Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Каркасные дома. Разнообразие.

sktd

Рекомендовані повідомлення

Стіни другого поверху і полумансардні стіни. Практично таж сама ситуація ,що і з стінами першого поверху. Але додається навантаження від даху. На всіх дахах ,крім плаского , є момент видавлювання стін на зовні. Всі хто стикався з будівництвом ,знають, що для зняття ризиків видавлювання , зверху підкровельних стін краще мати монолітний пояс. На який лягає основа даху - маурлат. Таку функцію в каркасному будинку виконує об'вязочний пояс. Саме головне питання ,це правильно зв'язати всі стіни. Складний момент , це перев'язка фронтонів і стін . Об'вязочний брус в цьому випадку обов'язково повинен переходити з фронтона на стіну (складність в підрізці цього вузла, має зворотній кут від кута даху. Приклад 30 кут даху , підрізку треба робити на 60 кут).

Ще одне дуже важливе питання ,це внутрішні стіни , які приходять до зовнішніх. Вони виконують функцію ребра жорсткості. На перших поверхах також мають бути стіни з такою функцією. Особливо це стосується великих будинків. Дуже часто їх потрібно підсилювати чи роскосами , чи використовувати плитну зашивку. І це дуже важливий момент. Сам дах повинен бути розрахований з максимальною кількістю стягуючих частин, але про це далі.

Зі стінами практично розібрались , якщо ж питання чи зауваження - прошу. Далі дах .

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

...може питання не в тему, але спитаю : як облаштовують на 2 поверсі по осб підлоги- в житлових приміщеннях і санвузлах ? який пиріг ?
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

...може питання не в тему, але спитаю : як облаштовують на 2 поверсі по осб підлоги- в житлових приміщеннях і санвузлах ? який пиріг ?

 

По підлозі з верхнім шаром ОСБ без проблем вкладається ламінат , ковролін, з додатковим шліфуванням лінолеум. Під паркет краще накрити фанерою. Але сучасні клеї для паркету працюють і з ОСБ.

Для санвузлів . Прийнята зараз і відпрацьована система гідроізоляції рідкого нанесення чудово працює на ОСБ. На наших об'єктах використовувалася частіше всього Бауміт . Є цементно піщані плити . Можливе влаштування теплої підлоги , але це потребує закладених в проєкт різниць по висотах приміщення.

А взагалі піріг підлоги в санвузлах практично однаковий в любих будинках. Це шар гідроізоляції , клеюча суміш , облицювальна плитка. Якщо є бажання влаштувати дерев'яну підлогу , то не питання . Тільки бажано відмовитись від відкритого душу. І гарне покриття паркетними лаками . Ці питання краще уточнювати з профільними спіцеалістами.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Кілька фото дикої архітектури Нідерландів. Ми реально працювали в місцевості ,де немає загальної лінії в архітектурі. Так званий Шанхай. Якось виділю час, на більш досконалу доповідь по цій місцевості.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Картинки додав. А тепер більш серйозні речі.

Дах.

На свому досвіді маю уявлення про кілька різновидів дахів. Класичний ( двухскатний, вальмовий, окрема тема ,це мансардні і напівмансардні дахи) , купольний ( любі закруглення) , плаский.

Найкращий, ( але не вигідний для забудовника) це класичний двоскатний дах , холодний ,з утепленням по стелі поверху. Велика буферна зона між ізольованою зоною і зовнішнім термічним впливом. При правильно влаштованій вінтеляції цього простору , будинок завжди буде захищений від сонячного тепла. У вас в будинку ніколи не буде відчуватись літня спека. Так побудовані всі старі оселі. Але має основну проблему ,це фронтони . Які додають велике вітрове навантаження на будинок. Але за рахунок вікон чи вентіляційних решіток в них , це чудове рішення для вентіляції піддахового простору. Компромісне рішення , це вальмові дахи. Четирьохсторонній дах більш міцний. Немає слабких місць для опору вітрових навантажень. Але потребує уважного ставлення до вінтеляції. Найкращий вибір це коньковий вентиляційний елемент( кобра). В любому варіанті обов'язковий підсос повітря з підсофітного простору( підшиви даху).

Купольний дах у нас зустрічається не часто. Маю на увазі любі дахи з не прямими , вигнутими на зовні ,чи вигнутими в середину частинами даху. Потребує чи клееногнутих елементів , чи сігментарних . Має складне і професійне відношення до роботи . Також дуже багато питань до вентиляції. Такі дахи потребують гарного і детального конструктивного розрахунку.

Пласкі дахи . Зараз в моді. Але це дуже серйозні речі . Особливо в каркасному будівництві. Снігове навантаження. Температурне навантаження. Вологостійкість. Вентіляція. Ці питання виникають для любого даху , а особливо до пласких.

Це перший опис варіантів даху. Якщо ,щось забув - додавайте.

  • Лайк 5
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Счетчик Искра - улыбнуло )

Скажите, а электрика в пластиковых трубах проложена?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Счетчик Искра - улыбнуло )

Скажите, а электрика в пластиковых трубах проложена?

 

На рахунок Іскри не звернув увагу. Вся електрика проведена в пластикових трубах і гофрі. Вся проводка набірається по одній жилі .

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дах. Почнемо з найпростіших і найбільш поширених. Двохсхильний і вальмовий ( чотирохсхильні).

Ці дахи мають різноманітні форми , можуть бути простими двохсхильним . Чи таким , де маєттся багато перетинів таких дахів. У нас і в Європі переважають прості двохсхильні дахи. Можуть бути додані слухові вікна ( кукушки). Чи перехрещені кілька таких дахів. На американському континенті прийнято робити велику купу перехресть двохсхильних і вальмових дахів. Ще й у різних рівнях. У нас такі дахи рідкість , зустрічаються на великих будинках , дорогих , потребують дуже уважного і професійного виконання. Для простого будинку буде достатньо двохсхильного даху , як варіант, розбавленого слуховими чи мансардними вікнами. Ще один варіант , не дуже складний ,але потребуючий трохи досвіду,це вальмовий дах.

Різні підходи до будови даху. Опишу кілька.

Найголовніше ,це правильний вибір січення крокв і крок їх. У нас, практично, вже відмовляються від ненормального використання лісу. Раніше рахувалось ,що крокви з січенням 100*200, свіженапиляні, і кроком 1 м ,це дуже міцний і надійний дах. Виглядає така конструкція вражаючи. Але таки має один недолік , такі крокви при висиханні можуть викручуватись і вигинатися . А обришітка між кроквами -прогинатися . Ще такі дахові системи давали велике точкове навантаження на мауерлат і стіни. При довгих кроквах

чи розділених ,ставились проміжні підпори та прогони ( стіл). Така система себе зразу видає на будівлях 60-90 років . Коли є велике горище , ще й з боковим входом на нього. Зараз від такої системи практично відмовились . Зараз найбільше використовується для крокв балки з розміром 50* 150, 50*200, дуже рідко 50*250. Це свіжонапиляні пиломатеріали, З кроком 62,5 по центрах. В каркасному будівництві 50 розмір зменшується на 40-45 сухого калліброваного лісу. Висота бруса залежить від довжини крокви і фінішного покриття даху. Ще враховується місцевість де будинок розташований. В Україні є різниця між сніжним заходом і північчю, і теплим сходом і півднем.

 

Добавлено через 35 минут

Але зараз потрібно влаштовувати дахи на сході і півдні більш міцні. Аномальні сніги бувають ,в останній час ,і в теплій частині країни.

Наступне ,це сама система крокв. В каркасному будинку , кроква опірається на верхню обв'язку стін. Так ,як я працюю по американській системи каркасобудування, то на наших об'єктах крокви кріпились цвяхами, на косу до обв'язок В останній час , додали додатковий блочок між кроквами , прибитий до обв'язки , і до нього вже крокву прибивали на пряму. В Європі дуже часто використовуються болти по дереву , які прикручують крокву до обв'язки. Через всю висоту. Є ще один варіант ,це кутник . Але ,на мій погляд не самий кращий , і дешевий. Таке кріплення рекомендують гореумільці , при сколзячій крокві. Залізні скоби ,які використовувались в менулому ,зараз не практикуються.

Якщо у вас на об'єкті вам почнуть розповідати , що кроква ,в частині опірання на обв'язку чи мауерлат, не повинна мати зуба( горізонтального зарізу для посадки ) , гоніть ціх людей з будівництва. Виключення ,це брусові та будинки з клеєного бруса, в яких використовується система протиусадочного даху. От тільки така система має крокву без зарізаного зуба, але має спеціальне металеве кріплення.

Наступне , це коньковий прогон. І опірання крокв на нього. Дуже рідко , але ще зустрічаються дахи , де немає конькового прогону. Це дахи по старій системі з великим січенням крокв , які зарізані на половину . І в верхній точці з'єднані між собою. Система працює , але працезатратна і дуже складна для великих будинків. Ще така система може використовуватися для облаштування видимої дахової системи з середини. Наприклад фахверхові будинки, будинки з другим світлом. Але якщо це проста дахова система то краще використати коньковий прогон.

 

Добавлено через 1 час 41 минуту

Коньковий прогон. І опірання крокв на нього. Ще раз нагадаю , що я є прихильником американської системи. Американська система найчастіше використання розпорного конька. Це коли крокви приходять до конька і прибиваються зарізом до нього. Найкращий варіант, коли крокви стоять напроти друг друга.

Другий варіант ,коли крокви мають зуб , і ним опірається на верхню частину конькового прогону.

Обидва варіанта мають право на життя. Але другий , частіше використовується коли бажано зменшити навантаження на стіни, а коньковий прогон повинен бути більш міцнішим і мати більше точок опору.

В правильно разрахованому каркасному будинку , дуже рідко використовується другий варіант. Щоб не було питань в ,мене був досвід ,коли завдяки кроквяній системі нам вдалося затягнути газоблочні стіни . Прорахунок конструктора і впертість архітектора привили до видавлювання стін

на зовні, дахом. Підсилена блочками по коньку , американська система витримала навантаження і за рахунок підйому конька ми втягнули стіни на місце. Так що ця система себе оправдує. Вчора закінчили зборку панельного будинку з використанням накладної системи крокв. Для каркаснопанельних будинків така система більш зручніша. Зпрощує монтаж.

В обидвох випадках обов'язкове використання горизонтальних прогонів( затяжки), які з'єднують кроквяну пару . Є разрахунок , що затяжка ставиться на 1/3 висоти крокв. Але це потрібно прораховувати індивідуально для кожного даху. Частіше всього затяжки стоять на висоті стелі мансардного поверху. Для більшого зміцнення даху потрібно добавити підконькові затяжки. Вони з'єднують пару крокв під самим коньковим прогоном.

А стеля піддахового поверха , буде нижнім рядом затяжок для крокв . Оце ідеальна система двохсхильного даху.

Кріплення і крокв до конька , і затяжок бажано робити цвяхами . Використання шпильок чи гвинтів по дереву не бажане. Дах несе не однорідне навантаження . Даже при виконанні всіх умов , він має невеликий рух. І точечне кріплення шпилькою чи болтом по дереву може привести до розколювання крокви чи затяжки. Цвяхи не розколюють деревину і більш пластичні.

Вальмовий дах. Це різновид класичного даху. Має велику перевагу перед двохсхильним дахом. Немає фронтонів. Має більше точок опірання. Має меньше вітрове навантаження.

Але має недолік. Тяжче вентелюється піддаховий простір. І потребує гарного виконання. Дуже звужують архітектурні рішення, наприклад, практично, неможливо зробити друге світло. Чотирохсхильні дахи мають конькову частину ( виключення пірамідні, коли вальми сходяться до одної точки), і чотири ребра ( вальми) . Які розходяться до кутів будинку. От в цьому місці і виникає американська система кріплення крокв . Бо дуже не зручно зарізані під двома кутами крокви гарно закріпити на несучому елементі. Простіше прибити збоку. Дуже часто вальми мають велику довжину і потребують додаткових точок опірання. З цім питання треба бути уважним.

Виноси даху ( софіти ) . Бокові і в нижній частині. В архітектурі є різні закінчення даху, що з боку , що в низу. Є дахи без бічного виносу ( англійська , частково німецька система) коли фронтона частина вище рівня даху. Є великий бічний клиновидний винос , як на старих скандинавських оселях. Є класичний бічний винос ,але з зрізаною верхньою частиною. В Україні його можна побачити в центральній частині та на Поділлі, чи на старих американських будинках.

Теж саме можна сказати про нижню частину даху. Є зовсім мінімальний винос даху , який зараз бачу в Голландії , є стиль швейцарських шале , де виноси мають велику довжину. Є сучасна мода на барнхауси ,де зовсім немає нижнього виносу.

Це вибір стилю архітектури.

 

Добавлено через 27 минут

Бічні виноси. Бувають без опорних балок , коли кроква яка знаходиться за межами будинку ,підтримується балками ,які лежать на фронтоні в площині даху ( гребінка) Другий варіант, це коли ця кроква опірається на балки ,які виходять з стін. Перший варіант більш підходить для зашивці по низу крокв. Другий краще виглядає при зашивці по верху крокв ( відкритий монтаж ). В другому варіанті треба дуже уважно віднестися до розташування несучих балок. При великій довжині крайньої крокви, буває вигинання її в середину. Для виключення такої ситуації ставлять проміжну балку чи декоративну затяжку. Є ще третій варіант , більш простіший ,але не найкращий. Це боковий винос по обришитьці. Має не найкращий вигляд і варіант провисання з часом. Старайтесь відмовитись від такого рішення. З нижнім виносом більш простіше ,крім великих по довжині. Такі виноси можуть потребувати додаткової опори з прогону і розкосів на стіну будинку.

Легку розповідь про прості дахи закінчую . Якщо щось забув ,підказуйте . Критикуйте.

Далі невелика розповідь про дахи не з прямою кроквяною системою. Купольні, сігментарні. Криволінійні.

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 2 тижні потому...

Добрий день. Продовжую.

Дахи не з прямими лініями. Це дуже рідкісний гість в Україні. Купольні, пагоди, крила манти, велика кількість напівкол.

Рахується ,що такі дахи складні в виготовленні . Але для професійної команди і трохи інформації - і ніякої складності. Да , архітектура , оздоблення під такий дах повинна підходити. Дійсно ,наприклад, крила манти не будуть гарно виглядати на класичному цегляному будинку. Але на фахверховому буде саме те. Чи напівколо з заходом на стіну , і опуском до землі. Чи класичні замкові шпилі. Для каркасного будинку підійде масса варіантів. Є одне застереження по таким дахам, треба дуже чітко розуміти всі навантаження на конструкцію. Починаючи від маси самого даху , далі- розрахунки вітрових навантажень , далі - маси снігу. Чого так уважно треба до цього відноситись ? Наприклад купольний дах чи будинок легше перенесе вітрове і снігове навантаження. А будинок з дахом китайської пагоди, може сприймати нерівномірно пориви вітру. І накопичувати сніг на одному із скатів. Напівколо може видавлюватись в одну сторону. Із-за цього обов'язковий разрахунок конструктиву самого будинку , і прив'язка будинку з такими дахами на місцевості з урахуванням вітрових навантажень.

Самі конструкції таких дахів в виготовленні не дуже складні. Багато різанини і підгонки. Є складність в вигинанні основи під фінішне покриття. Саме фінішне покриття потребує великої уваги. Вентиляційним проміжкам і отворам треба приділяти багато уваги. Так , потрібне уміння і розум виконавців . І знання конструктором своєї справи.

Я, особисто побудував два купола. Один сігментарний . Де треба було вигинати тільки одну площину. А другий повний купольний будинок. Там була складність в вигинанні основи в горізонті і вертикальній площині. Напівколо робили , дуже цікавий результат. Нажаль простояв не довго. Китайську пагоду розробляли в виконанні ,але ,нажаль не зрослось. Ці всі роботи складні і працезатратні. Але цікаві і відповідальні.

Підкажу тільки одне. Для зашивки основи краще використовувати деревену . З нею простіше працювати і краще досягти ідеального варіанту. ОСБ і фанера на малих радіусах і вигинанні в двох площинах ведуть себе не дуже гарно.

Дуже уважно треба віднестися до фінішного покриття таких дахів. Варіантів не багато. Натуральна черепиця ( бобровий хвіст), сланець ( дуже дорого), бітумна ( частіше двошарова), фальц( спеціалістів і станків в Україні одиниці).

Але всі ці речі повинні не лякати замовника і виконавців. Результат того вартий.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сьогодні займався своєю улюбленою справою. Тераси. І будинок ,який в панелях зробили ще два роки тому. Зараз практично закінчений. Особливість цього будинку в 250мм стінах з конопляним саманом.

IMG_20210419_163005.thumb.jpg.372c6fb990c8308f72de550607a203e1.jpg

IMG_20210419_163326.thumb.jpg.ba020a0d2282675e8698eded905a454d.jpg

IMG_20210419_163346.thumb.jpg.04ecff850f240ff0e06812d76060468f.jpg

IMG_20210419_181118.thumb.jpg.1605e5a68ede1e15c45bf1b9b11035cf.jpg

IMG_20210419_175423.thumb.jpg.6558c970f48fccbdd628e4eea21535e8.jpg

  • Лайк 6
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вітаю, можете скинути креслення елементу під сходи??

Дякую

 

Сьогодні займався своєю улюбленою справою. Тераси. І будинок ,який в панелях зробили ще два роки тому. Зараз практично закінчений. Особливість цього будинку в 250мм стінах з конопляним саманом.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вітаю, можете скинути креслення елементу під сходи??

Дякую

 

Не розумію, які креслення . Кутником на дошці малював. Сходинка 300, підсходинок 150. Під терасну дошку 145мм. А Ви можете внести свої розміри.. я вирізав з 290 дошки. Ще й проміжну опору ставив. Краще меньше не брати .

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сьогодні займався своєю улюбленою справою. Тераси.

Смысл этих ступеней при малой ширине терассы, сбегать на лужайку, или в бассейн? Маневра судя по фото нет, зачем такие трудозатраты?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Смысл этих ступеней при малой ширине терассы, сбегать на лужайку, или в бассейн? Маневра судя по фото нет, зачем такие трудозатраты?

Нам їх не зрозуміти. Але коли закінчу, будинок буде виглядати гарно. Зараз проблема в терасній дошці. Нема кількості . Треба чекати.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Маємо статеві відносини з терасою. Різні побажання замовника. За якість терасної дошки не кажіть . Що маємо ,то маємо. Присутній дефіцит .

IMG_20210427_144132.thumb.jpg.9ffc49cd7734d8ebcebd23a7b10d3aac.jpg

IMG_20210427_144136.thumb.jpg.dbd7930cbd11f2630884c58cc1ea76bb.jpg

IMG_20210427_144150.thumb.jpg.540bac2e3fc8d66ae5dc11208ea9ab86.jpg

IMG_20210427_144158.thumb.jpg.1c3a25008725db1aa89dbc88053f48e4.jpg

IMG_20210427_165447.thumb.jpg.94373fccbd340391ff5bbe67531e3807.jpg

IMG_20210427_165455.thumb.jpg.eb6555704086087547a69b9066f2a048.jpg

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А с фасадом с черным сучком все в порядке?

 

Ліственіца. Тащаться. Ще й домалювали б тих сучків. Там на одній фотці видно обришітку. От це крута штука, для вентильованих фасадів.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Плаский дах.

Сучасна , модернова штука.

Сам дуже люблю в архітектурі. Але ,як завжди, але. В будь якому будинку річ складна в виконанні. А в каркасніку , ще складніша. В чьому головна проблема? Щоб не тіла. Зараз виконання таких дахів має два варіанта. Це однонахильний плаский дах , з нахилом в одну сторону. Чи дах з кількома направленнями до водовідведення , з кутом не більше 7 градусів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...