Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Шибер/заслонка для димоходу

TaurosRMK

Рекомендовані повідомлення

В будинку є стара пічка, ну як стара, старого зразка, на якій зверху можна яйця і стейки жарити 😁 Від цієї пічки є п'єц на дві кімнати через стіну і через горище наверх виходить димохід - рядів десять звичайної цегли, на якій стоїть азбестоцементна труба напевно 200мм діаметру. Пічка сама по собі нічим не заважає, а минулого року навіть спасала під час виключень світла, функціонує справно, бо десь 5-6 років назад робилася реконструкція, була трохи велика, зробили меншу. Але є два нюанси.

1. Пічкою практично не користоємося, опалення газовим котлом, тому пічка палиться хіба що при екстренних ситуаціях. Побачив що ті 10 рядів цегли які на горищі по троха починають сипатися. Напевно треба це переробити, питання в тому як правильно це зробити? Напевно треба замінити цеглу на вогнетривку, плюс додатково весь димохід утеплити?

2. В димоході є звичайний шибер, в шов між цеглами вставлений кусок листового металу з ручкою і на тому все. Але в цій кімнаті є приток вентиляції і тут помічаю що температура в цій кімнаті падає швидше ніж в інших. Наприклад коли котел гріє, температура плюс-мінус вирівнюється по кімнатах, але потім котел виключається і грубо кажучи через годину-півтори в цій кімнаті температура може впасти на 1-1,5С, а в інших не більше 0.3-0.5С. Коли вентиляція працює, температура падає швидше, коли не працює, то повільніше, але все рівно падає більше ніж в інших. Підозрюю що димохід від пічки робить свою роботу, витягує з кімнати, а коли працює вентиляція, то тяга ще краща. Треба з цим щось робити. Пічка це не герметична конструкція, шибер також бажає кращого, там щілина може 8-10мм, і це все дається в знаки, через всі можливі щілини тягне. І не знаю чи шибер там в стіні повністю перекриває димохід, може й ні. Рукою не сильно відчутно, але по датчику температури помітно, наприклад зараз 13:40 - 21.3С, 14:40 - 20.3С. Якщо зі щілиною в шибері можна щось придумати, наприклад скотчем обклеїти, але толку напевно буде мало, через пічку буде все рівно тягнути. Тому тут питання, є якісь варіанти автоматизованих шиберів/заслонок, по типу як в вентиляції, до якого можна підключити привід і закривати практично на глухо, щоб по максимуму знизити тягу, коли це не потрібно? Встановити такий шибер на горищі, можливо навіть вмонтувати в цеглу і керувати через простий вимикач (закрито/відкрито).

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Привіт. Подібна автоматика існує для камінних топок. Але зазвичай автоматику для камінів ставлять на приточку, так як температура димових газів виведе з ладу ущільнювачі заслінки і сам привід.

І якщо цим приладом ви користуєтесь вкрай зрідка, то краще, при переробці димаря, вмонтувати новий, більш герметичний шибер. Але герметичний шибер небезпечний для життя людей. Тому у нормальних шиберах передбачений захист від дурника у вигляді надрізу заслінки.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 години тому, TaurosRMK сказав:

Тому тут питання, є якісь варіанти автоматизованих шиберів/заслонок, по типу як в вентиляції,

Забули відкрити  вчамріли , передчасно закрили вчамріли , щось з автоматикою сталось вчамріли.Тому  на шляху диму ( якщо ваше життя вам ще дороге ),  ніяких автоматичних , і тим більш герметичних засувок. 

ПС. Від чадного газу порятунку немає. 

4 години тому, TaurosRMK сказав:

Побачив що ті 10 рядів цегли які на горищі по троха починають сипатися.

Тому що ви намагаєтесь герметично перекрити рух повітря через піч. Через димохід печі циркуляція повинна бути завжди , щоб виводити надлишкову вологу з цегли. Буде циркуляція , цегляний димохід буде жити хоч 100 років.

4 години тому, TaurosRMK сказав:

Напевно треба замінити цеглу на вогнетривку,

Вогнетривка цегла боїтся вологи , тому використовувати її в димоході не можна.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 часа назад, TaurosRMK сказал:

Від цієї пічки є п'єц на дві кімнати через стіну і через горище наверх виходить димохід - рядів десять звичайної цегли, на якій стоїть азбестоцементна труба напевно 200мм діаметру

Тут вам потрiбно добре помiркувати, по ремонту димаря, або брати повний "фарш з утепленям,ревiзiею" i спати сокiйно, або (не спати) i доробляти постiйно. (азбестова труба -це небеспечно) це труби "каналiзацiйнi,а не димоходнi,i вони лопають в самий не пiдходящий момент (коли постiйно хороша топка).. Якщо там, вiд стелi/потолка до оголовка димаря 3,5-4м. то краще взяти повний комплект димохода.(приклад фото -перехiд димохода)

4 часа назад, TaurosRMK сказал:

Тому тут питання, є якісь варіанти автоматизованих шиберів/заслонок, по типу як в вентиляції, до якого можна підключити привід і закривати практично на глухо, щоб по максимуму знизити тягу, коли це не потрібно? Встановити такий шибер на горищі, можливо навіть вмонтувати в цеглу і керувати через простий вимикач

Е такий пристрiй, називаеться "вентилятор нормального горiння i економii",(приклад -фото) а вiн не дешевий. Вам краще порадитись з фахiвцями по печам-камiнам,якi можуть порекомендувати якусь "заслонку" 

А для подачи повiтря треба пiдключити трубу на Ф-100мм. до пiчи-котла з вулицi, або це можна зробити через димоход, "всерединi з верху"подачу.(приклад -фото)

2563.jpg

011325o2 (1).jpg

271938948_4702242743162783_4257932889616918432_n.jpg

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...