Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Помогите освоить грубу

Gens

Рекомендовані повідомлення

Уважаемые знатоки и умельцы, помогите освоить печь в дачном доме. Старый владелец умер и никто не знает, как эта печь внутри устроена, как ее эксплуатировать. Несколько раз растапливал часа по два до трех даже, тяга была хорошая, печь не дымила, нагревалась, но в правой комнате температура в итоге может на пару градусов была выше чем на улице, в левой вообще как на улице было холодно. Куда девалось тепло от протопки непонятно. Может я как-то неправильно ее топил. В грубе две заслонки. Что у нее внутри не понимаю пока. Кочергой пытался разведать внутренности через топку и очистные отверстия - но не могу пока разобраться. Не понимаю, для чего две заслонки, как использовать каждую из них. В грубе есть духовка в левой комнате. На рисунке я обозначил красным кругом место трубы, синий прямоугольник - духовка, красная стрелка - это откуда дрова закладываются в топку, синяя угловая стрелка - это из топки канал дальше вглубь. Сколько в этой грубе каналов, как они идут, какого она типа, как пользоваться заслонками, в каком режиме протапливать грубу. Прошу кто по фотографиям может понял, что это за печь, подскажите про ее устройство и как ее эксплуатировать. Опыта с печами у меня нет, сравнивать не с чем. Это в первый раз. Буду очень благодарен за помощь. Стоит ли мне вообще надеяться, что эта груба может нагреть хоть одну комнатку, чтоб можно было терпимо ночевать или этого ждать не стоит. Или может нужен ее ремонт...

 

Безымянный.jpg

IMG_20221119_073728.jpg

IMG_20221119_102944.jpg

IMG_20221119_073631.jpg

 

IMG_20221119_103046.jpg

Змінено користувачем Gens
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Поки фахівці мовчать, спробую повангувати, може допоможе. 😁

   Одна з засувок відкриває прямий прохід прямо в димар, оминаючи грубу. Робилось так з метою покращення тяги, коли розпалюєте холодну піч (щоб не диміла), або для приготування їжі без непотрібного нагріву груби (наприклад, коли на вулиці тепло). Принаймні, так було зроблено у мого дідуся. Алгоритм протопки був такий: відкриваються обидві засувки, розтоплюється піч, через декілька хвилин (як пічка добре загудить) одна з них закривалася - перекривала прямий прохід в димар. Спробуйте поекспериментувати: при розтопленій печі по черзі закривайте / відкривайте засувки. При проході диму через грубу тяга буде трошки меншою, чим при прямому виході в димар.

   Є ще один момент. Щоб нагріти таку масу цегли (а груба, скоріш за все, зроблена з неї), знадобиться не менше відра вугілля, а то й два. Або купа дров. Також не забувате, що закривати повністю засувки можна тільки після повного згоряння палива! Чадний газ - то підступна штука.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дякую! Щось подібне і я припускав. Ота заслонка, що на фото нижче і горизонтальна, здається мені заслонкою літнього ходу і саме вона перекриває димар напряму. Тим більше шахта димара саме там і проходить. А заслонка що вище і стоїть вертикально, мабуть відкриває доступ до каналів груби. Тільки не знаю що там за канали, бо кочергою мацав всередині через канал для очистки і виявив там чимале пусте пространство без ніяких простінків. Прямо захопився пічною темою і дуже шкодую, що так пізно зустрівся з сільскім життям-буттям (хоча і у дачному дуже спрощеному варіанті). Дякую за попередження про чадний газ! Замовив датчик чадного газу, бо не маю ні досвіду ні вчителів у цій справі. Груба сама вже підтоптана, вигріб з золою куски цегли. Зараз саме інтригуюче питання - як влаштована ця груба зсередини. Хоч ендоскоп купуй для обстеження ))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Эндоскоп не нужен, в печи есть прочистные дверки (сажетруски). Открываете и при помощи зеркала +фонарик изучается внутренняя часть печи. Рисуете схему движения дымовых газов. 

На это уходит max 30 минут. Не помешает осмотреть трубу на чердаке, она должна быть без щелей.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Пока одно расстройство. Приезжая раз в неделю протапливал как мог, но удавалось поднять температуру в комнате только на 5-6 градусов выше чем на улице и все! Ночью было жутко холодно, щиток хоть и нагрелся, но только в одном локальном месте, остальная площадь щитка не была теплой, больше всего разогрелась часть грубы над комфоркой. Но в комнате было холодно. Это расстройство номер один. Номер два - не могу понять тип грубы, назначение задвижек. По их расположению пытался понять как проходят каналы и как-то одно с другим не сходится. Дымарь получается идет по центру щитка. Как тогда расположены каналы? Есть они там? Вроде там две пустых полости. Нижняя с топкой и над ней верхняя. Подозреваю что груба выложена не на ребро, а кирпичем плашмя, она долго разогревается и рассчитана на постоянное использование с осени до весны. Такой объем остывшего кирпича выводить из холода наскоками на дачу до хорошего прогрева может за раз и не получается. Не знаю. Может ее конструкция вообще примитивная и неэффективная. Пламя не настолько яркое, его тепла не хватает на разогрев большого объема холодного кирпича, в пустотах гуляет холодный воздух. Тепло не аккумулируется. Пока что опыт печного отопления не радует. Задвижку нижнюю открывал при растопке, потом закрыл. Верхняя была открыта, потом прикрыл и закрыл совсем, когда на углях остался один жар без синего пламени. Утром груба уже была прохладной полностью.   

  • Сумно 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Привіт. Можливо, вам варто знайти у своїй місцевості пічника і запросити його на діагностику? 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 часов назад, Gens сказал:

Пока одно расстройство.

Тут еще такое может быть, что без угля толку от нее не будет.

У меня есть опыт проживания в таких домах по молодости, и после дров всегда ведро угля шло.

 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Мабуть причина в тому, що протопка раз в тиждень. Велика маса не встигає толком розігрітись плюс холодний дім. У моєму дитинстві було таке опалення, топили кожень день і то на ранок в самій холодній кімнаті було 15 градусів, це коли на вулиці -5.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

З нашого досвіду використання чогось подібного:

Дійсно, такі опалювальні агрегати розраховані на постійне використання, тоді у вас буде не розчарування, а задоволення. Якщо топити раз на тиждень, то ваша груба в нежилому приміщені ще і встигає натягнути вологи з повітря і грунту (через її фундамент).

Але, ви пишете що вогонь в грубі слабкий, а це означає погану тягу і це може означати, що ходи груби чи труба забиті сажею. Треба відкрити кожну сажотруску і ретельно їх почистити (вибрати сажу, а якщо виходить, то трошки пошкрябати а глибині ходів). Дуже добре було б перевірити на сажу основну трубу (товстим тросом з розгалуженими кінцями чи чимось подібним). 

Вогонь у грубі при повністю відкритій заслонів і піддувалі повинен гудіти як у доменній печі, а дрова повинні тріщати.

Ще питання до самих дров. Сирі дрова будуть горіти погано, тепла від них обмаль, а в середині груби буде збиратися конденсат і забиватиме вам всі ходи

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дякую за дуже цінні відгуки та рекомендації. Почав розуміти, що крім печі справу вирішують стан теплоізоляції будинку, якість дров, правильний режим використання та обслуговування, відповідність конструкції груби тим завданням, які на неї покладають хазяї. Відтак проблема з грубою виростає у масштабах - як то кажуть, проблеми розвитку. А поки що вдалося "обмацати" грубу зсередини. Хоч в результаті маємо подерті та чорні руки, але здається трошки прояснилося як там все влаштовано. Здається, що це однокупольна конструкція з заслонкою літнього ходу та духовкою. Чомусь правий бік щитка з малюнка сторона Б викладений у дві цегли плашмя. Всі інші стінки та перегородки з цегли на ребро. Отой правий бік найгірше нагрівається. Навіщо така товста стінка незрозуміло. Внутрішній стан щитка не порадував, дуже багато кусків цегли відваленої, тріщин, сколів. 
П.С. Як на мене то купольна конструкція дуже інерційна та повільна, більше для постійної регулярної топки, аж ніяк не для дачі з тривалими перервами. Якщо додати старий вік груби, зазвичай всякий ще й сирий непотріб замість сухих дубових та березових дров, геть холодний сирий, погано ізольований дачний будинок, то приходить думка, що прийдеться перекладати грубу, утеплювати стелю, вікна, стіни. Замислився. 
Схема щитка 2.png

Схема щитка 3.png

Схема щитка 1.png

Змінено користувачем Gens
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 10 місяців потому...

Можно вопрос здесь,  дабы не плодить темы?  

Переложили плитку на грубе (на клею Поліпласт 160 или 170 вроде).Сменили железную плиту на чугунную,  с ребрами жесткости и шнуром по периметру. Прочищены все три колодца от сажи. Через сколько можно первую топку делать? 

Печник говорит, что желательно не ранее чем через 7 дней и то первые 2-3 дня только в щадящем режиме. Он прав? 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

51 минуту назад, Вампум сказал:

Можно вопрос здесь,  дабы не плодить темы?  

Переложили плитку на грубе (на клею Поліпласт 160 или 170 вроде).Сменили железную плиту на чугунную,  с ребрами жесткости и шнуром по периметру. Прочищены все три колодца от сажи. Через сколько можно первую топку делать? 

Печник говорит, что желательно не ранее чем через 7 дней и то первые 2-3 дня только в щадящем режиме. Он прав? 

Это не эталонная работа, где можно применить какие то стандарты.

Что за груба, какой слой клея и прочее, так что возможно печник и прав.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 колодца вроде груба,  на маленький коридор и две комнаты,  одна совсем небольшая,  там 2 гильзы, в бОльшей 3 гильзы.  2 топки там. 

Про клей хз, но не думаю, что много. Или спросить? 

Змінено користувачем Вампум
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

37 минут назад, Вампум сказал:

Про клей хз, но не думаю, что много. Или спросить? 

А зачем?

Раз человек рекомендовал, то почему бы не сделать!?

Не -20 на улице пока же.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Спросил. Где 0,5 см,  а где и до 1 см.  Стены то старые ,ровнял. 

Позже фото выложу

Upd: 

IMG_20231010_152958_343.jpg

IMG_20231010_152939_201.jpg

Змінено користувачем Вампум
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...