Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Приточно-витяжна вентиляція з рекуператором

TaurosRMK

Рекомендовані повідомлення

Вирішив створити нову тему, де хочу отримати якісь поради, підказки по автоматизації вентиляції.
Попередження! Буде багато тексту :)

Маю якусь приточно-витяжну вентиляцію з рекуператором, "якусь" тому що блок рекуператора саморобний, пластинчастий, окремо куплені вентилятори, повітроводи, нагрівач, датчики, і це все розведено на холодному горищі. Але тим не менше ця система виконує свої функції. Рекуператор робився з метою спробувати як воно буде, але в майбутньому не буде проблем замінити його на заводський блок рекуператора, якщо буде така потреба. Питання в тому чи ефективність буде краща в рази, чи лише трохи. Але зараз не про це.

Вентиляція керується контролером, в який записана програма, яка писалася минулої осені, коли часто відключали світло і толком перевірити вентиляцію в роботі не було можливості. Але був час по трохи писати програму і здавалося що все буде ок, і все продумано та враховано. Повноцінно запустив вентиляцію весною і з того часу десь пів року була можливість виявити косяки в автоматизації, зрозуміти чи все нормально працює, що нового потрібно добавити і тд. Відповідно маючи проаналізовані дані і досвід користування можна вдосконалювати автоматизацію.

Про вентиляцію.

Будинок старий, приблизна площа майже 100 м2. Проживає троє дорослих і одна дитина. Орієнтувався на норму мінімум 30 м3/г на людину. Система розділена на приточні і витяжні зони, коридор виступає переточною зоною. На кожну кімнату є дросель-клапан, щоб відрегулювати розхід повітря. По розрахунках вийшло близько 230 м3/г, це оптимальний розхід при звичайних умовах. Плюс-мінус ця цифра в реальності може коливатися, так як заміри робив самим простим китайським анемометром, який на малі потоки майже не реагує. Але й точності мені не потрібно. Так вийшло що на максимальній швидкості вентилятори видають зовсім чуть більше потрібного, десь 250 м3/г. Знову ж таки, точність не гарантована.

Про автоматизацію.

В системі є 3 датчики температури PT1000:

  • на вулиці, для контролю сезону Зима/Літо
  • в приточному каналі, для контролю температури приточного повітря
  • на витяжному каналі, зразу після рекуператора, для контролю обмерзання рекуператора

Швидкість вентиляторів змінюється в ручному режимі регуляторами Вентс РС-1-300. В даному випадку просто вибрана одна позиція, яка відповідає приблизно оптимальному розходу повітря, і ніхто їх не крутить.

Нагрівач керується через твердотільне реле контролером, відповідно до даних датчика приточного повітря і уставки температури. Реле просто замикає/розмикає контакт, тому якогось плавного керування потужністю нагрівача на даний момент немає.

Також підключив ESP32 через RS485 до контролера, щоб зробити його "розумним", а саме добавити в Home Assistant, з можливістю контролювати показники і здійснювати якісь операції зі смартфона.

Зараз все працює в режимі "Натиснув кнопку, запустилася вентиляція і працює, поки не виключиш сам або не виключиться по графіку на ніч". Записана в контролер програма має досить простий функціонал, фактично там лише датчики температури якось впливають на роботу вентиляції, більше нічого там немає. Запустив і працює, на тому й все.

Даний функціонал я хочу покращити, виходячи з тих даних, які набралися за пів року користування. Але оскільки я не дуже люблю переробляти те що працює, але працює погано, бо в більшості випадків це до доброго не приведе, я краще зроблю все заново, враховуючи потрібний функціонал. Тому я почав складати опис того що я хочу отримати в результаті, як воно має працювати і що додатково потрібно купити. І коли буду мати повний опис, тоді почну це реалізовувати. Відповідно зараз почав писати що і як має бути, а в цій темі буду частинами показувати що я планую реалізувати, можливо хтось щось підкаже, щоб врахувати в оновленій автоматизації.

До і Після

Зараз:
Не враховується кількість людей в будинку, не враховується вологість по кімнатах, рівень СО2. Немає ніяких повноцінних сценаріїв і можливостей швидко змінювати режими вентиляції.

Планується:
По максимуму перенести все управління в НА, щоб менше лазити до контролера. Добавити датчики присутності, підключити існуючі датчики температури і вологості, добавити датчик(и) СО2. Замінити ТТР нагрівача на аналогове, щоб плавно керувати потужністю по ПІД закону, замінити регулятори вентиляторів. Переписати програму для контролера, щоб вентиляція працювала ефективно та економно.

----------

Ну що, поїхали 😁

"Залізо"

Регулювання

Вентилятори:

  • ТТР 4-20 мА / Трансформатор для вентилятора приточного (* ESP32 через rs485).
  • ТТР 4-20 мА / Трансформатор для вентилятора витяжного (* ESP32 через rs485).

На даний момент замовив вживані трансформаторні регулятори Systemair RE 1.5, 2 шт, надіюся будуть робочі, попробую їх автоматизувати з використанням реле, щоб переключатися між різними швидкостями. Цим буде керувати ESP32.

Нагрівач:

  • ТТР 4-20 мА (* через rs485 або на пряму 4-20 мА).

Контроль

Визначення кількості присутніх людей

  • Датчик присутності Спальня1.
  • Датчик присутності Спальня2.
  • Датчик присутності Кухня.
  • Датчик присутності Вітальня.

Корекція температури притоку

  • Датчик температури притоку Спальня1 (Zigbee). 
    Даний датчик потрібен для контролю температури приточного повітря. Оскільки повітроводи розведені по холодному горищі, магістраль зі спіровенту і утеплена, а вітки по кімнатах Atco Superflex, через які скоріше за все трохи є тепловтрати. По датчику в магістралі температура одна, а на вході в кімнату трохи інша. Різниця відчувається коли вулична температура починає падати до нуля і нижче. Тому для контролю в одній кімнаті прямо перед анемостатом закріплю безпровідний датчик температури, щоб порівнювати дані і в разі чого коригувати температуру притоку.

Підтримка рівня СО2 <1000ppm

  • Датчик СО2 Спальня1.
  • Датчик СО2 Кухня.

На даний час датчиків СО2 немає, та й не дешеві вони, тому їх буду враховувати в останню чергу, можливо спочатку тільки один датчик. Кухня і спальня це ті кімнати де в основному більше часу проводиться, тому думав саме по цих кімнатах контролювати СО2.

Підтримка вологості в межах 45%-60%

  • Датчики температури і вологості Xiaomi.
    Майже у всіх кімнатах є такі датчики, думаю їх можна використати для контролю вологості.

Датчики температури PT1000

  • Вулиця - контроль сезону Зима/Літо.
  • Приточний канал - контроль заданої температури притоку.
  • Витяжний - контроль обмерзання рекуператора.

----------

Режими вентиляції

Планується контроль СО2, вологості, температури притоку, а також присутність людей в домі, ефективність і економність вентиляції. Тому при таких даних вентиляція не може працювати на одній швидкості постійно. Думаю розбити це на такі режими:

1. Максимальний

Включається при:

  • Вологість вище 60% протягом 30 хв.
  • Рівень СО2 вище 1000ppm протягом 30 хв.
  • 5 і більше людей присутні протягом 60 хв.

2. Оптимальний

Норма ~230 м3/г.

Включається при:

  • 3-4 людини присутні протягом 30 хв.

3. Тихий

65% від норми, ~155 м3/г.

Включається при:

  • Менше 2 людей присутні протягом 30 хв.
  • В нічний час 00:00 - 07:30.
  • Вологість нижче норми протягом 15 хв.

4. Мінімальний

40% від норми, ~95 м3/г. Без постнагріву.

Включається при:

  • Нікого немає в домі протягом 30 хв.

----------

Для початку я виділив режими, які хочу мати. В регуляторі є 5 ступеней регулювання, думаю 3-4 з них задіяти, які будуть відповідати описаним вище режимам. Можливо Максимальний і Оптимальний це буде один режим, бо різниця всього 5-7%. А може залишиться 4 режими, але об'єми зміняться. Все буде залежати від регуляторів, які показники будуть на різних швидкостях.

В цілому здається все, для початку є тільки це, далі буде продовження.

Питання по цьому всьому: Що тут варто добавити, забрати, змінити?
Можливо якісь інші умови, або менше режимів, або вимикати вентиляцію коли нікого немає вдома.

Для розуміння які кімнати і який розподіл повітря прикріплюю картинку. Режим "Максимальний" по показниках може відрізнятися, заміри робилися в момент запуску, можливо потрібно заново зробити заміри, щоб відкоригувати.

Прихований текст

Screenshot_1.png.bc0031f8aea4772848cf966dba87aa49.png

 

Змінено користувачем TaurosRMK
  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

я б для початку перевірив якість регулювання трансформаторами. Колись в мене таке було, вентилятор на номіналі працював нормально, а на понижених режимах гарчав і вібрував. Тоді я перейшов на частотник і стало супер. У Вашому випадку можна спростити до навантаження одного частотника двома вентиляторами. Замість режиму розморожування - догрівання вулиці до 0° . 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 годин тому, yur43 сказав:

для початку перевірив якість регулювання трансформаторами.

Звичайно, якщо будуть проблеми, то виберу інший варіант регулювання, а трансформатори продам @volomoto🤣

Але це нічого не змінює, все рівно автоматизація буде перероблена, з трансформаторами чи чимось іншим. 

По частотниках раніше на олх питав, кажуть тільки для 3-фазних моторів. Для 1-фазних рідкість і дорого. Є на аліекспрес, пишуть для 1-фазних, але як він себе поведе, то вже лотерея. Так що попробую трансформатори. 

Для догріву вуличного повітря потрібен новий нагрівач. А це додаткове навантаження, розхід електроенергії, частково потрібно переробляти канал, чого зовсім не хочеться. 

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 часов назад, TaurosRMK сказал:

А це додаткове навантаження, розхід електроенергії, частково потрібно переробляти канал, чого зовсім не хочеться.

Та да,це комфорт  який не вимірюеться окупністю і економіею ,тут уже як начав танцювати ,то треба і вклонитись) 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

7 годин тому, TaurosRMK сказав:

а трансформатори продам @volomoto🤣

Ну мені тільки один потрібен і то для кухонної витяжки, бо в зазар вентилятор працює в режмі вкл-викл.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А якщо взяти отакі датчики vi.aliexpress.com/item/1005003622447376.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.79613d306tpr4P&algo_pvid=16af4d3f-a180-4c4c-8f4e-f78cf9af85f6&aem_p4p_detail=202311110256259644982122937560000115638&algo_exp_id=16af4d3f-a180-4c4c-8f4e-f78cf9af85f6-7&pdp_npi=4%40dis!USD!1.93!1.76!!!1.93!!%4021165f0616997001854486691e818b!12000026539317159!sea!UA!760018461!&curPageLogUid=pQqSODA3yARZ&search_p4p_id=202311110256259644982122937560000115638_8 , поставити на сторонах безпосередньо рекуператора і шось присобачити керувати вентиляторами з графічним інтерфейсом, це ж була б бімба. 

1. У вимкненому стані калібруємо датчики тиску по середньому показнику.

2. По різниці тиску визначаємо продуктивність притоку і витяжного каналу.

3. Температура і вологість - звичайні сценарії.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 години тому, yur43 сказав:

А якщо взяти отакі датчики vi.aliexpress.com/item/1005003622447376.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.79613d306tpr4P&algo_pvid=16af4d3f-a180-4c4c-8f4e-f78cf9af85f6&aem_p4p_detail=202311110256259644982122937560000115638&algo_exp_id=16af4d3f-a180-4c4c-8f4e-f78cf9af85f6-7&pdp_npi=4%40dis!USD!1.93!1.76!!!1.93!!%4021165f0616997001854486691e818b!12000026539317159!sea!UA!760018461!&curPageLogUid=pQqSODA3yARZ&search_p4p_id=202311110256259644982122937560000115638_8 , поставити на сторонах безпосередньо рекуператора і шось присобачити керувати вентиляторами з графічним інтерфейсом, це ж була б бімба.

Щось не зрозумів який толк віж цього. Продуктивність можна визначити анемометром, цього буде достатньо. Хіба що по датчиках можна буде контролювати чистоту фільтрів, коли продуктивність буде падати, збільшувати швидкість вентиляторів, щоб підтримувати потрібний рівень. Тоді для цього потрібно плавне регулювання вентиляторів, а не трансформатором. Якщо вже по такому принципу, то потрібно було ставити на кожен канал регульований клапан, щоб була можливість перекривати/зменшувати розхід на кімнати, де нікого немає.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Отримав сьогодні замовлені регулятори Systemair RE 1,5. Було трохи ризиковано замовити вживані, хоча дуже приваблива пропозиція була, тому ризикнув. На пошті звичайно перевірити ніяк, але вдома оглянув, перевірив, все ніби добре, видає вказані напруги. Перевіряв без вентилятора, треба ще з ним попробувати, як буде себе вести. Чи можуть бути якісь нюанси, які в роботі можуть проявитися? Начинка проста, тому і ламатися там нічому - трансформатор, перемикач, запобіжник, світлодіод. Дивно чи підозріло, робочі регулятори, стан як на вживані дуже гарний, при чому нові зовсім не дешеві, а продали майже за копійки.

Залишиться прикрутити автоматичне перемикання швидкостей, треба буде трохи побавитися. Правда якщо викинути звідти галетний перемикач з клемами, то якраз буде місце під модуль 4-канального реле. А інших варіантів напевно немає.

11.11.2023 в 23:31, volomoto сказав:

Ну мені тільки один потрібен і то для кухонної витяжки

Думаю з трансформаторами все ок буде, тому можу запропонувати Вентс РС-1-300, але тоже 2 шт 😁

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Повітря взимку дуже сухе. Ваші алгоритми можуть зламатися. Температура, вологість - це показники для кухні та ванної кімнати підходящі. І не абсолютні, а відносні значення. Подумайте про два датчика біля плити: нижче поверхні і під стелею. При збільшені різниці температур вмикати витяжку.

В жилих же кімнатах головний параметр - СО2. Рахувати людино-години присутності в приміщенні - це такий собі варіант. Якщо помічаєте, що рівень СО2 починає підвищуватись - вмикаємо вентиляцію.

У вас можуть бути відкриті вікна, двері - вентиляція буде зайвою, хоча і люди в хаті. А якщо бігають туди-сюди всі, то як їх рахувати?

Коли в хати увімкненої "нікого нема вдома", то і вентиляція зайва. Хіба, тиждень нікого нема...

Взагалі тема цікава. Сам думаю над простішою системою

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

19 годин тому, AndryG сказав:

Ваші алгоритми можуть зламатися

Так над алгоритмами потрібно думати, тестувати, враховувати різні варіанти і тд. Може щось більш-менш нормальне з того вийде.

На рахунок вологісті, наприклад в кімнатах де приток (спальні, вітільня) вологість на даний час знижується до 45-40% при працюючій вентиляції, а в кімнатах де витяжка (кухня, ванна та ін), там вологість вища, у кухні тримається 55-60%, в ванній трохи вище. Якщо контролювати по цих кімнатах, то коли на кухні буде 45-50% вологість, в спальнях може бути цілих 30%.

19 годин тому, AndryG сказав:

А якщо бігають туди-сюди всі, то як їх рахувати?

Я думаю можна задати число стабільно пристуніх людей і по датчиках якось відслідковувати чи є на даний момент більше/менше людей в будинку, ніж заданий параметр. Але то таке, все треба пробувати і я не кажу що все має моментально підстроюватися, для цього є таймери затримки. Наприклад по датчиках є 4 людей, вентиляція працює в звичайному режимі, якщо двоє вийшли, значить алгоритм записує і вмикає таймер (наприклад 10-15хв), якщо за цей час так і залишолося двоє людей в будинку, то відбувається перемикання на нижчу швидкість. Знову двоє вернулися, алгоритм фіксує, вмикає таймер, якщо через цей час вже 4 людей в будинку, то перемикається на вищу швидкість. Якось так.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Значить що, перевірив трансформатори на вентиляторі, все ок, ніяких звуків не чути. В порівнянні з теристорним регулятором, де навіть при незначному зменшенні обертів вже було чутно гудіння, а якщо зменшити до 50% то навіть через стелю було чути роботу вентиляторів. Ось на відео запускав вентилятор, швидкості від більшої (230В) до меншої (80В). Взагалі позицій п'ять, 80В / 105В / 130В / 160В / 230В, при 80В і 105В вентилятора майже не чути з відстані пів метра, взагалі не знаю який там потік повітря буде, напевно дуже малий. При 130В вже трохи чути. Треба буде робити заміри на кожній позиції регулятора, може з тих п'яти лише 3 підійде. Раніше робив заміри просто напряму 230В на вентилятор, виходить трохи більше кубів, ніж потрібно. Може при 160В буде вже менше ніж потрібно :) 

@yur43

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

З приводу автоматизації ручних регуляторів. Маю такі два модулі реле для ESP, самі реле на 250В 10А, так що думаю для вентилятора 0.5А вистачить. Також є ESP32 підключена до контролера вентиляції по Modbus.

Прихований текст

image.png.ad46a0b208203df14aa2cc7397cdaff5.png

На аліекспрес є готові блоки з реле і впаяною ESP, з різними варіантами підключення по wifi, rs485, eternet. Фактично це те саме, лише в готовому вигляді? В мене вже є підключення по rs485 до контролера, ESP і модулі реле також є, фактично це все з'єднати і вийде те саме?

Прихований текст

image.png.3253c1cbbc6a7b6acc0c3f1084081b23.png

 

А от для прикладу варіант трансформаторного регулятора Sentera STVS1-15L22 з керуванням 0-10В. Є ще аналогічні моделі з Modbus керуванням.

Прихований текст

image.thumb.png.de91c37eb610ecb52c547b654c4742d1.png

image.png.f2de6d67b9afdc4646236984e1344971.png

Як я хочу зробити. На контролері записана базова програма керування вентиляцієї, коли є необхідність переключити швидкість вентилятора, то контролер по Modbus передає сигнал на ESP, а там вже відбувається переключення швидкостей. Вистачить такого модуля реле як на першому фото? Фактично цей модуль реле замінить галетний перемикач, треба просто це програмно записати на ESP.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Фактично це те саме, лише в готовому вигляді?

Так, це те саме.

14 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Вистачить такого модуля реле як на першому фото?

Якщо вам достатньо тільки 4 швидкості, то вистачить.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

33 хвилини тому, volomoto сказав:

Якщо вам достатньо тільки 4 швидкості, то вистачить.

Пята швидкість там просто 230В, що можна зробити в обхід реле. Або якусь одну відкинути, наприклад 80В, бо там напевно потоку майже не буде. В любому випадку 4 вистачить.

33 хвилини тому, volomoto сказав:

Якщо вам достатньо тільки 4 швидкості, то вистачить.

Тут я більше мав на увазі не по швидкостях, а може щось ще додатково буде потрібно? Дивлячить на фото готового регулятора Sentera, там на платі багато чого розпаяно, але там крім самих реле напевно блок живлення для реле (12В видно по фото), логіка переключень між швидкостями, можливо якіст захисти і тд. В моєму випадку мозком буде ESP, окремо блок живлення, модуль RS485 і модуль реле.

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сентера керується вхідним сигналом 0-10В, як ви написали. Саме для цього і потрібна плата. У вас замість неї буде блок esp. 

Не стикався раніше з трансформаторними регуляторами такими. Я в шоці, як по таким цінам продають примітивні автотрансформатори :)

Взяти на олх ламповий телевізор за 200 грн, і на його ТС-180 зробити трансформатор вольтодобавки.

На esp будете робити прошивку - не забудьте про затримку між перемиканнями реле, щоб не спалити контакти, закоротивши частину обмотки.

По електроніці якщо модулі готові, то лишаються перешкоди від компоновки: rs485 не в один жмут із силовими проводами, на реле повісити ланцюжки іскрогасіння...

 

Змінено користувачем AndryG
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Якщо комусь буде цікаво як регулятор виглядає з середини.

Є вхід L-N, вихід L-N від трансформатора на вентилятор, і ще додатково вихід L-N який при будь якому увімкненому положені ручки має 230В, наприклад для заслонки чи комутації нагрівача.

Прихований текст

IMG_20231122_110606307.thumb.jpg.cb9ff1c559ffa51f12740a5d6f0d3258.jpg

IMG_20231122_110905652.thumb.jpg.43fa47f8a2dd6c0e1c5fbcd110f632f7.jpg

IMG_20231122_110837940.thumb.jpg.3a900a7b277baab30f8ca93d6d114a37.jpg

IMG_20231122_111200492.thumb.jpg.e8d6a4407d1bb23d22f933933133384e.jpg

IMG_20231122_111233159.thumb.jpg.29cd9bcf16106823dcd211b9507a5446.jpg

IMG_20231122_111302367.thumb.jpg.d783ad9a41625a375555cdaa9fefc984.jpg

В мене привід заслонки і сам вентилятор комутуютсья через контактор, але думаю замінити їх на якесь реле, бо контактор чомусь сильно гріється і сильно клацає при спрацюванні. Думаю заміню на якісь реле з котушками 24В.

С приводу схеми ще треба подумати. @volomoto в іншій темі показував що можна зробити по типу перемикача фаз.

image.png.686f9007b64fc5e82f8a05c111daba00.png

Фактично в мене є 4 реле, можна на кожен повісити по одному виходу від трансформатора, якраз будуть всі обмотки, а 230В потрібно якось на пряму запустити. Але прийдеться додатково ще якесь реле ставити, чого не дуже хочу. Думаю з цим ще розберуся. Хоча це можна зробити і з чотирма реле, там є NC/NO контакти, але чи буде так добре.

Тут інше питання, як перейти з таких плоских наконечників на трубчасті? Думаю що цю всю плату з перемикачем просто від'єднаю, там є половина проводів, яких мені просто не потрібні, залишаться лише L-N на вхід трансформатора, 4 провода з обмоток і ще є захисний вимикач по току, його напевно тоже залишу. Якраз в корпусі буде достатньо місця, щоб поставити той модуль з реле, але там проста клемна колодка, а тут плоскі конектори. Обрізати їх можна, але немаю інструменту щоб потім обжати звичайні трубчасті наконечники. Чи для такої роботи підійде просто нормально залудити провід і затиснути в клему?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 2 тижні потому...

Цікаве відео попалося. Щось типу як стінові рекуператори/провітрювачі, але тут дійсно як нормальний рекупертор. І з них можна створювати цілу систему вентиляції без повітроводів. Тобто де потрібен приток, там буде приток, де витяжка, там витяжка, а по цілому будинку буде циркуляція.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

13 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Цікаве відео попалося. Щось типу як стінові рекуператори/провітрювачі, але тут дійсно як нормальний рекупертор. І з них можна створювати цілу систему вентиляції без повітроводів. Тобто де потрібен приток, там буде приток, де витяжка, там витяжка, а по цілому будинку буде циркуляція.

Як ретрофіт воно добре, але це та ж сама прана, тільки в іншому виконанні.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, volomoto сказав:

Як ретрофіт воно добре, але це та ж сама прана, тільки в іншому виконанні.

Ніби так, але виглядає трохи продуктивніше, якись теплообмінник є, а в прани там пару трубок и один-два компютерних вентилятора 😄

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, TaurosRMK сказав:

Ніби так, але виглядає трохи продуктивніше, якись теплообмінник є, а в прани там пару трубок и один-два компютерних вентилятора 😄

От тільки зробити кватратний отвір в стіні, де вже є чистовий ремон, не так просто. Якщо це газобетон, СІП чи каркасник, то відносно легко, а от з цеглою треба добре намучитись.

Цікаво скільки воно коштує.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • Dr.Yura змінив заголовок на Приточно-витяжна вентиляція з рекуператором

Може хтось зможе оприділити виробника такого теплообмінника? Маркіровок ніяких немає, лише логотип.

Знайти в продажі окремо теплообмінники взагалі не просто, на олх залишився один варіант от такого, 500 мм розміром. Продавець каже "новий, але пошарпаний". Якщо б знати характеристики, то може взяв би собі, хоча габаритний трохи, аж 500 мм.

image.png.210ba9269f244075edb02b8fc8147ee1.png

image.thumb.png.771b60aa314ccb38e0469b726f60ec3e.png

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

17 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

виробника

Знайшовся якось випадково 🤣 Klingenburg, ще б модель оприділити.
@Dmode У вас той же виробник, приблизні розміри памятаєте? В цій моделі виходить 366х385 плюс-мінус.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

19 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

ще б модель оприділити.

ось тут пишуть що то ніби новий дизайн GS-K 366

image.png.c96c415533cb2d05f1cd70ca1b197163.png

В мене є специфікація з 2015 року, не знаю наскільки вона відповідає нью дизайн.

image.thumb.png.6b6f686e9f1371448e7058a7994546ad.png

ось ще пдф по ним

www.klingenburg.uk/fileadmin/user_upload/germany/Downloads/GS/klingenburg_gs_en.pdf

 

Я б на вашому місці звернувся би до виробника з запитом на софт, щоб порадили яка версія відповідає теплообміннику на фото, і вислали його. Так ви зможете перевірити його параметри на потрібних об'ємах.

Змінено користувачем Dmode
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

50 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Продавець каже "новий, але пошарпаний".

Якесь підозріле формулювання.

Як на мене більш безпечним був би варіант почекати поки для вас виготовлять новий, ніж брати той що "пошарпаний". Хіба що вам дадуть той пошарпаний на тести для перевірки герметичності...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ці пдф вже бачив, там 366х366, а людина заміряла 366х385 (AxB), а таких розмірів нема. Або замір зроблено не правильно, уточнив інформацію.
В якійсь темі бачив характеристики конкретно вашого теплообмінника, це вам робили розрахунок чи є десь софт доступний? У них на сайті тільки по запиту. Але якщо брати для порівняння модель від Zern HC-EX6 366 також 500мм, то там мінімальний розхід ~170 м3/г. Це значить що при меншому розході ефективність буде падати, або взагалі не буде відбуватися рекуперація? Я до того, що в мене бажаний повітрообмін максимум десь 230-250 м3, а мінімальний може бути і 120-150 м3/г. По калькулятору Zern варіанти на 300-350 мм для цього підходять, там мінімальна межа починається з 110 м3/г.

Так що може для моїх потреб 500 мм трохи великий варіант.

image.thumb.png.77cf43d23f9767494d72c7a23cf3d008.png

25 хвилин тому, Dmode сказав:

Якесь підозріле формулювання.

Ну це ніби складські зберігання, розпродують.

Значить напевно ця модель GS-K 366, переміряв і там дійсно 366х366.

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...