то.

 

а) подача свіжого повітря має йти в жилі кімнати, а витяжка в брудних зонах (кухня, санвузол) - в тому провітрювачі подача і витяжка практично в одній точці;

 

б) є велики сумніви в достатній "прохідності" того провітрювача у виключеному стані - тільки природня тяга;

 

в) як запрацює вентиляція в квартирі напркилад в такій ситуації - включився витяжний вентилятор в санвузлі, чи ще гірше кухонна витяжка - цей провітрювач зможе компенсувати розрідження достатнім притоком щоб витяжні вентилятори "не напрягались" ? А що буде, якщо в цей самий момент вентилятор провітрювача почав також працювати на витяг ? хто кого перетягне ? :) чи ще гірше - перекидання інших витяжних вентканалів...

 

г) ну і цікаво чи в 30 град мороз той провітрювач взагалі не обмерзне всередині наглухо...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Согласен что это не совсем Ваш вариант.

 

А что Вы думаете про вот такие приточки

js.com.ua/catalog/venti_bitovay/aereco/eth

 

Как раз в практике у одного моего знакомого стоят в комнатах жилых такие - доволен. На вытяжке в ванной и санузле стоят вот такие вентиляторы:

vents.ua/item/6280/iFan/

 

+ Дополнительно врезал переточные решетки в двери.

 

Что получилось - при повышении влажности в ванной/туалете и по датчику движения вытяжные вентиляторы включаются и через эти клапана идет постуление наружного воздуха. Сами же клапана при повышении влажности в комнатах (несколько людей дышат - влаговыделение) открываются полностью и естественной тягой идет приток воздуха.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Тільки прана не є приточкою за задумкою, а рекуператором зприточкою і викидом в одному флаконі :)

 

- Вроді якщо правильно встановити під невеличким кутом то конденсат буде стікати на зовні. Але коли спілкувався з "праною" на виставці весною, то питався як пережили їх рекуператори морози в 20-30 град - почали комплектувати їх і додатково калориферами по бажанню, бо були випадки замерзання.

мені встановили під кутом. про калорифери говорили то саме. але 30 градусні морози в нас велика рідкість.. тих пару днів можна ж і без вентиляції перечекати помоєму.

 

- хоч ніби і є режим "провітрювання" але всетаки механіка, а я пробу. вирішити задачу вентиляції природньою тягою.

режим то є.. но вона в ньому гуде як звичайний вентилятор в санвузлі.

 

- забір і викид повітря практично в одній зоні, ІМХО, неефективний повітрообмін;

неефективний. але приток завжди більший чим викид. а отже різниця полюбому буде прямувати в звичайні вент канали в кухні і в санвузлах.

 

 

- ціна в 3к грн за штуку також не дуже радувала... :(

тут тяжко спорити. я мав лишні гроші то купив. зараз незнаю чи би купляв. якось воно задорого як за пару вентиляторів з пультом ))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

На вытяжке в ванной и санузле стоят вот такие вентиляторы:

vents.ua/item/6280/iFan/

 

Новинка від вентса - також недавно помітив, придивляюсь... :)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...