oam Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня 2 минуты назад, pavel_555 сказал: Тепловой насос, потребление 3кВт электричества, отдача при COP4 составляет 12 кВт тепла. ось тут основна помилка, один до 4 - це якісь мега ідеальні умови, яких на практиці майже не буває. я передивився десятки годин відео де люди аналізують вже проживши по 4-5 зим було-стало після встановлення ТН. навіть проектанти з купера рахують один до 3, а по року радять орієнтуватися 1 до 2,5 в середньому. Але то особиста справа кожного як рахувати, не відмовляю нікого. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
pavel_555 Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня (змінено) 4 минуты назад, oam сказал: ось тут основна помилка, один до 4 - це якісь мега ідеальні умови, яких на практиці майже не буває. Температура внутри дома и счета за электричество говорят что бывает. Газ перекрыт, оплачиваю только готовность подачи, как резерв. P.S. Забыл добавить, у меня ТН грунтовой, не воздушный, поэтому и СОР такой. Змінено 3 квітня користувачем pavel_555 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
oam Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня 1 минуту назад, pavel_555 сказал: Температура внутри дома и счета за электричество говорят что бывает. а як ви вимірюєте кількість тепла, що потрапила до будинку? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
pavel_555 Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня Только что, oam сказал: а як ви вимірюєте кількість тепла, що потрапила до будинку? Тут цифр не будет, ибо измерителя тепла нет ((((. По проекту потребление дома 12 кВт/ч, по паспорту теплового насоса тоже 12 кВт, температура в доме 22-23 градуса круглый год. И да, летом кондиционирование тем же тепловым насосом, но вот только потребление смешное, два циркуляционных насоса по 200Вт охлаждают 240 м.кв. за счет охлаждение в земле. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня 22 хвилини тому, pavel_555 сказав: По проекту потребление дома 12 кВт/ч, Так то розрахунок на холодну пятиденку. А в міжсезоння сильно менше, як і основну частину опалювального сезону. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
pavel_555 Опубліковано: 3 квітня Поділитись Опубліковано: 3 квітня (змінено) 7 минут назад, porterlv сказал: Так то розрахунок на холодну пятиденку. А в міжсезоння сильно менше, як і основну частину опалювального сезону. Ну так и тепловой насос работает не 24/7 а только 8 часов ночью в основном по ночному тарифу. Сейчас даже 6 часов уже поставил. Вот статистика за январь, он был теплый, 256 часов работы * 3 кВт * 2,16 грн = 1658 грн отопление и горячая вода. Змінено 3 квітня користувачем pavel_555 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Alvalk Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня (змінено) В 02.04.2025 в 22:43, eam сказал: И тогда срок окупаемости с 15+ дотянет до 10+ Все равно фигня. Проблемы надо решать по мере их поступления. Особенно в текущих условиях. Отож... якщо наприклад вимкнули у вас світло на декілька днів або на тиждень, що будете робити? Як вирішувати? Взяти з генератора або сонячних панелей електрику для ТН набагато простіше та дешевше, ніж для звичайного котла з ТЕНами В 03.04.2025 в 09:34, oam сказал: нехай тепловий насос витратить у 2 рази менше (от тільки не треба про економію у 3-5 разів як у рекламі) Наскільки я знаю, ефективність ТН сильно залежіть від різниці температур опалюемого приміщення і "за бортом". Тож думаю, в Одесі ефективність буде набагато вище, ніж в Києві. А якщо взяти не купер-хантер, а щось краще, то тим більше. Ні, на 4-5 я не розраховую, але хоча б 3 - чому б ні? До того ж особливості зими в Одесі такі: якщо пасмурно, температура від 0 до +10. Якщо (дуже рідко) мороз -5 або (взагалі унікальні випадки) нижче, то зазвичай це ясні дні, коли багато сонця і можна добрати електрики за рахунок сонячних панелей. Змінено 4 квітня користувачем Alvalk 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня Читаю заголовок і не бачу однозначності. Два речення, два питання. Тем має бути дві, про ТН, і "проето". Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
eam Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня (змінено) 1 час назад, Alvalk сказал: Отож... якщо наприклад вимкнули у вас світло на декілька днів або на тиждень, що будете робити? Як вирішувати? Вы будете удивлены наверное, но в мирное время у меня электрика не пропадала больше чем на пол дня поэтому ваш кейс мимо. А в военное время можно и других если придумать. Например, а если в установленый ТН, который и особо не нужен пока и установлен со взглядом в будущее и окупаемостью 10-15+ лет, прилетит шахед/молния/осколок чего-либо завтра. А так смотря для чего электрика. Для бытовых нужд аккумы, инвертор, панели решают все задачи кроме отопления. 1 час назад, Alvalk сказал: Взяти з генератора або сонячних панелей електрику для ТН набагато простіше та дешевше, ніж для звичайного котла з ТЕНам А для камина на дровах вообще ее не нужно ниоткуда брать. В качестве резерва я пока его топил 3 раза всего, т.к. не было необходимости. Поэтому и говорю что нужно решать проблемы по мере их поступления. За 3 года обстрелов данного решения мне с головой хватает, а нахожусь я, примерно, в 20 км от границы. И климат у меня далеко не Одесский. И ТН если и ставить то только воздух-вода. Так что даже при нормальной жизни смысла никакого лично у меня нету, а теперь так и подавно. Змінено 4 квітня користувачем eam Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Alvalk Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня (змінено) 31 минуту назад, eam сказал: Для отопления как резерв есть камин на дровах, который я пока топил 3 раза всего, т.к. не было необходимости. О! Виявляється, що для використання звичайного котла замість ТН ще потрібен камін. Строк окупності ТН стрімко зменшується ))) А в цілому все зводиться до особистих поглядів на це. Мене не лякають навіть 15 років окупності, хоча впевнений, що вона наступить набагато раніше. Як по мені, краще вкласти гроші, коли вони є, і забути про тарифи назавжди, ніж "вирішувати проблеми" коли їх раптом (в житті всяке буває) нема. P.S. Звісно все сказане не стосується особливостей проживання поблизу кордона під час воєнного періоду. Співчуваю і бажаю, щоб шахеди падали лише в поле. Змінено 4 квітня користувачем Alvalk 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
pavel_555 Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня (змінено) 2 часа назад, eam сказал: прилетит шахед/молния/осколок чего-либо завтра. У меня на участке было 4 воронки в марте 2022 года, одна воронка повредила колодец контуров теплового насоса (но сами контура не пострадали), двери котельной попросились на выход вместе с коробкой, стекла повылетали, наружное утепление оторвало от кирпича. Но когда дали электричество - ТН запустился как ни в чем небывало, при том что у соседа все наружные блоки кондиционеров/отопления списались в утиль из-за попавших осколков. Змінено 4 квітня користувачем pavel_555 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
eam Опубліковано: 4 квітня Поділитись Опубліковано: 4 квітня 2 часа назад, pavel_555 сказал: У меня на участке было 4 воронки в марте 2022 года, одна воронка повредила колодец контуров теплового насоса (но сами контура не пострадали), двери котельной попросились на выход вместе с коробкой, стекла повылетали, наружное утепление оторвало от кирпича. Но когда дали электричество - ТН запустился как ни в чем небывало, при том что у соседа все наружные блоки кондиционеров/отопления списались в утиль из-за попавших осколков. Так и я писал про ТН воздух-вода. Так что там именно наружным блокам и будет хана. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Z1ppob2k Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня Теплові насоси з таким тарифом на світло абсолютно не актуальні.Радувався я 2 роки коли було світло по 1.30+ Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 1 година тому, Z1ppob2k сказав: Теплові насоси з таким тарифом на світло абсолютно не актуальні.Радувався я 2 роки коли було світло по 1.30+ Дурня повна. Ціна енергоносіїв завжди балансувала. Халяви не було і не буде в майбутньому... Теплонасос як мав УМОВНИЙ ККД вище одиниці та і має. Тому, як був вигідним так і залишається. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Z1ppob2k Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня (змінено) 49 минут назад, porterlv сказал: Дурня повна. Ціна енергоносіїв завжди балансувала. Халяви не було і не буде в майбутньому... Теплонасос як мав УМОВНИЙ ККД вище одиниці та і має. Тому, як був вигідним так і залишається. газ 8 грн вже 10 років,а світло подорозчало з 1.30 до 4+Це майже 400%/До чого взагалі тут мова про кпд якщо світло подорозчало в 4 рази,а газ залишився без змін?Ми говоримо за зараз,а не колись МОЖЕ буде газ по 35 грн,то тоді тепловий насос вигідний.Поставте собі теж тепловий насос і платіть в два рази більше чим всі,але в нього КПД вище,круто ж правда? Змінено 19 квітня користувачем Z1ppob2k Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sirkonium Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 6 хвилин тому, Z1ppob2k сказав: До чого взагалі тут мова про кпд якщо світло подорозчало в 4 рази,а газ залишився без змін?Полюбому вигідно,в два рази більше платити чим за опалення з газом 1. Наприклад в мене тариф 2,64/1,32 грн/кВт*год. 2. Газу немає. Щоб підвести потрібно вкластися близько $8к Як ви думаєте, мені вигідно опалювати газом чи електрикою? 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Z1ppob2k Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня (змінено) 11 минут назад, sirkonium сказал: 1. Наприклад в мене тариф 2,64/1,32 грн/кВт*год. 2. Газу немає. Щоб підвести потрібно вкластися близько $8к Як ви думаєте, мені вигідно опалювати газом чи електрикою? Електрикою при наявності теплового насосу.І при умові до 2000квт,якщо не виликий будинок.Якщо хороми,тільки газ підводити.Це ми говорим за сьогодні Змінено 19 квітня користувачем Z1ppob2k Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sirkonium Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 31 хвилину тому, Z1ppob2k сказав: Це ми говорим за сьогодні Так ото ж. 🤷 Обидва ми знаємо, що тариф на газ, і так само тариф на електрику (електроопалення), є дотаційними. Обговорення матиме сенс лише при повних тарифах. І газ, ціна якого дуже сильно залежить від геополітичної ситуації, тут буде наврядчи у виграшній позиції. IMHO Так що реалії такі, що в кожного різні ситуації і кожен вибирає сам, що йому вигідно. Особлисто я не бачу для себе альтернативи електроопалення тепловим насосом. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня Вартість газу підтягнеться раніше чи пізніше... Частину електрики для теплонасосу гарно компенсують сонячні панелі. Нестачу її в ночі - теплоакомулятор. Хто планував теплонасос з нуля найчастіше опалює підлогами. У мене навіть як дві доби зимою не опалювати - зміна температури не значна. Бо два масиви перекриттів виступають теплоакумуляторами. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МаТраС Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 37 хвилин тому, porterlv сказав: Вартість газу підтягнеться раніше чи пізніше... Частину електрики для теплонасосу гарно компенсують сонячні панелі. Нестачу її в ночі - теплоакомулятор. Хто планував теплонасос з нуля найчастіше опалює підлогами. У мене навіть як дві доби зимою не опалювати - зміна температури не значна. Бо два масиви перекриттів виступають теплоакумуляторами. і скільки в сутки хавають електрики тн? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2 хвилини тому, МаТраС сказав: і скільки в сутки хавають електрики тн? січень 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2 хвилини тому, МаТраС сказав: і скільки в сутки хавають електрики тн? Це залежить від тепловтрат і СОР теплонасосу, дельти температув і вологості повітря. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МаТраС Опубліковано: 19 квітня Поділитись Опубліковано: 19 квітня Тільки що, yur43 сказав: січень був я в гостях в друга. внього стоїть чудо кондііціонер. з якоюсь чудо функцією. не пам ятаю точно, але якась смішна потужність умовно 0,7 - 1 квт. опалює гостинну з кухнею десь 70 квадратів і ще вони в веранду двері відчиняють там теж косфортно впринципі)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз