standov Опубліковано: 22 січня Поділитись Опубліковано: 22 січня (змінено) Потихеньку вивчаю сабж, ідея в тому що без необхідності мати АКБ буфер можна *теоретично* заряджати машину від сонця в ситуації коли струм рендомний. Поки нагуглив таке, може їто стикався з такими системамм вживу або має навіть практичний досвід, цікаво послухати. В моєму конкретному випадку є обережна ідея лупанути навіс під авто панелями і відповідно думаю як то потім використати, бо парковка в мене заживлена напряму від стовпа, заводити то все в будинок не дуже реалістично а ставити гібрід з АКБ на вулиці мені не подобається як не крути. Змінено 22 січня користувачем standov 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 22 січня Поділитись Опубліковано: 22 січня 6 хвилин тому, standov сказав: Потихеньку вивчаю сабж, ідея в тому що без необхідності мати АКБ буфер можна *теоретично* заряджати машину від сонця в ситуації коли струм рендомний. Поки нагуглив таке, може їто стикався з такими системамм вживу або має навіть практичний досвід, цікаво послухати Здається мені за такі гроші краще акум докупити на 15 квт і вже налаштовувати заряд авто через якісь смартлоади чи розумні будинки... Тут вам і буфер, і користь від акума. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 22 січня Автор Поділитись Опубліковано: 22 січня (змінено) 8 минут назад, beavis сказал: Здається мені за такі гроші краще акум докупити на 15 квт і вже налаштовувати заряд авто через якісь смартлоади чи розумні будинки... Тут вам і буфер, і користь від акума. ну за які такі гроші, 2кілобакси то 500 баксів інвертор + 1500 на акб, то буде раптом під 10квтг (і то щось таке напівгаражне), це для авто ніачом + де воно має стояти в -20 на вулиці. Плюс це взагалі не вирішує проблему, бо наприклад поле 3-4квт дає зараз 500вт в похмуру погоду, до сраки ті акб, воно все одно без гріда мінімальні 2квт не витягне без якихось танців з бубном. Тобто фактично то все буде нормально працювати лише влітку. а тут *в теорії* воно може мабуть 500вт вдувати по дс (але то не точно), 5квтг в похмурий день то вже шось. Це за умови що воно працює так я собі уявляю звісно ) В мене в хаті вже є акб та інвертор, зараз питання більш прикладне "під задачу" Змінено 22 січня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 22 січня Поділитись Опубліковано: 22 січня 8 хвилин тому, standov сказав: мабуть 500вт вдувати по дс Справа звісно Ваша, але за 2к баксів це дичина, як на мене) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 22 січня Автор Поділитись Опубліковано: 22 січня (змінено) 5 минут назад, beavis сказал: Справа звісно Ваша, але за 2к баксів це дичина, як на мене) ну я би теж хотів щось дешевше )) просто поки навіть нічого більше не гуглиться, бо мені не потрібно ні 20квт ні можливість роботи від акб, може буває шось дешевше, в теорії то наче там нічого рокет-сайнсного немає Змінено 22 січня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 22 січня Поділитись Опубліковано: 22 січня 29 хвилин тому, standov сказав: а ставити гібрід з АКБ на вулиці мені не подобається як не крути А чому б не поставити мережевий інвертор з лімітером і звичайну зарядку? На опенхабі можна написати алгоритм ватроутінгу, який буде керувати зарядкою так, щоб там працювати тільки від сонця і не споживала від мережі. Мережевий інвертор коштує в два рази менше, ніж там спеціалізована приблуда, і буде також живити інше навантаження, яке є в хаті. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 22 січня Автор Поділитись Опубліковано: 22 січня (змінено) 31 минуту назад, volomoto сказал: А чому б не поставити мережевий інвертор з лімітером і звичайну зарядку? ну це варіант але воно буде працювати лише влітку мені в економію, а влітку то взагалі майже все буде працювати. Плюс я не впевнений дуже що лімітер відпрацює достатньо швидко щоб зарядка не стала в помилку (але в мене жодного досвіду). В взимку воно буде шпарити по денному тарифу АПД. @volomoto взагалі не впевнений що зрозумів думку, можете детальніше? Змінено 22 січня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 19 годин тому, standov сказав: АПД. @volomoto взагалі не впевнений що зрозумів думку, можете детальніше? Можу і навіть діаграму намалював, бо так легше пояснювати: Мережевий Інвертор нічого не знає про зарядну станію, а зарядна станція – про інвертор. Інвертор налаштовується на нульовий експорт в мережу і для цього треба встановити трансформатори струму після лічильника енергокомпанії. Дуже добре якщо інвертор має інтеграція з розумник будинком, як на картинці. Якщо ж не має, то прийдеться поставити ще додатковий технічний лічильник, з якого можна вичитувати поточну потужність мережі (імпорт та експорт). Основна суть, що алгоритм ватроутінгу має постійно знати Grid Power. Зарядка, точніше банальна EVSE, підключається стандартно і головне щоб вона була підключена після СТ лімітера. Також зарядка має підтримувати інтеграцію із розумним будинком, щоб можна було керувати струмом заряду. А далі пишете простий zero-export-mininum-import алгоритм на оупен хабі (думою тут не буде проблем, бо інфи по цьому є багато), який буде ступінчасто керувати струмом зарядки машини. Плюсів в тої системи є багато: 1. Сонце буде використовуватись не тільки для машини, а й для будь-якого навантаження будинку. 2. Якщо поставити трохи розумніший інвертор, то він може надлишок зберігати в акумулятор. Той же Деє з коробки вміє працювати в AC-coupled системі, головне в правильному місці поставити його СТ або смарт лічильник. І не треба ніякої додаткової силової проводки. 3. Дешево. Головним мінусом є те, що воно не зможе працювати без мережі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня Я в цій схемі лише не зрозумів про зарядку з керуванням струму і як інвертор в машини буде про то все знати? Там жеж "зарядка" то фактично банальні захисти, індикації та контроллер порта, а сам інвертор в машині? Чи як? Ну тобто сонце дає 500вт замість номіналу 2000, машина каже "пака, в тебе проблеми мережі" і ставить порт в помилку, як це все має розрулити лімітер? Тобто як я розумію задача лімітера це розділити два споживача по якомусь правилу, але проблема то ширше, коли регулярно (мінімум два рази навіть в сонячний день) коли енергії недостатньо для штатного ac порта машини, і вона стає в помилку в кращому випадку поки не перетикнеш порт. Чи я чого не розумію? А коли енергії достатньо то нафіга лімітер, в мене нема потреби живити друге джерело, в мене є гібрид на то Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 1 годину тому, standov сказав: Я в цій схемі лише не зрозумів про зарядку з керуванням струму і як інвертор в машини буде про то все знати? Там жеж "зарядка" то фактично банальні захисти, індикації та контроллер порта, а сам інвертор в машині? Чи як? EVSE каже машині про максимальний струм АС, яка та може брати з мережі, і в хороших зарядках цю величину можна змінювати динамічно. 1 годину тому, standov сказав: Ну тобто сонце дає 500вт замість номіналу 2000, машина каже "пака, в тебе проблеми мережі" і ставить порт в помилку, як це все має розрулити лімітер? Якщо сонце дає 500Вт, то треба виставити макс. струм АС 2А і тоді машина більше не візьме. Лімітер каже інвертору, що треба видавати не більше потужності, ніж споживає навантаження, бо інакше почнеться експорт в мережу. А якщо буде достатньо навантаження, то інвертор буде видавати все, що зможе. Якщо ж навантаження більше, ніж сонця, то буде імпортувати з мережі. Алгоритм такий: Потрохи (наприклад з кроком 1А) нарощуємо макс. струм АС і дивимося чи нема імпорту з мережі. Якщо сонця достатньо, то інвертор буде збільшувати генерацію синхронно з тим, як ми дозволяємо машині заряджатись із більшою потужністю. Як тільки генерація вийде на свій максимум в даних момент, то збільшення потужності заряду приведе до збільшення імпорту з мережі. Тоді залежно від вибраного гістерезису або зупиняємо сетпойнт макс. АС струму там, де він зараз є, або відкочуємося на крок назад. Чекаємо трохи і дивимось знову на споживання з мережі. Якщо воно збільшилось, значить треба ще зменшити струм заряду. Якщо споживання стало майже нульовим, то значить спрацьовує лімітер інвертора і потенційно є запас по генерації і можна знову збільшувати струм заряду. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня Отут людина зробила щось дуже схоже: Правда там керування по потужності акумулятора, бо мережа відключена, але ніщо не заважає керувати по потужності, яка відбирається з мережі. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня 13 минут назад, volomoto сказал: EVSE каже машині про максимальний струм АС, яка та може брати з мережі, і в хороших зарядках цю величину можна змінювати динамічно. а є якийсь приклад конкретного дивайсу який вміє к кроком в 1а, я не думав що є такі варіанти, думав в кращому випадку щось типу 10/16а? логику зрозумів, звучить непогано, дякую. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 27 хвилин тому, standov сказав: а є якийсь приклад конкретного дивайсу який вміє к кроком в 1а, я не думав що є такі варіанти, думав в кращому випадку щось типу 10/16а? Є насправді багато, але щось порекомендувати не можу, бо якогось дослідження не робив. Точно openevse.com/index.html може, бо це опес сорс система, але можна купити кіт. go-e.com/en/ вміє, але дорого. Wallbox вміє, але треба йти через їхній хмарний апі. Всі нові зарядки мають гранулярне керування струмом зарядом, бо всі хочуть застрибнути на поїзд заряду надлишком сонця. Правда питання наскільки відкритий апі. Єдиний нюанс, що там завжди є якийсь мінімальний струм заряду типу 5-8А. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня (змінено) 34 минуты назад, volomoto сказал: 5-8А це мінус, погуглив 6 схоже всюди, тобто під 2кв, тобто щоб взимку висотувати сонце треба поле не маленьке ставити. але в цілому є про шо подумати, дякую. АПД тобто виходить так що якщо парковку застілати умовно 25 квадратів, то це буде під 5квт пікові, але через горизонтальне розташування та часткове затінення взимку того всього багацтва не буде вистачати ні на шо, при тому що за добу то вполне може бути і 5-10квтг, може пошукаю бувають зарядки від 1-2а хоча-б. Змінено 23 січня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня Про цей писали, але сам не юзав (типу наш виробник) - eveus.com.ua/items/m32-pro.html Інтеграція - github.com/shlafik/eveuspro2ha/tree/main Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня 6 минут назад, beavis сказал: Про цей писали, але сам не юзав (типу наш виробник) - eveus.com.ua/items/m32-pro.html Інтеграція - github.com/shlafik/eveuspro2ha/tree/main ну от вище написав що мінімальний струм 7а дуже нівелює всю задумку, фактично взимку все поле буде відігравати роль карбонату ) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikingua Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня (змінено) на теслі самою машиною можно керувати з кроком 1А, на зарядці не важливо що (звісно в рамках того масимуму що на зарядці стоїть) це можно робити за допомого API але маленьким струмом сенсу мало. особливо зимою, сам інвертор, підігрів і т.д. теж кушають і до батареї зовсім мало дійде но в будь якому випадку вручну буде не те саме, бо по тут DC зарядка, топто напряму в батарею, як мінімум мінус інвертор (блок зарядки що в автомобілі стоїть) Змінено 23 січня користувачем Vikingua 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня (змінено) 4 минуты назад, Vikingua сказал: на теслі самою машиною можно керувати з кроком 1А, на зарядці не важливо що але маленьким струмом сенсу мало. особливо зимою, сам інвертор, підігрів і т.д. теж кушають і до батареї зовсім мало дійде но в будь якому випадку вручну буде не те саме, бо по тут DC зарядка, топто напряму в батарею, як мінімум мінус інвертор (блок зарядки що в автомобілі стоїть) В мене не тесла ) і не думаю що колись буде бо імхо надто переоцінена машина. Стосовно прямого дс заряду там *на папері* все виглядає непогано але хочеться почути чи то хтось таке щупав, і на скільки там багато маркетингу Але є і величезний мінус в дс, якщо сонця нема або вечір то треба машину перетикати в ац порт, то дичина звісно. Змінено 23 січня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня З іншого боку, в мене в місяць на машину йде десь 300-400квтг, 5квт поле горизонтальне то буде в січні мабуть дай бог шоб 100. Чи є сенс за ті 25% воювати, мабуть шо не 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 20 хвилин тому, standov сказав: фактично взимку все поле буде відігравати роль карбонату ) Та ні, взимку буде споживатись будинком. Основна перевага AC-coupled системи в тому, що вона підключається загальної АС шини і відповідно генерація сонця доступна всім споживачам на ній. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня 1 минуту назад, volomoto сказал: Та ні, взимку буде споживатись будинком. Основна перевага AC-coupled системи в тому, що вона підключається загальної АС шини і відповідно генерація сонця доступна всім споживачам на ній. я почав з того що парковка відділена від будинку, заживлена напряму від стовпа, якби історія була іншою то я-би просто заюзав АКБ в будинку. фактично в моєму випадку панелі парковки будуть лише працювати на зарядку ну і якісь вуличні дрібниці типу керхера і тп Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 26 хвилин тому, standov сказав: я почав з того що парковка відділена від будинку, заживлена напряму від стовпа Ну так весь прикол, що тут пофіг куди заживити мережевий інвертор. Якраз найкраще його підключити прямо після лічильника енергокомпанії. Важливо тільки, що СТ лімітера мають стояти до першого розгалуження на споживачів. Отак також буде все працювати і мережевий інвертор буде живити як Other socket, так і всю хату: 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня 13 минут назад, volomoto сказал: Важливо тільки, що СТ лімітера мають стояти до першого розгалуження на споживачів. а, я про це не подумав ) варіант. звучить мабуть цікаво Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 23 січня Поділитись Опубліковано: 23 січня 46 хвилин тому, standov сказав: я почав з того що парковка відділена від будинку, заживлена напряму від стовпа, якби історія була іншою то я-би просто заюзав АКБ в будинку. Не знаю яка у Вас там відстань і ситуація по красі на території, тому не можу не запитати, - докинути кабель від інвертора нема можливості? Як-ніяк дешевше другого інвертора.... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 23 січня Автор Поділитись Опубліковано: 23 січня 1 минуту назад, beavis сказал: докинути кабель від інвертора нема можливості? Як-ніяк дешевше другого інвертора.... ну тут не питання дешевше/дорожче. Я не хочу жити в кабелях, зробити то цивілізовано можливості або немає або то дуже муторно (зривати бруківку, робити підкоп під фундамент і тп). Ціна другого інвертора мене не дуже лякає, бо це відносно не дорого, мені категорично не подобалася історія мати АКБ на парковці (щоб вибирати ті залишки енергії які машина не може забрати) але якщо можна вирішити задачу без них (як вище запропонував @volomoto) то це досить цікавий варіант. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз