МАМАЙ Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 (змінено) их в субботу очень много нашла, а муж заставил выкинуть И правильно сделал ...Все остальное - остается в лесу. Пусть себе дальше растут Збирати, дійсно, потрібно гриби у яких впевнений. Але.. уявіть собі камасутру з однією позицією Скільки ж фантастичних грибів Ви так і не взнаєте. Згадайте у Солоухіна Багато разів я зустрічав в книгах згадку про часниковий гриб, або, простіше, про часничник. Говорилося, що цей гриб має запах часнику і що з нього можна готувати різні приправи і соуси до м'ясних страв. ... з деяких пір я намагався відшукати часничник в наших лісах, розламував і нюхав кожен не знайомий мені гриб. Але на жаль, жоден з них не пах часником. Не знаю, з яких причин я одного разу звернув увагу на те, повз чого завжди проходив, не зупиняючи погляду. У ялиновому безтравному лісі я, придивившись, побачив, що навколо старої ялини висипали і водять хороводи якісь найдрібніші гребінці, якісь рослинки, які спочатку і не сприйматимеш за гриби. Не знаю чому, але одного разу змінився фокус мого зору і я раптом побачив, що навколо старої ялини росте безліч грибів, крихітних, нехай більше схожих ... втім, якщо розглядати кожен гриб окремо, то він гриб як гриб і ні на що, крім гриба, не схожий. Уявіть собі ніжку гриба, висотою з сірник, але в кілька разів тонкіше. Вона як травинка, причому з тонких травинок. Колір у ніжки ближче до землі темно-червоний, я б навіть сказав, темно-вишневий. Ближче до капелюшка ніжка світлішає, перетворюється навіть в темно-жовту. Вся вона блискуча, неначе покрита лаком. На цій ніжці, схожій на тонку травинку, покоїться мініатюрна шляпочка, спочатку ковпачком, потім парасолькою. Розмір капелюшка - з двокопієчну монету ... товстіша ... звичайного паперового листа, але не товтіша гральної карти. На деяких екземплярах капелюшок може розростися до трьохкопієчної монети, навіть до трьох сантиметрів, але це був би вже часничник-гігант. Зазвичай ходиш, не звертаючи уваги на ці крихітні грибочки. Коли в лісі тепло і сиро, там все росте, все лізе із землі і з розворушеної гнилі деревини: мохи, лишайники, тепер ось якісь рослинки, схожі на гриби. Механічно зіщипнув я один грибочок, механічно розтер між пальцями, і раптом виразний міцний запах свіжого часнику хмарою розплився між мокрих ялин, пахучих смолою і хвоєю. Це було так несподівано, що я забув цього разу про всі інші гриби і почав щипати, як молоду травичку, крихітні грибки і кидати їх у кошик..... В кошик гриби лягали пухко, як сіно.... З кошика пахло так, ніби там не гриби, а потовчений часник. В цей день я прийшов додому з надзвичайною здобиччю. Страшно було класти гриби на сковорідку. Здавалося, вони зараз усі висохнуть, перегорять і нічого не залишиться. Але всупереч очікуванням вийшла дуже гостра і запашна страва. Я думаю, якщо б звикнути до цих грибів, то всі інші стали б здаватися прісними і нудними. Цікаво, що коли ... я через два дні прийшов в той же ліс, аби назбирати цілий кошик, то, скільки не ходив, не побачив жодного грибка. Як ніби вони мені наснилися позавчора, як ніби вони сховалися знову в землю. Тоді я став уважно розглядати лісовий грунт і виявив, що мої грибочки за ці два дні... всохли, потемніли і стали непомітними. Чи завжди так буває з цими грибами, я не знаю, тому що виявив їх для себе тільки в цьому році і перевірити було ще ніколи. Потім вони з'явилися знову, але дуже мало. Я набирав їх одну жменьку, і ми клали їх на сковороду з іншими грибами, щоб вся печеня ставала гострішою та духмянішою. Тепер я згадую, що в мене були випадки, коли в безгрибні роки або дні я зупинявся посеред лісу і говорив: "Ну хоч би один гриб! Що це за ліс, в якому немає жодного гриба? "А виявляється, я ходив в той час по живим грибам, яких росли сотні і тисячі. Тепер-то я вже ніколи не пройду повз дивного грибочка, званого часничник. Змінено 10 вересня 2012 користувачем МАМАЙ 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Мышка Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 (змінено) Але.. уявіть собі камасутру з однією позицією Скільки ж фантастичних грибів Ви так і не взнаєте. Не, не путаем :D, я не сказала "не знаю", я сказала "не берем домой и не едим" - а это две большие разницы! Кроме того, я стараюсь всегда брать с собой фотоаппарат и фотографировать редкие грибы, или название которых не помню - потом дома либо смотрю в книжку, либо ищу в интернете в определителях. Змінено 10 вересня 2012 користувачем Мышка Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Валерий Валентинович Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 Збирати, дійсно, потрібно гриби у яких впевнений. Але.. уявіть собі камасутру з однією позицією (ссылка устарела) 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МАМАЙ Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 ...я стараюсь всегда брать с собой фотоаппарат и фотографировать редкие грибы, или название которых не помню - потом дома либо смотрю в книжку, либо ищу в интернете в определителях. Ну, це як розглядувати відповідний журнал, замість приймати безпосередню участь в процесі :D Спробуйте відварити, наприклад, опеньки. Заморозити їх. Взимку розморозити та засолити за всіми правилами соління груздів. Скуштуйте, і відпишіться, якщо є совість. Таких рецептів у журналах немає. (ссылка устарела) Інформація - корисна, але справжній збір грибів там, де не працює телефон. :D До того ж ідентифікація грибів під час збору, як запит в гілку ман'яка-Корніла "сіськологія" під час любощів. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Мышка Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 (ссылка устарела) не, я больше люблю в книжке смотреть. Добавлено через 4 минуты Спробуйте відварити, наприклад, опеньки. Заморозити їх. Взимку розморозити та засолити за всіми правилами соління груздів. Скуштуйте, і відпишіться, якщо є совість. Таких рецептів у журналах немає. Спасибо за совет, действительно - таких еще не встречала. Совесть есть, одна беда - морозильная камера у холодильника на даче маленькая - поэтому я мало грибов замораживаю. Покупка большого холодильника с нормальной морозилкой только в планах. Интересно - если опята засушить, потом отварить, потом засолить? Вообще я собиралась их просто засолить и поставить в погреб - у меня есть две правильные керамические бочки. Одна точно пойдет под соление грибов - соленые грибы мне нравятся. :D Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МАМАЙ Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 Интересно - если опята засушить, потом отварить, потом засолить? Вообще я собиралась их просто засолить и поставить в погреб - у меня есть две правильные керамические бочки. Одна точно пойдет под соление грибов - соленые грибы мне нравятся. :D Опеньки потрібно відварити! Я вже писав у сусідній гілці: ".... опеньок осінній справжній. Добрий їстівний гриб. Використовують смаженим, маринованим, але перед солінням його обов'язково потрібно відварити. В деяких глухих сибірських селах, в яких застосовується один спосіб заготовки грибів - соління, опеньки вважають отруйними грибами тому, що при вживанні цього гриба сирим виникали тяжкі отруєння. Але отруйна речовина, яка міститься в ньому, швидко руйнується при кип'ячінні". 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Varfolomey Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 В деяких глухих сибірських селах, ... опеньки вважають отруйними Грибы меняют съедобность в зависимости от долготы произрастания, в японии и европе полностью инверсная картина для одного и того же гриба. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МАМАЙ Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 Грибы меняют съедобность в зависимости от долготы произрастания, в японии и европе полностью инверсная картина для одного и того же гриба. Маю досвід збирання грибів від Карпат до Далекого Сходу, від Карелії до Криму: Ваше припущення про інверсію їстивності - всього-навсього припущення. Ну, називають наший білий гриб у Європі болетом і подають маленькими порціями у дорогущих ресторанах. У нас його називають просто грибом (все інше губи) їдять його тазиками і запивають все це відрами горілки - в цьому інверсія їстивних якостей? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Varfolomey Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 А кто сказал, что это припущення? Ссылаюсь на труд профессора по микологии М.В. Вишневского, но вот конкретных названий грибов, которые съедобны или нет, не помню. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
iren777 Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 Уважаемые друзья-грибособиратели! Очень люблю собирать грибы, но нет кому довести до хорошего леса. Может, кто возьмет с собой даму с корзинкой??? В любой день и любое время! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Hunt Опубліковано: 10 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 10 вересня 2012 (змінено) Ну, це як розглядувати відповідний журнал, замість приймати безпосередню участь в процесі :D Спробуйте відварити, наприклад, опеньки. Заморозити їх. Взимку розморозити та засолити за всіми правилами соління груздів. Скуштуйте, і відпишіться, якщо є совість. Таких рецептів у журналах немає. .. опята отварить, заморозить. когда придет время засолки капусты, добавить на последнем этапе.. попробуйте и можете не отписываться, сам знаю - божественно :D Пару дней назад под Бородянкой. Змінено 10 вересня 2012 користувачем Hunt 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
StirltiZ Опубліковано: 11 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 11 вересня 2012 Можете розказати, як правильно солити гриби? В дідовому селі ніхто не солить гриби, лише сушать, закатують і вже морозять відварені. В інтернеті валом рецептів, але які з них смачні... хтозна. Ростуть у нас білі пекучі грузді, чорні грузді, іноді рижики трапляються, опеньки є також. Цікаво спробувати засолити грибів. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Soyka Опубліковано: 11 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 11 вересня 2012 И мне солененьких хочется! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dms Опубліковано: 11 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 11 вересня 2012 (змінено) Ну, називають наший білий гриб у Європі болетом і подають маленькими порціями у дорогущих ресторанах. У нас його називають просто грибом (все інше губи) їдять його тазиками і запивають все це відрами горілки - в цьому інверсія їстивних якостей? Ну не знаю. В Германии его называют Steinpilz, продают в любом фруктово-овощном магазине (как и лисички, кстати). Причем такого размера.... Я даже подозревал, что их выращивают как-то искусственно, но нет. Ну и сомневался до тех пор, пока у нас не начали сам с женой собирать примерно такого-же размера ;) Так что грибочки и они едят. И даже ездят куда-то в Альпы их собирать иногда. Змінено 11 вересня 2012 користувачем dms Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Валерий Валентинович Опубліковано: 11 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 11 вересня 2012 Інформація - корисна, але справжній збір грибів там, де не працює телефон. До того ж ідентифікація грибів під час збору, як запит в гілку ман'яка-Корніла "сіськологія" під час любощів. Хоть что в помощь грибнику. Есть программы распознающие голос, музыку и т.п. Была бы не плохая идея, распознавание гриба по фото. Меньше смертей. И даже иногда ездят куда-то в Альпы их собирать иногда. В гробу я видал такую грибную охоту. Впрочем, выйти на "тихую охоту" в Италии не так-то просто. Здешние грибники -- народ организованный и дисциплинированный -- объединяются в клубы и платят специальную пошлину за право углубиться в лес с корзинкой и перочинным ножичком наперевес. Но и этого мало. ***** следующие пункты из "правил грибника" многим нашим соотечественникам могут показаться явным перегибом. Судите сами. Помимо емкости для складирования добычи итальянский грибник обязан иметь при себе спецрюкзак, в котором должны находиться (записывайте): ножик, непромокаемый плащ, свитер, фонарь, компас, аптечка и непременный черный полиэтиленовый пакет -- чтобы складывать производимый самим же грибником мусор. В свое время поднимался вопрос о том, что каждого грибника хорошо бы обязать носить при себе компактный огнетушитель. Но пока обходятся без него. Однако за наличием всего остального зорко следят егеря. Если лесной страж вздумает учинить грибнику досмотр и обнаружит отсутствие хотя бы одного предмета из списка, то штраф и лишение лицензии на "тихую охоту" нарушителю обеспечены. Что уж говорить о разведении костров в лесу -- это запрещено под страхом суда. В Германии точно так же, знаю со слов самих "германцев". Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
StirltiZ Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 С такими требованиями проще себе посадить грибов на участке )) Я вот хочу сделать небольшой уголок с сосенками, дубочками, березками... метров так 10х10. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Caesar Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 есть ли сейчас где-то белые под Киевом? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dms Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 есть ли сейчас где-то белые под Киевом? Практика говорит - есть!!! Но и колличество грибников, приходящихся на один гриб - удручающее Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Мышка Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 Практика говорит - есть!!! Но и колличество грибников, приходящихся на один гриб - удручающее Муж сегодня ездил, белые есть - но очень мало. Можно сказать - исчезающе мало. Во-первых сухо. Во-вторых - народу в лесу столько, что уже не хочется туда и нос совать. Хотя - зависит от района. Очень хвалят житомирское направление, в частности Малин. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МАМАЙ Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 Хоть что в помощь грибнику. Есть программы распознающие голос, музыку и т.п. Была бы не плохая идея, распознавание гриба по фото. Меньше смертей. Вся наша біда в тому, що труяться, здебільшого, незаможні міські люди - новачки-грибники з примусу життєвих обставин, яким бракує коштів не те щоб на смартфон з програмою до нього, але і на самий дешевенький мікологічний довідник. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Caesar Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 Незаможні можуть бабусину книжку маде ін СССР дістати з горща і взяти з собою для інформації та упередження отруєння. Чи купити на Петрівці якусь літературу про гриби Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Татьяна5 Опубліковано: 12 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 12 вересня 2012 есть ли сейчас где-то белые под Киевом? нигде нет П.С. как раз сейчас жарю масиков на сковородочке, угадайте, где насобирала? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Willya Опубліковано: 13 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 13 вересня 2012 Наверное под Жукином Мы кстати чуть дальше (под Остер) ездили Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dms Опубліковано: 13 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 13 вересня 2012 Вчера жена опять на три часа чистки белых и польских насобирала. Но говорит - с каждым днем грибов все меньше, а грибников - все больше. Перепахан весь лес. Маслята совсем исчезли. Сегодня только от Н.Дубечни до поворота на Новоселки на обочине было 27(!!!!) машин. С грибниками. И это - в середине недели! Отакэ Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
karapuz74 Опубліковано: 14 вересня 2012 Поділитись Опубліковано: 14 вересня 2012 В прошлые выходные немного по Святогорским лесам прогулялись. Результат на фото 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз