Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Приточно-витяжна вентиляція з рекуператором

TaurosRMK

Рекомендовані повідомлення

5 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Ну трошки більше, на око десь 3 м до мультиплескора і ще по 3-4 до кожного сенсору 🤣

Тут якби зрозуміло що проблема криється в довжині шини, але з іншого боку з лютого до серпня проблем ніяких не було, а після великого оновлення І2С поломився. І точно не вплинуло ніщо інше, бо змін ніяких не було. Ну то таке, все рівно я це буду перероблювати.

Дивно, що воно у вас раніше працювало :)

5 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

До речі, у вас канальні датчики з rs485? Яка їхня будова, на кінці зонду сенсор, а все інше винесено на плату в коробку? Сенсор герметичний, не боїться вологи? Якщо його змонтувати в зоні конденсату на витяжці, то витримає постійний конденсат?

Так, в мене сенсори з rs485 і будова саме так як ви описали, але є нюанс: самі сенсори ізольовані від коробки з платою, тобто є трубка, бо якій йдуть дроти, а вже не неї накручується зонд із сенсорами, в які дроти заходять через гермоввід. Такої конструкція ізолює середовище плати від середовища сенсорів. Самі сенсори не бояться вологи, бо вони розташовані на маленькій субплаті, яка добре залита лаком, крім місця, яке власне міряє вологість повітря.

11 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Просто в роздумах чи переробити наявні І2С сенсори в RS485 додавши біля кожного сенсора ESP32 і перетворювач TTL->RS485, чи купити щось готове на RS485.

І так, і так буде працювати, просто пора***те для себе вартість і час кожного підходу. Я відразу брав готове, бо не мав часу бавитись з якимись адаптерами.

13 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Але є нюанс що я не монтую їх в канали і потрібен доволі довгий зонд, може 200-250 мм, а наявні сенсори якраз би обрізав на потрібну довжину.

Ті, що в мене, можна розібрати на компоненти і розмістити як хочеш.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 години тому, volomoto сказав:

Дивно, що воно у вас раніше працювало

Ну якось так ))) Я підключив, перевірив, все працює - залишив так і ніяких проблем не було.

2 години тому, volomoto сказав:

вартість і час кожного підходу

В наявності є ESP32 C3 Super Mini і TTL-RS485, плюс плати для розпайки. Залишиться тільки то розпаяти і засунути в коробки. Але дивлячись як останнім часом я хочу таким займатися, то... 😁

Посилання на коментар

В процесі робота над тим, щоб трохи модифікувати поточний щит управління вентиляцією. По плану заміна поточних двох окремих контролерів (в цілому одного вже немає, вже в іншого власника) на один з більшою кількістю виходів. На алі знайшов підходящий варіант, чимось нагадує Kincony, але бренд інший. Моделей не так багато як в Kincony, але точно Kincony стали натхненням, бо є дуже схожі моделі, але з деякими відмінностями (в кращу сторону).

Прихований текст

IMG_20251227_231548.thumb.jpg.40d3fb9a3ceb44c0e67d43189f093442.jpg

Вибрав собі такий варіант, від продавця (він же виробник) отримав повну схему побудови і ніби все мало би бути добре. В процесі роботи з кодом, а саме з сенсорами зчитування обертів вентилятора, який реалізований через зчитування на цифрових входах імпульсів, виявилося що поточний контролер не підходить під цю задачу 😐 Все через те, що цифрові входи не напряму до GPIO, а через розширювач входів/виходів PCF8574. І як вчора жпт відповів, що такий варіант не годиться для зчитування імпульсів, через те що це не пряме підключення до GPIO, а фактично емуляція через I2C. І в коді треба вказувати саме GPIOxx, а в даному випадку це виглядає так, що може не сприйнятися навіть самим кодом.

- platform: pulse_counter
    pin: 
      number: GPIO36
      inverted: true
    name: "Fan Supply RPM"
    id: supply_fan_rpm
    icon: mdi:speedometer
    unit_of_measurement: "RPM"
    update_interval: 1s
    accuracy_decimals: 0
    filters: 
      - multiply: 0.5
      - exponential_moving_average: 
          send_every: 5
-----

pin:
    pcf8574: pcf8574_in_hub
    number: 0
    mode: input
    inverted: true

Сумно трохи, тому що хотів якраз позбутися всього барахла в щитку і використати тільки один контролер, і якраз цей повністю задовільняв мої потреби, маючи всі потрібні входи/виходи. Але один нюанс виліз 😒

Тому, жпт каже своє, але цікавить думка місцевих експертів, чи є якісь варіанти завести тут зчитування обертів? Вільних GPIO не передбачено, всі занято і розпаяно. Хоча все ж таки є два можливих варіанти отримати GPIO. Один з них передбачає випаювання деяких smd резисторів, що не дуже хочетсья робити, так як плата гарно залита лаком і робота має бути ювелірна, щоб лишнього не випаяти. А другий - це виведений на платі конектор для підключення HMI, який може бути rx/tx або через перемичку на платі стати просто двома GPIO. Але цей конектор планував використати для інших цілей 😅 По схемі виглядає ось так і ніби якраз має вбудовані підтягуючі резистори, які потрібні для зчитування обертів. Тільки не зрозуміло чи вони підійдуть.

Прихований текст

image.png.f52ca9bed7586b83cdaac8821e980a4f.png

image.png.79bae99ef9039ae8b537d8a14cab1e3f.png

image.png.689bbb8d3f7f256ff4afd6f6e63c43b7.png

Хоть бери і залишай поточну Kincony A2 в якості допоміжного контролера з додатковими входами/виходами 😬

Посилання на коментар

7 годин тому, TaurosRMK сказав:

HMI, який може бути rx/tx або через перемичку на платі стати просто двома GPIO

а з чого ви вирішили що 1-wire буде працювати як лічильник?

на мою думку там краще код переписати на І2С під шось інще а лічильники на прямі входи

або купити приблуду до конвертації імпульсів обертів на 4-20 мА / RS485 та винести до фанів

Змінено користувачем vbb
Посилання на коментар

4 години тому, vbb сказав:

а з чого ви вирішили що 1-wire буде працювати як лічильник

А чому ні? То ж 1-wire просто названо, а фактично пряме підключення до GPIO, яке в коді може бути записано як rx/tx, або просто gpio. Фактично там перемичка просто робить підтяжку тих двох пінів до 5В, якщо я правильно зрозумів. Виходить що це як гола esp32, де ти просто додаєш два резистори або не додаєш їх, а в коді пишеш що треба. Тому має працювати. 

Тільки я подумав що напряму напевно буде трохи небезпечно, потрібні якісь оптопари чи що... Як це зроблено в Kincony A2, та й тут також цифрові входи через оптопари. 

на мою думку там краще код переписати на І2С під шось інще а лічильники на прямі входи

Не дуже зрозумів що ви маєте на увазі. Який код і для чого переписувати? То ж нічого наче не змінить... 

або купити приблуду до конвертації імпульсів обертів на 4-20 мА / RS485 та винести до фанів

Або залишити kincony, але вона займає трохи місця і задля двох входів для зчитування обертів виглядає трохи не розумно її залишати. 

А який то девайс має бути щоб зчитував оберти і передавав по rs485? Одним оком пошукав на AliExpress, але не знайшов. Показує якісь лічильники е/е. 

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

1 годину тому, TaurosRMK сказав:

А який то девайс має бути щоб зчитував оберти і передавав по rs485?

1

2

3

4

• Лайк 2
Посилання на коментар

Ех... коли замовляв ці вентилятори на алібаба, цікавився у виробника чи має він регулятор для вентиляторів. Тоді запропонували готовий пристрій який регулює швидкість і зчитує оберти, і це все можна контролювати через rs485. Але тоді воно мені не було потрібне, бо можна було використати звичайну esp32 і окремий регулятор 0-10В, який вже в мене був. Як ось тут і починав.

image.thumb.png.28c57754cd7a237af41c6a29fc650664.png

Посилання на коментар

До речі, чи може бути конденсатор причиною яких небуть перешкод? Є регулятор rs485 - 0-10V, куплений звісно на алі. З самого початку при огляді помітив що один конденсатор зовсім трохи вздутий, але не тріснув. В такому стані працює вже напевно більше ніж 2 роки, оберти регулюються, напруга на виході стабільна, тобто при 50% там 5В, при 75% - 7.5В. Чи можна якось перевірити той регулятор чи конденсатор? Бо якщо він якось заважає іншим пристроям, то варто би його перепаяти. Конденсатори зразу були куплені, але от уже другий рік як перепаюю 🤣

Прихований текст

IMG_20240510_214549852.thumb.jpg.0c9261129c1265f495b980d243d8eea6.jpg

IMG_20240510_215130917.thumb.jpg.455b3b3cea08e39a235b72ec8dd25cd7.jpg

IMG_20240510_220318246.thumb.jpg.488bcb68e1cee831b9ef20f754394b55.jpg

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...