ambaluk Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) 13 минут назад, Vladdi сказал: Ну-ну... Цікава думка безграмотних електриків. Те, що поведінка трифазної системи описується рівняннями комплексних векторних чисел вас не бентежить? Чи у вас в будинку, можливо, всі прилади живляться виключно від 380 за схемою "трикутник"? Тоді так, струму в нульовому проводі не буде. Але, якщо споживачі ввімкнені "зіркою", то куди якимось чудом зникає струм в зворотному нульовому проводі? Чи виміряний тестером залишок векторної суми струмів трифазної системи так сильно тішить око, що готові обійтись тоненьким дротом? А чому в мережах частіше всього відгорають саме нульові клеми? Вчить матчастину перед тим, як давати поради. Струм в нульовому провіднику Є. Але його вектор переміщається за напрямком руху ротора генератора, і векторна сума струмів, яку виміряє ваш прилад, при рівних струмах у фазах дійсно буде дорівнювати нулю. Але це аж ніяк не значить, що струму у нульовому дроті немає! Просто його вектор зробив повне коло і прийшов у початкову точку. Що й показав прилад. А чому першим горить нуль - здогадались? Все просто. Оскільки струм в нульовому проводі є в кожному з секторів обертового кола струмів трифазної системи, то і час проходження струму в нульовому проводі завжди є найдовшим. Тому й горять нульові шини першими, як це не дивно для неуків. Проблема нашого часу - недостаток освіти, тому й проблем створюється чимало. Висновок з всього простий - не можна робити нульовий провід меншого перерізу, якщо в системі є ввімкнення різних споживачів за схемою "зірка". Тобто маючи по 5кВ на фазу, і кидаючи кабель з ВЕЛИКИМ запасом по 10мм2, все рівно краще докупити одну жилу 1х10? Бо чуйка бачу мене не підвела. І я думав кинути нуль 10мм2, а одну з фаз на освітлення де мало буде навантаження то 6м2 . Але загалом я планував купляти новий кабель. Потім згадав що є таке в гаражі і теж шкода не використати... Хіба цей продати, і купити який потрібно.... Змінено 4 години тому користувачем ambaluk Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ambaluk Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому Короче... на даний момент більше питань ніж відповідей. Одні кажуть так, інші так.. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ambaluk Опубліковано: 4 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 4 години тому (змінено) Можливо, я тоді зроблю взагалі третім способом. Зроблю дійсно ввід біля гаражу (це є 10м) нормальним кабелем 4*10. (одразу там і буде найбільший споживач-електрокар(5кВ)) а звідти вже потягну 4*6 ще 8м до розподільчого щитка на весь будинок. Тоді вийде що і вівці цілі і вовки ситі. А цей кабель 3х10+ 1х6 продам... Змінено 4 години тому користувачем ambaluk 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому Так, це буде правильний та надійний вихід. Несиметричні кабелі дійсно випускались, але їх використовують для підключення трифазних споживачів типу старих верстатів на 380В, де двигуни ввімкнені трикутником, а з несиметричного там лампочка. Там дійсно переріз може безпечно бути меншим. Але для звичайних умов з непрогнозованим навантаженням по фазам кабель обов'язково повинен бути симетричним. Адже Ви, як я сподіваюсь, тепер розумієте, що в кожну мить часу струми у кожному фазному та нульовому проводі однакові, тому симетрія вирішує питання раз і назавжди. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 2 години тому, ambaluk сказав: Можливо, я тоді зроблю взагалі третім способом. Зроблю дійсно ввід біля гаражу (це є 10м) нормальним кабелем 4*10. (одразу там і буде найбільший споживач-електрокар(5кВ)) а звідти вже потягну 4*6 ще 8м до розподільчого щитка на весь будинок. Тоді вийде що і вівці цілі і вовки ситі. А цей кабель 3х10+ 1х6 продам... не забудьте за землю а ще якщо інвертор/генератор буде біля того щитка, то рекомендую прокласти до будинку ще один кабель для "нерезервованих" споживачів (бойлер, е-котел і т.і) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз