Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Сад і все про нього.

allanek

Рекомендовані повідомлення

2 години тому, allanek сказав:

"Я не здамся без бою" (с) 😀

зображення_viber_2025-05-28_11-14-03-071.jpg

зображення_viber_2025-05-28_11-14-50-190.jpg

зображення_viber_2025-05-28_11-12-26-091.jpg

Шикарний огірочок, а мої хворіють(( холодно їм, сидять такі зачуханці

Може спробувати як  Николаєвна в пакетах??? Як я розумію земля краще прогрівається а взагалі який сенс їх в пакет засовувати??? Хепл мі пліз

• Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 хвилин тому, irina1969 сказав:

Шикарний огірочок, а мої хворіють(( холодно їм, сидять такі зачуханці

Може спробувати як  Николаєвна в пакетах??? Як я розумію земля краще прогрівається а взагалі який сенс їх в пакет засовувати??? Хепл мі пліз

Вже такі пізно по пакетам пхати, ще трошки и спека почнеться, , краще на огіркі натягнуть щось накшталт бутилки з води велики, без ковпачка, то їх так дощем біти не буде хочь. Якщо з розсади , якщо семенамі, то просто зачекайте, трохі вночі буде вища температура і вони стартанут, зараз поки що  ночью холодно для них,  якщо в парнику сидят то я розкладаю вокруг них свіжу скошену траву словом від 8 см з газонокосарки, вона потім буде мульчею, щоб не полоти, а зараз вона загоріться і почне виділяти тепло( біля самої рослини вокруг на 5 см щоб не торкалося) це дієвий спосіб трохі підігріти землю зараз, ну і потім я їх тоді не пропаливаю і нічого вже не роблю, окрім поливу. Зазвичай десь мульчую два раза. Так само з тровою мульчей з всіма помідорамі- перцями, та баклажаном і роблю. Гарно допомагає і так проще потім життя. Замульчував і забув. Але перед мульчуванням, сапочкой прохожу- ті бурьяни що вже вилізли мають шанс і через мульчу пробитися

PS Доповідаю по трояндам- після дощів, пішли в рост гарно.  Але, партія 2 з другого пітомніка має Ліст не глянцевий а більш матовий. Мені морально готовиться к тому що вони будуть іншими( знов ноу нейм) вже зараз ?

Змінено користувачем Сарочка
  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

Зараз звісно ніхто їх в чорні пакети пхати не буде, це на майбутне...порада, щодо мульчі для підігріву👌 я сама недодумалась...зачуханці тільки огірки

Посилання на коментар

Читаю про огірки. Тут навпаки, вони страждають від спеки та вітру. Буває, що зав'язь одразу і засихає. Купила ще пакетик з сортом " Паризський корнішон", посіяла, подивлюсь, як вони себе будуть почувати. Не можу звикнути, що тут насіння сходить дуже швидко. Огірки десь на 3-4 день вже стирчали  двома листячками. Посіяла петрушку, вона зійшла, приблизно, через 2 тижни. Редіску і салат сіяла одночасно, редіска вже давно повилазила, а салат якийсь прошений, ще нема. Чи встигне та редіска мені до столу, не знаю, бо вже жаркувато для неї, але я  більше для розуміння, як тут городина поводиться. От кому краще за всіх, то листовій селері. Просто красуня- росте швидко, яка там погода не звертає уваги. Прямо видно, що задоволена життям. Навіть базилік не так добре росте, як селера. Хоча я вже 2 рази його стригла.

26 хвилин тому, irina1969 сказав:

.зачуханці тільки огірки

Це ти про теплицю? 

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, allanek сказав:

теплицю

Так, на вулиці їх не буде, тих 6 кущів нам цілком досить ....  перці та помідорки посадила і там, і там подивимось

• Дякую 1
Посилання на коментар

7 годин тому, irina1969 сказав:

Так, на вулиці їх не буде, тих 6 кущів нам цілком досить ....  перці та помідорки посадила і там, і там подивимось

А от зря. Посадить пару кущиків в ґрунт. Для порівняння. В грунті в мене більш врожайні ніж в теплиці- бо їм там такі спекотно. Якщо ґрунт не суцільний суцільний  песок , то такі буде з чім зрівняти.
Вкиньте зараз пару тройку лунок з насінням. Це суто моє бачення .

Від огірків в теплиці відмовилась назавжди, вони там менш продуктивні, листа забагато але плодів в мене більше в грунті.  . Але все суто залежить більш від грунтів.

от вам не здається що наче з неба тече вода з добривом- все буяє , як в останній день?  . Підстригли хвойникі, деякі вже дали прирост 20 см, це анриал.

Траву кошу кожних 3 дні, це треш , бо  в мене десь соток 5 по пересечоной місцевості в більшості, за день я не можу обійти всі свої ділянки з покосом, бо це вже важко на руці( чоловік не косить, бо алергія на якісь сік, ну то таке) більшість косаркою з бункером, але йому це взагалі не подобається, то я його і не чіпаю ) .

Ну і я висадила квітникі які я зробила під вікна. Ну то таке. Ледве перетягнула ці ящики. Гарно, що висадила спочатку а потім зважала. То треба буде додати вдвічі більше кріплень до стіни

Побачимо, це суто раз рахунок ШІ  і там осмокота таки вражаюча кількість. 600 гр калійного на 3 горщика. 50 гр ( це на трех) гідрогеля і кокосовий мат на дно. То подивимось як ця конструкція дуже щільно й посадці спрацює на південному разтошувпнні.  Бо на мою думку, рослин в ящику забагато,хоча, чому не спробувати, отодрать заважаючи рослини завжди можна. 
хоча зараз воні такі тендітні, що складно уявити, що воно взагалі зімкнутися , хочаб

• Лайк 2
Посилання на коментар

7 годин тому, irina1969 сказав:

В помідорах різниця в обробках . Через 10 днів починайте оброблять від фітофтори  превентивно. І по графіку. К часу фітовтори в серпні повинні пройти 3 обробки до початку збору. В іншому випадку просто втратите всі рослини, це 100% варіантів нема по іншому грунті. Але , якщо почати з 15 днів після висадкі одразу в бак додайте добриво по листу. В другу обробку ще додаєте іесіктіцід( в нашій місцевости цікадкі довбають добряче) і тоді к часу стиглості помідорів в вас пройде час очикування, всі хвороби і шкідники в більшості нашої місцевості. 

• Дякую 2
Посилання на коментар

7 годин тому, Сарочка сказав:

В помідорах різниця в обробках . Через 10 днів починайте оброблять від фітофтори  превентивно. І по графіку. К часу фітовтори в серпні повинні пройти 3 обробки до початку збору. В іншому випадку просто втратите всі рослини, це 100% варіантів нема по іншому грунті. Але , якщо почати з 15 днів після висадкі одразу в бак додайте добриво по листу. В другу обробку ще додаєте іесіктіцід( в нашій місцевости цікадкі довбають добряче) і тоді к часу стиглості помідорів в вас пройде час очикування, всі хвороби і шкідники в більшості нашої місцевості. 

в цьому році під один помідорний рядок внесла Триходерму, саме як профілактику від фітофтори, подивимось

Посилання на коментар

Якщо ґрунт не суцільний суцільний  песок ,

Чудово вони ростуть на піску. Саджала огірків небагато, на салати та малосольні. В лунку трохи компосту, пролонговані добрива і вдосталь води- це все, що вони бачили. Що важливо, не хворіли і в тіні почувалися набагато краще, ніж на сонці. Якось спробувала посадити в горщик, великий керамічний з добре нагодованим грунтом (не пісок), так там і хворіли. Більше так не саджала.

Через 10 днів починайте оброблять від фітофтори  превентивно.

Звісно, можна не вірити, але я не знаю, що таке фітофтора. Від чого це залежить, хто зна? Може і від сортів, може від умов, але не обробляла ні перці, ні помідори, ні огірки. Ну і я так розумію, що мої масштаби не зрівняти з тим,  що саджає Аня. Може ще річ і в щільності посадок. До того, як замість саду-городу карасі почали плавати, всі грядки були застелені агроволокном. Потім повернулась на верхній городик, там вже не застеляли землю, але фітофтори і там не було. Там, взагалі, не хворіла городина. В теплиці я розумію, що для фітофтори можуть бути гарні умови.

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 1
Посилання на коментар

20 часов назад, irina1969 сказал:

Може спробувати як  Николаєвна в пакетах???

Розкажу, як це у мене, бо у кожного з нас різні умови і навіть клімат.

Я сію огірки на розсаду для теплиці 20 березня. Приблтзно 10-15 квітня уже висаджую в теплицю (все залежить від погоди). Тут для мене головне щоб не було вночі заморозків, бо теплиця плівкова в один шар і без опалення. АЛЕ. Всеодно на ніч в середині самої теплиці я ще додатково всі посадки накриваю агроволокном щільністю 30

І от саме оця квітнева посадка потребує пакетів ємністю хоча б 5-7 літрів. Пакети можна замінити на відра без дна, що я і зробила в цьому році. Так простіше доглядадти,бо відра стоять рівно, не рвуться, краще зберігають вночі тепло. Єдина умова - відра не металеві.

Друга умова - підібрати сорт (гібрид) що ростиме саме у вас. Поки що в моїх умовах жоден огірок не зміг конкурувати з гібридом Мертус F1. Бо Мертус виживає і стабільно плодоносить при будь-якій погоді, а от всі інші - лотерея. Наприкінці допису покажу 2 фото. Одне - Китайський ранній (по опису на пачці був навіть кращий за Мертус, але на ділі - довга пагоняка з рідкими завязями) і друге - Мертус (в кожній пазусі листа огірок)

І так у відрах і в теплиці все зростає поки або не захворіє, або уже не підуть огірки в відкритому грунті. Цьогоріч не зважаючи на шалений травень свої огірки ми почали їсти з 25.05 В більш теплі весни огірки у мене починалися 22.05, що впринципі не набагато раніше

Приблизно з 25.05 по 01.06 сію в теплиці прямо в грунт 1-2 насінини будь-якого корнішонного огірка. Для чого? Огірки в відкритому грунті у нас плодоносять не довго. Хоч спека, хоч ні, але вони якось швидко віддають урожай і починають хворіти. Я не сторонник заливати огірки хімією для порятунку, бо по-перше ми встигаємо їх заготовити до хвороб, а по-друге встигаємо наїстися. Тому хворе бадилля прибирається з огороду, а оті посіяні в теплиці десь в серпні вже починають давати плоди. В залежності від того, який вересень і жовтень буде і плодоношення. У мене ці огірки не такі шикарні як весняно-літні, але нам з чоловіком на двох огірків достатньо.

Отже, можна вважати що у мене огірковий сезон з травня по жовтень

IMG_20250529_104913.thumb.jpg.8808798a1b6fe4785042b0e31a62ac0d.jpg

IMG_20250529_104924.thumb.jpg.e9f9534980d77d9ea77b4cc582fc62e3.jpg

• Лайк 3
  • Дякую 1
Посилання на коментар

19 часов назад, allanek сказал:

Не можу звикнути, що тут насіння сходить дуже швидко. Огірки десь на 3-4 день вже стирчали  двома листячками. Посіяла петрушку, вона зійшла, приблизно, через 2 тижни.

А в які терміни все це сходило у вас в Україні? Бо у мене сходить в такі самі, як ви зараз описуєте. Щоправда, огірки для відкритого грунту, кабачки, арбузи, дині я не сію прямо в грунт. Все сію по касетах і в стадії двох сімядольних листочків + починає відростати перший справжній - охайно пересаджую в грунт. Рослини навть не розуміють, що їх пересадили і продовжують рости. Щоправда арбузи і дині все ж краще підростити до двох справжніх листків і лише тоді висажувати. Не знала що знадобиться таке фото, то не робила. 

Посилання на коментар

9 часов назад, Сарочка сказал:

от вам не здається що наче з неба тече вода з добривом- все буяє , як в останній день?  . Підстригли хвойникі, деякі вже дали прирост 20 см, це анриал.

Мені здається що в цьому році небо над нами знущається. По всій Україні дощі, а у нас Сахара. Суховій і спека висушують за годину всі наші штучні поливи. Від учора похмуро, значно похолодало. Вітер замість спекотного став холодним. Дощик побризкав вчора ввечері і сьогодні зранку, але такий рясний, що бочка для дощової води як була пуста, так пуста і залишилась. І надалі погода нам дощів не обіцяє. Земля як порох, а мспека має від завтра повернутися😰

Посилання на коментар

Траву кошу кожних 3 дні, це треш

А наша не росте і місцями посохла, теж свій треш

Побачимо, це суто раз рахунок ШІ  і там осмокота таки вражаюча кількість. 600 гр калійного на 3 горщика. 50 гр ( це на трех) гідрогеля і кокосовий мат на дно. То подивимось як ця конструкція дуже щільно й посадці спрацює на південному разтошувпнні.  Бо на мою думку, рослин в ящику забагато,хоча, чому не спробувати, отодрать заважаючи рослини завжди можна. 
хоча зараз воні такі тендітні, що складно уявити, що воно взагалі зімкнутися , хочаб

Обовязково покажіть згодом результат. Бо саджання квітів по рекомендаціям ШІ - це принципово новий підхід в садівництві. Якщо дійсно буде все гарно, то візьму собі на озброєння

2 часа назад, irina1969 сказал:

в цьому році під один помідорний рядок внесла Триходерму, саме як профілактику від фітофтори, подивимось

Щось цю Триходерму розтягнули по всіх тепличних каналах як панацею від всіх хвороб. Поділіться потім досвідом, чи справді воно того варте

2 часа назад, allanek сказал:

Звісно, можна не вірити, але я не знаю, що таке фітофтора.

Алло, я думаю що навколишнє середовище вашої ділянки було таким, де фітофтора не виживає. Просто для неї хвойний і листяний сад - не є сприятливим середовищем. На додачу може ще хвойні фітонциди її пригнічували. Це стосується і колорадського жука і інших огородних хвороб і шкідників

Посилання на коментар

1 година тому, allanek сказав:

Чудово вони ростуть на піску. Саджала огірків небагато, на салати та малосольні. В лунку трохи компосту, пролонговані добрива і вдосталь води- це все, що вони бачили. Що важливо, не хворіли і в тіні почувалися набагато краще, ніж на сонці. Якось спробувала посадити в горщик, великий керамічний з добре нагодованим грунтом (не пісок), так там і хворіли. Більше так не саджала.

Звісно, можна не вірити, але я не знаю, що таке фітофтора. Від чого це залежить, хто зна? Може і від сортів, може від умов, але не обробляла ні перці, ні помідори, ні огірки. Ну і я так розумію, що мої масштаби не зрівняти з тим,  що саджає Аня. Може ще річ і в щільності посадок. До того, як замість саду-городу карасі почали плавати, всі грядки були застелені агроволокном. Потім повернулась на верхній городик, там вже не застеляли землю, але фітофтори і там не було. Там, взагалі, не хворіла городина. В теплиці я розумію, що для фітофтори можуть бути гарні умови.

Так, ось тут я теж помітила, що деякі сорті більш хворобливі на фітофтору. Від деякіх як раз із-за цього позбулася, коли помітила що цілий ряд одного сорту має ознаки ураження, а інші ні. Не знаю від чого залежить, але, в самому початку ще навіть будивництва, був в мене досвід такій- купила 10 корінчиків та і посадила» щоб без хіміі 😊

ітог- в серпні повністю почернели. Я на наступний рік вирішила, що раз таке діло то треба теплицю, мабуть там не будуть хворіти. Бо було враження, що пройшов кислотний дощ на них , думала що теплиця точно від такого захистить. Ітог того года- гарна теплиця почернела за три дні повністю.  На наступний рік в теплиці я вже намагалась використовувати фітоспорін, «органічні методи»  типу обробка сироваткою і взагалі убирала полив а ні з верху, а ні знизу( в мене к серпню вони самі вже достають до води, вона в мене дуже близько), щоб не провокувати.

В той рік я таки мала трохі помідорок, але все одно помідори були уражені фітофторою, бо з часом хвороба все одно проявилась.  
Потім я спробувала з обробками але використала їх невчасно, частково так само була втрата врожаю і вже не кажу про то, що вони не хранилися( зазвичай в мене помідори до грудня, саджаю трохи гібридов з збільшеним терміном зберігання. Не можу сказати що вони смачні- в них товста шкірка. Але я ціную їх саме за здібності так довго зберігатися.)

Потім , вже на нашому форумі звернула увагу на те, що саму хворобливу рослину- виноград, обробляють за графіком не  очікувая ознак ураження і такім чином получають самий кращий результат. Саме такій метод працює на помідорах- робить за графіком обробки, щоб в момент максимального расповсюдження спор в серпні, вони були тричі оброблені.  Тоді і термін очікування, як раз не співпадає зі початком збору врожаю. Але обробці ніяк не прибирають необхідності прибирати ніжні листя, для гарного проветрівання рослин. 
Мені здається, що спори переносяться з вітром, бо до кого ні зайдеш  ( сусіди) у всіх стоять хворі помідори, або скаржаться що « цей рік не помідорний» будемо купляти на закрутки. Я , напевно, єдина на вулиці, в кого є помідори стабільно ,в промислових масштабах.  

І уж точна в мою першу посадку помідор земля не була уражена, бо тут не було господарської діяльності на грунтах ніколи, то якщо з ґрунтом напевно щось зробити можливо, то з повітрям ні. Тому в моєму випадку, без препаратних обробок, на жаль кіна не буде. 

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

1 година тому, Nic-олаевна сказав:

Щоправда, огірки для відкритого грунту, кабачки, арбузи, дині я не сію прямо в грунт.

Огірки та кабачки завжди сіяла прямо в грунт. Завжди в травні, коли вже земля прогрівалась. Огірки завжди 6 травня, вже обговорювали про це, що так завжди було- насінням в грунт чомусь в цю дату. Тому такого раннього, як в вас , звісно, не було. Насінню кабачків, гарбузів та огірків треба було десь тиждень, щоб з'явилось оте сім'ядольне листячко. Я і базилік насінням в Україні саджала в другій половині травня. Коли тепла земля воно швидко сходило, бо я його сіяла з різних сортів, щоб не тільки їсти, ще і мати гарний бордюр, щоб город виглядав декоративно. Надивилась монастирських садів-городів і дуже мені сподобалось, щоб ще і квіти росли поряд з городиною. Настурція, календула, огіркова трава( квітне гарно голубеньким). а базилік взагалі дуже декоративний, якщо сорти підібрати і бордюром посіяти.

Тож я і порівнюю з тим, як огірки та цибуля-тиканка в мене сходили тоді і зараз. Зараз цибуля вже на третій день "носи" повисовувала, через півтора тижня вже смикала і підсівала вже три рази. На тому тижні ще одне кашпо повністю затикала цибулею. Але вже не бачу у продажі тиканку, то що далі робити, чим замінити, поки в роздумах. Ще поїдемо в один розплідник, може в них ще і досі є в продажу та тиканка.

• Лайк 1
Посилання на коментар

17 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

Мені здається що в цьому році небо над нами знущається. По всій Україні дощі, а у нас Сахара. Суховій і спека висушують за годину всі наші штучні поливи. Від учора похмуро, значно похолодало. Вітер замість спекотного став холодним. Дощик побризкав вчора ввечері і сьогодні зранку, але такий рясний, що бочка для дощової води як була пуста, так пуста і залишилась. І надалі погода нам дощів не обіцяє. Земля як порох, а мспека має від завтра повернутися😰

Ого, я би хотіла с вами поділіться дощем, бо нам стільки не треба. По пальцем руки можна порахувати сонячні дні без дощу напевно. Якщо б не пісок і дренажі, я думаю вся моя городина вже б була затоплена на глині, або чорноземі . Зараз вже обід, а я ще з дому не виходила- льє, як з відра.
Вчора саджала віконні ящики з квітами, то як почала саджати дощ ішов , але мілкій і теплий, закінчила саджати дощ став більш потужним. Гарно що рослини так під дахом і залишила , з такім дощем поламало б все.

То хотіла вас спитати,  як краще доглядати з прикорененними черенками ( от ті, про які ви писали евроживці) корней в них умовно- проглядають з таблеток поодинокі.? Але всі з квітками, бутонами. Це все потрібно прибрати? Квіти я одразу зрізала, бутони якось рука не піднялася , але ж напевно теж потрібно. І цікаво, через скільки часу от це нещастя буде схоже на нормальну квітучу рослину?

Посилання на коментар

41 хвилину тому, Сарочка сказав:

намагалась використовувати фітоспорін,

Коли готувалась вперше садити город, то підготувалась- накупила того "Фітоспоріну" та "доктору Фіто", так і лежали ті пачки , бо не було чого бризкати.

22 хвилини тому, Сарочка сказав:

корней в них умовно- проглядають з таблеток поодинокі.

Я тільки про таблетки, бо маю з ними довгий досвід. Я так зрозуміла, що мова за торф'яні. Коли в грунт висаджувати вже час, краще зрізати отой "папір", бо  в землі з ним нічого не робиться, то краще його не кидати ні в землю, ні в компост.

48 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

я думаю що навколишнє середовище вашої ділянки було таким, де фітофтора не виживає. Просто для неї хвойний і листяний сад - не є сприятливим середовищем. На додачу може ще хвойні фітонциди її пригнічували. Це стосується і колорадського жука і інших огородних хвороб і шкідників

Так, від умов багато чого залежить, тож досвід інших це добре, дає поштовхи на роздуми та допомагає уникнути якихось помилок, але спостереження за своєю ділянкою необхідно, бо біосистема може поводитись інакше, навіть ніж у сусіда.

Колорадський жук то така гидота, що знайде і в сосновому лісі, якщо посадити їстівне для нього. В мене є приклад з баклажанами. Не саджала їх ніколи. Один раз вирішила спробувати, як тільки розквітли, з'явився колорад. Навкруги тільки ліс та сусідка з помидорами-огірками та ніякої картоплі.

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 час назад, allanek сказал:

Огірки та кабачки завжди сіяла прямо в грунт. Завжди в травні, коли вже земля прогрівалась.

Я раніше також так робила, але коли спробувала через касету, то сказала що відмовлюся від цього способу лише тоді, коли з'явиться ще кращий))

По перше з 40 посіяних насінин в касети зійшло лише 30 і ще 2 чомусь пропали в процесі росту. Якби я посадила одразу в грунт, то сходи у мене були б відповідні. Тоді прийшлося б підсівати і не факт що підсіяні всі зійдуть 

Кабачки в цьому році пересівала тричі, гниють і все. Хоча кабачки це взагалі саме безпроблемно зілля 

1 час назад, Сарочка сказал:

То хотіла вас спитати,  як краще доглядати з прикорененними черенками ( от ті, про які ви писали евроживці) корней в них умовно- проглядають з таблеток поодинокі.? Але всі з квітками, бутонами. Це все потрібно прибрати? Квіти я одразу зрізала, бутони якось рука не піднялася , але ж напевно теж потрібно. І цікаво, через скільки часу от це нещастя буде схоже на нормальну квітучу рослину?

Аня, ви про які черенки касетні, про пеларгонію? З касет я її перевалюю в стаканчик 200 грамів, чекаю коли наросте коренева, тоді саджаю в 0,5 літра, тоді 1 літру, а тоді вже по сорту. Якщо це карлик - то йому достатньо 1,5-2 літри, великим можна і 3-5. Але це все довготривалий процес. Моя касетна пеларгонія була куплена ще в січні-лютому, то зараз вже квітує. Оті ящики що на фото я показувала, то це воно.

Щодо обламування квітів, то я їх видаляю, аж поки рослина не попадає в фінальний об'єм горщика. Інакше крона наростати не буде, буде дрібний кущ з ніякими квітами

• Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар

2 години тому, Nic-олаевна сказав:

Розкажу, як це у мене, бо у кожного з нас різні умови і навіть клімат.

Я сію огірки на розсаду для теплиці 20 березня. Приблтзно 10-15 квітня уже висаджую в теплицю (все залежить від погоди). Тут для мене головне щоб не було вночі заморозків, бо теплиця плівкова в один шар і без опалення. АЛЕ. Всеодно на ніч в середині самої теплиці я ще додатково всі посадки накриваю агроволокном щільністю 30

І от саме оця квітнева посадка потребує пакетів ємністю хоча б 5-7 літрів. Пакети можна замінити на відра без дна, що я і зробила в цьому році. Так простіше доглядадти,бо відра стоять рівно, не рвуться, краще зберігають вночі тепло. Єдина умова - відра не металеві.

Друга умова - підібрати сорт (гібрид) що ростиме саме у вас. Поки що в моїх умовах жоден огірок не зміг конкурувати з гібридом Мертус F1. Бо Мертус виживає і стабільно плодоносить при будь-якій погоді, а от всі інші - лотерея. Наприкінці допису покажу 2 фото. Одне - Китайський ранній (по опису на пачці був навіть кращий за Мертус, але на ділі - довга пагоняка з рідкими завязями) і друге - Мертус (в кожній пазусі листа огірок)

І так у відрах і в теплиці все зростає поки або не захворіє, або уже не підуть огірки в відкритому грунті. Цьогоріч не зважаючи на шалений травень свої огірки ми почали їсти з 25.05 В більш теплі весни огірки у мене починалися 22.05, що впринципі не набагато раніше

Приблизно з 25.05 по 01.06 сію в теплиці прямо в грунт 1-2 насінини будь-якого корнішонного огірка. Для чого? Огірки в відкритому грунті у нас плодоносять не довго. Хоч спека, хоч ні, але вони якось швидко віддають урожай і починають хворіти. Я не сторонник заливати огірки хімією для порятунку, бо по-перше ми встигаємо їх заготовити до хвороб, а по-друге встигаємо наїстися. Тому хворе бадилля прибирається з огороду, а оті посіяні в теплиці десь в серпні вже починають давати плоди. В залежності від того, який вересень і жовтень буде і плодоношення. У мене ці огірки не такі шикарні як весняно-літні, але нам з чоловіком на двох огірків достатньо.

Отже, можна вважати що у мене огірковий сезон з травня по жовтень

Дякую за такий інформативний пост😍 а я все думаю куди мені пластикові відро по 10 літрів діти_огірки !!!

1 годину тому, Nic-олаевна сказав:

Щось цю Триходерму розтягнули по всіх тепличних каналах як панацею від всіх хвороб. Поділіться потім досвідом, чи справді воно того варте

поділюсь обов"язково, я не знаю чому так її рознесли по тепличних каналах, ця культура давно відома, чому саме зараз ???  може справа в ціні на інші хімічні  препарати ((

я в тому році дуууже боялась фітофтори, бо перший раз, загущена посадка, полив був як ліва нога захоче )) і що на диво, ні фітофтори, ні вершинної гнилі не було, але напала білокрилка (( у нас місяць такі дощі, що вирішила триходерму додати для тих хто на вулиці я їх хоч і прикрила від зайвої вологи 

Посилання на коментар

6 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

По перше з 40 посіяних насінин в касети зійшло лише 30 і ще 2 чомусь пропали в процесі росту. Якби я посадила одразу в грунт, то сходи у мене були б відповідні. Тоді прийшлося б підсівати і не факт що підсіяні всі зійдуть 

Кабачки в цьому році пересівала тричі, гниють і все. Хоча кабачки це взагалі саме безпроблемно зілля 

Наташа, я правильно зрозуміла,  що касети вам кращі, хоч  недоліки мають обидва варіанти?

Ніколи не пересівала огірки з кабачками. 4 кущі кабачків і потім , як дурний з торбою, бо не знаєш, куди їх дівати. Вони встигають рости швидше, ніж по знайомим роздам. Огірки в мене, взагалі, не стратегичний овоч, але і з ними не було проблем. Тож від умов багато чого залежить.

Тут, наприклад, буває такий вітер, що ламає стебло в огірків та листя в перців з огірками на дрантя перетворює. Буває так, що огірок вже готовий, щоб його зірвати та вітер встигає раніше. Або сонце вижарює квіти та зав'язь. Тераса, де городина, відкрита і має найбільше тіні з усіх, але вже в роздумах, чи купити "парус" в Юску та натягнути на терасі. Маркіза там не потрібна, а парасолю, то треба соідкувпти, щоб відкриту вітер не натворив біди. А "парус", поки, виглядає, оптимальним варіантом і по функціоналу, і по ціні. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

6 хвилин тому, allanek сказав:

Наташа, я правильно зрозуміла,  що касети вам кращі, хоч  недоліки мають обидва варіанти?

Ніколи не пересівала огірки з кабачками. 4 кущі кабачків і потім , як дурний з торбою, бо не знаєш, куди їх дівати. Вони встигають рости швидше, ніж по знайомим роздам. Огірки в мене, взагалі, не стратегичний овоч, але і з ними не було проблем. Тож від умов багато чого залежить.

Тут, наприклад, буває такий вітер, що ламає стебло в огірків та листя в перців з огірками на дрантя перетворює. Буває так, що огірок вже готовий, щоб його зірвати та вітер встигає раніше. Або сонце вижарює квіти та зав'язь. Тераса, де городина, відкрита і має найбільше тіні з усіх, але вже в роздумах, чи купити "парус" в Юску та натягнути на терасі. Маркіза там не потрібна, а парасолю, то треба соідкувпти, щоб відкриту вітер не натворив біди. А "парус", поки, виглядає, оптимальним варіантом і по функціоналу, і по ціні. 

Так,  якщо сильний вітер то маркіза - ніколи !!! У мене на дачі маркізи, гарні італійські, та іх пару разів вивертало, доки чоловік не переварив всю конструкцію, тут біля дому парасоля здоровезна і коли вітер починається гра відкрий парасолю/закрий парасолю...

34 хвилини тому, Nic-олаевна сказав:

я в цьому році купила на пробу дууууже вдалі касети, вони на 0,5 литра, 8 комірок і гарно стають в пластиковий піддон...у мене в них в овочі були, овочі садила по 2 насінини ( окрім огірків)...на наступний рік буду ще покупати, одна шт десь 19 грн, пластик, на пару років 100 % вистачить

image.thumb.png.195ac6de572060e5827a1e7c42cb6e95.png

• Лайк 3
  • Дякую 1
Посилання на коментар

19 часов назад, allanek сказал:

Саме так.

Напевно, про касети розкажу більш докладно. Чомусь, багато хто сумнівається в цьому методі, а мені він підійшов найкраще

Для огірка і дині беру дуже дрібну комірку. Цьогоріч купляла на Кліома сервіс касети на 160 комірок, об'єм одної комірки - 20 або 25 мл. Ось такі:

IMG_20250530_082840.thumb.jpg.902019f828487423b688945d0457abbf.jpg

IMG_20250530_082854.thumb.jpg.e1220194b39b751b3cf364cccbe5fa09.jpg

Ріжу їх як мені треба, бо 160 рослин то мені занадто. Ось для прикладу зараз у мене в такій касеті зійшла диня. Саджала 8 насінин, всі зійшли, 2 вже висадила в грунт:

IMG_20250530_083128.thumb.jpg.e30af1efaa5c3a99d71c569082a29170.jpg

IMG_20250530_083152.thumb.jpg.d26c7c43b496864d173b2e8ebc581b19.jpg

IMG_20250530_083216.thumb.jpg.f48ec689211dd5453a3d05ab68cf7698.jpg

А ось вже десь з тиждень на огороді живуть огірки з таких комірок. Пы.Сы. На берізку не зважайте, бо ця гидота лізе щодня)):

IMG_20250530_083311.thumb.jpg.a05e04f8d859bc7be9c27fd497d3df03.jpg

• Дякую 1
Посилання на коментар

Тепер про крупніші комірки. Ці теж з Кліоми, але не на 0,5 як у Іри, а напевно на 0,3. В них у мене росте перець і баклажани. Можна і арбузи саджати. Щоправда перець люблю сіяти в загальну ємність, бо це березень і на вікнах нема місця для касет. А потім з загальної ємності пікірую по касетах і так вони ростуть до самої висадки.

IMG_20250530_082932.thumb.jpg.84d5a8cef9586ae4354c26d4ca734733.jpgIMG_20250530_082937.thumb.jpg.6e926b536ef45e941301403cd91254a8.jpg

• Дякую 1
Посилання на коментар

5 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

Тепер про крупніші комірки. Ці теж з Кліоми, але не на 0,5 як у Іри, а напевно на 0,3. В них у мене росте перець і баклажани. Можна і арбузи саджати. Щоправда перець люблю сіяти в загальну ємність, бо це березень і на вікнах нема місця для касет. А потім з загальної ємності пікірую по касетах і так вони ростуть до самої висадки.

Гарні. В таких можна і евроживці дорощувати...я дорощувала в 200 гр стаканчиках, але так цивільніше та зручніше

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...