mib Опубліковано: 7 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 7 липня 2024 1 час назад, k-master сказал: Коли треба для власного споживання то нема особливого значення скільки там залишається в атмосфері. От людина пише що після 17-ї нічого нема, а в мене тільки що о 20:00 вимкнули світло, у той час було 1,5 кВт. А зимой какая у вас сторона лучше работает, запад или восток? Летом тоже интересно но я так думаю они обе когда солнце в зените пол дня находится Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 (змінено) 11 часов назад, k-master сказал: Коли треба для власного споживання то нема особливого значення скільки там залишається в атмосфері. От людина пише що після 17-ї нічого нема, а в мене тільки що о 20:00 вимкнули світло, у той час було 1,5 кВт. я думал важно количество энергии , которое может дать панель в аккумулятор , а не то , как долго малым током панель сможет отдавать энергию в него . а в чем смысл именно продолжительности генерации ? литий говорят за 2 часа зарядить можно Змінено 8 липня 2024 користувачем igorrius Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sanyas15 Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 16 хвилин тому, igorrius сказав: в чем смысл именно продолжительности генерации ? В тому, що можна довше використовувати її для власних потреб, а не переходити на зовнішню мережу або акумулятори! 19 хвилин тому, igorrius сказав: литий говорят за 2 часа зарядить можно Можна, але навіщо так знущатися над інвертором та акумуляторами? В мене струм заряду 50А для 280А акумів, достатньо! 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 11 годин тому, mib сказав: А зимой какая у вас сторона лучше работает, запад или восток? Летом тоже интересно но я так думаю они обе когда солнце в зените пол дня находится Зима, січень, один з гарних днів: Вчора: Жовте схід, 4 кВт, але то дах веранди та там майже горизонтально вони стоять. Мабуть десь 10-20 градусів. Зелене - захід, 10 кВт. Тому через різні кути та потужність складно їх прямо порівняти. Та й орієнтація будинку не 90-270 42 хвилини тому, igorrius сказав: я думал важно количество энергии , которое может дать панель в аккумулятор , а не то , как долго малым током панель сможет отдавать энергию в него . а в чем смысл именно продолжительности генерации ? литий говорят за 2 часа зарядить можно Коли мені зараз вимикають світло то на акумулятор я переходжу десь о 20:30. Якщо вірити тому що вище то з панелями на південь довелось би переходити після 17-ї. А зранку вже о 6-й я перестаю споживати мережу. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 В 06.07.2024 в 20:55, k-master сказал: В мене нема нчого на південь тому не можу порівняти, але поле на 4кВт схід зараз о 8-й ранку вже дає 1,5 кВт. Поле на захід 10 кВт, 19:50 давало 2,3 кВт. Подивитись можна онлайн калькулятори що буде. Південь це гарно для ЗТ - макисимум для продажу, у різні сторони - річне виробництво трохи знижується але весь день щось є для власного споживання. Вчора бачив дах вальма. З дороги видно панелі на схід та південь. Впевнен, що в нього і на захід панелі є. Сумарна ефективність не висока, але виробляє з самого ранку до самого вечора. Для комфорту то є дуже добре. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 9 часов назад, sanyas15 сказал: Можна, але навіщо так знущатися над інвертором та акумуляторами? В мене струм заряду 50А для 280А акумів, достатньо! так с аккумуляторов и надо начинать , это самая главная часть системы , резерв должен быть дня на 3 , а в нынешних реалиях - на нелелю минимум , аккумуляторы лучше наращивать , а не панели покупать да ориентировать их по всем сторонам света , недополучая генерацию солнца и ужимаясь в потреблении , чтобы инвертор не переходил на питание от сети . а если свет рубонут на недельку - вторую , на какую сеть инвертор перейдет ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 16 минут назад, igorrius сказал: а если свет рубонут на недельку - вторую , на какую сеть инвертор перейдет ? если на недельку-вторую - никаких аккумов не хватит, все одно генератор запускать. Банально нагреть бойлер помыться. Есть опыт трех недель без сети с батареей 4,2 кВт/ч - генератор запускался раз в сутки подзарядить аккум и параллельно нагреть бойлер. Был бы аккум 42 кВт/ч (пофантазируем) - я бы все равно на 10й день запустил генератор, даже если бы забил на гигиену (чего точно не стоит делать). А вот при наличии панелей становится уже интересней. Особенно для меня, в контексте обеспечения автономности домика родственников, которым самим запустить генератор составляет проблему. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 9 часов назад, Dendnepr сказал: Вчора бачив дах вальма. З дороги видно панелі на схід та південь. Впевнен, що в нього і на захід панелі є. от і я радію, що в мене на двох будинках вальма... Можна забезпечити споживання від панелей майже на весь день 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 5 минут назад, sly сказал: А вот при наличии панелей становится уже интересней. согласен , с панелями батарея на 40 квт в доме уже не нужна , но и ориентировать их надо к солнцу все , чтобы максимуи от солнца выжимать Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 6 минут назад, sly сказал: от і я радію, що в мене на двох будинках вальма... Можна забезпечити споживання від панелей майже на весь день весь день - это меньше солнечной энергии , чем если полдня , но с эффективным расположением панелей Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 2 минуты назад, igorrius сказал: но и ориентировать их надо к солнцу все , чтобы максимуи от солнца выжимать ну, допустим, я поставлю все панели на юг. В итоге получается, что утром и вечером пользоваться єлектроплитой нежелательно. Так неинтересно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 Только что, igorrius сказал: весь день - это меньше солнечной энергии , чем если полдня , но с эффективным расположением панелей спасибо, это понятно. Я ориентирован на комфорт жизни, а не на ЗТ 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 2 минуты назад, sly сказал: ну, допустим, я поставлю все панели на юг. В итоге получается, что утром и вечером пользоваться єлектроплитой нежелательно. Так неинтересно. почему нежелательно ? пользуйтесь себе на здрровье солнечной электроэнергией , запасенной в аккумуляторах Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 (змінено) 6 минут назад, sly сказал: спасибо, это понятно. Я ориентирован на комфорт жизни, а не на ЗТ так и у меня нет зеленого тарифа , пару свинцовых аккумуляторов и три небольшие панели 100 вт в одной плоскости на балконной плите - комфортно пользуюсь круглосуточно солнечной энергией . Даже ночью Змінено 8 липня 2024 користувачем igorrius 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Слободарий Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 50 минут назад, igorrius сказал: так с аккумуляторов и надо начинать , это самая главная часть системы , резерв должен быть дня на 3 , а в нынешних реалиях - на нелелю минимум , аккумуляторы лучше наращивать , а не панели покупать да ориентировать их по всем сторонам света , недополучая генерацию солнца и ужимаясь в потреблении , чтобы инвертор не переходил на питание от сети . а если свет рубонут на недельку - вторую , на какую сеть инвертор перейдет ? Це ви теоретично чи практично стверджуєте? Як там ваш МРРТ? Запрацював вже? Зараз сонячні панелі "в середньому" коштують дешевше ніж акумулятори. І якщо постає необхідність щось збільшити, то дешевше вийде доставити панелей, якщо є куди. Схід-захід це зручно зараз, літом, коли сонце ходить більше 180 градусів навколо. Зимою воно буде з 10 до 16 і не високо. І електрика буде більш потрібна аніж влітку. Тому (ІМХО) доцільніше розміщувати панелі на південь і мати акумулятори на решту доби. І якщо взимку ви зможете хоч щось видобути собі з тих панелей, то решту року і поготів. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Слободарий Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 В 06.07.2024 в 16:50, Фрай сказал: От я також планую пізніше додати, але мені кажуть фахівці, що відстань кабеля до можливого місця розташування порядка 50 метрів і це проблема у втратах. Чи так це? Це можна порахувати. Якщо ліньки згадувати формули - запитайте в Чат ЖПТ. Будете знати до Вата. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 (змінено) 1 час назад, Слободарий сказал: Зараз сонячні панелі "в середньому" коштують дешевше ніж акумулятори. І якщо постає необхідність щось збільшити, то дешевше вийде доставити панелей, якщо є куди. Схід-захід це зручно зараз, літом, коли сонце ходить більше 180 градусів навколо. Зимою воно буде з 10 до 16 і не високо. І електрика буде більш потрібна аніж влітку. Тому (ІМХО) доцільніше розміщувати панелі на південь і мати акумулятори на решту доби. І якщо взимку ви зможете хоч щось видобути собі з тих панелей, то решту року і поготів. если бы и ночью была генерация - то можно было бы аккумуляторы вообще не покупать , обвешался дешевыми солнечными панелями - и лафируешь . но как не крути - аккумулятор , который хранит сгенерированную солнечными панелями энергию - необходим . Сегодня солнце есть , а завтра и последующие несколько дней - нету. Змінено 8 липня 2024 користувачем igorrius Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 1 час назад, Слободарий сказал: Це ви теоретично чи практично стверджуєте? Як там ваш МРРТ? Запрацював вже? mppt и работал , для генерации в пасмурную погоду или от отраженного солнечного света заставляю его постоянно находиться в поиске точки максимальной мощности Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 4 години тому, igorrius сказав: почему нежелательно ? пользуйтесь себе на здрровье солнечной электроэнергией , запасенной в аккумуляторах 17:00 - починаєш користуватись акумуляторами бо треба приготувати їжу та к 20:00 приходиш з акумуляторами трохи розрядженими. Якщо усі панелі ра південь те саме з палями на схід - к 20:00 їжа приготовлена, акумулятори заряджені. Без ЗТ всеодно навіть на південь панелі не дадуть все що можуть. А просто розділивши поле на 2 можна зменшити витрати на акумулятор. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 8 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 8 липня 2024 3 часа назад, k-master сказал: 17:00 - починаєш користуватись акумуляторами бо треба приготувати їжу та к 20:00 приходиш з акумуляторами трохи розрядженими. Якщо усі панелі ра південь Ну почему в 17? У меня в 19 Если запас акб равен суточному расходу ээ то проблем нет, но в прошлом месяце я один раз включал сеть был пасмурный день и пару часов пришлось Так то я в целом согласен что восток-юг-запад имеет смысл, у меня как раз такая крыша, но в первую очередь я буду добавлять на юг во вторую очередь наращивать акб и уже в третью очередь ставить на восток и юг Единственно я почему то думал что восток более интересен так как осенью/зимой у меня на востоке более ясно и даже часто видно солнце, а на ваших графиках получился запад или я их непоавильно понял 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 9 часов назад, k-master сказал: 17:00 - починаєш користуватись акумуляторами бо треба приготувати їжу та к 20:00 приходиш з акумуляторами трохи розрядженими. Якщо усі панелі ра південь те саме з палями на схід - к 20:00 їжа приготовлена, акумулятори заряджені. Без ЗТ всеодно навіть на південь панелі не дадуть все що можуть. А просто розділивши поле на 2 можна зменшити витрати на акумулятор. Вы рассматриваете ситуацию , конда Ваши аккумуляторы заряжены , а если выдалась дождливая неделя и аккумуляторы разряжены ? надо бы их зарядить побыстрее , но если потреблять солнечную энергию - аккумуляторы не успеют зарядиться Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 40 хвилин тому, igorrius сказав: Вы рассматриваете ситуацию , конда Ваши аккумуляторы заряжены , а если выдалась дождливая неделя и аккумуляторы разряжены ? надо бы их зарядить побыстрее , но если потреблять солнечную энергию - аккумуляторы не успеют зарядиться А якщо сонце вийшло зранку чи навпаки вечорі, а панелі направлені не туди де сонце? А вдень на півдні ховається за хмарами? Є добове виробництво і воно показує що будуть таки дні що нема різниці куди ті батареї направлені, його не вистачить. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 7 годин тому, mib сказав: Ну почему в 17? У меня в 19 Если запас акб равен суточному расходу ээ то проблем нет, но в прошлом месяце я один раз включал сеть был пасмурный день и пару часов пришлось Так то я в целом согласен что восток-юг-запад имеет смысл, у меня как раз такая крыша, но в первую очередь я буду добавлять на юг во вторую очередь наращивать акб и уже в третью очередь ставить на восток и юг Единственно я почему то думал что восток более интересен так как осенью/зимой у меня на востоке более ясно и даже часто видно солнце, а на ваших графиках получился запад или я их непоавильно понял В мене не можна прямо порівняти 2 поля бо різна потужність та різні кути. Якщо є панелі на південь то просто покажіть графіки виробництва для порівняння. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 2 часа назад, k-master сказал: В мене не можна прямо порівняти 2 поля бо різна потужність та різні кути. Якщо є панелі на південь то просто покажіть графіки виробництва для порівняння. У меня тоже искажонные данные, панелей 2,4 кВт, а инвертор может только 1,4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 9 хвилин тому, mib сказав: У меня тоже искажонные данные, панелей 2,4 кВт, а инвертор может только 1,4 Ну як мінімум можна побачити що в тебе о 8-й ранку щось біля 400 Вт з 2,4 кВт, а в мене з 4-х о 8-й ранку 2.1, В тебе о 10-й 1.2, а в мене 2.8. А о 6-й ранку в мене вже є кіловат, а в тебе біля 0. Тобто поле на схід починає працювати раніше і дає влітку можливість готувати їжу та все інше від сонця. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз