Narval Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 Есть 4 панели побитых, что можно с ними сделать? К инвертору подключать одни не рекомендуют, другие говорят что типа можно залить жидким стеклом и включить в работу. Вобщем такой себе чемодан без ручки без малого на 2 квт 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
UT7UV Опубліковано: 20 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 липня 2023 В мене таких майже на 10 кВт ((( 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dneprstab Опубліковано: 20 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 липня 2023 20 часов назад, Narval сказал: Есть 4 панели побитых, что можно с ними сделать? К инвертору подключать одни не рекомендуют, другие говорят что типа можно залить жидким стеклом и включить в работу. Вобщем такой себе чемодан без ручки без малого на 2 квт Я б продав , нехай голова в покупця вже болить 😂 1 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dalet Опубліковано: 21 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2023 10 часов назад, dneprstab сказал: Я б продав , нехай голова в покупця вже болить 😂 В мене періодично в робочому процесі з,являються биті, ну то бува військові заберуть, а бува якісь заїзджі монтажники собі на подєлкі. Роздав усьо. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
UT7UV Опубліковано: 21 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2023 2 часа назад, Dalet сказал: В мене періодично в робочому процесі з,являються биті, ну то бува військові заберуть, а бува якісь заїзджі монтажники собі на подєлкі. Роздав усьо. Теж, що більш менш працювало, пішло на зарядки хлопцям на блок-пости 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей Урмохин Опубліковано: 7 січня 2024 Поділитись Опубліковано: 7 січня 2024 Не всі побиті панелі виявляються не робочими. Їх можно перевірити самостійно, без особливих навичок. Дуже якісно, цей процесс описано тут: solarpath.com.ua/blog/yak-pereviriti-sonyachnu-panel/. Може згодиться. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: 21 вересня 2025 Поділитись Опубліковано: 21 вересня 2025 Чи безпечно експлуатувати панель з таким пошкодженням? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 21 вересня 2025 Поділитись Опубліковано: 21 вересня 2025 (змінено) 1 година тому, dotzent сказав: Чи безпечно експлуатувати панель з таким пошкодженням? Залежить. Думаю, ризик порізатись уламками вас не бентежить, тому упустимо. Далі питання води і замакання. По хорошому - треба якось загерметизувати. А це плівка якась чи хз який прозорий в потрібному діапазоні композит (може бути недоцільно економічно). Короче, поки сухе і електррично ціле - працюватиме. Далі питання де воно використовуватиметься? Якщо одна панельна зарядну станцію - без питань і ризиків. В гіршому випадку як замокне - впаде продуктивність. А от як на металевому даху в стрінгу на 5 - 10 панелей, то уже може бути ой... Як то ураження струмом чи замикання МРРТ на землю з пошкодженням інвертора... Я би не рекомендував. Я ж проводжу експеримент - як доставляв панелі на балкон, крапля металу попала на заднє скло. Спочатку побачив серпоподібну тріщину по вертикалі. Електрично - панель робоча. Тепер вона в стрінгу з 8 панелей послідовно (400 вольт DC) Зовнішнє скло ціле. кут панель грубо 30 градусів. позаду балкон з навісом. прямого попадання дощу нема. Вітром може надути крапель. Треба клеїти. Клей до скла - або суперклей рекомендують або щось дорогуще з твердінням від УФ. Ще наче силікат (рідке скло). Що перше що останнє - крихке. Але суперклей під рукою і дешевий. Доки дістав - пройшовся по тріщині суперклеєм. Поверху - звичайним скотчем. Потім помітив, що по самому низу є ще й горизонтальна тріщина До неї не дотягнусь... Поки стоїть, хз що робити... Із ризиків - знову ж таки пробивання на землю по DC входу МРРТ трекера інвертора. ну і балкон під напругою Знаю, що мережеві брендові інвертори мають по входу реле і кола виміру опору панелей відносно землі. Чи при включенні перевіряє, чи перед запуском генерації щоранку - я хз. Але вони можуть відключити поле. В той же час китайські точно горять при замиканні сонячного входу на землю навіть без панелей, просто викруткою. Як з тим в Деї/Сансинка - хз. Але кіл перевірки поля не пригадую і точно нема окремих реле по сонцю... Мо хтось має досвід??? Ну і окремий момент - деградація елементів чи провідників через потрапляння води/повітря. Змінено 21 вересня 2025 користувачем porterlv 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 21 вересня 2025 Поділитись Опубліковано: 21 вересня 2025 07.01.2024 в 11:57, Сергей Урмохин сказав: Не всі побиті панелі виявляються не робочими. Їх можно перевірити самостійно, без особливих навичок. Дуже якісно, цей процесс описано тут: solarpath.com.ua/blog/yak-pereviriti-sonyachnu-panel/. Може згодиться. Фігня там написана для школярів... Поки сухо - можна чи тестером чи по фактичній генерації. Що робити з ризиком пробою на землю при дощі і тріщинах? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: 21 вересня 2025 Поділитись Опубліковано: 21 вересня 2025 34 минуты назад, porterlv сказал: Далі питання де воно використовуватиметься? Якщо одна панельна зарядну станцію - без питань і ризиків. В гіршому випадку як замокне - впаде продуктивність. На даху металевого гаражу - оця одна панель. Силіконом думаю замазати пошкодження. Якщо впаде продуктивність - нічого страшного. Головне - безпека. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 22 вересня 2025 Поділитись Опубліковано: 22 вересня 2025 6 часов назад, dotzent сказал: На даху металевого гаражу - оця одна панель. Силіконом думаю замазати пошкодження. Якщо впаде продуктивність - нічого страшного. Головне - безпека. Панели - самый дешевый компонент СЭС, сейчас от 3000 гривен, поменяйте и спите спокойно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: учора в 19:45 Поділитись Опубліковано: учора в 19:45 В 22.09.2025 в 06:36, DimaF сказал: Панели - самый дешевый компонент СЭС, сейчас от 3000 гривен, поменяйте и спите спокойно. Панель першу зиму пережила ОК, працює добре у складі ось такої сонячної системі: 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому Є питання. Контролер підключений по діагоналі (як на фото АКБ). Інвертор як має бути підключений до АКБ: паралельно контролеру або за іншою діагоналлю АКБ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому Я б до 2 та 4 під'єднав - забагато "соплів" в рядочок якщо по діагоналі. А так без різниці. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 52 минуты назад, SantehnikPPR100 сказал: Я б до 2 та 4 під'єднав - забагато "соплів" в рядочок якщо по діагоналі. А так без різниці. та ні... 2 та 4 - якось не логічно... Ось що чат ЖПТ радіть: Точки підключення: Контролер і інвертор найкраще підключати в ті ж самі діагональні шпильки/клеми , щоб струм від сонячного контролера йшов напряму до інвертора по найкоротшому шляху, взагалі не навантажуючи внутрішні перемички між акумуляторами під час денного споживання. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому Для мене логічно. Якщо ви спілкуєтесь з ші то можна було і не питати на форумі. Звісно струм з контроллера напряму в інвертор це дуже важливо (ні) , важливі втрати на перетинках і накінечниках. Давайте так - під'єднайте і так і так та порівняйте в якому з'єднанні падіння напруги на клемах інвертора буле менше. Добре якщо б були кліщі струмові - подивилися б струм на всіх перетинках. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dotzent Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 57 минут назад, SantehnikPPR100 сказал: Для мене логічно. Якщо ви спілкуєтесь з ші то можна було і не питати на форумі. Звісно струм з контроллера напряму в інвертор це дуже важливо (ні) , важливі втрати на перетинках і накінечниках. Давайте так - під'єднайте і так і так та порівняйте в якому з'єднанні падіння напруги на клемах інвертора буле менше. Добре якщо б були кліщі струмові - подивилися б струм на всіх перетинках. ШІ може помилятися. Коли його перепитуєш - відповідь змінюється. Так, спробую виміряти напругу на вході інвертора при цих двох варіантах підключень. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз