Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Сад і все про нього.

allanek

Рекомендовані повідомлення

22.04.2025 в 18:37, irina1969 сказав:

я такі рослини не дуже, до вони сильно барвисті, нахабні для мене...

Згадала нашу розмову та сфотографувала, як виглядає більшість садів, приватних та загальних зон. Як раз вчора були в такому місці. де все разом можна побачити. Така картинка притаманна ландшафту цієї місцевості.

Вчора, нарешті, купила розсаду городини. Коли казала, що мрію , щоб огірки вились по кованим перилам тераси, я не шуткувала 😁 Чекають черги базілик, гіркий перець, листова селера з петрушкою та  цибуля-тиканка))) Поки розбираюсь в місцевих сортах. бо огірки в них бувають довгі та середні- все, ніяких назв сортів. навіть на пакетиках з насінням тільки картинка та назва насіння. Тож з сортами та що вирасте поки повна невідомість🤪

5cd19f8d-be44-4130-bee1-78fc5a4592ce.JPEG

aeed05bd-d2b0-4541-afd6-ffaae05b577a.JPEG

35a03ace-fe24-460d-afee-d663734c277c.JPEG

f82bcfb6-7613-44d8-b77f-9765a0f994a3.JPEG

• Лайк 2
  • Дякую 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 часов назад, allanek сказал:

Така картинка притаманна ландшафту цієї місцевості.

Вы уже где то не в Польше?

Посилання на коментар

В Польщі живе мій син, після школи поїхав туди навчатися в університеті, живе там вже 14 років. Ми були в Польщі на початку повномасштабки 2 місяця, потім повернулись в Україну. Коли продали будинок, спочатку поїхали в Польщу, потім сіли на літак в Чорногорію. Збирались на пару тижнів та затримались. Купили нерухомість та потроху вивчаємо країну.

• Лайк 4
Посилання на коментар

44 минуты назад, allanek сказал:

В Польщі живе мій син, після школи поїхав туди навчатися в університеті, живе там вже 14 років. Ми були в Польщі на початку повномасштабки 2 місяця, потім повернулись в Україну. Коли продали будинок, спочатку поїхали в Польщу

До этого момента помню :-)

44 минуты назад, allanek сказал:

потім сіли на літак в Чорногорію. Збирались на пару тижнів та затримались. Купили нерухомість та потроху вивчаємо країну.

Это не помню :-)

Посилання на коментар

Я не дуже це і афішувала. Якось сказала про це в темі електричок, то там була істерика з окремими дописувачами. Іноді в цій темі викладаю світлини з свого нового життя. Ось так виглядає краєвид з вікон нової оселі вранці або ввечері.

5050cd9b-6363-402e-9afb-77509e7ca870.JPEG

Зображення WhatsApp, дата_ 2025-04-22 о 10.54.26_094aa519.jpg

• Лайк 4
  • Дякую 2
Посилання на коментар

23 минуты назад, allanek сказал:

Ось так виглядає краєвид з вікон нової оселі вранці або ввечері.

Да есть чему глазу зацепиться

• Дякую 1
Посилання на коментар

Колись я давно розповідала про дерево, за яке   мріяла майже 10 років...знайомтесь горобина арія " Магніфік"

20250425_190330.jpg

20250425_190349.jpg

20250425_190312.jpg

20250425_190423.jpg

20250425_190246.jpg

• Лайк 3
  • Дякую 3
Посилання на коментар

Іра, ти навмисно будеш ростити його , як йому заманеться чи  десь секатором попрацюєш над ним? Якщо щось, про горобину нічого не знаю, тому і питаю. В розпліднику бачила якусь незвичну, два рази топталась біля того дерева, але те, що скидає листя на зиму, я не дивилась взагалі. Горобина дуже приваблива, одразу в око впадає. Крона була сформована кулею- щільне блискуче темно-зелене листя і невеличкі китиці дрібних яскраво червоних ягід ...якби в сад - так, на терасу-ні, бо взимку буде голе.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, allanek сказав:

Іра, ти навмисно будеш ростити його , як йому заманеться чи  десь секатором попрацюєш над ним? Якщо щось, про горобину нічого не знаю, тому і питаю. В розпліднику бачила якусь незвичну, два рази топталась біля того дерева, але те, що скидає листя на зиму, я не дивилась взагалі. Горобина дуже приваблива, одразу в око впадає. Крона була сформована кулею- щільне блискуче темно-зелене листя і невеличкі китиці дрібних яскраво червоних ягід ...якби в сад - так, на терасу-ні, бо взимку буде голе.

я ще не знаю...я його тільки в тому році посадила, приїхало НП з голим коренем і я весь сезон  влаштовувала тотемні пляски з бубнами)) за формою зараз мене все влаштовує, подивимось як вона буде рости далі...горобини то моя любофф, це моє дерево і маю декілька сортів та видів, і дуже хочу купити ще пару сортів та видів🤣

ти мабудь бачила з блискучим листям горобину проміжну чи скандинавську  у неї таке листя ,я також її маю ( розплідник  з Бахмуту 😪), але вона у мене росте кущем, мені так більше подобається

ще хочу Додонг ( не знайшла) , Лікерну та Гранатну і ще якусь з жовтими ягодами ( вже знайшла, але то на осінь)

• Дякую 1
Посилання на коментар

1 час назад, irina1969 сказал:

Колись я давно розповідала про дерево, за яке я мріяла майже 10 років...знайомтесь горобина арія " Магніфік"

Дуже гарна! Вона влітку така пухнаста і залишиться, чи якось буде міняти листя?

• Лайк 1
Посилання на коментар

Тільки що, Nic-олаевна сказав:

Дуже гарна! Вона влітку така пухнаста і залишиться, чи якось буде міняти листя?

вона весь час така, ну може трішки зеленіша, але срібло та пухнастість залишаються

• Лайк 2
Посилання на коментар

37 хвилин тому, irina1969 сказав:

але вона у мене росте кущем, мені так більше подобається

Я розумію чому тут так полюбляють формувати кущі та дерева кулею. Бо на терасах, яких тут чи не в кожному будинку, ця форма виграє порівняно з іншими формами. Крона може не обов'язково і куля але частіше рослину формують з рівним голим стовбуром і зверху крона, чи то куля, чи то просто щось пухнасте. Лавр, що купила. Це не штамб, він так сформований. Коріння дає поросль і мені це подобається - почну ту поросль стригти низьким килимком.

854fe765-edba-48fc-84ed-b52a66024471.JPEG

• Лайк 2
Посилання на коментар

Шановне панство . А в мене опять траблы з клумбой біля паркану. Розповідаю, кумедну історію для підняття настрою. Бо дурна голова рукам покої не дає в мене. Початок був такім дві віткіх троянди по паркану и два клематиса по бокам і все…..

Потім мені здалося, що клематис не виживе один, я пішла шукати іншого. Нашла на сайті Добродар Етуаль Віолет , але однорічна. І тут добрий Гугл, якій підслуховував розмови, пидкідає мені троянду Свані грунтопокривну, яка була мені теж запропонована в композицію. Ну я подивилась що 4-5 рослин буде достатньо на 8,5 метрів замовила. Три дні чекала, від магазину ні ответа ні привета. К тому часу я побачила, що клематис що в мене почав вянути ожив і більше вмирати не збирався, може допомогли процедура, що Ірина підказала, дякую за це 🌷🌷🌷🌷🌷.

Але ж в моїй уяві вже троянди бордюром по низу стояли і квітнули. Я вже всі відоси з ними знайшла, даже було фото с клематисом и Нью доун.  То я не здалася. Теперь пішла шукати троянди. І тут Яскраваклумба робить 70% знижку на троянди. Как не брати, тім паче що треба, ну беру одразу 5 , щоб вдруг хтось буде задохлік. …… і клематис  , Клематис Mrs Cholmondeley. Щоб встромити між двох віткіх троянд всередину , щось мені здалося, що це добавить рітму в картину.

Яскрава клумба відповіла, що через три дні надсилає . Ну добре. І тут приходить посилка с першим замовленням , що було по умовчанню відправлено.  І друга теж. Тобто подвійне замовлення 😀🙄

що маю по ітогу

троянд 9 грунтопокрівних штук

клематис Президент

клематіс Виолет

клематис Чолмонделі( однорічна)

клематіс Віолет (однорічна) знайшла місце інше для посадки, да і він ну зовсім маленький.

довелося розширити клумбу для впихування всіх Свані - розширила на 3 метра ( загалом до 12 метрів розширила) . Якщо Віолет набере потужного росту, то можу додаткову перголу на плеті поставити далі 12 метрів( потенційно там ще 8 метрів по глухому паркану можна , хоча тут не знаю, гарна така ідея чи не дуже. 
загалом маю таку схему посадки:

Чекаю на критику,  пліз.

А ще хочу клумбу під мульчу і агроволокно с крапельним поливом. Когда це краще зробити одразу після посадки? Як тоді з клематисамі, які ще в ямі до восени напевно будуть.

IMG_0797.jpeg

Змінено користувачем Сарочка
Посилання на коментар

57 хвилин тому, Сарочка сказав:

довелося розширити клумбу для впихування всіх Свані - розширила на 3 метра ( загалом до 12 метрів розширила) .

Аня, в мене не було Свані, але була White Meidiland (Супер Свані). Припускаю, що обидві схожі між собою. Якщо так, то це шраб з потужними гілками і розмір буде більше за каталожний. Я б залишила між ними більше 1 метра . Фото з  White Meidiland. Це кущик 😁на другий рік після посадки (весняної). Вже був біля 2-х метрів.  На задньому плані за конікою та сама троянда  і Блю Чип, який намагається вижити між цими двома "монстрами".  Потім я, взагалі, розсадила ці кущі у вільну посадку, по одному, бо вони дуже великі. Здається мені, що для половини тих кущів Свані вам потрібно шукати інше місце чи робити окремий квітник для них. Повторюю, що це лише моє припущення, бо мала схожу на Свані троянду від того самого оригінатора. Тож моє припущення відносно Свані може бути і хибним.

IMG_4737.JPG

IMG_4747.JPG

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 годину тому, allanek сказав:

Аня, в мене не було Свані, але була White Meidiland (Супер Свані). Припускаю, що обидві схожі між собою. Якщо так, то це шраб з потужними гілками і розмір буде більше за каталожний. Я б залишила між ними більше 1 метра . Фото з  White Meidiland. Це кущик 😁на другий рік після посадки (весняної). Вже був біля 2-х метрів.  На задньому плані за конікою та сама троянда  і Блю Чип, який намагається вижити між цими двома "монстрами".  Потім я, взагалі, розсадила ці кущі у вільну посадку, по одному, бо вони дуже великі. Здається мені, що для половини тих кущів Свані вам потрібно шукати інше місце чи робити окремий квітник для них. Повторюю, що це лише моє припущення, бо мала схожу на Свані троянду від того самого оригінатора. Тож моє припущення відносно Свані може бути і хибним.

IMG_4737.JPG

IMG_4747.JPG

Дякую. По опису сортів -в порівнянні  двох, ваша має більш компактний кущ 😀.  То напевно в началі посадки зроблю взагалі тількі 1-2 куща через то, що там пагони можна направляти тількі по довжині клумби , а ось на прозорій часті я думала скідати вниз пагони з підпірної стіни , то треба поміркувать трохи ще, поки рослини бовтаються в розчині. 
На другому фото це остаточний абріс куща, чи він ще став більшим з часом? На просторах інтернета знайшла власницю 60 кущів цього сорту і вона стверджувала що в ней посадка на відстані 40 см и пагони одной вона складає на сусідню і так утворюється бордюр. Задумка в ней, що це щось накшталт живоплота вздовж паркана, якій вона стриже з двох сторін , щоб була полотна стіна. Фото не було, нажаль подивиться на таку картину не змогла. 
Також бачу на фото, що вас вона під мульчею, то ви робили одразу при посадки рослин, чи почекали якісь час ?

Посилання на коментар

Аня,я вам знайшла 2 Доктора і забронювала на осінь, питання ще актуально ??? Ми зараз в селі на проводах почитаю вже все ввечері і відповім на Ваші питання

Посилання на коментар

1 хвилину тому, irina1969 сказав:

Аня,я вам знайшла 2 Доктора і забронювала на осінь, питання ще актуально ??? Ми зараз в селі на проводах почитаю вже все ввечері і відповім на Ваші питання

Дякую, не на паркан, але хочу її все ще. То так , ще актуальне питання 

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, Сарочка сказав:

На другому фото це остаточний абріс куща,

Ні, Аня, це кущ на другий рік посадки, "манюня" ще. В нього гілки дуже стріляють у всі боки.  На другому фото видно, як гілка витягнулась і вилізла на крону коніки.

На просторах інтернета знайшла власницю 60 кущів цього сорту і вона стверджувала що в ней посадка на відстані 40 см и пагони одной вона складає на сусідню і так утворюється бордюр.

Я теж для цього купувала цю троянду. Між кущами було більше метра відстань. На третій рік кущі почали лягати одне на одне. Не знаю, які гілки у Свані, у моїх гілки пружні та не можу сказати, що вони гнучкі. Я не знаю, як та пані дивилась за цими кущами , бо їх потрібно і підрізати, і щось видаляти, і якщо Свані не самоочищається, то китиці , коли відквітнуть, будуть брудними ганчірками телепатися на кущах. До того, якщо їх обрізати, то швидко починають нові бутони і тоді вона квітне, майже, без перерви. Мені ця троянда більше сподобалась в  соло посадці. Бо кущі потужні і гілки стріляють на далеку відстань і куди заманеться. А коли обрізаєш не один кущ, то не будеш дивитися, куди брунька дивиться, що прокинеться  і почне рости. Знайшла фото. В цієї троянди  викидається гілка, на кінці якої отакий букет квітів. На другому фото добре видно, що квіти в неї на кінці гілок. Якщо їх постійно стригти, що буде з квітами? Ну і уявіть собі к"красу", коли ця китиця перетвориться на "ганчірку". Чи самоочищається Свані, бо ця ні. Знов таки, я спираюсь на свій досвід з цією трояндою. Можливо Свані має іншу поведінку. То треба , щоб хтось, в кого є чи була ця троянда розповів про поведінку Свані.

Також бачу на фото, що вас вона під мульчею, то ви робили одразу при посадки рослин, чи почекали якісь час ?

Ні, ми потім застелили агроволокно. Якщо не збираєтесь потім щось міняти, то копайте посадкову яму, потім розкладайте агротканину, робіть надрізи хрестом, щоб відкрити конвертом та саджайте кущі. Або навпаки, спочатку саджайте, потім застилайте та вирізайте по колу біля куща. Це вже як вам зручніше буде. В мене цим чоловік займався, то я туди не лізла, як він там "грається". В нас, взагалі, цей квітник, в останньому варіанті виглядав ось так. Там не залишилось троянд взагалі, тільки різні хвойні, гортензії та бруслина.

якій вона стриже з двох сторін , щоб була полотна стіна. Фото не було, нажаль подивиться на таку картину не змогла. 

Мені теж цікаво було б подивитися. Бо багато питань. Якщо вона стриже стіною, то що залишається з квітів. Бо в випадку моєї троянди, вона викидає гілку, на кінці якої китиця квітів. Це по-перше. По-друге, не зовсім уявляю собі "плотну стіну" з цієї троянди. Повторюю, може у Свані поведінка інша ніж у White Meidiland. Бо з віком вона росте в ширину  і не дуже хоче рости догори. Оту форму куща, що ви бачите на моєму фото, вона зберігає і на далі.

IMG_5297.JPG

IMG_5299.JPG

IMG_7784.JPG

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

10 годин тому, Сарочка сказав:

Шановне панство . А в мене опять траблы з клумбой біля паркану. Розповідаю, кумедну історію для підняття настрою.

Ну так зазвичай працює відповідь від всесвіту, виконується бажання, а потім ще контрольне🤣

а запропонувала Swany мені і віддуватись ))  здається писала, але скажу ще раз, в моєму розумінні Swany не можна назвати ґрунтопокривною , у мене вона росте щось схоже на фонтан, а ґрунтопокривна має бути більш прилеглої до землі...з класифікацією в трояндовому світі все дуже складно тому я не заморочуюсь, а просто маю свій погляд...якщо задача стоїть так

6 годин тому, Сарочка сказав:

там пагони можна направляти тількі по довжині клумби

то варто придивитись до методів формування та кущів  sissinghurst, який винайшли о диво !!! в замку SISSINGHURST)) в Вашому випадку треба буде просто ті пагони, що хочуть рости в сторони/ вверх направляти горизонтально в одну лінію..також цим методом ( sissinghurst rose training) можна просто формувати кущі...внаслідок того, що ця троянда росте фонтаном вона гарно провітрюється, у мене вони ростуть на підпорній стінці в затінку, попадають під полив зверху і  жодного разу не хворіли ( тьху на них 3 рази)

за схемою то все індивідуально, мені по кольру  подобається, але мені не вистачає якось просто зеленого , щось накшталт умовної "йолки" когось з хвоєю чи то може чудові фото Алли навіяли🙄

якщо порівнювати "Swany" з 'White Meidiland" то Лебеденя тендітніше, у нього все трішки менше і габітус, і сила росту, і квіти, і листя

ще про цей метод формування троянд..ось ролік головного садівника замку SISSINGHURST, який робить опори з ліщини для квітів...ліщина спецом вирощується  в замку для опор, обелісків і т.і...тобто не потрібні дорогущі ковані, можна робити з ліщини,у нас можна купити бамбук...в роліку можна побачити майстерно закручені троянди по цьому методу  і як раз весною видно структуру

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

12 годин тому, irina1969 сказав:

ліщина спецом вирощується  в замку для опор, обелісків і т.і...тобто не потрібні дорогущі ковані, можна робити з ліщини,у нас можна купити бамбук...

Я не тяжію до арок, обелісків та іншого  для створення форм в ландшафту. Але бамбук використовувала активно. Ліщина, якої багацько було поряд( в лісі) не сподобалась. В тому сенсі, якщо використовувати її в якості опори для перцю чи помідорів, то мені її вигляд не дуже, бамбук тут виграє. Якщо треба зробити форму, безумовно, ліщина дасть фору, бо гнучка. Але бамбук, якщо закопаний в землю кілька років, починає гнити і потім надламується. Що коїться з ліщиною не знаю, бо користувалася бамбуком. Для великих троянд дуже зручно, зробив "вігвам" з 3-х бамбучин та підв'язуй собі гілки. Взимку бамбук виглядає привабливо.

12 годин тому, irina1969 сказав:

в моєму розумінні Swany не можна назвати ґрунтопокривною ,

Так вона шраб, як і  White Meidiland. Чому її позиціонують грунтопокривною, то вже питання.  Бо є різниця між тим, що троянда позиціонується грунтопокривною і тим, що може використовуватись в якості грунтопокривної. Вони дуже умовні для грунтопокривних. Що таке дійсно грунтопокривна я добре розумію, бо мала їх в саду. Для прикладу, одна з грунтопокривних. Вона набагато нижча за лілейник, має щільну крону, що притискається до землі і тільки квітконоси підіймаються над килимом листя. Якось я її намагалася підняти догори на опору з бамбуку. Бо вона стала дуже агресивна та не давала життя сусіднім рослинам. Але відмовилась від цієї ідеї, бо хоч в неї і гнучкі гілки, але вона вперто хотіла донизу. На другому фото видно, як вона протиснулась всередину ялівцю і спокійно там облаштувалась. І для порівняння фото, як виглядає умовна грунтопокривна Kastelruther Spatzen і грунтопокривна Alpenglühen. В першої кущ невеличкий та округлий, в другої типова поведінка грунтопокривної троянди з повзучою окупацією - довгі гілки шукають де можна вкоренитися і квітконоси, що висяться над листям. Як на мене, то для Ані Kastelruther Spatzen була б ідеальним варіантом у всіх відносинах- легко формується, не  агресивна ( що важливо для міксу), не хвороблива, не мерзне, легко доглядати і просто гарнюня. Може в кого буде бажання створити щось подібне до задуму Ані, то , як варіант, можна розглянути Kastelruther Spatzen. Вона на те заслуговує. І вона набагато компактніша та акуратніша за White Meidiland.

IMG_4933.JPG

IMG_6177.JPG

IMG_6848.JPG

IMG_6110.JPG

IMG_6119.JPG

IMG_6124.JPG

• Лайк 2
Посилання на коментар

Про красу порозмовляли, тепер хочу запитати про насущне😄. В мене збираються цвісти перці. Питання про "королівську" квітку, що з'являється в центрі кущика. Хто як робить? Чи видаляєте ви її? Інет пише- треба. Але я перевірила. Видаляла і залишала. Особливої різниці не помітила, щоб врожайність була нижчою, коли залишала ту квітку. Єдине, що на місці "королівської" квітки перець ніяк не тягне на звання "королівський". Він росте меншим за своїх братів і майже не має ніжки, сидить всім низом всередині куща. То я дивлюсь на те, що  той "королівський бутон" от-от розкриється та гадаю- залишати чи ні?  Поділіться своїми думками чи досвідом)))

Посилання на коментар

це до Ані та Наташі, мій один рік досвіду ніпрощо )) я видаляла по науці, але треба було чи ні залишилось таємницею

• Дякую 1
Посилання на коментар

Наташа десь замовкла, іноді ставить лайки під дописами. Будемо вірити, що в неї все добре. Тож чекаю Аню з науково-доказовою базою подальших дій))).

Посилання на коментар

Тільки що, allanek сказав:

Наташа десь замовкла, іноді ставить лайки під дописами. Будемо вірити, що в неї все добре. Тож чекаю Аню з науково-доказовою базою подальших дій))).

і з формулами😍

• Хаха 1
Посилання на коментар

Але ж це цікаво, коли Аня викладає "реферати". Завжди зачитуюсь ))) Бо я  по верхах в таких питаннях. Хімія то страшне для мене, ніколи не любила. Свого часу залишила Мікояна через рік навчання, бо коли вступала на "мікробіологію" не розраховувала, що там буде 7 хімій. 7 різних хімій!!!, Карл:crazy:. Тож коли йдеться за хімічні сполуки, то я швиденько  пробую зрозуміти схему та чому, потім мені вже не цікаво і подальші мої дії відбуваються по аксіомі- бо це так треба і все. Аня ж копає до "руди". 

Мої батьки за непослух, бо що таке вступити до київського вишу та через рік залишити його , в ті часи, це дорівнювалось землетрусу балів на 7. Так ось, батьки влаштували на завод, пов'язаний з хімією, робочою в 3 зміни. Це було пекло. Але я вперта, витримала та сказала, що сама вирішу своє подальше життя і не повернусь до Мікаяна. Тому з хімією в мене погані стосунки в усіх сенсах.

• Хаха 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...