Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Ввід в будинок

ambaluk

Рекомендовані повідомлення

13 минут назад, Vladdi сказал:

Ну-ну... Цікава думка безграмотних електриків. Те, що поведінка трифазної системи описується рівняннями комплексних векторних чисел вас не бентежить? Чи у вас в будинку, можливо, всі прилади живляться виключно від 380 за схемою "трикутник"? Тоді так, струму в нульовому проводі не буде. Але, якщо споживачі ввімкнені "зіркою", то куди якимось чудом зникає струм в зворотному нульовому проводі? Чи виміряний тестером залишок векторної суми струмів трифазної системи так сильно тішить око, що готові обійтись тоненьким дротом? А чому в мережах частіше всього відгорають саме нульові клеми? Вчить матчастину перед тим, як давати поради. Струм в нульовому провіднику Є. Але його вектор переміщається за напрямком руху ротора генератора, і векторна сума струмів, яку виміряє ваш прилад, при рівних струмах у фазах дійсно буде дорівнювати нулю. Але це аж ніяк не значить, що струму у нульовому дроті немає! Просто його вектор зробив повне коло і прийшов у початкову точку. Що й показав прилад. А чому першим горить нуль - здогадались? Все просто. Оскільки струм в нульовому проводі є в кожному з секторів обертового кола струмів трифазної системи, то і час проходження струму в нульовому проводі завжди є найдовшим. Тому й горять нульові шини першими, як це не дивно для неуків. Проблема нашого часу - недостаток освіти, тому й проблем створюється чимало. Висновок з всього простий - не можна робити нульовий провід меншого перерізу, якщо в системі є ввімкнення різних споживачів за схемою "зірка".

Тобто маючи по 5кВ на фазу, і кидаючи кабель з ВЕЛИКИМ запасом по 10мм2, все рівно краще докупити одну жилу 1х10? Бо чуйка бачу мене не підвела. І я думав кинути нуль 10мм2, а одну з фаз на освітлення де мало буде навантаження то 6м2 .  Але загалом я планував купляти новий кабель. Потім згадав що є таке в гаражі і теж шкода не використати...  Хіба цей продати, і купити який потрібно....

Змінено користувачем ambaluk
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Можливо, я тоді зроблю взагалі третім способом. Зроблю дійсно ввід біля гаражу (це є 10м) нормальним кабелем 4*10. (одразу там і буде найбільший споживач-електрокар(5кВ)) а звідти вже потягну 4*6 ще 8м до розподільчого щитка на весь будинок. Тоді вийде що і вівці цілі і вовки ситі. А цей кабель 3х10+ 1х6 продам...

Змінено користувачем ambaluk
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Так, це буде правильний та надійний вихід. Несиметричні кабелі дійсно випускались, але їх використовують для підключення трифазних споживачів типу старих верстатів на 380В, де двигуни ввімкнені трикутником, а з несиметричного там лампочка. Там дійсно переріз може безпечно бути меншим. Але для звичайних умов з непрогнозованим навантаженням по фазам кабель обов'язково повинен бути симетричним. Адже Ви, як я сподіваюсь, тепер розумієте, що в кожну мить часу струми у кожному фазному та нульовому проводі однакові, тому симетрія вирішує питання раз і назавжди.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, ambaluk сказав:

Можливо, я тоді зроблю взагалі третім способом. Зроблю дійсно ввід біля гаражу (це є 10м) нормальним кабелем 4*10. (одразу там і буде найбільший споживач-електрокар(5кВ)) а звідти вже потягну 4*6 ще 8м до розподільчого щитка на весь будинок. Тоді вийде що і вівці цілі і вовки ситі. А цей кабель 3х10+ 1х6 продам...

не забудьте за землю
а ще якщо інвертор/генератор буде біля того щитка, то рекомендую прокласти до будинку ще один кабель для "нерезервованих" споживачів (бойлер, е-котел і т.і)

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...