yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 4 минуты назад, Фрай сказал: мій генератор не тягне навіть половини. (ЗП Купол) То треба зменшити зарядний струм, щоб тягнув. Що за зарядка у вас? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) Всіх вітаю, маю таке питання! Інвертор Deye SUN-6K-SG03LP1-EU + акумулятор Deye SE-G5.1 Pro-B на 5 кВт. В будинок заведено 3 фази, інвертор підключено на одну фазу через трьохпозиційний автомат (в одному крайньому положенні живлення на автомати на цій фазі іде через інвертор, в іншому повз інвертор). Живлення на сам інвертор для заряду акумулятора іде через автомат з іншої фази. Вчора випадково побачив що при наявності електроживлення з мережі та увімкнених автоматах інвертор знаходиться в режимі офф-грід, і буквально за хвилину він перейшов на заряд акумулятора від мережі. Шляхом спостереження побачив ще 4 таких перехода, і звернув увагу що ніколи не бачив щоб інвертор зарядив акумулятор на 100% і почав просто в режимі байпаса живити будинок. Він заряджає акумулятор до 100%, потім переходить на 1-2 хв в режим офф-грід трохи розряджаючи акумулятор, і знову починає заряджати його. Це ж не коректна робота? Інвертор має на дисплеї показати що він закінчив заряджати акумулятор і перейшов в режим байпасу? На фото можна побачити що в 13:53 інвертор в мережі і заряджає акумулятор потужністю близько 30 ват. В 13:56 переходить в режим офф-грід на дві хвилини. В 13:58 знову починає заряджати акумулятор. Наступного разу він перейшов в режим офф-грід за 40 хвилин, а після цього не зміг дочекатися цього протягом півтори години. Хоча перед цим один раз інтервал був близько всього лише 5 хвилин. Змінено 15 грудня 2024 користувачем vovapk Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 10 минут назад, vovapk сказал: інвертор підключено на одну фазу через трьохпозиційний автомат (в одному крайньому положенні живлення на автомати на цій фазі іде через інвертор, в іншому повз інвертор). Живлення на сам інвертор для заряду акумулятора іде через автомат з іншої фази. Не зрозуміло, інвертор заживлено з фази А, а його вихід підключено до фази В? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 17 минут назад, yurriy сказал: Не зрозуміло, інвертор заживлено з фази А, а його вихід підключено до фази В? Я теж трохи прифігів, але я вже читав тут про різні способи під'єднання 1-фазного інвертору при 3-фазному живленні будинку. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 31 минуту назад, vovapk сказал: Всіх вітаю, маю таке питання! Інвертор Deye SUN-6K-SG03LP1-EU + акумулятор Deye SE-G5.1 Pro-B на 5 кВт. В будинок заведено 3 фази, інвертор підключено на одну фазу через трьохпозиційний автомат (в одному крайньому положенні живлення на автомати на цій фазі іде через інвертор, в іншому повз інвертор). Живлення на сам інвертор для заряду акумулятора іде через автомат з іншої фази. Вчора випадково побачив що при наявності електроживлення з мережі та увімкнених автоматах інвертор знаходиться в режимі офф-грід, і буквально за хвилину він перейшов на заряд акумулятора від мережі. Шляхом спостереження побачив ще 4 таких перехода, і звернув увагу що ніколи не бачив щоб інвертор зарядив акумулятор на 100% і почав просто в режимі байпаса живити будинок. Він заряджає акумулятор до 100%, потім переходить на 1-2 хв в режим офф-грід трохи розряджаючи акумулятор, і знову починає заряджати його. Це ж не коректна робота? Інвертор має на дисплеї показати що він закінчив заряджати акумулятор і перейшов в режим байпасу? На фото можна побачити що в 13:53 інвертор в мережі і заряджає акумулятор потужністю близько 30 ват. В 13:56 переходить в режим офф-грід на дві хвилини. В 13:58 знову починає заряджати акумулятор. Наступного разу він перейшов в режим офф-грід за 40 хвилин, а після цього не зміг дочекатися цього протягом півтори години. Хоча перед цим один раз інтервал був близько всього лише 5 хвилин. Чому офф грід не зрозуміло. В себе такого при наявності мережі не бачив, а ось чому на 100% заряджену батарею через проміжки часу інвертор заряджає короткотривало можу здогадатись - йде балансування комірок наприклад. Інвертор не показує що він закінчив заряджання акб і перейшов в режим байпасу. Принаймні не на головному екрані точно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xkansler Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 8 часов назад, yurriy сказал: З далеких доінверторних часів є у мене невеличкий бензиновий генератор на 2,2 кВт, інверторний (даруйте за тавтологію). Вирішив його подружити зі своїм трифазним Deye, на випадок довготривалої відсутності міської мережі. Вчора ввечері провів тестові випробування. Зарядний пристрій притягнув з роботи, ми такі використовуємо у спецтехніці. Може й не самий дешевий, але батареї береже та супернадійний. Результатом вдоволений, генератор навантажується на 1,5 кВт, він працює стабільно на сталих оборотах, незалежно від того, що на Load інвертора. За 2 години батарея ємністю 240 Аг підзарядилась на 9%, при цьому будинок споживав у звичайному режимі. Вмикались праска та фен. Генератор спалив за цей час біля 2 літрів бензину. Кабелі використав з комплекту батареї, тільки довелось трохи підчесати на точилі клеми, бо заширокі для зарядного. Підключився прямо до клем батареї для паралельного підключення. Мережу, на всяк випадок, вимкнув. За 2 години зарядка залишилась майже холодною, не нагрівається. Рішення від MeanWell досить пристойні, з точки зору якості, але цінник, за таку потужність, досить не малий. Навіть в Китаї десь від $170, а тут взагалі від ~$300 Тему з зарядними пристроями для LiFePo4 48V систем уже давно за західних (і не тільки) форумах розклали по поличках. На сьогодняшній день найоптимальнішими рішеннями (с точки зору якість/надійність/ціна) є керовані промислові блоки живлення для телекому. Тут можна ознайомитись з переліком -endless-sphere.com/sphere/threads/overview-best-rectifiers-for-charging-voltage-mod-eltek-delta-huawei-emerson-vertiv.114784 Вони розраховані на експлуатацію 365/24 в найсуворіших умовах. Мають усі можливі захисти, оскільки від них живляться елементи критичної інфраструктури телекому вартістю у сотні-мільйони $US. Вартісь простоїв там космос... У них є тільки єдиний для усіх недолік - вентилятор який виходить з ладу через N років експлуатації. Міняється за 5 хвилин, без паяльника. Більше там нічого не ламається і вони працюють роками в онлайн. На томуж ebay/aliexpress за ~S$100 + $20-25 доставка через Mist ви можете без проблем придбати дуже пристойний зарядний, з переліку в посиланні вище, на 3kW. Я собі привіз і використовую Vertiv R48-3000e3. Усі ці блоки живлення керуються по CAN шині. Керувати можна як напругою так і струмом. Протоколи керування є у відкритому доступі. На github є купи проектів під ESP/ESP32, або будь який Arduino. Тобто купуєте БП за умовних $125 (з доставкою) + ~$10 за ESP32 модуль + CAN модуль і отримуєте керований (через вебморду або по usb->pc, або як собі захочете, придумаєте...) до 3kW зарядний пристрій промислового рівня. В усіх цих пристроях реалізована "аварійна система". Усі вони розраховані на роботу під керуванням спеціалізованих контроллерів які постійно моніторять стан БП (під керуванням одного контроллера може бути ціла стійка таких БП на десятки kW) а також отримуючи дані від зовнішніх пристроїв (які вони живлять) і зовнішніх датчиків, вони в реальному часі "підлаштовують" параматри V-I БП. Якщо блок живлення втрачає зв'язок з управляючим модулем то він "переходить" на так звані "аварійні налаштування". Для прикладу - якщо БП заряджає LiFePo4 то контроллер можна налаштувати що від буде підіймати напругу до 56.8V (для прикладу) і струм буде стартувати з 40А і знижувати до 5А на 56.8V (теж для прикладу). У разі якщо втрачається зв'язок БП з контроллером (аварія контроллера, згорів, обрив дата лінії і т.д.) то БП переходить на "аварійні" налаштування які занесені в його вбудований мікроконтролер (в його енергонезалежну пам'ять) - для прикладу 55V/1A - це все програмується і все можна у будь який момент змінити. Ці БП ставляться "в паралель" для нарощування загальної потужності яку треба видати і все це керується контроллером - хоч промисловим, хоч DIY Тобто використовуючи промисловий БП з DIY ("самопальним") контроллером за $10 ви все одно отримаєте абсолютно безпечний зарядний пристрій для своїх батарей! У своєму кейсі я використовуючи таке рішення, зараз правда тільки на "колінці" (ще не в продакшині, через брак часу) зв'язую таку зарядку з своїм рішенням для керування/моніторінгу інвертора Deye з його-ж батареями. Якщо спільноті тема цікава то по завершенню викладу сюди оповідь про цей кейс. P.S. Для затравки ресурси по темі: Huawei R4850G2 (3kW) - www.beyondlogic.org/review-huawei-r4850g2-power-supply-53-5vdc-3kw/ Eltek Flatpack2 (1/1.8kW) - github.com/taHC81/Eltek-Flatpack2-ESPhome Vertiv R48-3000e3 (1/2/3kW): - github.com/PurpleAlien/R48_Rectifier - github.com/anikrooz/Emerson-Vertiv-R48 - github.com/anikrooz/housebatt Змінено 15 грудня 2024 користувачем xkansler 10 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 6 хвилин тому, Vikctor сказав: Інвертор не показує що він закінчив заряджання акб і перейшов в режим байпасу. Принаймні не на головному екрані точно. Тобто, він по іншому і не може показувати на головному екрані що заряд закінчено? Я думав що має зникнути стрілочка від мережі до акумулятора коли заряд закінчено, але жодного разу за два тижні як встановив цей інвертор не бачив такого. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 5 минут назад, vovapk сказал: Тобто, він по іншому і не може показувати на головному екрані що заряд закінчено? Я думав що має зникнути стрілочка від мережі до акумулятора коли заряд закінчено, але жодного разу за два тижні як встановив цей інвертор не бачив такого. Стрілочка зникає безумовно, але тут таке діло - короткочасно ці стрілочкі можуть в будь-який бік повертатись за алгоритмом інвертору. 30Вт це ж не заряджання а якісь паразитні потоки електроенергії. А ось байпас точно не відображається ніяк окрім стрілочек. Змінено 15 грудня 2024 користувачем Vikctor Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 14 минут назад, Vikctor сказал: Чому офф грід не зрозуміло. Офф грід бо йому мережа не подобається. Тому питання про фази на вході та виході актуальне. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 1 минуту назад, Vikctor сказал: 30Вт це ж не заряджання а якісь паразитні потоки електроенергії. Скоріш балансування. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 38 хвилин тому, yurriy сказав: Не зрозуміло, інвертор заживлено з фази А, а його вихід підключено до фази В? Підключення Load зроблено на фазу А в щитовій через трьохпозиційний подвійний автомат. Підключення Grid зроблено на фазу В в щитовій через звичайний одинарний автомат. Це є не правильним підключенням? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 9 минут назад, vovapk сказал: Це є не правильним підключенням? Так. Load треба також на фазу В посадити. У вас зараз фаза В транслюється на фазу А, коли є мережа. Або заживити інвертор з фази А. Що простіше, мабуть буде. Змінено 15 грудня 2024 користувачем yurriy 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 До речі, підключення Grid зроблено кабелем 2х4, а Load 3х2,5. Я так розумію що останній кабель варто замінити на 3х4. І автомат в щитовій на підключення Grid C16 треба замінити хоча б на С25, чи може навіть С32. Бо вже цей автомат вибивав коли одночасно акумулятор заряджався і було споживання будинка в режимі байпаса, разом більше 5 кВт. Я правильно розумію, що коли інвертор заряджає акумулятор потужністю 2 кВт, то у мене залишається вільних тільки 4 кВт на 6-и кВтму інверторі? Чи потужність на заряджання акумулятора не забирається із запасу потужності інвертора на будинок? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 1 минуту назад, vovapk сказал: Бо вже цей автомат вибивав коли одночасно акумулятор заряджався і було споживання будинка в режимі байпаса, разом більше 5 кВт. Ви можете обмежити споживання від мережі. Тоді автомат не буде вибивати. 2 минуты назад, vovapk сказал: Я правильно розумію, що коли інвертор заряджає акумулятор потужністю 2 кВт, то у мене залишається вільних тільки 4 кВт на 6-и кВтму інверторі? Чи потужність на заряджання акумулятора не забирається із запасу потужності інвертора на будинок? Ні, кожен блок інвертора 6+ кВт. Споживання 6 кВт може бути одночасно з зарядкою 6 кВт. Але одна фаза вашої мережі не витримає такого навантаження. Я би обмежив споживання з мережі 5 кВт. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 1 хвилину тому, yurriy сказав: Так. Load треба також на фазу В посадити. У вас зараз фаза В транслюється на фазу А, коли є мережа. Завтра буду дізнаватися у електрика як він Load підключав, до чи після ПЗВ на фазі. Це ж у мене всі автомати що мають живитися через інвертор під'єднано на фазу А, тому будемо Grid переносити з фази В на фазу А. Тільки тепер же треба так підключити щоб інвертор при вимкненні живлення з мережі не почав заряджати батарею від своєї ж батареї)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 1 минуту назад, vovapk сказал: Тільки тепер же треба так підключити щоб інвертор при вимкненні живлення з мережі не почав заряджати батарею від своєї ж батареї)) Це неможливо, якщо нейтралі грід та лоад роз'єднані. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 1 хвилину тому, yurriy сказав: Ні, кожен блок інвертора 6+ кВт. Споживання 6 кВт може бути одночасно з зарядкою 6 кВт. Але одна фаза вашої мережі не витримає такого навантаження. Я би обмежив споживання з мережі 5 кВт. О, це гарна новина) У мене зараз 21 кВт, але буде підключення від ДТЕК 28 кВт, тобто на одну фазу трохи більше 9 кВт. Тому я думаю зробити обмеження на заряджання в 3 кВт, а поки стоїть 2 кВт і слідкую за навантаженням. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovapk Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 То я правильно зараз розумію що якщо у мене будинок в моменті споживає 4 кВт + заряджає акумулятор потужністю 3 кВт, то через роз'єм Grid проходить в цей час 7 кВт, а через роз'єм Load 4 кВт, вірно? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 7 минут назад, vovapk сказал: То я правильно зараз розумію що якщо у мене будинок в моменті споживає 4 кВт + заряджає акумулятор потужністю 3 кВт, то через роз'єм Grid проходить в цей час 7 кВт, а через роз'єм Load 4 кВт, вірно? Приблизно так, бо треба ще ККД враховувати. Буде більше 7. І десь там уже захист може спрацювати. 6,5 він довго може тримати, а 7+ короткочасно. Змінено 15 грудня 2024 користувачем yurriy 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xkansler Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 1 час назад, vovapk сказал: Тобто, він по іншому і не може показувати на головному екрані що заряд закінчено? Я думав що має зникнути стрілочка від мережі до акумулятора коли заряд закінчено, але жодного разу за два тижні як встановив цей інвертор не бачив такого. В меню інвертора цього нема. Але батареї (принаймі Deye) цю інфу (по CAN шині - адреса CAN ID:0x359) надають інвертору. В додатку для смартфонів або через web-морду це можна побачити - дивитись треба в "Пристрій"->"Батарея"->"клік по серійнику батареї". Там можуть бути три стани "порту" батарей Charge/Discharge/Idle (заряджається/розряждається/"простоює") Змінено 15 грудня 2024 користувачем xkansler 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xkansler Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 (змінено) 2 часа назад, xkansler сказал: Рішення від MeanWell досить пристойні, з точки зору якості, але цінник, за таку потужність, досить не малий. Навіть в Китаї десь від $170, а тут взагалі від ~$300 Тему з зарядними пристроями для LiFePo4 48V систем уже давно за західних (і не тільки) форумах розклали по поличках. На сьогодняшній день найоптимальнішими рішеннями (с точки зору якість/надійність/ціна) є керовані промислові блоки живлення для телекому. Тут можна ознайомитись з переліком -endless-sphere.com/sphere/threads/overview-best-rectifiers-for-charging-voltage-mod-eltek-delta-huawei-emerson-vertiv.114784 Вони розраховані на експлуатацію 365/24 в найсуворіших умовах. Мають усі можливі захисти, оскільки від них живляться елементи критичної інфраструктури телекому вартістю у сотні-мільйони $US. Вартісь простоїв там космос... У них є тільки єдиний для усіх недолік - вентилятор який виходить з ладу через N років експлуатації. Міняється за 5 хвилин, без паяльника. Більше там нічого не ламається і вони працюють роками в онлайн. На томуж ebay/aliexpress за ~S$100 + $20-25 доставка через Mist ви можете без проблем придбати дуже пристойний зарядний, з переліку в посиланні вище, на 3kW. Я собі привіз і використовую Vertiv R48-3000e3. Усі ці блоки живлення керуються по CAN шині. Керувати можна як напругою так і струмом. Протоколи керування є у відкритому доступі. На github є купи проектів під ESP/ESP32, або будь який Arduino. Тобто купуєте БП за умовних $125 (з доставкою) + ~$10 за ESP32 модуль + CAN модуль і отримуєте керований (через вебморду або по usb->pc, або як собі захочете, придумаєте...) до 3kW зарядний пристрій промислового рівня. В усіх цих пристроях реалізована "аварійна система". Усі вони розраховані на роботу під керуванням спеціалізованих контроллерів які постійно моніторять стан БП (під керуванням одного контроллера може бути ціла стійка таких БП на десятки kW) а також отримуючи дані від зовнішніх пристроїв (які вони живлять) і зовнішніх датчиків, вони в реальному часі "підлаштовують" параматри V-I БП. Якщо блок живлення втрачає зв'язок з управляючим модулем то він "переходить" на так звані "аварійні налаштування". Для прикладу - якщо БП заряджає LiFePo4 то контроллер можна налаштувати що від буде підіймати напругу до 56.8V (для прикладу) і струм буде стартувати з 40А і знижувати до 5А на 56.8V (теж для прикладу). У разі якщо втрачається зв'язок БП з контроллером (аварія контроллера, згорів, обрив дата лінії і т.д.) то БП переходить на "аварійні" налаштування які занесені в його вбудований мікроконтролер (в його енергонезалежну пам'ять) - для прикладу 55V/1A - це все програмується і все можна у будь який момент змінити. Ці БП ставляться "в паралель" для нарощування загальної потужності яку треба видати і все це керується контроллером - хоч промисловим, хоч DIY Тобто використовуючи промисловий БП з DIY ("самопальним") контроллером за $10 ви все одно отримаєте абсолютно безпечний зарядний пристрій для своїх батарей! У своєму кейсі я використовуючи таке рішення, зараз правда тільки на "колінці" (ще не в продакшині, через брак часу) зв'язую таку зарядку з своїм рішенням для керування/моніторінгу інвертора Deye з його-ж батареями. Якщо спільноті тема цікава то по завершенню викладу сюди оповідь про цей кейс. P.S. Для затравки ресурси по темі: Huawei R4850G2 (3kW) - www.beyondlogic.org/review-huawei-r4850g2-power-supply-53-5vdc-3kw/ Eltek Flatpack2 (1/1.8kW) - github.com/taHC81/Eltek-Flatpack2-ESPhome Vertiv R48-3000e3 (1/2/3kW): - github.com/PurpleAlien/R48_Rectifier - github.com/anikrooz/Emerson-Vertiv-R48 - github.com/anikrooz/housebatt Здається "продаванам" такі пости не подобаються - тоді точно знайду час, і в максимильно стислі строки доведу проект до "продакшину". Весь код, детальні схеми, графіки вимірювань, фото - викладу в відкритий доступ (з проєктом на github). P.S. Дяка "дислайкеру" з красномовним ніком "Наблюдатель" за заохочення... Змінено 15 грудня 2024 користувачем xkansler 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 15 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 15 грудня 2024 27 минут назад, xkansler сказал: Здається "продаванам" такі пости не подобаються - тоді точно знайду час, і в максимильно стислі строки доведу проект до "продакшину". Весь код, детальні схеми, графіки вимірювань, фото - викладу в відкритий доступ (з проєктом на github). Не хочу вас сбивать с правильного пути, и полезного дела, но наблюдатель это форумный сумасшедший который сидит в бане 99% времени и умеет только лайкать, а судя по лайкам красненький его любимый цвет по блокам питания, как раз беда с продаванами, они еще в 22м году у нас были по 1000 грн тоесть грубо 25$ сейчас около 200, я перестал следить, решил надеяться на лучшее или ходить в случае чего попрошайничать в обмен на бензин когда у меня была 12 вольт станция я параллельно к встроенной зарядке ибп подключал обычный блок питания светодиодных лент на 40 кажется ампер, он без пфс генератору это сильно не нравилось но он чихнув продолжал работать 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 16 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 16 грудня 2024 10 часов назад, xkansler сказал: Рішення від MeanWell досить пристойні, з точки зору якості, але цінник, за таку потужність, досить не малий. Навіть в Китаї десь від $170, а тут взагалі від ~$300 Тему з зарядними пристроями для LiFePo4 48V систем уже давно за західних (і не тільки) форумах розклали по поличках. На сьогодняшній день найоптимальнішими рішеннями (с точки зору якість/надійність/ціна) є керовані промислові блоки живлення для телекому. Тут можна ознайомитись з переліком -endless-sphere.com/sphere/threads/overview-best-rectifiers-for-charging-voltage-mod-eltek-delta-huawei-emerson-vertiv.114784 Вони розраховані на експлуатацію 365/24 в найсуворіших умовах. Мають усі можливі захисти, оскільки від них живляться елементи критичної інфраструктури телекому вартістю у сотні-мільйони $US. Вартісь простоїв там космос... У них є тільки єдиний для усіх недолік - вентилятор який виходить з ладу через N років експлуатації. Міняється за 5 хвилин, без паяльника. Більше там нічого не ламається і вони працюють роками в онлайн. На томуж ebay/aliexpress за ~S$100 + $20-25 доставка через Mist ви можете без проблем придбати дуже пристойний зарядний, з переліку в посиланні вище, на 3kW. Я собі привіз і використовую Vertiv R48-3000e3. Усі ці блоки живлення керуються по CAN шині. Керувати можна як напругою так і струмом. Протоколи керування є у відкритому доступі. На github є купи проектів під ESP/ESP32, або будь який Arduino. Тобто купуєте БП за умовних $125 (з доставкою) + ~$10 за ESP32 модуль + CAN модуль і отримуєте керований (через вебморду або по usb->pc, або як собі захочете, придумаєте...) до 3kW зарядний пристрій промислового рівня. В усіх цих пристроях реалізована "аварійна система". Усі вони розраховані на роботу під керуванням спеціалізованих контроллерів які постійно моніторять стан БП (під керуванням одного контроллера може бути ціла стійка таких БП на десятки kW) а також отримуючи дані від зовнішніх пристроїв (які вони живлять) і зовнішніх датчиків, вони в реальному часі "підлаштовують" параматри V-I БП. Якщо блок живлення втрачає зв'язок з управляючим модулем то він "переходить" на так звані "аварійні налаштування". Для прикладу - якщо БП заряджає LiFePo4 то контроллер можна налаштувати що від буде підіймати напругу до 56.8V (для прикладу) і струм буде стартувати з 40А і знижувати до 5А на 56.8V (теж для прикладу). У разі якщо втрачається зв'язок БП з контроллером (аварія контроллера, згорів, обрив дата лінії і т.д.) то БП переходить на "аварійні" налаштування які занесені в його вбудований мікроконтролер (в його енергонезалежну пам'ять) - для прикладу 55V/1A - це все програмується і все можна у будь який момент змінити. Ці БП ставляться "в паралель" для нарощування загальної потужності яку треба видати і все це керується контроллером - хоч промисловим, хоч DIY Тобто використовуючи промисловий БП з DIY ("самопальним") контроллером за $10 ви все одно отримаєте абсолютно безпечний зарядний пристрій для своїх батарей! У своєму кейсі я використовуючи таке рішення, зараз правда тільки на "колінці" (ще не в продакшині, через брак часу) зв'язую таку зарядку з своїм рішенням для керування/моніторінгу інвертора Deye з його-ж батареями. Якщо спільноті тема цікава то по завершенню викладу сюди оповідь про цей кейс. P.S. Для затравки ресурси по темі: Huawei R4850G2 (3kW) - www.beyondlogic.org/review-huawei-r4850g2-power-supply-53-5vdc-3kw/ Eltek Flatpack2 (1/1.8kW) - github.com/taHC81/Eltek-Flatpack2-ESPhome Vertiv R48-3000e3 (1/2/3kW): - github.com/PurpleAlien/R48_Rectifier - github.com/anikrooz/Emerson-Vertiv-R48 - github.com/anikrooz/housebatt Дякую, як раз хотів штудіювати тему чаржерів, попередньо такий приглянув vi.aliexpress.com/item/1005007441950945.html Але він керується вручну Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 16 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 16 грудня 2024 8 часов назад, xkansler сказал: Здається "продаванам" такі пости не подобаються Це ви про наблюдателя? То це місцевий знак якості, не звертайте уваги. Він тицяє дизлайки тільки під дійсно корисні пости 1 5 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 16 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 16 грудня 2024 31 минуту назад, sidus сказал: такий приглянув vi.aliexpress.com/item/1005007441950945.html Але він керується вручну Такі зарядки стрьомні тим, що напругу точно крутилкою важко встановити. А потім хтось зачепить, воно зіб'ється, а ви й знати не будете. Краще шукайте фіксовану на 57,6 В. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз